Sklep
11-04-2019, Od: r
Odpowiedz
r
11-04-2019, Od: www
Odpowiedz
Bar
11-04-2019, Od: Stefan
Odpowiedz
Witam... czy może mi Pan poradzić kupuję Epiphone DN w sklepie wysyłkowym na co mam zwrócić uwagę przy odbiorze? Pozdrawiam...
11-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Ojej. Całą książkę mógłbym napisać o tym na co zwrócić uwagę i raczej nie przy samym odbiorze, bo to wymaga trochę czasu. Przy odbiorze, to tylko tyle sprawdzić czy nie połamana. A potem i i tak trzeba dać na korekty i regulacje, to lutnik wszystko sprawdzi. Nie znam modelu DN. Jaka jest pełna nazwa?
Odpowiedz
Epiphone Dave Navarro Jane
Odpowiedz
I uwaga przy zakupie pokrowców i futerałów, jeśli nie dali w pakiecie. Ta firma robi absurdalnie długie główki, żeby pokrowce innych marek nie pasowały. Słyszałem, że ktoś po zakupie trzeciego nie pasujące pokrowca chwycił piłę i urżnął nadmiar główki.
Odpowiedz
A to już taka porządniejsza. Tym bardziej samemu nie sprawdzi się wielu szczegółów. Co najwyżej czy nie ma garbów, czy mostek nie odpada, czy stopa gryfu przylega, czy nie ma objawów rozeschnięcia. Ale już szczegóły geometrii to musi lutnik obejrzeć. Sprawdzić progi, czy relief układa się równomiernie, bo najgorsza sytuacja jest gdy część gryfu jest płaska, a inny fragment już mocno wklęsły. Przy zniekształceniach typu "S", albo skręceniach nie wyreguluje się dobrze całości.
Odpowiedz
Jak sprawdzić objawy rozeschnięcia ?
Odpowiedz
Wszystko co ma związek ze skurczeniem drewna: Wystające progi, garb na podstrunnicy w miejscu łączenia z pudłem, odpadający mostek, podstrunnica lub stopa gryfu, luźne podkładki pod nakrętkami kluczy, zapadnięte pudło, pęknięcia.
14-04-2019, Od: grajek
Odpowiedz
A czym wyczyścić mikroryski na nowej gitarze i w jaki sposób?
14-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Preparatów i poradników jest sporo. Łatwo jednak przy tak miękkich lakierach pogorszyć wygląd, więc trzeba ostrożnie.
https://www.google.com/search?q=guitar+polish
26-09-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
A czemu generalnie taki model? Akustyki z płytkim pudłem słabo brzmią. Takie druciaste brzmienie pudełkowe, mało basu. To do muzyki folkowej?
26-09-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie chodzi o obsługę, bo to można przeżyć, ale po prostu gitary fabryczne należy poprawiać, a sklepy tego nie robią. Instrumenty przechodzą wielotygodniowy transport kontenerowy przez strefę równikową w ciężkich warunkach. Tanie drewno lubi się wypaczać. Jak widzę co ludzie przynoszą wprost z salonów do poprawek, to przerażenie bierze. Ostatnio klient nabył w warszawskim salonie gitarę ze strunami na wysokości ponad pół centymetra! Wstydu nie mają, albo się po prostu nie znają.
26-09-2016, Od: Aga
Odpowiedz
W dużych firmach handlowiec ma inne cele, serwisant inne, a właściciel jeszcze inne. Handlowiec nie zawsze zna się na sprawach techniczno-serwisowych. Często umowa z jakąś marką zmusza do polecania jej produktów nawet jeżeli obiektywnie nie są zbyt dobre. W sklepach o swobodnym doborze asortymentu poleca się zwykle te produkty, z którymi nie ma potem problemów, oraz takie które podobają się klientom.
