Sklep
20-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Żeby nie być gołosłownym zacytuję:
Dear Sir,
I am not sure how someone can decipher if the carving of top and back are made from thin wood plates by heat and pressure or by cutting thick wood plates. However, we are using only the traditional method of digging wood from thick wood block. That applies also for the basic student model. Probably not by hand with a chisel though...
Best regards
Jak widać nawet podstawowe modele uczniowskie są teraz robione metodą tradycyjną drążenia grubej płyty tak jak pokazano na filmie, tyle że wstępny etap pewnie zmechanizowano.
20-04-2017, Od: Ben
Odpowiedz
Dobre rady, bo trzeba szanować kunszt i sztukę lutniczą. Jednak żeby ta sztuka przetrwała, to konieczna jest popularyzacja skrzypiec. A to zapewnia jedynie chińszczyzna. Dziecko błagające o skrzypce dostanie albo 400 zł, albo figę z makiem. Lutnik ZPAL wyśmiałby taki budżet i dziecko zostało by z niczym. Dzięki Chińczykom dziesiątki tysięcy rodzin kupują skrzypce dzieciom. Nawet jeśli tylko kilka procent z nich załapie pasję, to polecą kiedyś do lutników po ich wyroby i dadzą im pracę. I to jest piękne.
Odpowiedz
Panie Mariuszu, mam dobre wieści dla Pana. Popytałem trochę lutników niemieckich odpowiedzialnych za produkcję w Chinach i okazuje się, że oni cały czas idą do przodu. Kiedyś faktycznie gięli płyty, natomiast teraz wszystko robią metodami tradycyjnymi jak lutnicy. Przepraszam za mój błąd i niewiedzę.
Jak to jest możliwe że mieszczą się w 10 razy niższej cenie? W przypadku materiału jest to efekt dużej skali, co wpływa całkiem dobrze na jakość i powtarzalność. Natomiast praca jest dzielona na kilkadziesiąt wyspecjalizowanych stanowisk, gdzie na każdym etapie pracownik dochodzi do absolutnej perfekcji i swój etap potrafi zrobić lepiej i sprawniej niż taki lutnik ogólny, co robi wszystko. Widać to na filmie jacy są sprawni w swoim fachu! Dodatkowo etapy szczególnie żmudne, a nie wymagające precyzji, jak np. wstępne drążenie, zastąpiła mechanizacja. Oto cała tajemnica.
Mimo że w produkcji fabrycznej gubi się trochę owa sztuka o której Pan wspomniał, to jednak nasze instrumenty za jedyne 1300 zł są często podziwiane przez zawodowców. Jak byłem na targach z seryjnym Antykiem, to zarówno muzyk ludowy grający 50 lat na skrzypcach jak i profesor ze Szwecji byli zachwyceni dźwiękiem. Nawet jeśli coś w środku nie jest perfekcyjnie, to jest to wielki sukces i świetny sprzęt na poziomie uczniowskim.
Myli się Pan, że tanich skrzypiec nie odsprzedamy. Jest dokładnie odwrotnie. Im tańsze tym łatwiej odsprzedać. Nowe mają gwarancję, a z używanymi nigdy nie wiadomo co się działo, czy nie są porozsychane, zużyte. Przy cenie 1300 zł używane przeważnie nie są dobre, albo wymagają remontu.
To co Pan pisze oczywiście popieram, bo lepiej być pięknym i bogatym, ale fakty są takie że nie każdego stać na taki luksusowy wydatek. Jak ktoś ma zapał, to nauczy się na kiju od szczotki, a gdy będzie szło dobrze, to zapożyczy się i wtedy pójdzie do lutnika z ZPAL. Jak najbardziej popieram taką drogę.
20-04-2017, Od: Mariusz
Odpowiedz
...Lutnictwo to sztuka http://www.nighviolins.com/index.html a skrzypce to dzieło sztuki,musza być piękne...i tak powinny być traktowane...już więcej sie tu nie pojawię,proszę nie odpisywać:)
Odpowiedz
Tak, dokładnie. Pani profesor na Wieniawskim wyraźnie mówiła, że dla ucznia licealisty poniżej 20 tys zł nie ma czego szukać, bo staranne wykonanie z dobrego drewna i zgodnie ze sztuką musi tyle kosztować.
Z drugiej strony był u nas kiedyś zawodowy muzyk i zachwycił się skrzypcami za 400 zł! Nie zaglądał do środka, nie analizował jak co zrobili, tylko zaczął grać i do tej pory czasem używa tych skrzypiec na swoich koncertach (nominalnie jest gitarzystą).
