Sklep
17-01-2005, Od: seso
Odpowiedz
witam wszystkich.moja wypowiedz bedzie nawiazywała do tematu SYLWUNI.Sylwio naprawde mnie tym poruszylas zapewne dlatego ze sama mam dopiero18lat,nikt w mojej rodzinie muzykiem nie byl wiec nikt nie rozumial też potrzeby grania.jako dziecko nie mogalam sama decydowac o wyborze szkoły choc marudziłam ile wlezie.pisze to bo wiem jak duzo jest osób które maja talent i pragnienie grac ale jest dla nich za późno(nie bedziemy tu wciskac słynnego zaprzeczającego powiedzonka).pół roku temu dostałam od chłoppaka skrzypce w komplecie za 500zł.czyli między zabawką a instrumentem kolejne 300 sama wyłożyłam na szyne i struny, było to wrecz konieczne i nie przecze dzwiek jest ok!a ile sie nauczyłam??coż...zagram bardzo wiele ale są może trzy utwory które naprade ciekawie brzmia.zapewne ciezko nauczyc sie grac nie cwicząc a ja zwyczajnie nie mam czasu.praca szkoła...wiem ze nigdy nie będe vanessą mae ale moge grać naprawde dobrze, tak to odczuwam.po trzech miesiącach grania umiałam już wydobyć hmm...jak to określić...falisty dzwięk.mysle ze kazdy wie o co chodzi.tak wiec warto warto warto!!!niech twoja kolezanka oczczedza ile wlezie ale musi miec skrzypce bo bez nich uschnie taki los niedoszłych muzyków!wiem też że jesli zakopiemy ten talent głęboko pod siebie to bedziemy żałować do końca!jeszcze dodam ze najlepiej bedzie kupic ci skrzypce uzywane ktore z tego powodu mogą być dwa razy tańsze.oczywiście musisz zatrudnic do tego jakiegos skrzypka bowiem sama nie ocenisz wartosci dzwieku itp.a im starsze skrzypce tym lepsze.skrzypce produkcji fabrycznej są juz od 250zl moze gdzies tam taniej,ale w to itak trzba włożyć pieniądze eby dało sie grać.i na koniec:masz wielką racje:niech sie każdego dnia cieszą ci którzy otrzymali szanse bo ja takowej nie miałam...
18-01-2005, Od: Jan
Odpowiedz
"im starsze skrzypce, tym lepsze" - to mit, nie należy w niego wierzyć. Choć oczywiście jest w nim dużo prawdy. Piszesz też, że skrzypce używane, są tańsze, co też oczywiście do końca nie jest prawdą, bo skoro są używane, to są stosunkowo stare... a mówi się, że im starsze, tym lepsze;) I wten sposób kólko się nam zamyka. Skrzypce stare mają tę przewagę, że są ograne- to znaczy materiał zdążył się "przyzwyczaić" do napięć (dużych) które nie dość powiedzieć, że tworzą się podczas samego grania, ale też leżenia niewykorzystywanych skrzypiec. Nie zapominajmy wszak, ze drewno cały czas pracuje, oczywiście z czasem coraz mniej, ale tak naprawdę cały czas żyje. Jest więc wiele możliwości doboru instrumentu, ale praewda jest taka, że poniżej 800- 1000 zł cięzko zdobuć przyzwoity instrument.
Ale to naprawdę piękne, że macie taki zapał, czujecie taką chęć gry. Pojawia się pytanie, czy w "starszym wieku" warto? Przecież nie chodzi tu o koncertowanie w przyszłości czy zarabianie z tytułu gry pieniędzy- chodzi o poczucie szczęścia i radości, że można samemu na skrzypcach zagrać- a dla takiego właśnie poczucia na pewno warto!:)
I jeszcze a'propos Vanessy Mae pozwolę sobie napisać- jeżeli mówimy na płaszczyźnie POWAŻNEJ już gry na skrzypcach, to jest ona na poziomie poniżej przeciętnego:)
Pozdrawiam
01-02-2005, Od: Jacek Wesolowski
Odpowiedz
Dolaczam sie do powyzszego z calkowitym poparciem i podziwem dla tych co maja chec nauczyc sie gry na skrzypcach. Sam gram odkad mialem 4,5 lat, wiec wasze listy daja mi duza do myslenia jaki to skarb posiadam.