12-04-2019, Od: Monika
Odpowiedz
Witam,
Przymierzam się do zakupu skrzypiec dla początkującego ośmiolatka rozmiar 1/2. Zastanawiam się nad Stentor II 1500, A. Salvatini seria 7, Sandner SV-2 i Pengano SI Dark. Czy są rozmiary 1/2 w wymienionych skrzypcach i czy któreś z nich pan specjalnie poleca? Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Pozdrawiam
12-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Na miejscu mamy 1/2 Stentor, Stentor I 1400, Everplay 6xx, Salvatini 7, Antyk+, Beginner, Richard Sandner, Franz Sandner i Hessler. Pozostałe też są aktualnie dostępne na magazynach dystrybucyjnych, więc też nie ma problemu. Wszystkie które wybieramy do oferty mają dobry współczynnik jakości do ceny, zwłaszcza że robimy dodatkowe korekty. Oczywiście droższe modele są lepsze od tańszych, bo jest wyższy gatunek drewna, dłuższe sezonowanie i dokładniejsze wykonanie, ale dla początkującego wystarczy nawet podstawowy Everplay 6xx, Stentor, czy Beginner. Przy wyższym budżecie można rozważyć Pengano SI lub Antyk+. Te wymienione pośrednie też są dobre.
25-03-2019, Od: Marta
Odpowiedz
Dzień dobry, jak porównuje Pan skrzypce Pengano Custom ST vs Stentor Conservatoire 4/4 z lakierem Shellac? Pozdrawiam
Odpowiedz
Obydwa modele można śmiało polecić. Są bardzo dobre w swojej kategorii cenowej.
10-04-2019, Od: Witold
Odpowiedz
Witam, jak duży powinien być hol w podstrunnicy skrzypcowej. Pytam, ponieważ dopiero teraz spotkałem się z tym pojęciem i jestem ciekaw.
10-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Podłużna wklęsłość w profesjonalnych skrzypcach jest dostosowywana do konkretnego instrumentu, rodzaju strun, oraz preferencji i sposobu gry danego muzyka. Nie ma sztywnych zasad i jest to dyskusyjne jak bardzo ma być wklęsła. Można próbować różnych wartości w korelacji z wysokością podstawka i w porozumieniu z muzykiem. Zwykle nie robi się symetrycznie. Dość często sprawdza się ustawienie pod struną G wklęsłości odpowiadającej grubości tej struny, czyli 0,6mm-1mm. Natomiast pod struną E mniejsza wklęsłość - około 0,4mm-0,6mm.
Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się w tanich skrzypcach amatorskich. Drewno jest 10 razy tańsze, więc samoczynnie zmienia kształty i wymiary, oraz dostaje garbów, dołków i wypaczeń. Trzeba w ustawieniach brać spory zapas na te zmiany. Normy są zupełnie inne. Całkowicie prawidłowe są podstrunnice od zupełnie płaskich do wklęsłych na 2 mm. Jeżeli instrument jest tani, to trzeba akceptować szerszy zakres zmian, bo wynika to z fizyki taniego drewna, które bez długiego sezonowania i jednorodności jest po prostu bardziej ruchome.
Podstrunnice raczej nie powinny być wypukłe, bo wtedy trzeba wysoko ustawiać podstawki lub zmagać się z brzęczeniem. Ostatnio pewien duży niemiecki dostawca przysyłał instrumenty z bardzo wypukłymi podstrunnicami i to już był duży problem. Podstrunnica może robić się płaska lub nawet wypukła przy zbyt małej wilgotności powietrza. Trzeba utrzymywać wilgotność 50%. Powodem zbyt dużej wklęsłości może być np. założenie strun metalowych o naciągu 70kg do gitary klasycznej projektowanej pod 40kg.
10-04-2019, Od: Witold
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za informacje.
08-04-2019, Od: MACIEJ
Odpowiedz
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie wyboru skrzypiec. Który z podanych modeli by Pan polecił: Antonio Salvatini Seria 7 Jasne, Stentor II 1500, Sandner SV-2 ? A może coś innego w podobnej cenie? Z góry dziekuję za odpowiedź.
09-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Akurat w podobnej cenie są podobnej jakości. Stentor to wyższy model cenionego Everplaya. Wykonane w połysku z fajnym futerałem. Salvatini są trochę jaśniejsze z wyraźnymi słojami drewna. SV2 matowe o intensywnym kolorze. Zależy co się bardziej podoba, bo muzycznie są podobne. Zauważalna różnica w dźwięku będzie dopiero przy modelach powyżej tysiąca jak Antyk. Ewntulanie coś pośredniego to Pengano SI.
05-04-2019, Od: Joanna
Odpowiedz
Dzień dobry, czy można zamówić u Pana Stentor student 1 w rozmiarze 1/16?
05-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Dzień dobry, Można zamówić Student I i II w tym rozmiarze, tylko trochę dłużej się czeka, niż na wersję standardową.
01-04-2019, Od: Ania
Odpowiedz
Witam, czy skrzypce Verona Violin Custom będą jeszcze dostępne?
