Sklep
03-02-2012, Od: adam
Odpowiedz
Czy skrzypce verona custom nadają się do czystej gry amatorskie? I kiedy będą dostępne do kupienia??
04-02-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, do nauki i gry amatorskiej jak najbardziej. Będą dostępne pewnie pod koniec lutego
03-02-2012, Od: kacper
Odpowiedz
chce sobie kupic
03-02-2012, Od: kacper
Odpowiedz
głupi
03-02-2012, Od: Adrianna
Odpowiedz
Czy mogłabym prosić o radę?
Mam na oku skrzypce Stagg - używane i przez to tańsze o sto złoty - http://allegro.pl/skrzypce-niemieckie-stagg-4-4-okazja-futeral-i2083809900.html Czy mógłby ktoś spojrzeć fachowym okiem?
Dodatkowo dowiedziałam się, że:
1. Drewno - wszystko prócz płyty powieszchniowej zrobione z klonu sama płyta ze świerku.
2. U lutnika była po zakupie 2.5 roku temu
3. Lutnik poprawił klejenie komory rezonansowej i zalecił utrzymywania jej w pewnej wilgotności ( to samo testowałem w gitarze, gdy od czasu do czasu lekko bardzo rozproszonym spryskiwaczem pryśniemy do środka instrument nabiera czystszych dźwięków )
4. Wystawiłem dwie aukcje jednego instrumentu ponieważ bałem się że tytuł może być niewystarczający :)
5. Smyczek w pełni sprawny podczas prób 2 - 3 włosy pękły ale nic się z nim nie stało :) dobrze się napina itd.
6. Użytkowanie - kupiłem je z wielką pasją że uda mi się nauczyć grać ok 2.5 temu, grałem pół roku ale bardziej od święta ponieważ uczyła mnie koleżanka trochę zajęta później w ramach zawodu miłosnego wszystko się posypało i tak oto doszło do mnie że nie zostanę Davidem Garettem :( Tak więc ich eksploatacja nie była za wielka, z miłości do wszystkiego co z drewna (jacht też mam drewniany :)) chuchałem i dmuchałem co by krzywda się im nie stała.
Z góry dziękuję bardzo za jakąkolwiek radę. Pozdrawiam Adrianna
01-02-2012, Od: basia...
Odpowiedz
czy kalafonia Rosin czarna jest dobra/
01-02-2012, Od: basia...
Odpowiedz
a czy ktoś wie czy w skrzypcach Carlo Giordano VS-1 jest purfling?
01-02-2012, Od: ...
Odpowiedz
Które skrzypce z pana oferty są najlepsze dla początkującego?
01-02-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Polecam Pengano S oraz SI. Są dokładnie wykonane, więc gra się dość łatwo. Mają trwałą podstrunnicę, więc mogą długo służyć bez potrzeby remontowania.
31-01-2012, Od: basia...
Odpowiedz
Panie Jarku czy w skrzypcach Carlo Giordano VS- 1 mają purlfing?
01-02-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie wiem, nie widziałem ich, trzeba by przepiłować żeby się upewnić na 100%.
30-01-2012, Od: ?
Odpowiedz
Panie Jarku kiedy będą dostępne skrzypce verona custom?? Wiem, że w lutym ale dokładnie to kiedy?
31-01-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Ciężko jest to przewidzieć, bo procedury importowe są skomplikowane. Czasem wszystko trwa tydzień, a czasem jak brakuje jakiegoś papierka i trwa miesiąc. Nie da się określić dokładnie. W tym tygodniu przyjadą Corelli. Verona raczej pod koniec miesiąca.
30-01-2012, Od: Monika
Odpowiedz
Z całym poważaniem Panie Jarku, ale taka jest wycena tych skrzypiec....pozdrawiam.
31-01-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
OK, w porządku. Ja tylko pilnuję żeby ktoś nie pomyślał, że wyda 700 zł na skrzypce + 100 zł na struny i będzie miał sprzęt za 2500 zł. To nie jest takie proste. Nie chcę żeby ktoś miał do nas pretensje o to ogłoszenie.
