Sklep
07-03-2017, Od: Monika
Odpowiedz
witam :) jakie struny do skrzypiec 4/4 na konkus.zastanawiam się nad pirastro Evah Pivazzi srebrna G ;ub Larsen Tzigane. jakie opinie ? a może coś całkiem innego ?
04-03-2017, Od: Kamil
Odpowiedz
Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat skrzypiec luis and clark ?
https://luisandclark.com/the-instruments/the-violin/
Warto to kupić ?
04-03-2017, Od: Ben
Odpowiedz
Jeżeli zobaczymy te skrzypce w jakiejś orkiestrze, to pewnie warto. Jeżeli nie, to pewnie marketingowa ściema.
04-03-2017, Od: Magdalena
Odpowiedz
Witam
Czy mogę prosić o informację jakie skrzypce dla 8 latki która dopiero ma zacząć naukę gry ? Ja jestem zupełnym laikiem więc chciałam jeszcze zapytać o to jak to wygląda jeżeli zakupie u was skrzypce to powinnam je jeszcze nastroić czy wy to robicie (czy to są jakieś dodatkowe koszty , co powinnam jeszcze dokupić do takiego zestawu ,czy są jeszcze jakieś rzeczy niezbędne dla początkującego dziecka ?
04-03-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Dodatkowo można dokupić żeberko na ramię za 28 zł i tuner ułatwiający strojenie (wystarczy wzrok, nie trzeba mieć słuchu).
Odpowiedz
Witam, Rozmiar pewnie 1/4, natomiast model zależy od budżetu. Najbardziej typowym wyborem na początek jest Sandner SV300. To najtańsze skrzypce z osprzętem hebanowym. W wersji bardziej ekonomicznej można wybrać Richarda RV1, a jeśli budżet jest mniej ograniczony to np. Sonatę. Im droższe tym gra się łatwiej i przyjemniej.
Instrument stroi się samodzielnie przed każdą grą. Natomiast to co robimy zawsze bezpłatnie to dodatkowe korekty po produkcji i przygotowanie do gry.
03-03-2017, Od: Alicja
Odpowiedz
Dzień dobry. Mam do Pana pytanie. Jaką gitarę klasyczną lub akustyczną(do 500zł) by mi Pan polecił? Jestem niską osobą i mam małe i dość wrażliwe dłonie.
Odpowiedz
Najlepiej będzie pasował klasyczny Fender za 490 zł. Bardzo wygodny gryf. Granie nie wymaga wysiłku.
02-03-2017, Od: Iza
Odpowiedz
Dzień dobry. Jestem początkująca i poszukuję skrzypiec elektrycznych. Czy skrzypce elektryczne Pengeno będą wystarczająco dobre na początek czy lepiej troszkę dołożyć do czegoś lepszego (tak do 1200zł)? Jeśli tak, to co Pan poleca?
Dziękuję i pozdrawiam.
02-03-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Myślę że są wystarczające do nauki. Żeby przeskoczyć na zauważalnie wyższy poziom, to już trzeba kupić Yamahę.
02-03-2017, Od: Marek
Odpowiedz
Witam mam upatrzone dwie gitary Epiphona Aj220sce albo Harley Benton clj-503ce, która wg Pana warta jest uwagi i w jakiej cenie mógłbym je u Pana nabyć z jednoczesnym przygotowaniem do użytku?. Ewentualnie może być coś innego szczególnie zależy mi na cutawayu. Dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedz
Te zmieszczą się w kwocie 1000 zł. Do gry głównie akustycznej byłbym za Epiphone, a jeśli częściej z podłączeniem to kształt Harleya. Pewnie będzie ciut mniej basu i mniejsza tendencja do sprzęgania.
02-03-2017, Od: Marek
Odpowiedz
Jeszcze jedno a w jakiej cenie można u Pana nabyć Corta GA5F-MD?
Odpowiedz
To są gitary na poziomie 1300 zł, ale może lepiej z pudłem Deadnought? Np. Cort MR-710F-NS. Jeśli głównie gra akustyczna to raczej ten kształt. Jeśli głównie gra z podłączeniem to może być GA5F.
