Sklep
02-02-2013, Od: Ania :)
Odpowiedz
Witam wszystkich miłośników skrzypiec:)
Chciałabym Was serdecznie zaprosić do polubienia i śledzenia na bieżąco informacji na fanpage'u jednego z najwybitniejszych polskich skrzypków- JANUSZA WAWROWSKIEGO. Jest to jeden z nielicznych skrzypków wykonujący 24 kaprysy Nicollo Paganiniego!!
Już wkrótce ukaże się nowa płyta Janusza Wawrowskiego! :)
LINK DO FANPAGE'A: http://www.facebook.com/pages/Janusz-Wawrowski/477150792297434?fref=ts
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo radości z grania :)
Ania
02-02-2013, Od: ms
Odpowiedz
Nauka Gry na skrzypcach - Warszawa
www.youtu.be/r98e5DvUgo4?t=5m41s
01-02-2013, Od: Amela:)
Odpowiedz
:)czy 50złza miesiąc w sklepie muzycznym to drogo?
30-01-2013, Od: KAZIK
Odpowiedz
http://smyczkowo.pl/zabytkowe-skrzypce-caspar-da-salo-in-brescia-t18298.html
25-01-2013, Od: ?
Odpowiedz
Czy skrzypce Corelli praworęczne będą jeszcze w promocji za 450 zł ? Bardzo mi nam na tym zależy ...
26-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Pewnie będą w promocji wiosennej.
27-01-2013, Od: ?
Odpowiedz
Ale czy to pewne ?
26-01-2013, Od: a
Odpowiedz
co można(a może i trzeba ) kupić w skrzypcach everplay 6xx???
Odpowiedz
Można dokupić żeberko (podpórkę na ramię), ewentualnie także tuner i higrometr.
26-01-2013, Od: Kinia
Odpowiedz
WITAM....czy w książce ,,skrzypcowe abc'' z tego internetowego sklepu są opisane wszystko jak nauczyć się gry na skrzypcachjestem samoukiem...
Odpowiedz
Tak, choć jeszcze więcej jest napisane w internecie. Jest także masa ciekawych lekcji na YouTube. Najlepiej wpisać w wyszukiwarce "violin lesson".
04-01-2013, Od: marcin
Odpowiedz
MA KTOŚ NA SPRZEDAŻ UŻYWANE SKRZYPCE, W DOBRYM STANIE DO 300 ZŁ????
24-01-2013, Od: ewelina
Odpowiedz
jak ogloszenie jest aktualne prosze napisac mam ciekawe skrzypce w tej cenie. pozdrawiam
17-01-2013, Od: domi:)
Odpowiedz
jakie polecacie skrzypce do 600zł???
24-01-2013, Od: ewelina
Odpowiedz
ja mam bardzo ciekawe skrzypce za 350 zl zakupione w tym sklepie SPIN ok trzy miesiace temu za 700 zl jest caly kaplet plus ksiarzka do nauki i urzadzenie do strojenia w stanie idealnym prawie nie urzywane myslalem ze poradze sobie z nauka ale jednak to nie dla mnie Skrzypce 4/4 Corelli obecnie kosztuja jeszcze wiecej. polecam
17-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Do 600 to Verona Custom, są niezłe i w dobrej cenie. Albo dołożyć jeszcze 80 zł na Pengano SI Dark.
23-01-2013, Od: Karo
Odpowiedz
Czy można przyjść i wypróbować brzmienie skrzypiec?
24-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak. Najlepiej zgłosić wcześniej jakie skrzypce przygotować do wypróbowania i najlepiej wpaść po 2 lutego bo teraz jest remont w budynku.
20-01-2013, Od: Kasia
Odpowiedz
mamy stare skrzypce i chcemy uzupełnić struny, ale nie znamy rozmiaru.
czy ktoś może nam powiedzieć jak się mierzy skrzypce.
nasze maja całkowity wymiar 60 cm.
