Sklep
07-01-2015, Od: kurs w Kanadzie
Odpowiedz
Rewelacyjny kurs w Kanadzie dla młodych muzyków. Przesłuchania już pod koniec stycznia 2015. Więcej szczegółów:
hankahanka@poczta.fm
oraz
http://www.mtroyal.ca/ProgramsCourses/FacultiesSchoolsCentres/TheConservatory/Programs/MorningsideMusicBridge/index.htm
04-01-2015, Od: 4352
Odpowiedz
Witam, jakie skrzypce w okolicy 500 zł będą dobre dla początkującego??
05-01-2015, Od: Aga
Odpowiedz
Do 500 zł to Richard, Everplay lub Sandner
04-01-2015, Od: Maja
Odpowiedz
Pengano SI Dark są niezłe, Ewentualnie Verona Custom.
07-12-2014, Od: michał
Odpowiedz
Witam. Czy te skrzypce Ruzeng za 1750zl zaliczają sie do bardziej profesjonalnych skrzypiec? Mam verona custom i nie wiem czy warto zmieniać czy szukac cos kolo 4000zl?
04-01-2015, Od: Asia
Odpowiedz
Mam na sprzedaz lutnicze skrzypce w cenie 4000 zł. W razie czegoś zapraszam do kontaktu ! a.wydmuch96@gmail.com
07-12-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Różnica w stosunku do Verony jest spora, ale takie za 4 tys. pewnie będą jeszcze lepsze. Czy warto to zależy od budżetu domowego. Zawsze warto mieć skrzypce lepsze niż gorsze, ale też zawsze jest to kompromis między chęciami, a możliwościami finansowymi. Brzmienie zależy nie tylko od skrzypiec, ale też od techniki. Osoba która sporo ćwiczy zabrzmi ładniej na tańszym instrumencie niż ten co ćwiczy niewiele, a kupił sobie drogi instrument. To dla wielu muzyków amatorów jest bardzo pocieszające i motywujące do pracy.
04-01-2015, Od: Asia
Odpowiedz
Posiadam na sprzedaż skrzypce lutnicze 4/4 możliwość obejrzenia Katowice lub Częstochowa. Zapraszam do kontaktu ! a.wydmuch96@gmail.com
03-01-2015, Od: Aleksandra
Odpowiedz
Chcę zamówić skrzypce Verona Violin Custom FT-V11 , nigdy nie grałam i chcę się nauczyć. Gram od paru lat na gitarze i śpiewam, wiec jakiś słuch mam, wiec mam nadzieje że jakoś się naucze - mimo to, czy ktoś jest z 3miasta i mógłby pomoc na poczatku?
03-01-2015, Od: Matt
Odpowiedz
Jest możliwy zwrot?
Jeśli tak to do ilu dni od zakupu?
03-01-2015, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie ma sensu o to pytać, bo to reguluje ustawa. W absolutnie każdym sklepie internetowym jest rok czasu na zwrot towaru bez podania przyczyn, chyba że sklep poinformował o terminie 14 dni tak jak tu. Wówczas jest 14 dni. Zwracana jest pełna cena towaru i najtańszej przesyłki. Za przesyłkę zwrotną zwykle płaci osoba zwracająca towar.
02-01-2015, Od: SPIN
Odpowiedz
Przepraszamy za utrudnienia z zamówieniach 31.12.14 i 01.01.15 z powodu zmiany systemu. Jeżeli ktoś nie dostał odpowiedzi proszę o ponowienie zamówienia.
