Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 3751-3800 z 13688  Wstecz  Dalej     Sklep

07-06-2017, Od: stanislaw Odpowiedz
Panie Szymonie , tu na tej stonie , Panu nikt nie odpisze , tu , albo ludzie nie maja pojecia , albo zadko kto tu wchodzi , spytalem skromnie co ja mam za skrzypce , to albo nikt niema pojecia , albo nikt tu nie wchodzi ,sorry ze odwazylem sie do Pana napisac , i serdecznie Pana pozdrawiam - stanislaw.

07-06-2017, Od: Ben Odpowiedz
Wchodzi, wchodzi. Tylko wycen nie robi się zdalnie, bo to nic nie daje. Tak samo jak nie zrobi się przeglądu samochodu wysyłając jego zdjęcie do serwisu. Ze skrzypcami jest jeszcze większa różnica, bo skrzypce za 5 milionów zł wyglądają na zdjęciu identycznie jak skrzypce za 500 zł. Trzeba ocenić wartość historyczną, stan techniczny i walory muzyczne. Wyceny nie są drogie, bo około 100 zł, a mamy wtedy pewność że jest rzetelnie, a nie jakaś zgadywanka ze zdjęć.

07-06-2017, Od: Szymon Odpowiedz
Witam jesli jest ktoś zainteresowany odsprzedam swoje santandery sv2 praktycznie nowe kilkadziesiat godzin przegrane, jednak to nie dla mnie a moze komus sie przydadza(stroik, tlumik, full zestaw + 2 ksiazki) cena do negocjacji info pod szmnbo@gmail.com odpowiadam szybko jak by co moge zadzwonic jesli ktos poda numer Pozdrawiam (fakture posiadam rownież ze sklepu skrzypce.pl oczywiscie

04-06-2017, Od: stanislaw Odpowiedz
Znalazlem skrzypce w niemczech na wystawce (na smietniku)wygladaja stare , ale nie uszkodzone ,chcialbym sie dowiedziec czy to skrzypce dla dzieci ,mlodziezy czy dla doroslych ? wymiary: korpus dlugi 36cm.calosc 60cm.w najszerszym miejscu 21cm. a smyczek 74cm.Bardzo prosze osobe kompetetna o jakas odpowiedz.Serdecznie pozdrawiam. stin@onet.pl

04-06-2017, Od: Jarek Odpowiedz
60 cm. to są pełnowymiarowe 4/4. http://skrzypce.pl/rozmiary.html

19-04-2017, Od: Zosia Odpowiedz
Dzień dobry,
Złożyłam wczoraj zamówienie. Czy doszło? [Już znalazłam w spamie, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!]

26-05-2017, Od: Filip Odpowiedz
Niemam zamiaru nikogo irytowac , lecz jesli mam talent , to prosze nie wciskajcie mi wspolczesnych tanich instrumentow muzycznych, bo originalna prkusja to nie to samo co plastykowe wiaderka , a co dopiero skrzypce ktore bez duszy so martwe, wiec jesli inwestujecie to tak jak kupna domu, to jest wasz dom , prosze pytajcie trzeba wysilku poswiecenia wyzeczenia , bo to sa skrzypce ktore zyja ,mowia do ciebie I ludzi , jesli tego nie rozumiesz to graj na innym instrumencie. Mozesz oopisac chetnie porozmawiam I cos poradze. Pozdrawiam sympatyczni marzyciele

27-05-2017, Od: Olek Odpowiedz
Jakie skrzypce Pan polecał by dla początkującego?