22-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Wygląda na 4/4. http://skrzypce.pl/rozmiary.html
21-01-2013, Od: Adrian
Odpowiedz
Mam małe pytanie. Czy są coś warte skrzypce elektryczne Carlo Giordano? Jeśli nie to jakie skrzypce elektryczne najlepiej można by było zakupić w cenie max 900zł ?
22-01-2013, Od: Ela
Odpowiedz
Mam wrażenie, że to akurat jest taka marka gdzie sztucznie podtrzymuje się wysokie marże poprzez ograniczenie sieci sprzedaży. Wartość jest niewielka a cena wysoka. Z tej samej fabryki pewnie da się kupić te same skrzypce pod innymi markami sporo taniej.
22-01-2013, Od: Adrian
Odpowiedz
Dobrze wiedzieć... a u was są może dostępne jakieś skrzypce elektryczne? (oczywiście w granicach tych 900zł)
22-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Są trzy rodzaje, w lutym może się jeszcze coś pojawi, ale jakoś specjalnie nie polecam. To dwa razy za mały budżet jak na sensowe elektryki. Te najtańsze to zupełna porażka, Everplay mechanicznie w porządku, ale lakier wygląda jak by były już używane. Stagg wada konstrukcyjna. Jeszcze nie trafiliśmy poniżej tysiąca nic godnego uwagi.
22-01-2013, Od: ?
Odpowiedz
Kupię dobre skrzypce dla dziecka 1/8 i 1/4
j123@poczta.onet.pl
22-01-2013, Od: Adam
Odpowiedz
Z dobrych to Yamaha, Hofner, Gewa, Strunal. A jeżeli budżet jest poniżej tysiąca złotych to zupełnie wystarczające będą Pengano SI lub Stentor. Są bardzo dobre w swojej klasie. Natomiast jeżeli środki na zakup są jeszcze dwa razy mniejsze to można rozważyć Everplaya po 296 zł. Zwykle od nich zaczyna się naukę.
20-01-2013, Od: :)
Odpowiedz
http://tablica.pl/oferty/?q=skrzypce+instrumenty
tu czasem też można znaleźć coś ciekawego :)
20-01-2013, Od: Adam
Odpowiedz
Można coś znaleźć ale trzeba zachować ostrożność.
Po pierwsze nie ma systemu komentarzy, kontroli ani ocen, więc nie wiemy od kogo kupujemy i czy opis jest rzetelny, a towar sprawny. Ponadto jeżeli ktoś nie płaci za ogłoszenie to często daje wyższą cenę i liczy na złapanie okazji, bo nic go to nie kosztuje. Zupełnie inaczej jest w serwisach płatnych gdzie trzeba dać niską cenę aby towar sprzedać i nie ponieść strat.
21-01-2013, Od: ?
Odpowiedz
np. na allegro wystawiałam skrzypce za 500 zł, opłata za ogłoszenie w złotówkach, więc jak?
wiadomo, że jak na tablicy, to lepiej osobiście obejrzeć instrument, wypróbować i zweryfikować opis. Jeśli nam zależy na kupnie i cena jest wysoka. Nie opłaca się brać kota w worku po samym opisie i zdjęciach. No i nie wszystkim odpowiada wysyłka, za pobraniem.He. To fakt można się przejechać, zamówiłam gitarę używaną za 60 zł, która nigdy nie dotarła, na szczęście koszty ponosił właściciel, do dziś mnie zastanawia, czy gitara w ogóle została wysłana ;D Ludzie są fajni hehe
20-01-2013, Od: renata!!!
Odpowiedz
witam.zamierzam kupić skrzypce everplay 6xxu pana w sklepie w ferie ale mam wątpliwości do 2rzeczy:jak sarować smyczek kalafonią(trzeba tak pare razy przejechać smyczkien po kalafoni???)i jak stroi się skrzypce"???za udzieloną odpowiedz będę bardzo wdzięczna:)!!!