Rownoczesnie chce cos dodac do tematu ceny skrzypiec. Uwazam, ze nalezy kupic skrzypce jak najlepsze (w miare swych mozliwosci finansowych). Im lepsze skrzypce, tym lepsza inwestycja, idac dalej, tym latwiej je odsprzedac (jezeli do tego dojdzie).
Skrzypce tanie moga tylko zniechecic dziwkiem i wygladem, a jeszcze sprzedac trudno.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Dolaczam sie do powyzszego z calkowitym poparciem i podziwem dla tych co maja chec nauczyc sie gry na skrzypcach. Sam gram odkad mialem 4,5 lat, wiec wasze listy daja mi duza do myslenia jaki to skarb posiadam.
Rownoczesnie chce cos dodac do tematu ceny skrzypiec. Uwazam, ze nalezy kupic skrzypce jak najlepsze (w miare swych mozliwosci finansowych). Im lepsze skrzypce, tym lepsza inwestycja, idac dalej, tym latwiej je odsprzedac (jezeli do tego dojdzie).
Skrzypce tanie moga tylko zniechecic dziwkiem i wygladem, a jeszcze sprzedac trudno.
Pozdrawiam
21-01-2005, Od: Ola K
Odpowiedz
Cześc mam 15 lat i zawsze chciałam grać na skrzypcach ale nie wyszło(gram na fortepianie). Słyszałam że juz jestem "za stara" Zeby uczyć się grać. Czemu tak jest?
Odpowiedz
NIGDY NIE JEST ZA POZNO!!!
wykrzykuje to nie poraz pierwszy i wierze bardzo mocno w to ze nasze szkolnictwo muzyczne wyrzadza bardzo duzo szkody ludziom chcacym po prostu "grac". Ukierunkowane jest bowiem na ludzi pragnacych grac zawodowo ze szczegolna troska o przyszlych wirtuozow. To bylo dobre w czasach komunizmu ale teraz dajmy sie ludziom nacieszyc z "bawienia sie muzyka"!
21-01-2005, Od: seso
Odpowiedz
hej ola po pierwsze nie jest za pozno,ale nie bedzie ci łatwo.na naukę potrzeba kupe czasu wierz mi to trudniejsze niz fortepian(przynajmniej dla mnie).pytanie czy chcesz grac zawodowo?w takim razie porzuc wszystko i skup sie tylko na skrzypcach.niewykonalne??no to juz masz odpowiedz na zadane pytanie.
25-01-2005, Od: Magda
Odpowiedz
Czesc! Ja gram na fortepianie i flecie. Mam juz 18 lat, ale bardzo bym sie chciala chociaz jednej prostej melodii nauczyc grac na SKRZYPCACH. Nie potrzebuje wiecej, bo wiem, ze to juz troche pozno na porzadne granie :) PROSZE< NIECH MI KTOS NAPISZE ILE BEDE POTRZEBOWAC CZASU NA NUCZENIE SIE PROSTEJ PIOSENKI???? Jakies mojej ulubionej :) Rok??????? Prosze napiszcie w przyblizeniu. DZIEKUJE!!!!
Odpowiedz
To zalezy jaka jest ta twoja ulubiona piosenka. Jezeli jest to melodia typu kotek na plotek, to przy codziennym cwiczeniu i zacietosci nauczysz sie jej w dwa tygodnie (znam takich co robili to bez pomocy nikogo!).Jezeli jest to melodia bardziej skomplikowana (z filmu, czy inna popularna melodia) to zajmie to troche dluzej ale nie rok! Trzymam kciuki!
