Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 9001-9050 z 13691  Wstecz  Dalej     Sklep

05-07-2009, Od: ? Odpowiedz
Zakochana ---> rozumiem, że pisząc "ich" miałaś na myśli rodziców, tak?
może być ciężko, skoro uczyłaś się przez 4 miesiące gry na pianinie i to porzuciłaś. cóż, powiedz im, że bardzo tego pragniesz. zacznij czytać książki na temat skrzypiec, słuchaj dużo utworów skrzypcowych.
ja w ten sposób przekonałam swoich ;)
mama od razu się zgodziła, tylko musiałam jakoś ubłagać i tatę :D i się udało!

misia <--- PSM - Państwowa Szkoła Muzyczna

07-07-2009, Od: Zakochana Odpowiedz
dzięki

07-07-2009, Od: kaja Odpowiedz
Ja tak jak większość z was jestem początkująca i można powiedzieć "za stara" na ten instrument...ale wcale mnie to nie przeraża.Wręcz przeciwnie, mój zapał wciąż rośnie :) Moim zdaniem 3-4 lata to naprawdę nie wiele. Bo wyobraźcie sobie, że zaprzepaściliście to marzenie i nie robicie nic...te lata szybko miną i wówczas któregoś dnia stwierdzicie "no tak, a mogłabym/mógłbym teraz już nieźle grać" I tak jest ze wszystkim. Piękno wymaga poświęcenia.. więc ja wam życzę powodzenia :D

05-07-2009, Od: anqa Odpowiedz
przyznam, że jak zaczynałam byłam podekscytowana ;) ale niezbyt wierzyłam, że będę jakoś wybitnie grała...zauważyłam, że największy efekt ciężkiej nauki jest po 3, 4 latach ;D nie chce tym straszyć, ale wtedy się uczy dużo trudnych i przyjemnych, bądź nie rzeczy, ale przynajmniej jest świadomość,że już koniec z wprawkami xd

05-07-2009, Od: Ol. Odpowiedz
tylko od tego zależy, czy będziesz chciała. jeśli będzie dużo ćwiczyła i chciała to robić, to Ci wyjdzie.
a to,że tak dziewczyna grała, uznajmy, że nie ćwiczyła za dużo, heheh ;)
ja gram pół roku i też nie gram super-ekstra.
zresztą, pół roku - to dopiero początki są.
napisałaś, że chcesz się uczyć ponad wszystko, więc zrób to i nie zamartwiaj się na zapas.

05-07-2009, Od: Ivana Odpowiedz
Z tego co tu czytam wnioskuję, iż można uczyć się,grać na skrzypcach nawet w wieku 14-tu lat (tudzież mój wiek). Wiem,że przede mną dużo pracy i mimo wszystko chcę to robić. Jednak kiedy na pewnej stornie usłyszałam jak gra taka jedna dziewczyna, która uczy się od roku ,a jest młodsza ode mnie, to się załamałam. Wiem,że bd. musiała ćwiczyć, ale czy to oznacza,że skoro mam 14 lat po roku ćwiczeń nie osiągnę żadnych popraw ??
Boję się, chcę się uczyć ponad wszystko,ale troszkę się boję.

04-07-2009, Od: Zakochana Odpowiedz
Ja przez 4 miesiące chodziłam na pianino, ale teraz to rzuciłam i próbuję ich przekonać na skrzypce, czy macie jakieś mocne argumenty, pliss?!

04-07-2009, Od: misia Odpowiedz
A co to za skrót PSM??

01-07-2009, Od: Ol. Odpowiedz
do : anime001
i tak trzymaj! nie poddawaj się :D
ja się uczę w ognisku muzycznym i jest tylko jedna nauczycielka, która uczy grać na skrzypcach, a chętnych na ten wspaniały instrument jest dużo, ale daje radę ;)
a może znalazłby się ktoś z PSM, który uczy dodatkowo indywidualnie? popytaj się ;)

04-07-2009, Od: misia Odpowiedz
A co to za skrót PSM??