30-01-2012, Od: Monika
Odpowiedz
Posiadam na sprzedaż stare ok.100-letnie skrzypce Jacobus Stainer 1665 r. Stan bardzo dobry. Długość skrzypiec 4/4. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany podniesieniem ich wartości to dowiedziałam się, że po dołożeniu strun i podbródka wartość ich wzrośnie do ok. 2500. Polecam serdecznie i zachęcam do zakupu.
http://tablica.pl/oferta/skrzypce-jacobus-stainer-750-zl-cena-do-lekkiej-negocjacji-IDBNF7.html
30-01-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Jakim cudem tak wzrośnie wartość po dołożeniu strun za 120 zł i podbródka za 30 zł? Widać że nie ma prożka, podstawka, strunociągu, folgi, włosia, nie widać czy jest dusza, a chwytnia ma wgniecenia i być może jest do wymiany. Aby podnieść wartość do 2500 zł pewnie trzeba wydać u lutnika 1500 zł, a nie wiadomo jak się te skrzypce odezwą. Jeżeli marnie to 1500 zł można wtopić. A przecież za tą kwotę da się kupić nie najgorsze skrzypce współczesne.
26-01-2012, Od: ?
Odpowiedz
Czy w modelu verona custom jest purfling??
29-01-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
tak
27-01-2012, Od: ?
Odpowiedz
Czy w modelu verona custom jest purfling??
Odpowiedz
tak
29-01-2012, Od: ?
Odpowiedz
Czy verona custom to manufaktura????
Odpowiedz
nie
27-01-2012, Od: ?
Odpowiedz
Czy verona custom to manufaktura????
Odpowiedz
Ja bym nie nazwał ich manufakturą. Prawdziwa najtańsza manufaktura to koszt kilku tysięcy złotych. Problem, że pojęcia "manufaktura" i "skrzypce lutnicze" trochę się dewaluują. Jak sprzedawca pisze na Allegro, że zwykłe Staggi za 350 zł są lutnicze, to jest to kompletne nieporozumienie. Najtańsze lutnicze kosztują 4-5 tys zł jak lutnik jakiś początkujący się trafi. Przy skrzypcach lutniczych jest kilka tygodni pracy i materiały za tysiąc złotych.
29-01-2012, Od: ?
Odpowiedz
Z tego co wiem to jest to manufaktura (tak mówiła moja nauczycielka muzyki) ale niech lepiej wypowie się Pan Jarek
29-01-2012, Od: Adam
Odpowiedz
Będę się uczył grać na skrzypcach. Już miałem do czynienia z innymi instrumentami. Myślę o skrzypcach elektrycznych. Odpadają klasyczne ze względu na hałas podczas nauki. Myślałem o czymś takim http://www.musicandmore.pl/instrumenty-smyczkowe/skrzypce/produkt.10807.Carlo-Giordano-Silenzia-EV-101/
Co sądzicie o marce Carlo Giordano? Nie chciałbym na początek wydać powyżej tysiaka na instrument. Mogę okazać sie skrzypcowym antytalentem. Proszę o pomoc i z góry dzięki
Odpowiedz
Skrzypce klasyczne z tłumikiem mogą grać cicho, a są wygodniejsze, przeważnie lżejsze i mają prawdziwy dźwięk skrzypiec. Na elektrykach wielu niuansów i szczegółów nie słychać, a dźwięk z przetwornika to nie to samo co prawdziwy. Nauczyciele zwykle odradzają tą kolejność, bo prowadzi to do złych nawyków. Ponadto instrument klasyczny za tą samą cenę będzie lepiej wykonany i łatwiejszy do ogrania.
24-01-2012, Od: bogdan
Odpowiedz
witam, poszukuje pilnie skrzypiec 1/2 nie fabrycznych najlepiej rumunskich.