28-02-2017, Od: Marta
Odpowiedz
Dzień dobry, Panie Jarku, jakie różnice widzi Pan w brzmieniu pomiędzy trzema setami strun Pirastro Tonica, Pirastro Piranito i Thomastik Dominant? Niby wiadomo, na każdych skrzypcach mogą brzmieć inaczej, ale tak z Pańskiego "ucha słyszenia" co mógłby Pan o każdym z trzech setów powiedzieć i o różnicach między nimi? Pozdrawiam serdecznie
01-03-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Dominant to takie wzorcowe struny o ciepłym brzmieniu. Bardzo często stosowane. Tonica podobne, nieco niższy model, miękkie. Świetnie sprawdzają się do ocieplenia tanich instrumentów dla uczniów. Piranito zdecydowanie inne, bo metalowe o jasnym brzmieniu. Czysty dźwięk niekiedy ułatwia naukę, bo lepiej słychać błędy i łatwiej je korygować. http://www.violinstringreview.com/quick-reference.html
01-03-2017, Od: Marta
Odpowiedz
Dziękuję pięknie! Faktycznie struny dokladnie opisane. Przeglądając Pańską stronę zaciekawiły mnie jeszcze jedne struny, pominięte w opisie na tamtej stronie- Sandner Perlon za 80zl. Faktycznie są takie dobre pomimo niższej ceny? Pozdrawiam
01-03-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Dobre jak na swoją cenę. To podstawowe struny z rdzeniem nylonowym. Najtańsza metoda na ocieplenie brzmienia tanich skrzypiec.
27-02-2017, Od: Paweł
Odpowiedz
Chciałem podziękować za miłą współpracę. Zakupiłem gitarę Yamaha z lutniczym przygotowaniem, i nie mogę się nadziwić jak łatwo się na niej gra w porównaniu z moją poprzednią wcale nie najgorszą (ale nie ustawianą przez lutnika) gitarą. Chwyty barowe stały się wielokrotnie łatwiejsze. Pozdrawiam.
24-02-2017, Od: Kasia
Odpowiedz
Witam, Prosze o porade w sprawie skrzypiec 1/32.Ktore skrzypce beda lepsze dla malenstwa: Heslera, Everplay 6xx czy Stentor?
26-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Everplay 1/32 nie ma mikrostroików, Stentor tak mały długo się czeka, więc pozostaje Hessler.
22-02-2017, Od: ?
Odpowiedz
Witam.Czy moglibysmy się dziś umóówić na regulacje gitary.Jestem z Płocka i chcialbym to załatwiać jednego dnia.
23-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, można.
19-02-2017, Od: Grzegorz
Odpowiedz
Witam Posiadam gitarę klasyczną epiphone pro-1 clasic.Chciałbym ją wyregulować na bardziej miękką i wymienić struny.Czy można to zrobić i Pana? Jaki jest orentacyjny koszt oraz czy na raka regulacje trzeba się umawiać czy też po prostu przyjechać.Jeśli chodzi o struny to nie posiadam żadnych na wymianę.
19-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Oczywiście można zrobić korekty. Koszt określimy po przeglądzie, gdy będzie wiadomo ile elementów trzeba poprawić i ile zajmie to czasu. Zwykle w wychodzi w granicach 50-100 zł. Można przyjechać i zostawić gitarę na dzień lub dwa.
19-02-2017, Od: Marcin
Odpowiedz
Dzień dobry. Byłbym bardzo wdzięczny za krótkie porównanie skrzypiec + smyczek, futerał w cenie z zakresu 1200-1500 zł (Antyk Plus, Stentor Conservatoire, coś innego wartego uwagi?). Pozdrawiam.
Odpowiedz
Z opinii jakie zbieram od nauczycieli zwykle ciekawsze są instrumenty od mniejszych producentów, niż z wielkich fabryk. Z aktualnie dostępnych Antyk I+ można śmiało polecić.
19-02-2017, Od: Grzegorz
Odpowiedz
Witam.Pytałem czy jest u Pana możliwość zostawienia gitary klasycznej w rozliczeniu?