01-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Na razie raczej nie. Zostały zastąpione przez niemal identyczne Salvatini: https://skrzypce.pl/products/ASV-110B.html
Stentor robi też skrzypce o nazwie Verona, ale w wyższej klasie za 1900 zł. U nas jest aktualnie promocja na 1800 zł. Polecam.
01-04-2019, Od: Ania
Odpowiedz
Szkoda, bo bardzo mi pasowały wizualnie.
No nic, trzeba zdecydować się na coś innego :)
02-04-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Salvatini w zasadzie nie różnią się od Verony. Trzeba brać pod uwagę, że każda dostawa była nieco inna i bywłay takie partie zupełnie identyczne jak Salvatini.
03-04-2019, Od: Ania
Odpowiedz
Dziękuję :)
W zasadzie już dwa dnie temu zdecydowałam ostatecznie i złożyłam u pana zamówienie.
Mam nadzieję, że niedługo kurier pojawi się z paczką u moich drzwi, bo nie mogę się doczekać :)
04-04-2019, Od: Ania
Odpowiedz
Panie Jarku, skrzypce dzisiaj dotarły (dokładnie tak jak było "podane" po dwóch dniach roboczych), całe i "zdrowe". Nawet się nie rozstroiły wybitnie :)
Są przepiękne i jestem zadowolona z wyboru, który ostateczne padł na Auditorium.
Serdecznie dziękuję :)
28-03-2019, Od: Daniel
Odpowiedz
Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź, z której na swój dyletantyzm niewiele zrozumiałem,i serdecznie Pana pozdrawiam.
P.S. Zadzwonię do Pana i wytłumaczę, o co mi konkretnie chodzi, bo rzecz jest dużo prostsza, niż przedstawiałem.
Daniel Wieckowski.
28-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Proponuję nie sugerować się nagraniami i jeżeli większość czasu będzie grana akustycznie bez podłączania, to wybrać gitarę z pełnym dużym pudłem. Ze sklejkowych wystarczy już 500-800 zł, natomiast z litym przodem około 1200 zł.
27-03-2019, Od: Daniel
Odpowiedz
Dobry wieczór,
proszę o odpowiedź, czy któraś z prezentowanych w Pana sklepie gitar elektroakustycznch ma podobne brzmienie do tego LAGa? https://www.youtube.com/watch?v=U6xFccZnvrA
Jeśli jest taka możliwość to proszę o info na mój prywatny adres: wieckowski1959@gmail.com
Pozdrawiam,
Daniel Więckowski.
27-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Dobry wieczór, Mam u siebie LAGa T66D brzmiącego inaczej niż to nagranie. Mój lag ma bardziej suchy dół, matowy, bez dużego nasycenia wyższych harmonicznych i bez metalicznego podbarwienia. Cechą wspólną jest eksponowany dość druciasty środek i kierunek lekko folkowy, tak jakby było to ciut mniejsze pudło.
Prawdopodobnie większość gitar Dreadnought można nagrać w taki sposób, żeby brzmiały mniej więcej jak to nagranie. Tylko pytanie właściwie jak? Nie słyszymy tej gitary. Ja słyszę brzmienie swoich głośników, a Pan słyszy brzmienie swoich głośników. Może być zupełnie inne. Dźwięk samej gitary zmienia także mikrofon, pomieszczenie, rodzaj kostki, być może inne struny, oraz cała obróbka tego nagrania. Zwracam też uwagę, że mikrofon ustawiony wprost w dziurę podbija basy. W rzeczywistości muzyk słyszy inaczej, bo jego uszy nie są przecież przystawione na wprost otworu, tylko nad gitarą. Proponuję poszukać nagrań gdzie mikrofon jest nieco oddalony, na wysokości 12 progu ponad gryfem i nie w osi otworu. To będzie bardziej zbliżone, ale też kompletnie inne niż oryginał na żywo.
Jak dla mnie z tanich gitar sklejkowych najsensowniej brzmią pudła Dreadnought wzorowane na Martinie, natomiast kiepsko wszelkie pudła pomniejszane np. w rozmiarze klasyków lub płytkie poniżej 12 cm. Dlatego co by Pan nie wybrał z kształtu Dreadnought będzie dobrze, a finalny efekt może Pan dostosować do swojego gustu doborem strun.