28-01-2005, Od: ALEKSANDRA
Odpowiedz
NAPEWNO PO DWÓCH MIEŚ NIE ALE PO ROKU AZ ZDOBENDZIESZ UMIEJENTOŚCI ALE LICZE NA CIEBIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
17-01-2005, Od: Jan
Odpowiedz
WITAM. Mam do sprzedania skrzypce- manufaktura niemiecka, około 70cio letnie. Głośny dźwięk, ciekawa barwa, wyrównane brzmienie na wszystkich strunach. Posiadają opinię/wycenę lutniczą- 1500 zł. Kontakt: 888-215-135
18-01-2005, Od: alex
Odpowiedz
NAPISZ PROSZĘ COS O TYCH SKRZYPCACH JESTEM ZAINTERESOWANA!!!!!!!!!!!!!!!!11
19-01-2005, Od: Jan
Odpowiedz
Cóz mogę napisać- najlepiej by było posłuchać, albo samemu pograć- zapraszam do Poznania więc:) Jeżeli natomiast chodzi o wygląd, to widać że są stare, przechodziły gruntowną konserwację w 1998 roku. Płyta spodnia jaworowa, dwuczęściowa, wąska i wyraźna fala, wierzch świerkowy, dwuczęsciowy, ciemniejszy lakier niż na boczkach, spodzie i szyjce. Generalnie ciekawy instrument, sam jako skrzypek grałem na nim w podstawówce i liceum kilka lat i nigdy nie narzekałem, choć wiadomo- za cenę 1500 instrument mistrzowski, o idealnych walorach to nie jest. Jeżeli jesteś zainteresowana to zapraszam do kontaktu mailowego (thus@interia.pl) lub tel. 888215135. Pozdrawiam
28-01-2005, Od: aleksandra
Odpowiedz
dobrze grają?
31-01-2005, Od: Jan
Odpowiedz
To pojęcie względne- tak jak pisałem- są dość głośne, nośne na sali, wyrównane brzmienie na wszystkich strunach.
28-01-2005, Od: siemka
Odpowiedz
ja kot mam kot koleżankę kot która kot gra kot na skrzypcach kot i kot bardzo kot ją kot lubie kot aha kot i kot sorki kot za kot ten kot wpieprzający kot się kot wyraz.
27-01-2005, Od: bolek
Odpowiedz
hehe okazało siem zę nie ma mnie kto nauczyć grać na tych skrzypcach ..:(:(
27-01-2005, Od: bolek
Odpowiedz
a co powiecie na to ?? Można się na tym nauczyć grać? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40602157
26-01-2005, Od: bolek
Odpowiedz
Ja umiem jgrać na gitarce i troszke na pianinie mam w marcu będe miał 13 latek i mam zamiar zająć się grą na skrzypcach. Zaczarował mnie normalnie ich dzwięk. Tak chcę chociaż dotknąć skrzypiec. Zazdroszcze tym co umieją grać!!!!
21-12-2004, Od: LUTNIK
Odpowiedz
Wiatm!Jestem lutnikiem.Pochodze z okolic Zakopanego,obecnie studiuje na Akademii Muzycznej w Poznaniu.Mam do sprzedania skrzypce i altowke.Jesli jestescie zainteresowani to piszcie lub dzwoncie.tel.601 187 472 Pozdrawiam! Kuba
18-01-2005, Od: Aleksandra
Odpowiedz
Mam skrzypce 4/4 , stare kupiłam za 2500 tyś.
Jeszcze wtedy nic o nich dobrze nie wiedziałam
tylko to że są z gór i mają ładne brzmienie .
Odpowiedz
Tera
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Teraz wiem że to błąd , gdy były u lutnika
to lutnik złapał się za glowe i spytał
za ile to kupiłaś a ja pow. za 2500tyś.
Wyszłam za idiotke.
Tak samo zaragowała moja nauczycielka
, bo z zewnątrz były piekne, ale
błedem jest to że one pani mówi ;
szybko się ROZSTRAJAJĄ i trzeba to robić
kołeczkami a nie stroikami a kiedy spróbowalam
to wszystkie struny pękły i koniec grania !!!!!
dopiero po lutniku mogę znowu grać , ale
to nie to , cały czas się rozstrajają .
SZUKAM SKRZYPIEC b. dobrych nawet do 3000tyś.
, ale takich które są naprawde świetne
nie kupię drugi raz badziewia!!!!!!!!!!!!1
mój telefon kom.0 698440319 myśle ze ktoś sprzeda mi coś . pieniadze roli nie grają pa pa
25-01-2005, Od: tomek
Odpowiedz
Mam do sprzedania skrzypce b ladnie brzmiace niemieckie model STAINER ZA 27OO ZL
11-01-2005, Od: andrzej
Odpowiedz
Piszesz że jesteś lutnikiem ja pasionuje się skrzypcami i mam w domu kilkanaście . Co jakiś czs dokupuję jeżeli spotykam fajne skrzypce. Najczęściej potrzebuje pomocy lutniczej dla moich skrzypiec i porad fachowych.Ostatnio nabyłem super smyczek (Paul Weidhaas) całkiem przypadkowo i chciałbym ustalić jego wartość.