30-05-2017, Od: Ben Odpowiedz
Zależy od budżetu. Jeśli początkujący ma talent i nie liczy się z kosztami, to najlepiej zacząć od porządnych lutniczych. Na Wieniawskim profesor powiedziała jasno, że poniżej 20 tys zł nie ma czego szukać dla ucznia.
Natomiast jeśli trzeba maksymalnie zaoszczędzić, to jak tu kolega radził unikać skrzypiec poniżej 300 zł, bo nie są one zbudowane jak prawdziwe skrzypce, a tylko tak wyglądają na zdjęciach. Nauka na takich krzywych i fałszujących byłaby ekstremalnie trudna i kosztowna (ciągłe naprawy).
Natomiast już na poziomie 400-600 zł znajdziemy skrzypce zdatne do nauki i gry amatorskiej, stosowane nawet w szkołach muzycznych o mniejszych budżetach. Mają one wierzch z litego drewna wykonany jak w prawdziwych skrzypcach, czyli drążony a nie gięty, z prawdziwym inkrustowanym ożyłkowaniem, mają prawdziwą duszę, wiec nie są takie martwe jak te najtańsze. Ważny jest wybór specjalistycznego sklepu, żeby skrzypce były już po przeglądzie i korektach.
Średnia półka dla początkujących to budżet około 1500 zł. Najlepiej zadzwonić lub napisać do działu Info i popytać co na ten moment jest godne polecania, ale spokojnie można brać pod uwagę plusowe wersje skrzypiec Antyk, Padva, Modena.
Oczywiście skrzypce same nie zagrają. Przy pierwszych krokach ucznia nawet Stradivari za milion będzie brzmiał jak kot obdzierany ze skóry. A z drugiej strony mamy doskonałych muzyków, którzy niesamowite brzmienia potrafią wydobyć ze skrzypiec za 400 zł. Na etapie amatorskim więcej efektu zależy od ćwiczeń i umiejętności, niż od klasy instrumentu. Aby nie był pokrzywiony. Nie raz widzę na Starówce jak cudownie gra gość na tanich skrzypcach lub plastikowej perkusji. Liczy się zapał.

19-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Ponowiłem potwierdzenie. Teraz doszło? W razie czego proszę dzwonić.

19-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Wysyłamy odpowiedzi dość szybko. Proszę sprawdzić w spamie, albo zadzwonić to sprawdzę o kogo chodzi.

19-04-2017, Od: Zosia Odpowiedz
Już znalazłam w spamie, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!

26-05-2017, Od: Michał Odpowiedz
Czy skrzypce leworęczne Pengano mają futerał w komplecie?

26-05-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Nie mają ani futerału ani smyczka. Same skrzypce.

24-05-2017, Od: Hubert Odpowiedz
Witam :) Chciałbym nauczyć się amatorsko gry na skrzypcach. Mieszkam jednak w bloku i nie chciałbym uprzykrzać życia moim sąsiadom. Dlatego zastanawiam się nad skrzypcami elektrycznymi. Jakie w miarę tanie (do 1000 zł) skrzypce elektryczne nadają się do nauki gry?

25-05-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Najlepsze będą te po 850 zł, bo mocnym punktem jest geometria, stabilność, elektronika. Słabsza jest strona estetyczna, ale to nie wpływa na grę.

24-05-2017, Od: Olek Odpowiedz
Jakie skrzypce będą lepiej na początek Everplay serii 6xx za 399zł czy Stentor za 460zł. Tutaj na tej stronie internetowej napisano że korpusy tych skrzypiec są identyczne. Więc, czy jest sens przepłacać 60 zł?

24-05-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Podbródki są wyższe w Stentorze, czyli dobre dla osób o dłuższej szyi. Jest tez większy zakres regulacji położenia podbródka, co może sprzyjać osobom, którym wygodnie jest trzymać brodę bardziej centralnie. Ale oczywiście to element wymienny, więc nie ma problemu.

