Sklep
08-04-2005, Od: Ania
Odpowiedz
może ktoś podać mi jakieś tytuły książek nauki gry na skrzypcach?albo z jakimiś utworami?
12-04-2005, Od: kasia
Odpowiedz
antoni cofalik skrzypcowe abc-bardzo dobra książka
12-04-2005, Od: kasia
Odpowiedz
antoni cofalik
12-04-2005, Od: pait
Odpowiedz
Witam. Mam bardzo dużo materiałów do nauki gry na skrzypcach (ksiażki, podręczniki, filmy, płyty CD... oj, aż głowa boli do tego:-)), zainteresowanym moge to wszystko odsprzedać, ponieważ kończe swoja skrzypcową edukacje (odnalazłem sie w innym instrumencie:D). Piszcie na maila. Pozdrawiam.
05-04-2005, Od: Motylek=*
Odpowiedz
HeY =) Mam pytanko, mianowicie ile tak mniej wiecej moze kosztować jedna godzinna lekcja gry na skrzypcach?? To dla mnie bardzo wazne. Prosze odpiszcie!
11-04-2005, Od: Andrzej
Odpowiedz
u dobrego nauczyciela placilem 40 dychy za godzine ale sa tez tacy co biora dwie.Gram na skrzypcach 9 lat to wiem:)
10-04-2005, Od: Magda
Odpowiedz
I czy w ogóle mam za co zaczynać skoro mam 13 lat? Jaki rozmiar skrzypiec jest dla mnie odpowiedni? 4/4?
09-04-2005, Od: delgesu
Odpowiedz
na poczatek sprobjoj jaies podreczniki do nauki, tj szkoly gry na skrzypcach.osobiscie polecam Szkołę gry na skrzypcach Felińskiego.Jak przerobisz ją całą wtedy dopiero mozesz zaczac myslec o graniu jakis utworów.no chyba ,ze chcesz poprostu grac ze sluchu nie znajac podstaw technicznych..ale tak duzo nie ugrasz:)pozdro
08-04-2005, Od: Motylek=*
Odpowiedz
delgesu Dzięki za rade =) Buziak =*
08-04-2005, Od: delgesu
Odpowiedz
Cena lekcji zalezy od miasta oraz od wieku nauczyciela:)W Warszawie raczej poniezej 50 zl za godzine nie zejdziesz...w innych miastach wydaje mi sie ze za 30 zl juz cos znajdziesz!porozladaj sie na AM, moze jakis stident udziela prywatnych lekcji - wtedy bedzie taniej.pozdro
08-04-2005, Od: chrupek
Odpowiedz
cześć. czy mając 21 lat można nauczyć się grać na skrzypcach? czy w Jarosławiu ktos takich lekcji udziela?
04-04-2005, Od: Delgesu
Odpowiedz
Hej wszystkim!Ucze sie grac na skrzypcach juz chyba 11 lat:)malo który utwór stanowi dla mnie problem.Powiem tak, na nauke nigdy nie jest za pozno, lecz jesli ktos mysli o powaznym graniu to najlepiej zaczac do 7 roku zycia, potem bedzie coraz trudniej. Posiadam olbrzymi zboir literaury skrzypcoej - duzo nut sprowadzam ze Stanow - chetnie pogadam z dojrzalymi skrzypkami/skrzypaczkami chocby nawet w celu wymiany utworów.Mniej doswiadczonym tez chcetnie dradze w sprawach technicznych badz jakich kolwiek innych!skrzypce to moje zycie!i chyba wiem o nich wszystko!piszcie na maila: delgesu2@wp.pl lub na GG 4623203.Pozdrawiam
02-04-2005, Od: Ola
Odpowiedz
Kurcze dlaczego nie mieszkam we wroclawiu ja niestety jestem z okolic terespol mieszkam przy granicy wschodniej. moze ktos wie w przyblizeniu ile kosztuje prywatne lekcje gry na skrzypcach??