14-06-2009, Od: Ervin Jasiński Odpowiedz
Hejka niedługo kupię sobie kupię skrzypce ale nie wiem z jakiej firmy a mam tylko 300zł doratcie

Najlepiej kupić sobie robione reczne,a nie przez firme bo w ręcznych są bardziej dopracowane szczegóły, a nie tylko robota fabryczna, dobrze by też było gdyby były robione ze sklejki, np. dębowej i jakiejś innej

14-06-2009, Od: Paweł Odpowiedz
Radził bym z tej firmy z tej firmy są najlepsze skrzypce ! w Polsce sklejane przez lutnika

14-06-2009, Od: kOza Odpowiedz
jak masz taki limit to może every play xd mówia ze sa dobre

13-06-2009, Od: Lilka Odpowiedz
Do Zakochana:
Skrzypce możesz sobie kupić nastrojone, ale założę się o Porche, że rozstroją ci się za kilka minut, szcczególnie jak będą miały nowe struny - to nie fortepian, a i jego trzeba stroić po transporcie :) cóż taki urok...

Dzięki za wiadomość, ale nawet już znalazłam nauczyciela z mojej szkoły który mi da cały sprzęt do strojenir itp. bo ona kiedyś grała zawodowo i zajęła 2 miejsce w Polsce ale teraz tylko uczy więc to jej już nie będzie potrzebne. A słyszałam że wybitni gracze stroją skrzypce na swój słuch, czyli na oko

02-07-2009, Od: Olimpia Odpowiedz
Ja zaczęłam grać kiedy mialam 12 lat (i 3 miesiace ;p) Ale rodzicow namawialam na nauke gry w wieku 10 lat, i tez bylo ze nie, ze to pewnie slomiany zapal tak jak to bylo z tancami(wytrzymalam 3lata...). Dlugo prosilam, blagalam, pytalam przekonywalam, ogladalam strony internetowe o skrzypcach i zaprzyjaznilam sie nawet z kolezanka z klasy ktora tez gra, ale rodzice woleli pianio. Kiedy w końcu ich przekonalam, mowili ze bede grac w najbardziej odosobnionym pokoju, gdzie nic nie slychac, bo bede im przeszkadzac. Ale juz po pierwszej lekcji z instrumentem, kiedy nie znajac sie na nutach i na dzwiekach na chwytni skrzypiec zagralam ze sluchu''na slepo'' ''Kurki trzy'' i ''Barkę" podeszli do sprawy inaczej :).

01-07-2009, Od: Ol. Odpowiedz
daje rade <--- mówiłam o nauczycielce ;)

01-07-2009, Od: anime001 Odpowiedz
U mnie w mieście nigdzie oprócz PSM nie uczą gry na skrzypcach... :(( Gdy tylko kupie skrzypce zacznę się rozglądać za nauczycielem na lekcje indywidualne, ale niestety z tego co już zdążyłam się dowiedzieć nikt w moim mieście nie uczy gry na tym instrumencie... Wiem tyle, cokolwiek się stanie i tak z tego nie zrezygnuję ! :]

01-07-2009, Od: Klaudia Odpowiedz
ja też słyszę że jestem za stara na to że nic się na da zrobić byłam u pewnego nauczyciela który uczył w muzycznej . I on mi właśnie to powiedział . i waham się właśnie teraz czy grac czy nie grac . bo w takim małym mieście nie ma już żadnych nauczycieli. zostaje jedynie szkoła yamaha do grania . i zastanawiam się czy tam pójść.

01-07-2009, Od: anime001 Odpowiedz
Dziękuję Wam bardzo ! :]
W tej chwili nie mam już żadnych wątpliwości, naprawdę chcę się uczyć grać na tym wspaniałym instrumencie :)

30-06-2009, Od: anqa Odpowiedz
anime, ja się zaczęłam uczyć grać na skrzypcach w wieku 10 lat i gram już 4 lata i cieszę się, że namówiłam moich rodziców na moją naukę gry na skrzypcach.Chociaż...niestety na to szczęście czekałam od 5 roku życia :( Ale mam nadzieję, że kiedyś w przyszłości dostanę się na studia muzyczne i będę grać w filharmonii lub uczyć dzieci ;D
A odnośnie Twojej nauki...Szukaj nauczyciela, ktory nie będzie ci mówił, że jesteś "za stary", tylko takiego, który będzie uważał, że wszystko jest możliwe! Przyznam że niemiło jest "być na coś za starym, w tak młodym wieku..." Ktoś mi tak powiedział i do tej pory jest mi przykro...