22-05-2017, Od: nik Odpowiedz
Jakie właściwości mechaniczne drewna potrzebne są do wykonania skrzypiec

23-05-2017, Od: Ben Odpowiedz
Najważniejsza jest płyta wierzchnia. Musi to być świerk selekcjonowany akustycznie. Czyli specjalista chodzi po lesie, ostukuje i wybiera. Najlepiej gdy są to zdrowe egzemplarze, jednorodne, o gęstych równych słojach, najlepiej rosnące powoli w trudnych, ale stałych warunkach wyżynnych. Pień musi być cięty ćwiartkowo. Najlepsze deski będą cięte przez oś symetrii bali. Jest to bardziej kosztowne ale potem lepiej brzmi. Następnie pozyskane drewno musi być sezonowane w odpowiedni sposób na wolnym powietrzu przez kilkanaście lub kilkadziesiąt lat. Mechaniczne próby przyspieszania tego procesu będą skutkowały nieprzewidywalnymi naprężeniami i mogą powodować wypaczenia. Do budowy wierzchu można wykorzystać dwie klejone symetryczne połówki. Teoretycznie lepiej z całości, ale tak wielki pień byłby bardzo, bardzo drogi. Oczywiście kształt płyty nie może być gięty na gorąco, tylko wydłutowany i wyskrobany, żeby nie było naprężeń. Drewno na skrzypce w dobrym gatunku kosztuje tysiąc złotych. Dokładne właściwości mechaniczne takiego drewna są trudne do opisania i naśladowania innym materiałem. Struktura budowy w mikroskali i makro jest bardzo złożona. Jedno drzewo w lesie brzmi dobrze, a sąsiednie już nie i nikt nie wie dokładnie dlaczego.

21-05-2017, Od: San Odpowiedz
witam.Jakie struny są zakładane do skrzypiec Sandner Sv 300?

21-05-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Są to fabryczne struny Sandnera z rdzeniem metalowym, podobne do kompletów Sandner widocznych w Sklepie po 36 zł.

14-05-2017, Od: Joanna Odpowiedz
Dzień dobry. Mam 24 lata i chciałabym grać na skrzypcach. Oczywiście bardzo amatorsko, dla własnej przyjemności. Nie zamierzam bym żadnym wirtuozem, co równa się z tym, że preferuję tańsze modele. Dlatego zastanawiam się, czy EverPlay seria 6xx byłby tu dobrym wyborem?

14-05-2017, Od: Ela Odpowiedz
Jeśli ktoś zamierza być wirtuozem, to musi szukać skrzypiec za minimum 15-20 tys zł na okres studencki. Takie są opinie nauczycieli. Jeżeli nie zamierza być wirtuozem, to optymalnym wyborem jest zakres 1500 - 2000 zł. To są przeciętne skrzypce amatorskie. Skrzypce poniżej tysiąca złotych powinno się traktować raczej przejściowo, bo im tańsze tym gra się trudniej i mniej przyjemnie. Potrzeba więcej zapału. W miarę postępu umiejętności i zaawansowania zbyt tanie skrzypce stanowią pewne ograniczenie i utrudnienie. Trzeba pamiętać, że przy komplecie za 400 zł wartość samych skrzypiec to tylko 250 zł. W wariancie bardzo oszczędnościowym można od nich zacząć, ale w miarę postępów warto pomyśleć o lepszych. Everplay to akurat najlepsze skrzypce z tego zakresu cenowego, więc nawet w wielu szkołach stosuje się je na pierwsze 2-3 lata nauki. Można śmiało polecić jako wariant maksymalnie ekonomiczny.

14-05-2017, Od: Joanna Odpowiedz
Akurat nie stać mnie obecnie na droższe, a też nie wiem, czy w ogóle nadaję się do grania. Jeśli akurat jakiś postęp będzie, to pomyślę o czymś lepszym, ale na to mam jeszcze czas. Bardzo dziękuję za pomoc :)

15-05-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Znam wiele osób, które grają amatorsko od wielu lat na Everplayach i świetnie im to wychodzi. Kwestia zapału. Czasem ktoś ma skrzypce bardzo drogie, a nic nie potrafi zagrać. Efekt brzmieniowy w znacznie większym stopniu zależy od pracowitości niż od instrumentu. Jak w przysłowiu z baletnicą.