02-04-2005, Od: MałgorzataR
Odpowiedz
Ja jestem nauczycielką gry na skrzypcach-uczę od 3 lat-wcześniej skończyłam studia muzyczne na Wydziale Instrumentalnym we Wrocławiu.Jeżeli ktoś jest z Wrocławia i ma ochote rozpocząć naukę gry na skrzypcach-proszę o kontakt na mail.
:)Pozdrawiam uczniów!
31-03-2005, Od: Ola
Odpowiedz
Czesc wszystkim1Gram na skrzypcacch od 10 lat..Teraz mam prawie 12..ale problem w tym że czasami nie chce mi sie grac na skrzypkach..to chyba od lenistwa tzn Napewno1:)Wiem ze kiedys bede żałowała tego e zamiast grac to oglądałam telewizję1Na lekcjach pani mnie nie chwali ze nie rozczytalam koncertów...Głupio sie wtedy czyje ale wiem że to moje wina :(..Strasznie boje sie egzaminu zdawania do szkoły muzycznej ...może osoby które juz to przeszły opisza dokladnie te przezycia??PROSZE O TO!!?
02-04-2005, Od: słoń
Odpowiedz
Chdze do szkoly muzyczej od 5 lat i wlasnie przygtowuje sie do dyplomu ze szkrzypiec. Niegdy nie zalowalam tego ze poszlam do szkoly muzycznej, ale to takze duza zasluga mojej nauczycielki. Na egzaminach wstepnych bedziesz musiala cos zaspiewac, powtorzoc melodie i rytm wczesniej zagrane. Na poczatku tez sie balam, ale to naprawde nic trudnego. Zycze Ci powodzenia :)
30-03-2005, Od: Ania
Odpowiedz
czy ktoś zna książki dla skrzypków?albo jakieś książki z utworami?
01-04-2005, Od: Rek
Odpowiedz
ja mam takie ksiazki, jesli jestes zainteresowana to piasz ma mojego maila. Pozdrawiam
31-03-2005, Od: Olka
Odpowiedz
cze!!! mam 15 lat i od kilku miesiecy chce sie nauczyc grac na skrzypacach. jak powiedzialam to rodzicom to odnioslam wrazenie ze sie z tego nabijaja. w przyblizeniu ile moga kosztowac lekcje gry na skrzypcach?? czy ja wogle nie jestem za stara na ta zabawe?? prosze odpisujcie na maila.
28-03-2005, Od: zuzka
Odpowiedz
Proszę napiszcie czym różnią się skrzypce np. 4/4 od 3/4 ???
30-03-2005, Od: Ania
Odpowiedz
wielkość 3/4 są mniejsze a ja mam 11 lat (gram od 2 lat)mam 148cm i mam skrzypce 4/4
29-03-2005, Od: marcin
Odpowiedz
sa to rozne wielkosci skrzypiec .... 4/4 jak sie nie myle to sa to najwieksze skrzypce - dla dorosłych ... pozdrawiam
30-03-2005, Od: Irena
Odpowiedz
Znam takie miejsca gdzie pięknie grające skrzypce można mieć za bardzo małe pieniążki , a jak się komuś znudzi to zwracają.
16-02-2005, Od: paula
Odpowiedz
A i jeszcze jedno pytanie:
Czy są warte zachodu skrzypce z zestawów(ok.300zł), czy szukac jakis super drogich? Słyszalam ze drozsze nie zawsze znaczy lepsze...
30-03-2005, Od: Irena
Odpowiedz
Nie sądzę ażeby dawanie małemu –przyszłemu artyście instrumentu fabrycznego, – na którym naprawdę będzie zawodził- miało jakiś sens. Dziecko od pierwszych chwil kontaktu z instrumentem powinno mieć jasno określone jak powinien brzmieć instrument. I nawet taki maluch potrafi docenić piękno tego dźwięku – i daję słowo, że na pewno rzadziej porzuca grę maluch mający od początku dobry instrument niż ten, który ma do dyspozycji instrument, którego brzmienie można przyrównać do szafy z założonymi strunami.