30-06-2009, Od: Ol. Odpowiedz
do: anime001
ja mam 17 lat i gram od pół roku, i nie żałuję.
to była moja najlepsza decyzja w życiu.
jeśli chcesz się uczyć grać - to się ucz! ;)
wiek wprawdzie nie ma różnicy.
piszesz od najmłodszych lat - to chyba wtedy, kiedy ktoś chce zrobić karierę czy coś w tym stylu.
np. Shinichi Suzuki zaczął swoją przygodę ze skrzypcami w wieku 17 lat i stał się wirtuozem.
także, nie zniechęcać się. jeśli naprawdę chcesz grać, to to zrobisz ;) chociażby dla własnej i szczerej przyjemności :D
pozdrawiam ciepło ;)

30-06-2009, Od: anime001 Odpowiedz
W jakim wieku zaczęliście swoją przygodę ze skrzypcami? Naprawdę chcę się uczyć grać na skrzypcach (mam 15 lat), ale wszędzie słyszę, że jeżeli chce się grać naprawdę dobrze trzeba się uczyć od najmłodszych lat... eH... :/

29-06-2009, Od: anime001 Odpowiedz
Do: Paweł
Dzięki za pomoc ! :)

28-06-2009, Od: anime001 Odpowiedz
Jeszcze raz do osób które zdecydował się na skrzypce Verona Violin Custom FT-V11, co o nich sądzicie? Liczę na jak najszybszą odpowiedź z waszej strony, ponieważ skrzypce mam zamiar zamówić w ciągu najbliższych kilku dni.

28-06-2009, Od: Paweł Odpowiedz
Są dla mnie znakomite i radze kupić mają czyste piękne brzmienie i ten kolor :D aż skrzypaczki mi zazdrościły :D

24-06-2009, Od: achulek Odpowiedz
Witam
Czy są skrzypce dla leworęcznych ?? Jak dobrać odpowiedni rozmiar skrzypiec? czy polega to na zamknięciu ślimaka w dłoni przy wyprostowanej ręce jak przeczytałam na jakimś forum. Z góry dziękuję , pozdrawiam.

28-06-2009, Od: Paweł Odpowiedz
Są skrzypce dla lewo ręcznych !!! ale trzeba specjalne zamówienie

28-06-2009, Od: Olimpia Odpowiedz
Te skrzypce Verona Violin Custom od strony wizualnej mnie sie podobaja ;) Wiem ze tu kilka osob kupilo te skrzypce, co o nich myslicie??? :);):)

28-06-2009, Od: Olimpia Odpowiedz
anime001 ja uczylam sie z Skrzypcowe ABC Cofalika i bylam zadowolona z tej ksiazki ;)

28-06-2009, Od: anime001 Odpowiedz
Do Olimpia: Bardzo Ci dziękuję za pomoc :)

Co sądzicie o skrzypcach Verona Violin Custom FT-V11 ? Czy nadają się dla osoby początkującej ?

Które lepiej kupić książki na początek:

COFALIK A. -
Skrzypcowe ABC.
Szkoła gry na skrzypcach,
COFALIK A. -
Skrzypcowe ABC. Szkoła - akompaniament,
COFALIK A. -
Wybór etiud wirtuozowskich;

czy

FELIŃSKI Z. -
Szkoła gry na skrzypcach cz. 1,
FELIŃSKI Z. -
Szkoła gry na skrzypcach cz. 2,
FELIŃSKI Z. -
Nauka gam i zmian pozycji na skrzypce z. 1,
FELIŃSKI Z. -
Nauka gam i zmian pozycji na skrzypce z. 2;

Jeżeli znacie jakieś lepsze książki dla początkujących od powyżej wymienionych proszę o ich podanie.