21-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Włosie smyczka pociera się kalafonią. Stroić można na słuch lub na wzrok. Nauczyciele zalecają oczywiście na słuch. Zaczynamy zwykle od struny A (druga od najcieńszej). Jeżeli ktoś dysponuje słuchem absolutnym to ma w głowie dźwięk A. Większość osób potrzebuje jednak innego wzorca. Dźwięk A 440 Hz łatwo znaleźć w internecie. Można też skorzystać z pomocy innego instrumentu jako wzorca. Pozostałe struny zwykle stroimy na ucho w kwintach. Najcieńsza struna to E, druga A, trzecia D, najgrubsza G.
Jeżeli nie idzie na ucho to nie przejmujemy się profanacją instrumentu i korzystamy z tunera elektronicznego który za nas słucha dźwięków i pokazuje strzałką czy jest za wysoko czy za nisko lub wyświetla częstotliwość. g(196Hz), d(293,7Hz), a(440Hz), e(659,3Hz). Jeśli mamy mikrofon w komputerze to można użyć programu do strojenia. Są też wersje na smartfony.
A teraz uwagi mechaniczne: Małe korekty robimy mikrostroikami na strunociągu. Duże zmiany wymagają ruszenia kołków. Przekręcając kołki staramy się także lekko je wciskać żeby klin nie puścił. Niewielki ruch kołka to duża zmiana naprężenia struny, a więc robimy to maleńkimi ruchami żeby nie zerwać struny. Oczy i twarz z daleka! Jeżeli struny były luźne to staramy się po trochu równomiernie wszystkie naprężać. Pilnujemy podstawka, który musi stać pomiędzy nacięciami efów pod kątem prostym do płyty wierzchniej.
19-01-2013, Od: Wiktoria
Odpowiedz
Czy skrzypce verona violin custom są ze sklejki ale tak szczerze ?
20-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Są z litego drewna nie ze sklejki. To widać i słychać.
20-01-2013, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Nie. Posiadam je i są naprawdę dobre jak na tą cenę. Tak twierdzi moja nauczycielka. Sama uważam,że mają przyjemne brzmienie jak na skrzypce fabryczne.
19-01-2013, Od: Karolina
Odpowiedz
Witam prosze jeszce o kilka rad,
1. W jaki sposób najlepiej smarować smyczek kalafonią ?
2. Czy skrzypce mogą być przechowyane podczas przerw w graniu na specjalnym wieszaku ( zawieszone są na ślimaku)Czy nic się nie stanie ?
Odpowiedz
Wosie smyczek smaruje się pocierając kalafonią. Skrzypce mogą być przechowywane poza futerałem jeżeli w pomieszczeniu panuje stała nie za wysoka temperatura i wilgotność 45-65%. Odpadają więc pomieszczenia klimatyzowane latem i mocno grzane zimą.
20-01-2013, Od: nadia
Odpowiedz
witam.chciałabym się zapytać, od której do której pana sklep jest otwarty???
Odpowiedz
10:00-18:00 Najlepiej wcześniej zadzwonić, to można będzie przygotować to co jest potrzebne.
20-01-2013, Od: KUBA
Odpowiedz
Witam kupię skrzypce małe od rozmiaru 1/32 , 1/16,1/8,1/4,1/2
proszę o kontakt mail skrzypek20@interia.pl
18-01-2013, Od: Karolina
Odpowiedz
Witam,
w jaki sposób nasmarować kołki ?
18-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
W przypadku kołków zbyt luźnych zwykle wystarczy mocniej wcisnąć kołek tak jakby się wkręcało śrubę podczas naciągania struny. Jeżeli to nie pomaga to trzeba sprawdzić czy kołek nie ma luzów i czy klinuje się po obu stronach skrzynki kołkowej. Jeżeli pasuje dobrze a mimo to puszcza, to można pomyśleć o smarowaniu.
