Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 3851-3900 z 13729  Wstecz  Dalej     Sklep

19-04-2017, Od: Mariusz Odpowiedz
...jedne skrzypce w trakcie pracy,na kolejne materiał czeka,jeden komplet sprezentował mi znany lutnik z ZPAL...podejrzewam że miesiac to mało...lak nakłada się etapami,a to wymaga czasu...

19-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tu jest filmik jak robi się skrzypce: https://www.youtube.com/watch?v=0SvfNhMlnBE Te droższe modele po kilka tysięcy złotych mają już płytę drążona jak w lutniczych, co widać na filmie.

Mój ulubiomy to Brian Lisus https://www.youtube.com/watch?v=3VxScaL0Y9U&feature=youtu.be

18-04-2017, Od: Natalia Odpowiedz
Witam, co sądzi pan o skrzypcach elektrycznych firmy Gewa? Poleca pan, czy raczej odradza?

Zależy jaki model, ale generalnie moim zdaniem mają dość niski stosunek jakości do ceny. Są stosunkowo ciężkie, elektronika nie firmowa, słuchawki wytanione, geometria elementów nie zawsze udana i często trzeba coś poprawić. Natomiast na plus dość estetyczne lakierowanie, lepsze niż u konkurencji. Na przykład te nasze skrzypce elektryczne choć dobrze grają, to czarne lakiery mają dość brzydkie, z masą drobnych niedoskonałości.

19-04-2017, Od: Natalia Odpowiedz
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź

18-04-2017, Od: Mariusz Odpowiedz
Ale...zaraz...:),pisze Pan,że w Azji wykonują dokładniej niż w Europie,a z zakupami na Aliexpress są takie problemy...a jak przyznał Pan,sprzedaje Pan wyroby z Azji,więc pytanie...gdzie się Pan zaopatruje?

Głównie w Polsce, bo nasi dystrybutorzy dobrze kontrolują azjatyckie fabryki. Przy stałej wieloletniej współpracy i zakupach kontenerowych potrafią wywalczyć lepszą jakość, a dodatkowo robią korekty już po transporcie do Europy. Ja na to jeszcze dodatkowo robię swoje korekty tego co nie udało się dopracować na wcześniejszych etapach i tak to działa. Natomiast zakupy indywidualne na Ali raczej nie wypalają. Obawiam się, że jest to kanał do spuszczania tego co się nie udało w produkcji. Stałym klientom hurtowym nie wypada tego sprzedać, bo można stracić dobrego kupca, a klient indywidualny detaliczny nadaje się idealnie żeby to łyknąć. Ale to oczywiście moja prywatna opinia wynikająca ze złych doświadczeń.

Dziękuję,cieszy mnie Pańskie podejście do klienta!

19-04-2017, Od: Zosia Odpowiedz
Dzień dobry,
Chciałabym sie zapytać, jak wyglada składanie zamówienia w Pańskim sklepie?

Dodaje się produkty do koszyka, wpisuje adres wysyłki i klika "Potwierdź zakup". Bardzo proste w jednym kroku.

Kupowałem tam(Aliexpress) strugi Liliputki...przyzwoita robota i sprawują się doskonale...w naszym znanym sklepie Hen...to masakra cenowa,więc kusi zakupić tam też instrument,proszę o szczera odpowiedź,a może Pan sam zainteresuje zacznie tam kupować...

18-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Oczywiście próby robiłem, ale nie jest to warte zachodu. To jak połączenie zakupu z grą na loterii. Na około 10 prób dwa razy skrzypce połamane (zgniecione), często dusza lata w środku. Prożek i podstawek mimo wysokiej ceny nie dopracowane, dwa razy belka basowa do podklejenia. Ogólnie wymagają sporo pracy, bardzo różnią się od lutniczych czy manufakturowych. Z bliska nawet wygląd nie jest dobry. Przeważnie dochodzi koszt odprawy celnej, cło +VAT 23%. Są problemy z dokumentacją, bo często brakuje odpowiednich dokumentów, zezwoleń, prawidłowych faktur. Brzmienie rzadko kiedy zadowala, a lutnik musi to wszystko poprawiać. Chyba tylko raz trafiły się ciekawe, ale przy ponowieniu tego samego już kicha. Nigdy nie wiadomo co przyślą. Gwarancji praktycznie nie ma, bo koszt odesłania zbyt duży. Raz próbowałem, niby wymienili, ale Urząd Celny dowalił drugi raz cło i podatek, bo nie było dobrych dokumentów że to wymiana. Ogólnie masa problemów, a korzyści marne. Pełna loteria.

Dziękuję Panie Jarku za wyczerpującą odpowiedź :)

I jeszcze jedno - w wielu przypadkach tych skrzypiec, mimo ceny prawie 300$, wpakowano je do futerału z niewyschniętym lakierem. Mam jeszcze gdzieś zdjęcia. Materiał futerału odcisnął się na lakierze i wyglądało to okropnie. Konieczna była renowacja. Żadne z zakresu 250-300$ +cło+VAT nie były lepsze ani muzycznie, ani technicznie, ani estetycznie od Antyka+ kosztującego 1299 zł. A pracy było przy nich sporo. Jedyny plus to dodatkowe ozdóbki lub podwójna żyłka. Niestety z bliska koślawe to i nie tak ładne jak na fotkach.

Kiedy będzie miał Pan skrzypce Auditorium i czy te wszystkie instrumenty to made in China?

Pewnie po wakacjach się pojawi Auditorium. Fabryki całego świata są faktycznie zlokalizowane w Azji, bo tam człowiek pracuje 5-7 razy dłużej przy tym samym budżecie, więc wykona o wiele dokładniej niż w Europie.