Pozdrawiam Andrzej
06-01-2005, Od: adi
Odpowiedz
ja idę na skrzypce.za ile?
03-12-2004, Od: Justyna
Odpowiedz
czesc moją największą miłoscią są skrzypce
chciałabym sie nauczyć grac ale nie wiem czy jeszcze moge
mam 11 lat
22-01-2005, Od: MaŁa LoLa
Odpowiedz
Hej Justyno!!! Odpowiem na twoje pytanie. Żeby zapisać się do szkoły muzycznej "normalnie", to niestety jesteś za stara, ale nic straconego. Nauczyciel w szkole muzycznej, który uczy gry na skrzypcach, udziela pewnie prywatnych lekcji. Ja mam 13 lat i gram od 3 miesięcy. Zapisałam się właśnie prywatnie. Lekcje nie będą drogie, ok. 20 zł za godzinę, jeżeli kochasz ten instrument i wiesz że masz talent to skup się tylko na tym. Narazie.
03-12-2004, Od: paweł
Odpowiedz
czesc nie martw sie
20-01-2005, Od: seso
Odpowiedz
hejka tak sobie czytam wpisy i widze ze jestesmy ze soba bardzo spokrewnieni:)ja tez zaczelam od gitary .po maturze zabiore sie porzadnie za skrzypce bo na razie obsiadają kurzem:P a jesli vanessa jest na poziomie ponizej przecietnego to na jakim ja jestem?????aaaaaaaaa no tylko sie powiesic
19-01-2005, Od: Franek
Odpowiedz
Cieszę się, że znalazłem taką ciekawą stronę. Wstęp do strony kapitalny. Mam 58 lat. Moja przygoda ze skrzypcami zaczęła sie 10 lat temu, kiedy dostałem w spadku po tesciu skrzypce. Kiedy zajrzałem do srodka przeczytałem: "Antonius Stradiuarius Cremonenfis Faciebat Anno 1713". Ręce mi się zatrzęsły bo wydawało mi się, że jestem bardzo bogaty. Pojechałem z nimi do lutnika ale ten szybko mnie sprowadził na ziemię i pokazał mi taka nalepkę w katalogu Bohuminskiego (obecne Czechy) lutnika, który takie naklejki w swoich skrzypcach umieszczał. Ale gram na nich od czasu do czasu (samouk) a dzisiaj nawet kupiłem nowy smyczek. Chwała wszystkim, którzy lubią ten trudny ale piękny instrument (gram jeszcze na kilku innych instrumentach)
18-01-2005, Od: Alicja_13
Odpowiedz
czesc to znowu ja!!! nadal nie znalazłam tanich skrzypiec!same drogie!!!prosze niech ktos sie odezwie bo zwarjuje!!!piszcie na maila
20-11-2004, Od: Alicja_13
Odpowiedz
cześć tu znowu ja!!! jeszcze szukam jakąś książke o nauce gry na skrzypcach...ale już miałam styk z muzyką ale na akordeonie.bardzo prosze o pomoc!!! piscie na e-maila!!!
dzięki!!! :)
28-11-2004, Od: Emilia
Odpowiedz
Ja poleciłabym ci książke "Szkoła gry na skrzypcach" J. Powrozniak i jeszcze dwóch autorów ale niestety tamtych nie pamiętam jest to praca zbiorowa. Polecam bo sama się z niej uczyłam i teraz nawet niezle mi to wychodzi.Można w niej znalezć duzo fajnych informacji i krok po kroku ćwiczyć utwory. Gorąco polecam
18-01-2005, Od: alicja_13
Odpowiedz
dzięki za pomysł napewno duzo mi pomogłaś !!! ale nadal nie mam skrzypiec i to mnie martwi!!! bo szukam tanich i dosyc dobrych skrzypiec!!! pomocy!!!