Trzeba zluzować i zdjąć z kołka strunę, wyjąć kołek, nasmarować, włożyć i naciągnąć strunę. Potem następny kołek (nie wszystkie na raz). Oczywiście trzeba wybrać odpowiednią pastę. Są pasty dedykowane do zacieśniania jeżeli kołki chodzą luźno albo inne do ułatwienia poślizgu jeżeli kołki są za ciasne i klinują się mocno. Podczas tej czynności trzeba kontrolować żeby podstawek nie przechylił się. Ważne jest też staranne nawinięcie struny od środka na zewnątrz tak żeby struna pod naprężeniem nie wypychała kołka (nie może wychodzić skośnie z prożka tylko na wprost).
Pasty zacieśniające to Botel's i Hidersine. Można ewentualnie zrobić samemu pastę ze startej kredy, mydła i kalafonii. Nie należy stosować samej kalafonii.
18-01-2013, Od: Karolina
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdr :-)
16-01-2013, Od: Kinga
Odpowiedz
Jakie są plusy gry na skrzypcach,od ilu do ilu lat można się uczyć,czy są tego jakieś minusy(znalazłam wielu sprzedawców którzy wkręcali mi kity o skrzypcach)no i w ostateczności ,czy everplay 6xx będzie dobry???????:))
18-01-2013, Od: ?
Odpowiedz
ja kupiłam Yamaha w cenie 1500 zł są bardzo dobre
18-01-2013, Od: ?
Odpowiedz
a struny evah
16-01-2013, Od: Maja
Odpowiedz
Plusy: granie jest przyjemne, rozwija słuch, intelekt, pamięć, zdolności manualne, koordynację. Jest to instrument klasyczny w którym masz pełną kontrolę nad dźwiękiem bez ograniczeń progami czy klawiszami. Fortepian jest jak chodzenie po schodach, a skrzypce jak serfowanie. Mają duże możliwości artykulacji, a więc są ciekawe i nie nudzą się. Są praktyczne - małe i poręczne więc wszędzie można je zabrać.
Minusy: skrzypce nie grają same, trzeba sporo zapału do ćwiczenia. Nie są bezobsługowe. Trzeba nauczyć się strojenia i dbania o instrument. Sąsiedzi i domownicy mogą nie przepadać za nauką, bo początki są trudne dla otoczenia. Jest to instrument raczej solowy, gra na raz jedną nutkę lub dwudźwięki. Nie zagrasz sobie akompaniamentu akordowego do śpiewania jak na klawiszach czy gitarze.
Najmniejsze skrzypce 1/64 są dla dzieci nawet w wieku półtora roku. Wtedy najlepiej zaczynach jak chcemy wychować wirtuoza. Jeżeli natomiast ktoś chce zagrać dla siebie kolędę i grać amatorsko dla przyjemności, to może wystartować z nauką w wieku 90 lat.
Skrzypce Everplay są w porządku. Nie te najtańsze Primy tylko seria EV, Soloist lub wyższe modele. Z resztą generalnie skrzypce już od 300 zł nadają się do nauki. Im droższe tym lepsze materiały, dokładniejsze wykonanie a więc łatwiejsza i przyjemniejsza nauka.
17-01-2013, Od: kinga
Odpowiedz
naprawdę pani dziękuję !musiałam przekonać mamę do skrzypiec i chyba się udało!!!!!jaszcze raz dziękuję!!!
09-01-2013, Od: Maciek
Odpowiedz
Dzień Dobry. Sprezentowałem synkowi skrzypce elektroniczne, najtańsze jakie były na rynku (Chińskie), struny wydają dźwięk ale problem w tym że smyczek (sztuczne włosie) "nie działa".
Bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam serdecznie.
18-01-2013, Od: sylwia
Odpowiedz
smyczek trzeba natrzeć porządnie cały kalafonią do skrzypiec
11-01-2013, Od: Maciek
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za miłe porady. Znalazłem przyczynę. Okazało się że kalafonię należy przetrzeć papierkiem ściernym i... synek śmiga na skrzypeczkach jak stary, chociaż nigdy nie miał tego instrumentu w rękach, pomogła mu w tym jednak kilkuletnia gra na gitarze.
Jeżeli będzie miał natchnienie do skrzypeczek to zgłoszę się do Państwa po prawdziwy instrumencik.
Z poważaniem.