29-12-2014, Od: lusia
Odpowiedz
zapraszam na lekcje skrzypiec, moi dotychczasowi uczniowie są bardzo zadowoleni, a ich mamy dumne i pełne podziwu, uczę od kilku lat natomiast gram od 35, polecam swoją cierpliwość, wiedzę oraz pełen profesjonalizm, tel: 697090871 ( od stycznia 2015r} zapraszam- centrum wielkopolski
29-12-2014, Od: Joanna
Odpowiedz
Witam! Niestety mieszkam w Warszawie i nie mam możliwości dojazdu :(
02-01-2015, Od: Gigue
Odpowiedz
Jesli mieszkasz w Warszawie, to zapraszam do mnie, skonczylam AMUZ, gram 21lat, od paru ucze, :). gigue@wp.pl
30-12-2014, Od: kingaa1935@gmail.com
Odpowiedz
hej można chodzić ze skrzypcami gdy na dworze jest -10 stopni
30-12-2014, Od: Aga
Odpowiedz
Można, ale trzeba je ciepło zapakować, żeby miały stałą temperaturę. Po dotarciu na miejsce nie wyjmujemy od razu w mocno nagrzanym pomieszczeniu, tylko czekamy aż temperatura powoli się wyrówna. Sam mróz nie jest bardzo szkodliwy dla drewna, tylko gwałtowne zmiany temperatury. Skrzypce bez opakowania schłodzone do -10 stopni i wniesione nagle do +25 stopni mogą się zniszczyć.
30-12-2014, Od: Mariusz
Odpowiedz
Ale chodzić i grać czy jak?
30-12-2014, Od: Spieszczie się z zakupami.
Odpowiedz
Wszystkie nowe dostawy we wszystkich sklepach będą minimum o 10% droższe z powodu drogiego dolara, oraz tego że Chińczycy chcą jeść mięso i jeździć samochodami. Ceny w dolarach idą w górę, a złotówka się osłabia. Jest więc podwójna kumulacja. Podwyżki są gwarantowane.
Odpowiedz
Witam!
Zawsze chciałam się nauczyć grać na skrzypcach. Niestety wcześniej nie miałam możliwości. Mam 15 lat, ok. 170 wzrostu. Nie wiem od czego zacząć. Mogliby Państwo pomóc mi zacząć przynajmniej? :)
29-12-2014, Od: Lusia
Odpowiedz
Najpewniej to zapiać się do szkoły muzycznej. Nic to nie kosztuje, a pełen profesjonalizm gwarantowany. Można też uczyć się prywatnie, ale to już raczej gruba kasa, brak świadectwa ale też brak egzaminów więc niby luz. Myślę jednak, że świadomość zbliżających się egzaminów mobilizuje dodatkowo i sprzyja wzmożonej pracy, a tej niestety podczas nauki gry na skrzypcach nie brakuje. Jest to trudny instrument, który po okiełznaniu daje niesamowite przeżycia i wrażenia.
Odpowiedz
Rozumiem, a myśli Pani, że w wieku 15 lat, to nie jest za późno?
29-12-2014, Od: Aga
Odpowiedz
Zależy jaki jest cel. Jeżeli występ w Carnegie Hall, to raczej za późno, a jeżeli gra dla własnej przyjemności to nigdy nie jest za późno.
30-12-2014, Od: Kamil
Odpowiedz
Ja zacząłem w wieku 17 lat i nie żałuję , potrafię już zagrać ten utwór bez większych problemów https://www.youtube.com/watch?v=6aO_Zl85u60 :)
Powodzenia .
Odpowiedz
Tylko dla własnej przyjemności:)
Dziękuję za rady, miłego wieczoru :*
29-12-2014, Od: Brunchilda
Odpowiedz
chciałam zapytać jak dobrać skrzypce dla dziecka które ma 60 cm wzrostu
29-12-2014, Od: Maja
Odpowiedz
To będzie 1/128. Raczej na zamówienie, bo seryjnie nie robi się tak małych.
28-12-2014, Od: MELI:
Odpowiedz
Witam, planuję kupić 5 letniej córce skrzypce niestety nie wiem jaki rozmiar będzie odpowiedni. Z góry dziękuję za informację.
28-12-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Pewnie będzie to 1/8
24-12-2014, Od: Kasia
Odpowiedz
A na jakich skrzypcach wcześniej grałaś?
24-12-2014, Od: Tomek
Odpowiedz
Nazwa nie ma znaczenia, bo większość tych najtańszych jedna fabryka robi, tylko pod różnymi nazwami. Po prostu nie warto kupować najtańszych. Jak ze wszystkim trzeba zachować umiar w oszczędzaniu, bo się tylko na tym straci.
26-12-2014, Od: Kasia
Odpowiedz
A jak się ma w takim razie ten post do skrzypiec Everplay np.? Albo Brother występujących w tym sklepie?