07-05-2017, Od: Beata Odpowiedz
Witam, co ile trzeba wymieniac struny w skrzypcach? Czy ktos cos wie o strunach jelitowych? Z gory dziekuje za odpowiedz. :)

08-05-2017, Od: Ben Odpowiedz
Jelitowe to raczej dla zawodowców na dobrych skrzypcach.

08-05-2017, Od: Maja Odpowiedz
Według uznania, oraz zależnie od intensywności użytkowania. Ci co chcą mieć stale świeże brzmienie zmieniają co 2-3 miesiące, a inni, grający rzadziej nawet co dwa lata lub gdy pęknie owijka. Takie stare struny gorzej grają niż nowe.

06-05-2017, Od: Mateusz Odpowiedz
Cześć wszystkim. Chce kupić uzywane skrzypce za okolo 1000 zl. Jakie polecacie?

08-05-2017, Od: Ben Odpowiedz
Jeśli ktoś tak tanio pozbywa się używanych skrzypiec, to często bywa, że wymagają one dużego remontu przekraczającego wartość, albo po prostu nie są to zbyt dobre skrzypce. Podstawowa zasada przy używanych - przed zakupem wypożyczyć za kaucją i pokazać lutnikowi ze stowarzyszenia żeby ocenił stan techniczny, oraz najlepiej komuś z Akademii żeby ocenił walory brzmieniowe. To jak z zakupem używanego samochodu. Nie da się powiedzieć czy egzemplarz dobry, zanim mechanik na warsztacie nie sprawdzi dokładnie stanu. I podobnie jak z autem - zbyt duży przebieg oznacza zużycie i remonty, ale z drugiej strony jeśli coś stało długo nie używane to też oznacza kłopoty. W przypadku skrzypiec zwykle rozeschnięcie, rozklejenie, popękanie. Jest też analogia co do napraw. Często widać skrzypce które powinny trafić na opał lub do kosztownego remontu, a są zapacykowane do odsprzedaży i rozpadną się po zakupie. Konieczna jest inspekcja u lutnika innego niż ten który sprzedaje, czy ewentualne naprawy przeprowadzono prawidłowo i czy nie ma wad ukrytych.

03-05-2017, Od: Aga Odpowiedz
Mam pytanie czy grając na skrzypcach elektrycznych w słuchawkach, nie słychać dźwięku poza nimi? Czy rzeczywiście są "ciche"?

03-05-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Słychać dźwięk, ale bardzo cicho. Jak gitara elektryczna bez podłączenia.

28-04-2017, Od: Retman Odpowiedz
http://lutnik-stalmach.pl/
manufakturowe używane od 2500.

28-04-2017, Od: Ela Odpowiedz
Ja natomiast polecam manufakturowe nowe za 1790 ze skrzypce.pl też od razu z korektami lutniczymi. Szlachetny stary styl włoski. Pięknie się rozgrywają.

Właśnie oto chodzi,aby wrzucać takie perełki,a nuż ktoś szuka,alternatywa musi być...

29-04-2017, Od: Moli Odpowiedz
Tylko uważać na niepewne źródła, żeby perełka nie okazała się zbukiem.

03-05-2017, Od: Retman Odpowiedz
...a jakie są to niepewne źródła i co jest dla Ciebie zbukiem?...,,ślepy w karty nie gra,,

29-04-2017, Od: SPIN Odpowiedz
2 maja nie pracujemy.

http://allegro.pl/stare-skrzypce-czeskie-lidl-brno-poczatek-xx-wieku-i6800055815.html#thumb/5 ...warte uwagi

http://allegro.pl/stare-skrzypce-czeskie-lidl-brno-poczatek-xx-wieku-i6800055815.html#thumb/5
...warte uwagi.