Odpowiedz
Można, ale nie opłaca się. Dwa razy więcej pieniędzy można otrzymać sprzedając samodzielnie na Allegro lub OLX, niż przez komisy lub firmy pośredniczące. To dlatego, że jeżeli sprzedajemy przez jakąś firmę, to dochodzą koszty zrobienie zdjęć, opisów, przeglądu, obsługi sprzedaży, udzielenia gwarancji, podatki oraz marża. Sprzedając samodzielnie nie ponosi się tych wszystkich kosztów, więc można uzyskać więcej pieniędzy.
18-02-2017, Od: Agnieszka
Odpowiedz
Witam,
mam do zaoferowania skrzypce z 1911 r. Georg Krywalski. Skrzypce po przeglądzie i korekcie lutniczej. Wystrój hebanowy. Założone nowe struny Pirastro Tonica. Skrzypce gotowe do gry bez dodatkowych kosztów. W komplecie skrzypce, smyczek, futerał. Zapraszam do obejrzenia i wypróbowania skrzypiec w Krakowie :)
Więcej informacji:
https://www.olx.pl/oferta/skrzypce-lutnicze-4-4-g-krywalski-1911-CID751-IDhLDIw.html#3a8d2247a1
19-02-2017, Od: Ben
Odpowiedz
To prawdopodobnie nie jest oferta od osoby prywatnej, tylko działalność zarobkowa stylizowana na ogłoszenia prywatne.
18-02-2017, Od: Grzegorz
Odpowiedz
Witam.Posiadam gitarę klasyczną firmy epiphone pro-1 classic 2.0 kupiona miesiąc temu nowa ze sklepu muzycznego.Mam pytanie w związku z tym czy jest taka możliwość żeby wymienić ją u Pana na gitarę akustyczną?
Odpowiedz
Proponuję wystawić na OLX samodzielnie. Przepuszczając przez jakąkolwiek firmę, sklep czy komis uzyska się o połowę mniej pieniędzy, bo przecież komis musi zapłacić pracownikowi za zajęcie się sprzedażą, za zrobienie zdjęć i opisów, za przegląd i udzielenie gwarancji, musi zapłacić podatki i doliczyć marże. Dużo korzystniej finansowo jest sprzedać samodzielnie.
13-02-2017, Od: Paweł
Odpowiedz
Nigdzie nie mogę znaleźć adresu e-mailowego do Was, a chciałem o coś zapytać poza forum. Jest jakiś adres na który można pisać?
13-02-2017, Od: Paweł
Odpowiedz
Napisałem na adres z Info nie wiem czy to właściwy.
13-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Właściwy. W ciągu kilku godzin przyjdzie odpowiedź.
13-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
W dziale Info
12-02-2017, Od: Piotr
Odpowiedz
Mam prośbę o orientacyjną wycenę tych skrzypiec. Wiem o nich tyle że są prawdopodobnie z początku XX, używał ich mój pradziadek który zmarł w 1940 roku. Są sprawne w futerale ze smyczkiem, nie były poddawane żadnej renowacji. Brak gdziekolwiek na skrzypcach jak i w ich wnętrzu jakichkolwiek informacji na temat ich producenta lub ich pochodzenia.
Chciałby je sprzedać, ale zupełnie nie wiem ile mogę za nie żadać.
Zdjęcia skrzypiec poniżej
[url=http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/8916195/1]
12-02-2017, Od: Ben
Odpowiedz
Jeśli nie wiadomo ile żądać, to dajemy na OLX z ceną 10 tys zł i codziennie obniżamy cenę o połowę, aż natrafimy na zainteresowanie. Po tygodniu wiemy ile są warte.
12-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Wycen nie robi się zdalnie, bo to nie jest możliwe. Należy przysłać skrzypce do ZPAL do wyceny: http://www.zpal.pl/ekspertyzy-i-wycena-instrumentow-lutniczych-2/
10-02-2017, Od: Arek
Odpowiedz
Witam. Skrzypce A.Salvatini czy Pengano? Tak do 800zl
Odpowiedz
Technicznie są bardzo zbliżone. Jak wybierają nauczyciele na żywo, to praktycznie pół na pół. Reklamacje są niezwykle rzadkie, a jeśli sporadycznie pojawi się jakiś problem, to nie spowodowany wadą, tylko za małą wilgotnością powietrza w sezonie grzewczym.