27-12-2014, Od: Tom
Odpowiedz
To bardzo proste. Skrzypce powyżej 1000 zł prawie wszystkie nadają się nauki i gry amatorskiej. Skrzypce poniżej 300 zł prawie wszystkie nie nadają się do nauki, ani w ogóle do grania. Większość kupujących chce zmieścić się w zakresie 300-1000. Oczywiście im droższe tym lepsze. Jednak najważniejszy jest w tym przedziale cenowym wybór sklepu, a nie modelu, bo tylko nieliczne sklepy autentycznie poprawiają te instrumenty. Nie nadają się wielkie sklepy masowej sprzedaży, bo w nich tylko kontroluje się jakość i uznaje małe niedokładności za normę. Tymczasem sklepy specjalizujące się w skrzypcach często mają swojego lutnika, który znacznie poprawia to co przychodzi z fabryki. Dobrym przykładem są skrzypce Everplay, które już fabrycznie są niezłe, a po poprawkach sklepowych gra się na nich tak jakby były 2 razy droższe. Wybierając odpowiedni sklep otrzymujemy doskonały stosunek jakości do ceny. Drugi sposób to zakup w zwykłym salonie ogólno-instrumentalnym i udanie się na poprawki do lutnika już po zakupie.
27-12-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Zgadza się. Wiele salonów muzycznych ma handlowców dobrych do marketingu i reklamy, speców od namawiania do zakupu, czasem nawet muzyka który pokaże instrument. Zwykle jednak nie posiadają fachowca który jest w stanie coś podpiłować, usprawnić, wyregulować czy naprawić. W tym zwykle lepsze są małe firmy rodzinne. To samo z resztą dotyczy gitar, a nie tylko skrzypiec. Gdy widzę jak źle ustawione instrumenty przynoszą ludzie do serwisowania właśnie z dużych salonów i megastorów insternetowych to przeraża. Zwłaszcza, że płaci się prawie tysiąc zł za instrument, który jest nie gotowy do gry.
26-12-2014, Od: Kasia
Odpowiedz
Oczywiście nie Brother, tylko Richard.
27-12-2014, Od: Maja
Odpowiedz
Richard ma ciekawą technikę lakierowania. Bardzo głęboki połysk wygląda jak trójwymiar. Jednak ze względów praktycznych wolę Everplay, bo w tych modelach najmniej widać pył kalafonii, plamki, zarysowania, odciski palców. Wszelkie ślady użytkowania są prawie niewidoczne, a skrzypce zawsze wyglądają świeżo jak nowe. Wystarczy po użyciu suchą szmatką zmiatać pył z kalafonii, żeby się nie gromadził i nie lepił.
27-12-2014, Od: Aga
Odpowiedz
Everplay ma trochę lepsze prożki, futerały, smyczki i kalafonie.
23-12-2014, Od: Mariusz
Odpowiedz
Ja proponuje poszukać używane za te pieniądze już coś się kupi.Nowe to trzeba długo piłować żeby jakoś grały
23-12-2014, Od: Michał
Odpowiedz
Nie tak długo. Moje nowe skrzypce rozegrały się w 90% w dwa tygodnie. Lite drewno w skrzypcach czy gitarze rozgrywa się do kilku miesięcy, ale największy efekt słychać przez pierwsze dwa tygodnie. Potem to już mało zauważalne. Może na czułych przyrządach. Z resztą takie oswajanie skrzypiec jest bardzo przyjemne. Czuje się, że z każdym dniem grają lepiej. To jak wychowywanie psa czy kota od szczeniaka. Początki bywają trudne, ale jakoś nikt z tego powodu raczej nie kupuje w pełni dorosłego zwierzęcia, zwłaszcza że jego charakter może kryć różne nie miłe niespodzianki. Podobnie jest z używanymi skrzypcami. Nie wiemy co kryje ich przeszłość.
