Sklep
27-03-2019, Od: Anna
Odpowiedz
Dzień dobry, poszukuje 2 gitar klasycznych. Jedna dla dziecka 13 letniego praworęcznego a druga dla dziecka 9 letniego leworęcznego. Najchętniej kupilabym firmy Hofner lub Yamaha.
27-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Dzień dobry, Gitary Höfner są rzadko kupowane, dość trudno dostępne i drogie. Jeśli to miał być popularny Hohner, to ostatnio spadała jakość i wzrosła cena. Nie zamawiam ich, bo miałem problemy techniczne. Yamaha ma kiepską dystrybucję, bo często występuje w dumpingu (cena hurtowa wyższa niż detal) i wtedy nie nadaje się do sprzedaży z przyczyn handlowych. Nie ma także wbudowanego pręta do regulacji zakrzywienia gryfu, więc bywają kłopoty ze zbyt płaskimi gryfami przy zmianach wilgotności. Wersję praworęczną 4/4 mam na miejscu i można zamówić przez sklep, choć przy tej cenie ja bym rozważał już coś z litym przodem, np. ArsNova. Yamaha jest cała ze sklejki.
Dziecko leworęczne 9 lat potrzebuje pewnie gitary 3/4, ale trzeba sprawdzić czy leworęcznej, czy praworęcznej. Musi popróbować pobrzdąkać trzymając jakąkolwiek gitarę, lub choćby miotłę raz w jedną stronę, raz w drugą. Połowa osób leworęcznych gra na gitarach praworęcznych, bo pracują obie ręce i tak wolą. Jednak bywają osoby leworęczne, które muszą mieć odwrotną gitarę. Ponieważ to przejściowa gitara na dwa lata, to wybrałbym tuningowanego Everplaya za 290 zł, plus ewentualnie wymiana strun za 50 zł. Gitara leworęczne są zwykle droższe i trudno dostępne.
25-03-2019, Od: Agata
Odpowiedz
Skrzypce elektryczne HARLEY BENTON HBV 870 <-- co myśli Pan o tym modelu?
25-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
To samo co 840, tylko bez jednego boku. Po problemach ze Stagami ja raczej preferuję symetrię. Wady i zalety są podobne w 840 i 870. Dobra elektronika, ale jest dużo rzeczy do poprawienia. Jeśli kupuje się surowe fabryczne, to warto odwiedzić lutnika. Warto poprawić prożek, podstawek, podbródek, przesmarować elementy i ewentualnie wymienić folgę i struny.
Trzeba uważać na sklepy zagraniczne udające polskie, bo może to utrudnić zwroty i reklamacje. Ze zwrotami jest taki podstęp, że niektórzy ochoczo dają 30 dni zamiast 14, ale małym druczkiem piszą, że powyżej 14 to kupujący płaci za transport. Może to być nawet 200 zł. Natomiast w przypadku nie uznania jakiejś reklamacji podwójna kwota, bo to dwa transporty zagraniczne na koszt kupującego plus przegląd zagraniczny też nie tani. Znacznie bezpieczniejsze są zakupy i gwarancja w Polsce.
25-03-2019, Od: Agata
Odpowiedz
Czy mógłby Pan nagrać dla nas próbkę gry na polecanych przez Pana skrzypcach elektrycznych Pengano? Byłabym bardzo wdzięczna, przymierzam się do zakupu, jednak nigdzie nie mogę znaleźć video brzmienia tych dokładnie skrzypiec elektrycznych.
Odpowiedz
Skrzypce elektryczne, w przeciwieństwie do akustycznych, nie mają jakiegoś wybitnego swojego brzmienia, bo nie mają pudła rezonansowego. Trochę jak gitara elektryczna. Jest to zwykły surowy i suchy dźwięk ze strun. To co słychać w nagraniach jest przetworzone przez wzmacniacze, multi efekty lub programy komputerowe. Dodając pogłos, echo, chorus, flanger i inne efekty dopiero tworzy się brzmienie docelowe.