W lutym to aktualna uwaga, bo mieszkania bywają przegrzane, co dodatkowo osusza powietrze. Jak ktoś położy bez futerału skrzypce przy kaloryferze na kilka dni, to jest ryzyko usterki. Te same uwagi dotyczą parkietów, blatów i mebli drewnianych, bo drewno kurczy się w suchym powietrzu. Im tańsze drewno tym bardziej jest narażone, bo krócej było sezonowane.
10-02-2017, Od: Arek
Odpowiedz
Czysto pod względem technicznym, bo brzmienie jak brzmienie, zawsze coś można poradzić.
11-02-2017, Od: Joanna
Odpowiedz
Witam. Posiadamy skrzypce Ever Play 6xx 1/4 - skrzypce zakupione u Pana. Powoli zbliża się czas zmiany skrzypiec na większe (zakup planowany na czerwiec tego roku - skrzypce 1/2). Córka obecnie uczęszcza do klasy I szkoły muzycznej. Szukamy czegoś lepszego niż brzmienie EverPlay, które mamy.
Proszę o radę: jakie skrzypce wybrać w granicach do 700 zł? Sandner SV 300, Stentor 1400, czy A.Salvatini 1xx? A może pokusić się na Verona Violin Custom? Widziałam, że skrzypce są II gatunku i stąd pytanie: jak wygląda porównywalnie jakość brzmienia wszystkich wymienionych skrzypiec?
Odpowiedz
Zauważalnie lepsze brzmienia pojawiają się w skrzypcach powyżej tysiąca złotych. To przeciętny poziom amatorski. Na szczęście z tańszych też można wydobyć ładne brzmienie dobrym prowadzeniem smyczka, starannym trafianiem we właściwe dźwięki, techniką vibrato (jeżeli jest już wdrażana).
Zasadnicza różnica między skrzypcami do 500 zł, a takimi za 600-700 zł polega na zastosowaniu osprzętu z drewna hebanowego, które samo w sobie nie wpływa na brzmienie. Ułatwia natomiast strojenie i granie dzięki większej stabilności i trwałości. Można skrzypce lepiej wyregulować, bo podstrunnica jest zwykle równiejsza i ma prawidłowy kształt (nie wypacza się tak łatwo).
Między podanymi modelami nie ma istotnych różnic w jakości brzmienia. Jest to proporcjonalne do ceny. Oczywiście 1/2 ma o 25% większą pojemność akustyczną niż 1/4, więc można się spodziewać lepszych walorów akustycznych. Do tego można wymienić struny na komplet w cenie około 120 zł, bo to też ułatwia grę i poprawia brzmienie. Fabrycznie w tanich skrzypcach montuje się struny podstawowe o wartości kilkunastu złotych. Dopiero skrzypce powyżej tysiąca zł mają zwykle w standardzie struny o wartości około 100 zł, czyli przeciętne struny amatorskie.
10-02-2017, Od: Piotr
Odpowiedz
Witam. Chciałbym zakupić skrzypce w granicach cenowych 400-500zł (trochę mniej lub więcej też może być). Chcę dopiero zacząć grę, a lat mam 18. Które najlepiej wybrać?
11-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jak jest jeszcze rezerwa w budżecie, to Sandner SV300 będzie dobry. To najtańsze skrzypce z pełnym osprzętem hebanowym, co ułatwia strojenie oraz poprawia trwałość i stabilność.
09-02-2017, Od: Maciej
Odpowiedz
Witam. Czy jest mozliwość ustawienia gitary na miękkę. Stawiam pierwsze kroki, strasznie bolą palce.Gitara Ibanez Jampack
09-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, zapraszam. Takie gitary można w dużym stopniu poprawić i wyregulować.
09-02-2017, Od: Maciej
Odpowiedz
Panie Jarku jaki jest orientacyjny koszt takiej usługi i czy jest to do wykonania powiedzmy w ciągu kilku godzin. Nie jestem z Warszawy wiec dojazd jest jakimś problemem.