25-12-2014, Od: blablabla
Odpowiedz
Hei mam takie pytanie czy zna sie ktos na skrzypcach iz posiadam skrzypce a wewnatrz jest napisane
BEIJING DI SAN TIQINCHANG CHUPIN
i mam pytanie czy wie ktos cos na temat tych skrzypiec? ile moga byc warte itp
23-12-2014, Od: Martyna
Odpowiedz
o mam zrobić gdy spadła mi kalofonia i pękła da się może ją jakoś rozpuścić i fsadzić w foremkę? :(
23-12-2014, Od: Marek
Odpowiedz
Można posmarować spirytusem dwie połówki i skleić tym sposobem. Chyba że się całkiem pokruszyła. Rozpuścić można w spirytusie lub na ciepło. Wystarczy około 100 st.C. Zbyt szybkie studzenie lub podgrzewanie spowoduje popękanie.
21-12-2014, Od: Karol
Odpowiedz
Witam mam pytanie,ucze sie grac na skrzypcach i juz wiem gdzie znajdują sie posczególne dzwięki ucze sie stąd http://www.violinonline.com/interactivefingerboard.htm ,natomiast gdy patrze na zapis nutowy nie wiem jak przeniesc te dzwięki na gryf i która to ma byc struna jesli zapis nut pokazuje mi dzwięk 'c' a gdy szukam dzwięku c zgodnie z tamtą stroną ten dzwiek brzmi inaczej lub brzmi tak samo ale jest położony gdzies na koncu gryfu przez co niemożliwe jest zagranie danej piosenki
22-12-2014, Od: Maja
Odpowiedz
Co to za piosenka co ma górne c dwie kreski nad pięciolinią? Jeżeli jest za wysoko i za daleko, to można zrobić transpozycję do niższej tonacji.
Najprościej o oktawę niżej, ale można też przepisać utwór np. o trzy półtony niżej. Zamiast c grać a, zamiast g grać e itd. Albo o pięć półtonów. Trzeba sprawdzić jak będzie wygodniej. Jeżeli ćwiczy się razem z nagraniem audio, to w programie do obróbki dźwięku można też przesunąć w dół o kilka półtonów.
21-12-2014, Od: Ola
Odpowiedz
Witam!
Mam skrzypce od niecałego roku. Jest to jakaś chińska produkcja, więc nie podam marki. Problem jest taki, że złamał mi się plastikowy mikrostroik i nie wiem, jaki będzie pasował do mojego strunociągu. Nie orienturę się, czy są jakieś rodzaje tego, ale proszę o pomoc. Mój strunociąg jest mniej więcej taki jak na zdjęciu http://sklep.polskielutnictwo.pl/1084-2030-home/1-16-strunociag-skrzypcowy-z-mikrostroikami.jpg
21-12-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Obecnie każde nowe skrzypce uczniowskie są chińskiej produkcji i bardzo dobrze. Gdyby ktoś produkował je w Europie, to pracownik przy tym budżecie miałby tylko kilkanaście minut na zrobienie całych skrzypiec, a materiałem byłaby dykta. Chińczyk za te same pieniądze pracuje kilka dni, więc zrobi to dokładniej, a ekolodzy nie pilnują tam lasów, więc można wyciąć dużo lepsze drzewo w tym samym budżecie. Dzięki temu jakość chińska jest trzy razy lepsza niż europejska jeżeli porównamy instrumenty za tą samą cenę.
Strunociągi zintegrowane wymienia się w całości. Pojedyncze mikrostroiki wymienia się tylko w strunociągach gdzie każdy mikrostroik jest oddzielnym elementem przykręconym śrubką do otworu. Tutaj tak nie jest.
21-12-2014, Od: T
Odpowiedz
Proponuję Ci przejść się do jakiegoś sklepu muzycznego i zobaczyć czy na pewno potrzebujesz skrzypiec dla leworęcznych , być może na "praworęcznych" będzie Ci wygodnie a to może sporo ułatwić.
20-12-2014, Od: a
Odpowiedz
mam 15 lat i chciałabym nauczyć się grać na skrzypcach, ale niestety jestem leworęczna i trudno mi znaleźć skrzypce w przystęonej cenie. Proszę o jakąś radę.
19-12-2014, Od: Tm
Odpowiedz
Jeśli nie masz "profesjonalnego", (drogiego) smyczka to D'Addario za jakieś 15-16 zł wystarczy
19-12-2014, Od: B.
Odpowiedz
Na razie takiego nie mam, ale od stycznia będę mieć taki za ok 600 zł, to taka wystarczy czy jakaś lepsza?