25-04-2017, Od: m. Odpowiedz
Dzień dobry,
planuję rozpocząć w najliższym czasie naukę gry na skrzypcach. Widziałam, że niektórzy początkujący oznaczają rozmieszczenie podstawowych dźwięków na gryfie za pomocą naklejanych pasków. Z jakiego materiału się je wykonuje? Czy mają może Państwo taką taśmę do naklejenia na gryfie w swojej ofercie?
Z poważaniem,
m.

25-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
To mogą być praktycznie dowolne cienkie nalepki. Wycinamy pasek i naklejamy. Choćby z taśmy malarskiej. Gotowce są przeważnie naklejane na całość, a tu lepiej zrobić oddzielne paski. Są lepiej wyczuwalne i można każdy dokładnie pozycjonować we właściwym miejscu.

23-04-2017, Od: Żaneta Odpowiedz
Witam serdecznie :-)

Chciałabym zapytać, czy oprócz "Skrzypce Leworęczne Pengano" (690 zł) posiadają Państwo w ofercie inne modele dla mańkutów?

Ponadto proszę o informację, co wchodzi w skład zestawu, ponieważ akurat ta pozycja jest w tym momencie mniej szczegółowo opisana na stronie.

Pozdrawiam

24-04-2017, Od: Ben Odpowiedz
Większość osób leworęcznych gra na typowych skrzypcach, bo i tak obie ręce pracują.

24-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
To są same skrzypce. Jedyny model leworęczny.

24-04-2017, Od: Żaneta Odpowiedz
Rozumiem... Jaki zatem byłby koszt zamówienia tego modelu w zestawie z futerałem, smyczkiem i kalafonią?

Ponieważ mam zamiar dopiero zacząć swoją przygodę ze skrzypcami, wolałabym od razu zdecydować się na model leworęczny, by chociaż trochę sobie sprawę ułatwić :-)

Z tego też powodu chciałabym od razu otrzymać kompletny, zdatny do gry zestaw.

25-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Można dodać do koszyka dowolny smyczek i futerał. Takie tańsze są po 90 zł i będą wystarczające.
Większość leworęcznych osób gra na typowych skrzypcach, bo i tak pracują obie ręce. Najlepiej popróbować sobie w którą stronę będzie wygodniej nawet za pomogą dwóch patyków lub linijek. Dla wielu osób leworęcznych skrzypce praworęczne są wygodniejsze, ale może zdarzyć się odwrotnie. Mieliśmy przypadek że osoba praworęczna wybrała skrzypce leworęczne, bo uznała że tak wygodniej. Najlepiej więc poćwiczyć przed zakupem.

19-04-2017, Od: Mariusz Odpowiedz
Moja propozycja dla ludzi chcących poważnie traktować nauke gry na skrzypcach,przyszłych muzyków,wirtuozów:)...wchodzimy na ta stronę http://www.zpal.pl/adresy-pracowni-lutniczych-2/ szukamy najbliższego adresu lutnika i dzwonimy.Lutnicy mają oprócz nowych instrumentów też czasami używane,zarówno tu i tu można dogadać się co do ceny,a nawet kupna w systemie ratalnym...pamiętać należy,że skrzypiec chińskich z masowej produkcji na zasadzie gięcia płyt na gorąco nigdy już nie odsprzedamy,co najwyżej komuś podarujemy.Skrzypce zawsze odbieramy od lutnika osobiście,pokaże nam od wewnątrz,że instrument ma wszystko na miejscu,pieńki/gniazda,belka basowa...takie skrzypce ręcznej/lutniczej roboty zawsze odsprzedamy.

20-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Mam potwierdzenie z kolejnej dystrybucji: "wszystkie skrzypce sprzedawane przez nas do sklepów mają dłutowaną płytę wierzchnią.". Czyli jest w porządku, zgodnie ze sztuką lutniczą. Tylko sklejkowe skrzypce zabawkowo-dekoracyjne po 200 zł robi się bez ożyłkowania i z płytą giętą na gorąco.

Wyświetlono wiadomości 3751-3800 z 13688  Wstecz  Dalej