Z góry dziękuję ! :]

27-06-2009, Od: Olimpia Odpowiedz
Do anime001: przy wzroście 156 myślę, że już spokojnie możesz zakupić 4/4, ja 3 lata temu przy takim wzroscie zaczelam na takich grac ;)

27-06-2009, Od: Alina Odpowiedz
Hej. Mam pytanko. Czy przez ten program co podany jest na stronce, można nastroić skrzypce? Nie mogę ich nastroić przez ten program, bo go w ogóle nie rozumiem. A jeżeli nie jest dobry to moglibyście mi doradzić jakiś dobry tuner? Pozdrawiam :)

27-06-2009, Od: anime001 Odpowiedz
rozmiar 4/4

Aktualnie myślę o Verona Violin Custom FT-V11. Czy jest to dobry wybór?

Jestem w tych sprawach całkowitym amatorem, tak więc proszę was o radę które skrzypce i o jakim rozmiarze z tego sklepu się nadają najlepiej dla osoby początkującej o wzroście 156 . Z góry dziękuję za pomoc !

26-06-2009, Od: kOza Odpowiedz
.

25-06-2009, Od: Olimpia Odpowiedz
Do Achulek: Myślę, że gdybyś poszedł do lutnika i złożył zamówienie na lutnicze skrzypce dla leworęcznych, to może by ci je zrobił :) Na pewno by kosztowały trochę więcej niż dla praworęcznych, ale jak masz kasę i chcesz ją w taki sposób ulokować to miłej zabawy :):):) A po za tym wystarczy znaleźć podbródek dla leworęcznych i nałożyć go na skrzypce z prawej strony :) Tylko struny byś miał odwrotnie :)

24-06-2009, Od: kOza Odpowiedz
nie ma skrzypiec dla leworęcznych inny instrument sobie wybierz.

23-06-2009, Od: Klaudia Odpowiedz
to są te Verona custom ?

22-06-2009, Od: Klaudiaa Odpowiedz
ma ktoś może skrzypce do sprzedania nie drogo ? a jak nie to jakie polecacie ?
\

23-06-2009, Od: Paweł Odpowiedz
radził bym z tej firmy są najlepsze !!! kupiłem właśnie za 500 zł i skrzypaczki mówią przecie ty masz lutnicze skrzypce :P a ja mówie nie no co ty sklejane przez lutnika :P

22-06-2009, Od: kOza Odpowiedz
albo podstawek ci się ześlizguje bo trzeba go trzeba przypiłowac ?

20-06-2009, Od: Paweł Odpowiedz
ile moga byc warte skrzypce z 1909 roku w stanie perfekcyjnym razem z drewnianym futerałem plus 2 smyczki i kilka strun ja sie na tym nie znam i chc o to zapytac ludzi ktorzy graja na tych instrumentach

Hmmmm... jeśli są dobrym stanie nie połamane smyczki nic nie popękanego no to z 3 tys ale lepiej spytaj lutnika

18-06-2009, Od: bedi Odpowiedz
kupilam nowe skrzypce i caly czas podstawek mi sie zeslizguje... zwlaszcza przy strojeniu. Co moze byc tego powodem? Bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje

Za pewnie masz źle go ustawionego (krzywo) idź do jakiegoś skrzypka lub do skrzypaczki albo do lutnika

20-06-2009, Od: kOza Odpowiedz
wiesz najlepiej lutnik to oceni . idź do niego

15-06-2009, Od: o_livka Odpowiedz
kupię używane skrzypce dla dziecka; 1/4 lub 1/2; może wiecie też, gdzie, poza allegro, szukać używanych skrzypiec. Wiem, że można tanio kupić nowe everplaye czy stagii, ale nie mam do nich przekonania. Pozdrawiam

Wyświetlono wiadomości 9001-9050 z 13691  Wstecz  Dalej