Korpus jest generalnie taki sam jak w Harleyach 840, bo z dostępnych na rynku jest w nich sensowna elektronika. W pracowni Pengano robiona jest selekcja, oraz pracochłonne korekty prożka i podstawka. Potem różne drobne poprawki i smarowanie elementów. Skrzypce nie mają wklęski, więc trzeba powalczyć z mocowaniem podbródka. Często problemy sprawia fabryczna folga. Jeśli puszcza, to trzeba poprawić lub wymienić. Następnie wywalane są beznadziejne słuchawki i zastępowane firmowymi. Wymieniany jest także futerał na bardziej sensowny i niekiedy smyczek.
25-03-2019, Od: Marta
Odpowiedz
A tak ogólnie, jeśli Pan kupowałby dla siebie, co by Pan wybrał na ten moment do 800-1000zł? :)
Odpowiedz
Jeśli z zamiarem wymiany za kilka lat, to pewnie wybrałbym coś tańszego, a jeśli takie docelowe, to postarałbym się dozbierać trochę powyżej tysiąca. Natomiast z takich dokładnie w podanym przedziale, to Salvatini 7, lub Sandner SV6. To już kwestia gustu czy połysk, czy mat.
25-03-2019, Od: Tomasz
Odpowiedz
Dzień dobry, Mam pytanie czy wszystkie oferowane gitary na Państwa stronie są już wyregulowane, poprawione i przygotowane do gry? Drugie pytanie jaką gitarę klasyczną z Państwa oferty polecił by Pan dla początkującej dorosłej osoby?
Odpowiedz
Dzień dobry, Tak, w każdej gitarze są robione korekty i regulacje. W tanich gitarach dość łatwo wypacza się drewno, bo brakuje budżetu na odpowiedni gatunek i jego sezonowanie. Dlatego ja ze względów serwisowych, preferuję modele z regulowanym zakrzywieniem gryfu. Nawet jeśli będą w złych warunkach, zmieni się kształt gryfu, to można je uratować i skorygować wypaczenia. Można także dokładniej doregulować.
Z tanich modeli sklejkowych można rozważyć Washburna za 499 zł. Jeśli natomiast budżet nie jest mocno ograniczony, to polecam za 600 zł ArsNova z przodem z litego drewna. Mała różnica w cenie, a spora w wybrzmiewaniu, szlachetności dźwięku i strojeniu. Jeszcze nie ma ich na stronie, bo dopiero robię zdjęcia i opisy. Można na razie zamówić mailem.
25-03-2019, Od: ?
Odpowiedz
Dziękuję za poradę. Przemyśle budżet i postaram się odezwać.
25-03-2019, Od: Marta
Odpowiedz
Albo może inaczej zapytam - planuję kupić skrzypce, na których założone by były struny D'Addario Helicore Octave i zastanawiam się, który model do max 800-1000zł byłby dobrą opcją :)
Odpowiedz
Trudno powiedzieć, bo skrzypce nie są do tego projektowane i generalnie niskie dźwięki na krótkich menzurach i małych pudłach brzmią zwykle słabo. Ludzie to nagrywają, ale często z dodatkami przeróżnych efektów i podkładów, więc nie wiadomo jak to wyjdzie na żywo. Może jako tło, ale obawiam się szybszych partii.
Jest takie nagranie akurat na skrzypcach Stentor: https://youtu.be/80dMTnK1fiQ?t=105
25-03-2019, Od: Hanna
Odpowiedz
Witam, proszę o radę które skrzypce wybrać jako drugie dla córki 9lat z 1/4 już wyrosła potrzebne nam 1/2 Stentor II 1500 czy Sander SV-2? A może poleci Pan jeszcze coś innego?
25-03-2019, Od: ?
Odpowiedz
Przepraszam dodało mi się 2 raz a odczytałam już odpowiedź. Dziękuję.
24-03-2019, Od: Basia
Odpowiedz
Dzień dobry chciałam zapytać co myśli Pan o skrzypcach Harald Lorenz no8 i jak wypadają w porównaniu z Yamaha V7. Dziękuję .
Odpowiedz
Czesi mają w zwyczaju robić skrzypce bardziej masywne niż Azjaci, grubsze, mniej subtelne, zwłaszcza jak na damską dłoń. Zwykle dość długo rozgrywają się, ale są za to trwałe i mało kapryśne. Dlatego często znajdują zastosowanie w szkołach. Yamaha to także bardzo poprawny i przewidywalny instrument szkolny, produkowany w dużych seriach.