14-11-2004, Od: Marek
Odpowiedz
Mam prośbę. W związku z planowaym uruchomieniem produkcji solidnych i tanich futerałów na skrzypce, poszukuję standardowych wymiarów pudła rezonansowego (szerokość w najszerszym miejscu)skrzypiec wszystkich typów. Za podanie jakichkolwiek namiarów z góry dziękuję, i liczę na pomoc fachowców z branży...
17-01-2005, Od: baz@poczta.onet.pl
Odpowiedz
podaj maila jesli mozesz.moi znajomi sa zainteresowani futeralami.moge podac wymiary tylko pomierze : )
07-01-2005, Od: Kasia
Odpowiedz
hej mam pytanie czy te skrzypce w sklepie na tej stronie są dobre?? tzn. czy można na nich w ogole grać ;]??
10-01-2005, Od: OLKA
Odpowiedz
SIEMANKO!!!!!!!!!!!!
OCZYWIŚCIE ZE SKRZYPCE Z SKLEPU SA ZlE
GRAM OD 3,5 ROKU I MIALAM I ZE SKLEPU I
UZYWANE I Z PEWNOSIĄ LEPSZE SĄ STARSZE
10-01-2005, Od: trout
Odpowiedz
No może nie dokońca jest tak, że im starsze skrzypce tym lepsze- to mit. Aczkolwiek zgadzam się, że skrzypce z "zestawu" razem z futerałem, smyczkiem, kalafonią za 380 zł prezentują żenująco niski poziom- zarówno od strony technicznej jak i brzmieniowej.
10-01-2005, Od: skrzypek
Odpowiedz
hej.Niestety na tego typu skrzypy szkoda kasy.To generalnie chinski badziew nadajacy sie do pieca :) nie daj sie nabrac!Jak szukasz jakis skrzypiec do grania to moge popytac na uczelni.Wiekszosc ludzi zmienia instrumenty na lepsze zdajac na studia.Pozdr!
15-01-2005, Od: OLA
Odpowiedz
CZY TA MOŻLIWOŚĆ ZAŁATWIENIA SKRZYPIEC Z UCZELNI TO AKTUALNE ,BARDZO PROSZĘ O KONTAKT , TELEFON, ODPOWIEDŻ TEL.698440319
10-12-2004, Od: Doris
Odpowiedz
Mam 15 lat. Od roku gram na gitarze, ale marzę o skrzypcach. Narazie nie mam szans aby uczyć się grać na tym instrumencie, ale mam nadzieje, że uda mi się to w przyszłości. Czy w wieku 20 lat nie będzie za późno?
Ile czasu dziennie trzeba ćwiczyć? Proszę o odpowiedź.
15-01-2005, Od: ALEKSANDRETA
Odpowiedz
HEJ! MAM DOKŁADNIE TĄM SAMĄ SYTUACJE CO TY `
CHCĘ GRAĆ NA SKRZYPCACH I GITARZE BASOWEJ ALE NIEMOGĘ NA RAZIE ZA DUZOOOOOOOOO NAUKI AJA MAM ŚREDNIĄ 4.77!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19-12-2004, Od: Łukasz
Odpowiedz
Hej! jeśli ktoś z was chciałby pograć sobie na skrzypcach w duecie to polecam moją skromną osobę...nie jestem zawodowym muzykiem i gram dopiero cztery lata ale coś moge zaoferować...pozdrawiam i czekam na kontakt
15-01-2005, Od: OLCIA A AA
Odpowiedz
SIEMANKO , SZUKAM BRATNIEJ DUSZY DO MUZYKOWANIA NA SKRZYPECZKACH CO WY NA TO MUZYCY I PRZYŚLI ?.ODPISZCIE , CZEKAM
20-11-2004, Od: Alicja_13
Odpowiedz
szukam tanich,skrzypiec w dobrym stanie!!! bardzo pilne na gwiazdke!!! bardzo potrzebne!!! piszcie!!! czekam
dzięki!!! :)
03-12-2004, Od: Marta
Odpowiedz
Mam do sprzedania dwie pary skrzypiec jedne lutnicze prawie nowe . Bardzo ładnie grają . Dostałam inne starsze i gram teraz na nich . Te drugie są z maszyny stare . Firmy ,,Steiner''. Lutnicze;1000zl,a te z maszyny to jeszcze sie zastanowie. Jakbys byla zainteresowana to napisz. Zachęcam tez innych.