Wnioski są takie że jeśli ktoś chce zostać artystą z górnej półki, to i sprzęt taki musi posiadać. A jeśli gra sobie amatorsko dla przyjemności, to jedyne co jest ważne to mechanika i geometria, żeby mu ten instrument nie przeszkadzał, nie był pokrzywiony. Więcej dobrego efektu zależy od opanowania techniki niż od samego instrumentu. Dobry uczeń potrafi na skrzypcach za 400 zł tak zagrać, że kapcie spadają. Osoba postronna nie pozna, że to zły instrument. A z drugiej strony widziałem uczennicę której bogaty tatuś nabył fantastyczne skrzypce, a rzęziła na nich tak, że wszystkie koty uciekały.
19-04-2017, Od: Mariusz
Odpowiedz
Nie chciałbym Pana męczyć Panie Jarku:),być może niebawem odwiedzę Pański sklep...jeszcze mała wisienka na torcie...jakby Pan mógł...proszę powiedzieć,czy istnieje sprawdzenie w sklepie(kamerka inspekcyjna)stan/wygląd gniazd i pieńków,oraz belki basowej inaczej zwaną sprężyną?...kiedyś miałem i taki przypadek,że zanabyłem skrzypce,gdzie płyta górna i belka basowa to był monolit:),czyli nie wklejana a wyrzeźbiona w płycie górnej.Najlepszego życzę i gratuluję takiego podejścia do klienta,widzę profesjonalizm,oraz szybki rzeczowy kontakt!
19-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Pyta Pan o aspekty budowy skrzypiec typowo lutniczych 10 razy droższych, gdzie monolit jest dość ciekawym rozwiązaniem. Tu natomiast mamy wielkoseryjną produkcję masową dla początkujących amatorów, gdzie budowa i sama sprzedaż jest w pewnym stopniu uproszczona. Chętnie bym pomógł, kamerkę gdzieś mam, ale przy tak niskich marżach ciężko wygospodarować czas na zaawansowane oględziny. Klienci oczekują sprawnych wysyłek i odbiorów. Trudno będzie nawet pogawędzić, bo cały czas coś się dzieje.
Odpowiedz
Dzięki,jak dla mnie sprawa jasna co zrobić...pozdrawiam...o to mi właśnie chodziło;)
Odpowiedz
Spróbuje Pan wykonać skrzypce własnymi siłami? Samo drewno w klasie A to jakieś 800 zł i do tego miesiąc pracy...
Odpowiedz
...jedne skrzypce w trakcie pracy,na kolejne materiał czeka,jeden komplet sprezentował mi znany lutnik z ZPAL...podejrzewam że miesiac to mało...lak nakłada się etapami,a to wymaga czasu...
Odpowiedz
Tu jest filmik jak robi się skrzypce: https://www.youtube.com/watch?v=0SvfNhMlnBE Te droższe modele po kilka tysięcy złotych mają już płytę drążona jak w lutniczych, co widać na filmie.
Odpowiedz
Mój ulubiomy to Brian Lisus https://www.youtube.com/watch?v=3VxScaL0Y9U&feature=youtu.be
18-04-2017, Od: Natalia
Odpowiedz
Witam, co sądzi pan o skrzypcach elektrycznych firmy Gewa? Poleca pan, czy raczej odradza?
Odpowiedz
Zależy jaki model, ale generalnie moim zdaniem mają dość niski stosunek jakości do ceny. Są stosunkowo ciężkie, elektronika nie firmowa, słuchawki wytanione, geometria elementów nie zawsze udana i często trzeba coś poprawić. Natomiast na plus dość estetyczne lakierowanie, lepsze niż u konkurencji. Na przykład te nasze skrzypce elektryczne choć dobrze grają, to czarne lakiery mają dość brzydkie, z masą drobnych niedoskonałości.
19-04-2017, Od: Natalia
Odpowiedz
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź
18-04-2017, Od: Mariusz
Odpowiedz
Ale...zaraz...:),pisze Pan,że w Azji wykonują dokładniej niż w Europie,a z zakupami na Aliexpress są takie problemy...a jak przyznał Pan,sprzedaje Pan wyroby z Azji,więc pytanie...gdzie się Pan zaopatruje?
Odpowiedz
Głównie w Polsce, bo nasi dystrybutorzy dobrze kontrolują azjatyckie fabryki. Przy stałej wieloletniej współpracy i zakupach kontenerowych potrafią wywalczyć lepszą jakość, a dodatkowo robią korekty już po transporcie do Europy. Ja na to jeszcze dodatkowo robię swoje korekty tego co nie udało się dopracować na wcześniejszych etapach i tak to działa. Natomiast zakupy indywidualne na Ali raczej nie wypalają. Obawiam się, że jest to kanał do spuszczania tego co się nie udało w produkcji. Stałym klientom hurtowym nie wypada tego sprzedać, bo można stracić dobrego kupca, a klient indywidualny detaliczny nadaje się idealnie żeby to łyknąć. Ale to oczywiście moja prywatna opinia wynikająca ze złych doświadczeń.