27-01-2012, Od: Zaneta
Odpowiedz
mam pytanie czy jesli mam za soba 20 wiosenek czy mogé grac na skrzypcach? pytam bo zawsze chcialam to robic i jestem ciekawa czy juz nie jest za pozno...http://www.youtube.com/watch?v=yfdc5FR3zs8&feature=fvwrel hehehehe
27-01-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Każdy może grać na skrzypcach.
27-01-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
UWAGA NA ZBYT SUCHE POWIETRZE! Jak zwykle napływ mroźnego powietrza ze wschodu zwiastuje liczne problemy z rozsychaniem się instrumentów, parkietów i mebli. Drewno się kurczy i elementy przestają do siebie pasować. A więc nie trzymajcie instrumentów na szafach, wieszakach w przeciągach, przy kaloryferach ani przy oknach. Najlepiej dużo grać bo palce nawilżają instrument a po grze odkładać koniecznie do pokrowca lub futerału. Można do futerału włożyć małą marchewkę (karotkę) lub limonkę i jak obeschnie wymienić co 2-3 tygodnie. Warto stosować nawilżacze powietrza lub specjalne nawilżacze do instrumentów. Polecam też zaopatrzenie się w higrometr do kontroli wilgotności.
27-01-2012, Od: .
Odpowiedz
a bedzie taka mozliwosc aby w tym sklepie moglo sie kupowac skrzypce elektryczne ?
27-01-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Były takie próby ale oferta została zdjęta z uwagi na wady fabryczne (skręcanie chwytni), duży ciężar, problem z instalacją podpórek itp. Szukamy odpowiedniego modelu który łączy dobrą cenę z niezawodnością i ergonomią. Na razie poniżej tysiąca złotych żaden z testowanych modeli nas nie zachwycił, więc badamy rynek i czekamy. Mamy dostępne skrzypce elektryczne godne uwagi po 1400 zł.
23-01-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Witam ponownie :)
Czy skrzypce Pengano SI Dark nadają się do gry bardziej zaawansowanych utworów? Czy tylko do ćwiczeń? Bardzo mi zależy by kupić taniej skrzypce (do 700zł) ale żeby nadawały się do lepszej gry.
Po za tym czy ktoś kupował stąd skrzypce i nic się nie stało w drodze? Głównie pytam dlatego, że wiem iż w czasie jazdy skrzypce się rozstrajają a ja niestety nie mam możliwości nastrojenia ich samodzielnie (nie potrafię jeszcze) a w moim mieście nie ma lutników.
25-01-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Czy nadają się do dalszej gry? Jak najbardziej tak, ale na poziomie amatorskim. Jeżeli osiągniesz mistrzostwo w grze, to zaczniesz zauważać różnice między takimi skrzypcami a modelami sto razy droższymi. Przykładowo mój znajomy muzyk do ćwiczeń stosuje smyczek za 5 tys. zł, ale twierdzi że na koncerty jest on zbyt tandetny i wówczas wypożycza smyczek za 10 tys EUR. Raz go z resztą złamał. Tu mała uwaga: nigdy nie kładzie się smyczka na łóżku! O skrzypcach nawet nie wspominam.
Z przesyłką nie ma problemu ale strojenia i tak trzeba się nauczyć, bo należy to robić przed każdą grą. Można na początek korzystać z tunera który pokazuje czy trzeba strunę dociągnąć czy poluzować. To jest bardzo łatwe.
25-01-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Haha. No oczywiście, że nie będę ich kłaść na łóżku! :)
No cóż, ja mam zamiar uczyć się sama i na koncerty jeździć raczej nie będę. Także myślę, że będą się idealnie dla mnie nadawać. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi na moje pytania. Może się pan spodziewać, że skorzystam z pana oferty w przeciągu pół roku, ponieważ, no cóż. W czasie wolnych wakacji jest więcej czasu na naukę! ;)
Może kiedyś w moje ręce trafią lutnicze skrzypce, kto wie.
25-01-2012, Od: basia...
Odpowiedz
Ale dlaczego nie kładzie się skrzypiec na łóżku. ja tego nie rozumiem.
26-01-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Zapewne dlatego, że łóżko jest powierzchnią niestabilną i zawsze może się coś na takowej wydarzyć.