27-03-2005, Od: Stan
Odpowiedz
Mam do sprzedania dwie pary skrzypiec 1/2 Stainera za 1100 zł oraz
4/4 w cenie 1200 zł.
Skrzypce mają ładny dźwięk, są stare.
Można również kontaktować się telefonicznie. Nr telefonu 608 630 808
Stanislaw
26-03-2005, Od: Kinga
Odpowiedz
Mam 12lat i bardzo chcę grać na skrzypcach .Proszę powiedzcie mi ile takie skrzypce dal mnie mogą kosztować .Proszę o szybką odpowiedż.
21-03-2005, Od: kaka
Odpowiedz
Witajcie!!Mam problem.Otóż moi rodzice raczej nie pozwolą mi na kupno skrzypiec (jestem tego prawie pewna).Problem leży w tym że mam już prawie 12 lat!! Nie wiem czy to nie zapóźno...nie wiem ale mam pytanie: czy jak umiem grać na gitarze to będzie mi coś łatwiej się nauczyć ?? Odpiszcie mi BŁAGAM!!!! Jak wyda wam się głupie to pytanie to nawet proszę tego nie komętujcie, bo nie chcę tracić całkowicie nadziei. Czekam na wasze odpowiedzi i jeszcze raz proszę ODPISZCIE!!!!
22-03-2005, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeżeli grasz na gitarze, to na pewno będzie ci łatwiej rozpocząć grę na skrzypcach. Lewa ręka ma oczywiście inne ułożenie, ale twoje palce nie będą już kompletnie nieposłuszne jak u nowicjusza, który pierwszy raz dotyka instrumentu strunowego. Pomocne jest też pewne osłuchanie. Będziesz łatwiej wychwytywać błędy i je korygować. Co do wieku - jedni uczą się przez rok tego co inni przez 10 lat, więc wszystko zależy od predyspozycji. Jeżeli chcesz grać pierwsze skrzypce w Filharmonii Narodowej, to warto był zacząć trochę wcześniej. Jeżeli dla własnej przyjemności, to masz jeszcze wiele lat na rozpoczęcie nauki.
25-03-2005, Od: Jan
Odpowiedz
w polskiej filharmoni narodowej? No nie wiem, czy to taki ambitny cel, bo poziom tej orkiestry jest stosunkowo żenujący...
24-03-2005, Od: niedoszły artysta
Odpowiedz
hey! Gram na skrzypcach od 9 lat! Uważam, że skrzypce są najtrudniejszym instrumentem z wszyskich pozostałych. Bardzo lubię grać i marzą mi się skrzypce Stradivariusa. No ale za takie skrzypce można sobie ajną willę wybudować. Czytając wasze wszystkie komenty jestem mile zaskoczony, że tyle ludzi interesuje się tym pięknym instrumentem. Powodzenia w dalszej edukacji!!!
20-03-2005, Od: Kinga
Odpowiedz
Jestem zainteresowana graniem na skrzypcach lub na gitarze tylko nie wiem zabardzo na czym grać bardzo proszę mi pomóc.
22-03-2005, Od: JArek
Odpowiedz
Najlepiej spróbować obydwu instrumentów i wybrać ten, który wydaje się ciekawszy. Gitara jest nieco łatwiejsza na początek bo ma progi, które jasno określają gdzie znajdują się poszczególne dźwięki. Gitara może służyć do akompaniamentu za pomocą całych akordów. Jak lubisz, to możesz sobie przy gitarze pośpiewać. Skrzypce zaś są instrumentem bardziej solowym, indywidualnym. Nie mają progów, więc musisz się nauczyć gdzie są poszczególne dźwięki. Do gry na skrzypcach trzeba więcej wyczucia, dobrego słuchu i sporo pracy. Ale jeżeli się okaże, że masz talent, to skrzypce mogą ci dać więcej swobody i przyjemności z gry. Zacznij od czego chcesz. Jak już będziesz na czymś grać, to przesiadka na nowy instrument jest łatwiejsza niż zaczynanie od zera.