Odpowiedz
Dziękuję,cieszy mnie Pańskie podejście do klienta!
19-04-2017, Od: Zosia
Odpowiedz
Dzień dobry,
Chciałabym sie zapytać, jak wyglada składanie zamówienia w Pańskim sklepie?
Odpowiedz
Dodaje się produkty do koszyka, wpisuje adres wysyłki i klika "Potwierdź zakup". Bardzo proste w jednym kroku.
Odpowiedz
Kupowałem tam(Aliexpress) strugi Liliputki...przyzwoita robota i sprawują się doskonale...w naszym znanym sklepie Hen...to masakra cenowa,więc kusi zakupić tam też instrument,proszę o szczera odpowiedź,a może Pan sam zainteresuje zacznie tam kupować...
18-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Oczywiście próby robiłem, ale nie jest to warte zachodu. To jak połączenie zakupu z grą na loterii. Na około 10 prób dwa razy skrzypce połamane (zgniecione), często dusza lata w środku. Prożek i podstawek mimo wysokiej ceny nie dopracowane, dwa razy belka basowa do podklejenia. Ogólnie wymagają sporo pracy, bardzo różnią się od lutniczych czy manufakturowych. Z bliska nawet wygląd nie jest dobry. Przeważnie dochodzi koszt odprawy celnej, cło +VAT 23%. Są problemy z dokumentacją, bo często brakuje odpowiednich dokumentów, zezwoleń, prawidłowych faktur. Brzmienie rzadko kiedy zadowala, a lutnik musi to wszystko poprawiać. Chyba tylko raz trafiły się ciekawe, ale przy ponowieniu tego samego już kicha. Nigdy nie wiadomo co przyślą. Gwarancji praktycznie nie ma, bo koszt odesłania zbyt duży. Raz próbowałem, niby wymienili, ale Urząd Celny dowalił drugi raz cło i podatek, bo nie było dobrych dokumentów że to wymiana. Ogólnie masa problemów, a korzyści marne. Pełna loteria.
Odpowiedz
Dziękuję Panie Jarku za wyczerpującą odpowiedź :)
Odpowiedz
I jeszcze jedno - w wielu przypadkach tych skrzypiec, mimo ceny prawie 300$, wpakowano je do futerału z niewyschniętym lakierem. Mam jeszcze gdzieś zdjęcia. Materiał futerału odcisnął się na lakierze i wyglądało to okropnie. Konieczna była renowacja. Żadne z zakresu 250-300$ +cło+VAT nie były lepsze ani muzycznie, ani technicznie, ani estetycznie od Antyka+ kosztującego 1299 zł. A pracy było przy nich sporo. Jedyny plus to dodatkowe ozdóbki lub podwójna żyłka. Niestety z bliska koślawe to i nie tak ładne jak na fotkach.
Odpowiedz
Kiedy będzie miał Pan skrzypce Auditorium i czy te wszystkie instrumenty to made in China?
Odpowiedz
Pewnie po wakacjach się pojawi Auditorium. Fabryki całego świata są faktycznie zlokalizowane w Azji, bo tam człowiek pracuje 5-7 razy dłużej przy tym samym budżecie, więc wykona o wiele dokładniej niż w Europie.
Odpowiedz
Pytam czy to wyrób Chiński,bo rozważam kupić na Aliexpress,a ceny jak i wykonanie zachęcają,z tego co wiem robią tam coraz lepsze instrumenty https://pl.aliexpress.com/item/SELECTED-1-Piece-Back-An-Excellent-Bench-Made-MASTER-Violin-4-4-lab-Qi-Luthiery-2010/32725702252.html?spm=2114.10010108.1000014.3.2bVFIL&scm=1007.13338.79672.000000000000000&pvid=7c0de7bd-b5ac-4e92-9a3f-daa983f0b0a2&tpp=1
16-04-2017, Od: Kasia
Odpowiedz
Chciałabym uzyskać informacje na temat skrzypiec Verona Violin Custom FT-V11C. Dlaczego są II gatunku? Czy wpływa to na jakość brzmienia?
17-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Na brzmienie raczej to nie wpływa, bo pudło rezonansowe jest całe.
16-04-2017, Od: Beata
Odpowiedz
Co by Pan bardziej polecił do początkowej nauki gry na skrzypcach: Richard Sandner 301/RV1 czy Everplay seria 6xx. Różnica w cenie jest nieznaczna. A jak to wygląda od strony technicznej?
Odpowiedz
Droższe modele są proporcjonalnie lepsze technicznie. Bardziej stabilne drewno i większa precyzja, więc gra się łatwiej i przyjemniej.
17-04-2017, Od: Mariusz
Odpowiedz
Dzień Dobry,jutro Państwo pracujecie...18.04?