27-03-2019, Od: Lucyna
Odpowiedz
Dzień dobry Panie Jarku :)
widzę nową gitarę w Pana flocie
ArsNova AN-500C EQ. Czy można porównać brzmienie tej gitary do Craftera lub Ibaneza?
C
Odpowiedz
Ma niemal identyczne kształty, wymiary i materiały, więc brzmi dość podobnie. Całkiem niezłe i zrównoważone brzmienie. Można porównać do podstawowych modeli firmowych, a cena nieco lepsza.
24-03-2019, Od: Hanna
Odpowiedz
Witam, proszę o radę które skrzypce wybrać jako drugie dla córki 9lat z 1/4 już wyrosła potrzebne nam 1/2 Stentor II 1500 czy Sander SV-2? A może poleci Pan jeszcze coś innego?
25-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
SV2 są matowe i ostatnio mocno pomarańczowe (żarówiaste), czyli raczej na specyficzny gust. Stentor II to skrzypce w typie Everplaya, tylko wyższy model. Jeżeli są postępy, to dobrze byłoby przejść na średni poziom, czyli np. Antyk+ lub przynajmniej Pengano SI. Jeśli jednak budżet jest poniżej tysiąca, to mogą być właśnie Stentor II, Beginner lub Salvatini 7. Tyle, że na małe rozmiary czasem trzeba z tydzień poczekać.
26-03-2019, Od: Hanna
Odpowiedz
To może zapytam inaczej, które z wymienionych powyżej by Pan wybrał?
25-03-2019, Od: ?
Odpowiedz
A może mi Pan coś o tych beginnerach powiedzieć bo jak klikam w ofertę to wyświetla tylko zdjęcia, czy one mają hebanowy osprzęt też? Niestety budżet poniżej 1000 a młoda podobno zdolna i robi postępy.
26-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Budowa tak jak w pozostałych - przód z litego świerku, boki i tył klon (jawor), prawdziwe ożyłkowanie, osprzęt hebanowy. Całkiem niezły instrument.
26-03-2019, Od: Hanna
Odpowiedz
A Pan wybrałby Beginnera czy Salvatini 7?
26-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Ja pewnie bym dozbierał na Antyk+. Natomiast w małych rozmiarach poniżej tysiąca, to przy podobnej cenie nie ma wielkich różnic jakościowych. Kwestia gustu które wykończenie bardziej się spodoba. Nawet czasem nauczyciele spierają się u nas czy te, czy tamte lepsze. Niekiedy dobrą strategią jest kupienie tańszego modelu i zainwestowanie w droższe struny.
27-03-2019, Od: Hanna
Odpowiedz
Czy można się jakoś skontaktować telefonicznie w sprawie wymiany tych strun?
27-03-2019, Od: Hanna
Odpowiedz
Gdyby to były skrzypce na dłużej dozbierałabym ale z 1/4 bardzo szybko wyrosła i obawiam się, że z tymi też tak będzie. Proszę mi napisać czy u Pana można zakupić lepsze struny i może je Pan od razu zamontować w instrumencie? Jaki byłby wtedy koszt beginnerów np?
Odpowiedz
Jakieś sensowne struny ze średniej półki, wraz z wymianą kosztują 150 zł. Ale można też pograć na fabrycznych i wymienić sobie za pół roku.
27-03-2019, Od: Basia
Odpowiedz
Dziękuję.za wyczerpującą odpowiedź
27-03-2019, Od: Basia
Odpowiedz
Dzień dobry, poszukuję skrzypiec 1/2 w przedziale 2000-3200.Chciałabym by instrument był nośny i miał możliwość modulowania dźwięku Co Pan radzi. Dziękuję.
Odpowiedz
Na takim poziomie, to raczej nauczyciel z uczniem powinien samodzielnie wybierać. Ja mogę zebrać komisję, ściągnąć instrumenty, poświęcić dwie godziny na wybieranie najlepszych skrzypiec z dostępnych, a na koniec może się okazać, że nasz wybór jest nietrafiony w gust nauczyciela lub ucznia. Tu już decydują niuanse. Każdy inaczej słyszy i zwraca uwagę na różne aspekty. Może być nawet tak, że wybór dokonany w danym pomieszczeniu byłby zupełnie inny w innym pomieszczeniu, lub w testach z innym muzykiem. Tak samo doradzanie konkretnych modeli przy tych cenach mija się z celem, bo każdy egzemplarz gra trochę inaczej, a samo brzmienie zmienia się w czasie i w zależności od strun.