04-03-2005, Od: Chomi
Odpowiedz
Hej !!! Mam parę problemów poskrzypcowych ... Mam teraz 13 (prawie14) latek , zaczęłam grać jak miałam 8 . Grałam 5 lat , ale po podstawówce musiałam z tym skończyć ... nawet nie podeszłam do egzaminu ... hlip ... Chodze teraz do bardzo dobrego gimnazjum ... Ciągle chce mi się płakać , kiedy cokolwiel mi się skojaży ze skrzypeczkami ... czuję , że chcę dalej na nich grać .... nie wiem co mam zrobić ... POMOCY ... PROSZĘ ...
(nie chcę iść do Studia) ... Z góry dziękuje ...
18-02-2005, Od: Ola K
Odpowiedz
hyhy to znów ja... Zauważylam dziwną akcję ze skrzypcami. Chodzi o to skąd wiadomo na kórej strunie grać skoro praktycznie na wszystkich jest dżwięk o który chodzi (np takie g1)
dla mnie to trochę dziwnie bo równie dobrze można by było grać na jednej strunie!pozdrowienia dla wszystkich
19-02-2005, Od: OlaB
Odpowiedz
nie na wszystkich strunach możesz zagrać dżwięk o który ci chodzi. Bo jeżeli masz zagrać na strunie G trzeci palec to nie możesz zagrać go na strunie E ponieważ struna E jest wyższa od struny G,nawetjak zagrasz ją pustą.
22-02-2005, Od: Jan
Odpowiedz
Poważnie? A jak zagram, tak jak piszesz, trzecim palcem na stunie G, ale w dziesiątej pozycji, to nie będzie to czasem odpowiednik wysokości pustej E?;)
28-02-2005, Od: Jarek
Odpowiedz
Masz rację - teoretycznie spokojnie zagrasz łatwe utwory na jedej strunie, tylko tak jest znacznie trudniej, wolniej (przeskoki na odległe pozycje), mniej precyzyjnie, ze słabszym brzmieniem. No i polegniesz na dwudźwiękach.
23-02-2005, Od: Łukasz
Odpowiedz
Hej! jakie są wasze ulubione utworki na skrzypce, które gracie? ja najbardziej lubie "Humoreske" Dvoraka. jeśli ktoś by chciał moge podesłać nutki...jeśli macie coś ciekawego chetnie się wymienie. pozdrawiam
24-02-2005, Od: ola
Odpowiedz
wymienimy sie?mam kaszubskie aty powiedz jakie/ bo niemam e-maila .
23-02-2005, Od: Anonim (*>*)
Odpowiedz
czesc pisze jako anonim poniewaz chce wiedziec czy dostane jakies skrzypce za min.100 zł do góra 200zł? czy jest takie cos realne? bo ja i tak nie chce nigdzie sie uczyc tylko nauczyc sie w domu z ksiazki i grac sobie dla przyjemnosci!!! bardzo tego chce. czy ktos mi poradzi???
bardzo was prosze!!!
tym co napisali z góry dzieki :)
22-02-2005, Od: bolek
Odpowiedz
No więc kupiłem skrzypeczki firmy stainer. Znalazłem pana który gra na skrzypcach i on mie uczy:) umiem już game C-dur i 4 pioseneczki :P Rzycze powodzenia dla tych któży zaczynają i trzymajcie za mnie kciuki :P !
19-02-2005, Od: olcia
Odpowiedz
jeżeli macie jakieś wątpliwości co do gry na skrzypcach i do nich samych piszcie maile
21-02-2005, Od: aleks
Odpowiedz
moz pogadamy przez www.skrzypce tak jak na gg bo nie mam gg a tu mozemy to co czekam na odp.