Odpowiedz
Tak
12-04-2017, Od: Marek
Odpowiedz
Panie Jarku chciałbym podziękować za Corta Earth 70 świetnie gra i wygląda. Jeśli kogoś interesuje akustyk w idealnym stanie i wyregulowany to polecam Pana Jarka. Objeździłem w Wawie praktycznie każdą salon muzyczny, ograłem i obejrzałem wiele gitar i ten Cort wygrywał ze wszystkimi. Ponadto salonowe praktycznie każda wymagała na starcie wymiany strun i poprawek lutnika a tu miałem to w cenie. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam.
09-04-2017, Od: Fil
Odpowiedz
A jakie środki Pan poleca do takiego lakieru ?
10-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
W środkach do pielęgnacji skrzypiec nie spotkałem niczego specjalnego do lakierów matowych. Natomiast w meblach owszem występują środki z opisem "pielęgnacja drewna olejowanego oraz lakierowanego matowo". Te jednak mogą nie mieć specjalnych właściwości usuwania zabrudzeń z kalafonii. Pamiętajmy żeby każdą chemię wypróbować najpierw w mało widocznym miejscu, bo nigdy nie wiadomo jak zareaguje z danym lakierem.
01-04-2017, Od: Maja
Odpowiedz
Witam, zastanawiam się nad dwoma gitarami z Pana sklepu, a mianowicie Cortem (tym, który aktualnie jest za 470 zł) oraz Squier by Fender. O Fenderze słyszałam więcej pozytywnych opinii, ale z drugiej strony Cort wydaje się być nieco lepszy (klucze olejowe, podstrunnica palisadowa). Jednakże przed ostatecznym zakupem wolałam zapytać kogoś, kto się na tym dobrze zna. Stąd moje pytanie. Którą z tych dwóch gitar by Pan polecił osobie początkującej?
02-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Podając za Wikipedią Fender Squier może być wytwarzany właśnie przez Corta: https://pl.wikipedia.org/wiki/Cort Jeśli ma dobre opinie to chwała fabrykom Corta. Model z lepszymi kluczami i podstrunnicą będzie jeszcze lepszy. Aktualnie jest dostępna wersja z elektroniką i tunerem. Zwykłe będą za kilka tygodni.
03-04-2017, Od: Maja
Odpowiedz
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :). A jeszcze co do tego Corta, orientuje się Pan może jaki jest przybliżony termin jego dostawy? Raczej końcówka kwietnia czy początek maja, a może nawet jeszcze później? A jeśli końcówka kwietnia, to czy gdybym go ewentualnie zamówiła to istnieje szansa że zamówienie doszłoby przed majówką? Strasznie przepraszam, że zawracam Panu głowę, i obiecuję, że to już ostatnie moje pytanie.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
10-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Mają być za tydzień jakieś nowe dostawy.
05-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Może będzie coś więcej wiadomo za tydzień, bo teraz wszyscy są na targach: http://musik.messefrankfurt.com
01-04-2017, Od: Maja
Odpowiedz
Chodzi mi, oczywiście, o gitarę akustyczną :)
09-04-2017, Od: Marysia
Odpowiedz
Co do smyczka typowo uczniowskiego, ale dobrej jakości. Czy smyczek Brazyliana byłby odpowiedni?
09-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, są całkiem niezłe. Łatwo je poznać po blaszce z tyłu żabki. Przy większych wymaganiach można rozważyć smyczek z wyższego pułapu cenowego.
Odpowiedz
Czy polerowanie takich skrzypiec wpłynie na jakość dźwięku ?
Odpowiedz
Nie sądzę aby dało się to zauważyć. Natomiast kompletne zamalowanie inną farbą, zwłaszcza grubszą, może być słyszalne i raczej wpłynie negatywnie.
Odpowiedz
Jak czyścić skrzypce pokryte lakierem satynowym ? Można je polerować olejkami , np.politurą PETZ ?
Odpowiedz
Najlepiej po każdym użyciu wytrzeć pył kalafonii suchą miękką czystą szmatką. Środki chemiczne, olejki, nabłyszczacze zmienią nieco wygląd na ciemniejszy i bardziej połyskliwy. Są specjalne preparaty do czyszczenia drewna olejowanego oraz lakierowanego matowo, ale nie należy używać ich zbyt często.
08-04-2017, Od: Gabriela
Odpowiedz
Zastanawiam się nad dwoma modelami: Franz Sandner SV-2 oraz Pengano S Light.Które z nich (lub innych w tej klasie cenowej) najlepiej wybrać?
08-04-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jakościowo są bardzo podobne, a wizualnie bardzo różne. SV-2 ma teraz żywy intensywny kolor w wykończeniu matowym, a Pengano jest w połysku w wybarwieniu stonowanym, nie tak jaskrawym. Dla każdego coś miłego :-)