23-01-2012, Od: :)
Odpowiedz
są też stroiki do skrzypiec, w muzycznym by ci pokazali jak działają, koszty różnie, ja mam za ok. 50 zł.
wejdź na TECHNIKA GRY po lewej masz u góry, potem na czerwono będzie napis VIOLIN ONLINE, potem u góry będzie VIOLIN BASICS, i wyświetlą się po angielsku działy odnośnie skrzypiec na niebiesko, kliknij na VIOLIN TUNING, i pokażą się na niebiesko struny GDAE, i kliknij, i niżej też będzie napis po angielsku click here violin tuning, jakoś tak, wyskoczy wówczas ci po lewej okienko z GDAE, odtworzy się dźwięk jak struna powinna brzmieć ;)
23-01-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Tak, lecz chodzi o to, czy to prawda, że w tym wypadku po drodze się nie rozstrajają. :)
btw. dziękuję za wskazówki! :)
23-01-2012, Od: :)
Odpowiedz
na tej stronie jest stroik, jak każda struna brzmi, tylko musisz poszukać.
25-01-2012, Od: Danuta
Odpowiedz
www.danutabrandys.pl
Oferuję indywidualne i kameralne (więcej niż jedna osoba) lekcje gry na skrzypcach, połączone z nauką podstaw solfeżu i historii muzyki.
Dla początkujących wdrażam podstawowe pojęcia związane z kompozycją, odtwórstwem muzycznym, zapoznaję z aktualnymi wydarzeniami kulturalnymi w Krakowie i umożliwiam uczestnictwo w renomowanych koncertach. Naukę gry na skrzypcach można zacząć w każdym wieku, przedział wiekowy mojej klasy, to od 5 do 30 lat.
Jestem skrzypaczką po studiach w krakowskiej Akademii Muzycznej, Master Class u Grigori Żislina, również po rocznym stypendium w Ensemble Instrumental Andree Colson w Tour we Francji. Byłam etatowym pracownikiem Capellae Cracoviensis p.d.St. Gałońskiego, od czternastu lat
pracuję w Sinfonietta Cracovia, której dyr. i koncertmistrzem jest R.Kabara. Z tą znakomitą
orkiestrą koncertuję w Polsce i Europie, jestem również wykładowcą Krakowskiego
Konserwatorium im. Witolda Lutosławskiego, zasiadam za pierwszym pulpitem Kwartetu
Białoprądnickiego.
23-01-2012, Od: Ela
Odpowiedz
Witam, mogę udzielić lekcji na skrzypcach w Poznaniu ewentualnie w Zielonej Górze. Jestem studentką Akademii Muzycznej w Poznaniu i uczyłam jeż kilka osób(dzieci i trochę starszych). Zainteresowanych proszę o kontakt: okonska.elzbieta@gmail.com
13-01-2012, Od: basia...
Odpowiedz
czy jak po nic ałym miesiącu nauki gry na skrzypcach zaczęłam grać kolędy to znaczy że mam talent?
14-01-2012, Od: :)
Odpowiedz
tzn. że jesteś geniuszem xD
15-01-2012, Od: basia...
Odpowiedz
czy skrzypce Carlo Giovanni są dobre?
17-01-2012, Od: Michał.
Odpowiedz
Może chodzi Ci o skrzypce Carlo Giordano? Bo o tych co piszesz, to nie słyszałem.
17-01-2012, Od: basia...
Odpowiedz
o tak właśnie o te. Co o nich sądzisz?
19-01-2012, Od: ?
Odpowiedz
Wiesz co, zależy o jakim modelu myślisz. Ja mam VS-0 za 399 zł. Powiem tak: na początek wystarczą, zadziwiło mnie w nich, że trzymają strój bardzo długo, ewentualnie drobne "zejścia" można korygować mikrostroikami. Mam je już prawie od roku (dokładnie od lutego 2011). Nie są super pięknym i wspaniałym modelem, ale dla początkującego w sam raz. Struny, te z zestawu jedynie były paskudne, dlatego je wymieniłem.