06-02-2005, Od: Alcia_14
Odpowiedz
hejka!!! mam 14 lat i chcę grac na skrzypcach ale jeszcze ich nie mam.
Kupię jakieś o ładnym brzmieniu ale nie za drogie...:(
pozdro wszystkim papa
20-02-2005, Od: alcia
Odpowiedz
mam ładne za 1900 zl.wycenione na 3000tyś.
16-02-2005, Od: paula
Odpowiedz
Dobra, wale prosto z mostu...mam 15 lat i CHCĘ NAUCZYĆ SIĘ GRAĆ NA SKRZYPCACH!Bedzie z tego cos jeszcze? Nie wiem jakie kupic 4/4 mogą być? I czy zna moze ktos jakies stronki zwiazane z nauka gry, z melodiami...
19-02-2005, Od: olka
Odpowiedz
najlepsze będą 4/4. są odpowiednie do twojego wieku .a jak bedziesz sie starać to bedziesz wirtuozem tak jak ja
13-02-2005, Od: OLcia
Odpowiedz
siemka!!
To znowu ja Olcia-skrzypaczka...Pod koniec roku zdaję do szkoły muzycznej..Narazie chdze do ogniska(tak jagby)...Mam czworo rodzeństwa a jednak gram na skrzypcach..Jest wspaniałe uczucie gdy ide droga z futerazłem a starsze panie ,,zagrasz mi coś lady,,??:D...Gdy czytem te wasze listy to smutno mi sie robi...Pewnie jest tyle dzieci które chcialaby grac na skrzypkach...Ja dojeżdżam na lekcje..Dzieli mnie i szkołe muzyczna 25 km...a jednak mój tata traci na paliwo i na lekcje abym kiedys w przyszłości byłam zawodowym skrzypkiem!!!Ludzie którzy maja co najmniej 20 lat i chce garac na skrzypcach napewno moga sie nauczyć!!Dlaczego nie??Nauczyciele nie chcą takich ,, starych,, uczyc??Gdyby ktoś podwyzszyl cene lekcjii to napewno nauczyciel gry na skrzypkach nauczy by 20 latkę!!Przeciez Bach stracił wzrok i dalej komponował!!!Ja skrzypce w 1 roku gry odkupilam za 300 zł od starszej pani razem z smyczkiem(który nadawał sie na śmietnisko) ale nie wyrzuciłam go
nadaje sie gdy przyjdzie rodzina i chce pobrzdekolic!!:d...fuyterał terz był z tym razem..Ale juz kupilam sobie nowy. o ten stary był taki że.....Skrzypce nie sa stare mają pbnad 50-70 lat..Ale maja ładne brzmienie...Każdy nauczyciel mi to mówi...Chciałabym kiedys grac w jakiejs orkiestrze symfonicznej..To jes moje marzenie....Jestem całkowicie pgrążona w kalsyce...pokój w plakatach vanessy(chociaz ona w rozrywkowej)Moje siora dośc ultalentowana rysueje mi twarze i portrety Bacha i Betchowenna i ich reszte!!Muzyka
1.Klasyka
2.Klaasyka
3.Klasyka
!!ak to juz ze ,na jest!! I dziekuje seso za tą miło opinie..w jakiejs sorawie to piszcie e-maile!!
08-02-2005, Od: Ola
Odpowiedz
Cze!!Ja mam 11 lat i od 2 lat gram na skrzypcach...Hmm wiem że za puzno zaczelam a le juz zabieram sie do kkoncertów i utwóró w na kilka stron....Gra na skrzypcach to fajna sprawa ,...ja to wiem i wam radze spróbowac....Oki koncze bo jutro mam koncercik w szkole..:d papatki piszecze maile a ja na 100% odpisze,,,piszcie jesli macie jakies kłopoty ze skrzypkami lub coś w tym rodzaju ..pozdro dla skrzypków :D