Jeżeli szukamy czegoś bardziej wyjątkowego, z duszą, to rozważałbym też modele Antyk II, Venezia, Heffler, Steiner, ale to trzeba samodzielnie sprawdzać na żywo, żeby dopasować do swojego gustu.
21-03-2019, Od: Jacek
Odpowiedz
proszę o poradę, jakiej farby użyć do odnowienia odbarwionego gryfu w skrzypcach.
21-03-2019, Od: Ben
Odpowiedz
Gryf z tyłu tradycyjnie nie jest malowany. Podstrunnic też zwykle się nie maluje. A jeśli jakieś inne fragmenty, to najlepiej popytać na forach lutniczych.
21-03-2019, Od: Jan
Odpowiedz
Witam serdecznie czy u pana można kupić gitarę elektroakustyczną na raty pozdrawiam
21-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Można na raty przez Allegro, użytkownik nikl.
21-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Dziś (czwartek) będzie przerwa w pracy w godzinach 11:00-14:00. Przepraszamy za utrudnienia.
17-03-2019, Od: Marcin
Odpowiedz
Sprzedam nowe skrzypce mocno doinwestowane
Link:
https://allegro.pl/oferta/skrzypce-ever-play-mega-dodatki-nowe-7910740134
17-03-2019, Od: Beni
Odpowiedz
Na Allegro niezbędne jest wykupienie wyróżniania, bo tak to ląduje na 12 podstronie i nikt nawet nie zobaczy.
14-03-2019, Od: Danuta
Odpowiedz
Dzień Dobry.
Potrzebuje skrzypce dla córki lat 6, zaczyna dopiero swoją przygodę z skrzypcami do kwoty 500 zł. Co mógłby mi Pan polecić. Dziękuję za odpowiedź
17-03-2019, Od: Marcin
Odpowiedz
https://allegro.pl/oferta/skrzypce-ever-play-mega-dodatki-nowe-7910740134
Proszę zaobczyć moją aukcję najlepsza oferta na rynku
14-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Dzień dobry, Najlepiej Everplay za 420 zł lub przy dłuższej szyi Stentor za 470 zł.
14-03-2019, Od: ?
Odpowiedz
A Sandner SV 300 czy Pan poleca
Odpowiedz
I jaki rozmiar
Odpowiedz
Proszę o linka do skrzypiec
Odpowiedz
https://skrzypce.pl/products/EP.html
https://skrzypce.pl/products/Stentor1018.html
Odpowiedz
Rozmiar 1/8, chyba że dziecko jest wysokie i ma długie ręce, to wtedy 1/4. Sandner SV300 też będą dobre. Cały osprzęt jest w nich już hebanowy, a wykończenie matowe.
14-03-2019, Od: ?
Odpowiedz
Jestem laikiem i proszę o wskazanie które mam kupić.
Odpowiedz
Proszę zmierzyć rękę wyciągniętą do grania od szyi do środka dłoni. https://www.classicviolins.com/Images/sizecharts/final%20violin-viola.jpg
Odpowiedz
48 cm
Odpowiedz
Czyli rozmiar 1/4 tak jak dla 7 latków.
15-03-2019, Od: Danuta
Odpowiedz
Serdecznie dziękuję za pomoc, skrzypce zamówione. Pozdrawiam
13-03-2019, Od: Tomasz
Odpowiedz
Dzień dobry .
Czy ma Pan w swojej ofercie lub może polecić ukulele tenorowe z litym przodem ?
Dziękuję i pozdrawiam .
Odpowiedz
Czasami bywa, ale teraz niestety brak, nawet u dystrybutorów. Ukulele tenorowe są kupowane niezwykle rzadko. Raz na rok, lub raz na kilka tysięcy sopranowych. To nietypowe ukulele, bo brzmi bardziej jak gitara dziecięca lub turystyczna. Mam sopranowe i koncertowe z litym przodem, ale ostatnio nie brzmią one tak dobrze jak sklejka, chyba ze względu na większą grubość. Być może wymagają dłuższego rozegrania i nieco twardszych strun.
12-03-2019, Od: Joanna
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź Zatem może kolor futerału zadecyduje. ????????
13-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Na tą chwilę z dostępnych egzemplarzy 1/2 jest małe wskazanie na Modenę. Brzmienie mają dobre, trochę jaśniejsze niż Antyk I. Mam też tą tańszą wersję Antyka 1/2 na metalowych strunach i też są w porządku.
12-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Modena ma ciekawszy futerał. Jak będzie chwila, to sprawdzimy czy z dostępnych egzemplarzy jest jakieś zdecydowany faworyt. Jeśli są bardzo zbliżone muzycznie, a zwykle tak bywa, to można wybierać nawet po futerałach.
13-03-2019, Od: Joanna
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Powinien Pan zostać ogłoszony sprzedawcą roku :)
12-03-2019, Od: Joanna
Odpowiedz
Dzień dobry, Chciałbym kupić skrzypce 1/2 proszę o poradę Modena, czy Antyk 1 Dziękuję.
Odpowiedz
Dzień dobry, To skrzypce tej samej klasy. Może jakieś niuanse da się wychwycić w bezpośrednim porównaniu egzemplarzy. Raz może być wskazanie na jedne, a innym razem na drugie. Zależy też od gustu i oczekiwań. Miałem kiedyś przypadek, że dwaj nauczyciele pokłócili się akurat przy tych modelach, spierając się który lepszy.
12-03-2019, Od: ?
Odpowiedz
Dzień dobry, Chciałbym kupić skrzypce 1/2 proszę o poradę Modena, czy Antyk 1 Dziękuję.
12-03-2019, Od: Magda
Odpowiedz
Dzień dobry, co Pan sądzi o skrzypcach Stentor II? Polecalby je Pan?
Odpowiedz
Dobre są, w stylu Everplaya, tylko wyższy model, na hebanie. Mają ładne, czyste brzmienie. Są trwałe, bo drewno jest dobrze sezonowane, o odpowiedniej grubości. Także jakość dodatków jest bardzo przyzwoita.
Dla mnie jedyny mankament jest taki, że zawsze muszę trochę podpiłować podstawek i prożek, żeby wyrównać i obniżyć struny, oraz poprawić przenoszenie dźwięku. Czasem jeszcze kilka drobnych prac. Jeśli to się zrobi, to jest na prawdę dobry instrument w swojej klasie.
Spotykane mniej przychylne opinie wynikają właśnie z tego, że ktoś kupił w zwykłym sklepie ogólno-muzycznym i bez takich korekt gra mu się niezbyt wygodnie. Sklepy robią tylko przegląd lutniczy stwierdzający że jest w normie, a tu chodzi właśnie o to, żeby tą normę poprawić i podregulować, bo dla tanich instrumentów taka norma dopuszcza dość duże niedokładności. Choćby kształt podstawka - nawet milimetr różnicy może powodować trudności w grze, więc ja zawsze poświęcam do godziny pracy na takie drobne korekty. Nie przerobię skrzypiec fabrycznych na lutnicze, ale samo doregulowanie powoduje, że gra się na pewno łatwiej niż na przeciętnych sklepowych.
11-03-2019, Od: Paulina
Odpowiedz
Dzień dobry,
Czy ma Pan w swojej ofercie skrzypce 4/4 do ok. 800 złotych o delikatnym, ciepłym i niezbyt donośnym brzmieniu. Oczywiście jakość brzmienia byłaby stosowna do ceny, chodzi mi bardziej o charakterystykę. :)
11-03-2019, Od: Jarek
Odpowiedz
Sandner ma dość ciepłe brzmienie. Do tego można zastosować struny miękkie o ciepłej charakterystyce, np. Violino, zwiększyć odstęp duszy i podstawka, albo też dorobić ciut dłuższą duszę bliżej środka, podłożyć podkładki pod struny lub tulejki, zwłaszcza pod E, zastosować tłumik gumowy i dostosować technikę.
Problem tylko w tym, że jeśli to nie są skrzypce za kilka tysięcy, tylko takie dość podstawowe fabryczne, to możemy tymi metodami uzyskać brzmienie cieplejsze, ciemniejsze i cichsze, ale nie koniecznie szlachetne. Dużo też zależy od osoby grającej jak to wyjdzie.