Pytam czy to wyrób Chiński,bo rozważam kupić na Aliexpress,a ceny jak i wykonanie zachęcają,z tego co wiem robią tam coraz lepsze instrumenty https://pl.aliexpress.com/item/SELECTED-1-Piece-Back-An-Excellent-Bench-Made-MASTER-Violin-4-4-lab-Qi-Luthiery-2010/32725702252.html?spm=2114.10010108.1000014.3.2bVFIL&scm=1007.13338.79672.000000000000000&pvid=7c0de7bd-b5ac-4e92-9a3f-daa983f0b0a2&tpp=1

16-04-2017, Od: Kasia Odpowiedz
Chciałabym uzyskać informacje na temat skrzypiec Verona Violin Custom FT-V11C. Dlaczego są II gatunku? Czy wpływa to na jakość brzmienia?

17-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Na brzmienie raczej to nie wpływa, bo pudło rezonansowe jest całe.

16-04-2017, Od: Beata Odpowiedz
Co by Pan bardziej polecił do początkowej nauki gry na skrzypcach: Richard Sandner 301/RV1 czy Everplay seria 6xx. Różnica w cenie jest nieznaczna. A jak to wygląda od strony technicznej?

Droższe modele są proporcjonalnie lepsze technicznie. Bardziej stabilne drewno i większa precyzja, więc gra się łatwiej i przyjemniej.

17-04-2017, Od: Mariusz Odpowiedz
Dzień Dobry,jutro Państwo pracujecie...18.04?

Tak

12-04-2017, Od: Marek Odpowiedz
Panie Jarku chciałbym podziękować za Corta Earth 70 świetnie gra i wygląda. Jeśli kogoś interesuje akustyk w idealnym stanie i wyregulowany to polecam Pana Jarka. Objeździłem w Wawie praktycznie każdą salon muzyczny, ograłem i obejrzałem wiele gitar i ten Cort wygrywał ze wszystkimi. Ponadto salonowe praktycznie każda wymagała na starcie wymiany strun i poprawek lutnika a tu miałem to w cenie. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam.

09-04-2017, Od: Fil Odpowiedz
A jakie środki Pan poleca do takiego lakieru ?

10-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
W środkach do pielęgnacji skrzypiec nie spotkałem niczego specjalnego do lakierów matowych. Natomiast w meblach owszem występują środki z opisem "pielęgnacja drewna olejowanego oraz lakierowanego matowo". Te jednak mogą nie mieć specjalnych właściwości usuwania zabrudzeń z kalafonii. Pamiętajmy żeby każdą chemię wypróbować najpierw w mało widocznym miejscu, bo nigdy nie wiadomo jak zareaguje z danym lakierem.

01-04-2017, Od: Maja Odpowiedz
Witam, zastanawiam się nad dwoma gitarami z Pana sklepu, a mianowicie Cortem (tym, który aktualnie jest za 470 zł) oraz Squier by Fender. O Fenderze słyszałam więcej pozytywnych opinii, ale z drugiej strony Cort wydaje się być nieco lepszy (klucze olejowe, podstrunnica palisadowa). Jednakże przed ostatecznym zakupem wolałam zapytać kogoś, kto się na tym dobrze zna. Stąd moje pytanie. Którą z tych dwóch gitar by Pan polecił osobie początkującej?

02-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Podając za Wikipedią Fender Squier może być wytwarzany właśnie przez Corta: https://pl.wikipedia.org/wiki/Cort Jeśli ma dobre opinie to chwała fabrykom Corta. Model z lepszymi kluczami i podstrunnicą będzie jeszcze lepszy. Aktualnie jest dostępna wersja z elektroniką i tunerem. Zwykłe będą za kilka tygodni.

03-04-2017, Od: Maja Odpowiedz
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :). A jeszcze co do tego Corta, orientuje się Pan może jaki jest przybliżony termin jego dostawy? Raczej końcówka kwietnia czy początek maja, a może nawet jeszcze później? A jeśli końcówka kwietnia, to czy gdybym go ewentualnie zamówiła to istnieje szansa że zamówienie doszłoby przed majówką? Strasznie przepraszam, że zawracam Panu głowę, i obiecuję, że to już ostatnie moje pytanie.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

10-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Mają być za tydzień jakieś nowe dostawy.

05-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Może będzie coś więcej wiadomo za tydzień, bo teraz wszyscy są na targach: http://musik.messefrankfurt.com

01-04-2017, Od: Maja Odpowiedz
Chodzi mi, oczywiście, o gitarę akustyczną :)

09-04-2017, Od: Marysia Odpowiedz
Co do smyczka typowo uczniowskiego, ale dobrej jakości. Czy smyczek Brazyliana byłby odpowiedni?

09-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, są całkiem niezłe. Łatwo je poznać po blaszce z tyłu żabki. Przy większych wymaganiach można rozważyć smyczek z wyższego pułapu cenowego.

Czy polerowanie takich skrzypiec wpłynie na jakość dźwięku ?

Nie sądzę aby dało się to zauważyć. Natomiast kompletne zamalowanie inną farbą, zwłaszcza grubszą, może być słyszalne i raczej wpłynie negatywnie.

Jak czyścić skrzypce pokryte lakierem satynowym ? Można je polerować olejkami , np.politurą PETZ ?

Najlepiej po każdym użyciu wytrzeć pył kalafonii suchą miękką czystą szmatką. Środki chemiczne, olejki, nabłyszczacze zmienią nieco wygląd na ciemniejszy i bardziej połyskliwy. Są specjalne preparaty do czyszczenia drewna olejowanego oraz lakierowanego matowo, ale nie należy używać ich zbyt często.

08-04-2017, Od: Gabriela Odpowiedz
Zastanawiam się nad dwoma modelami: Franz Sandner SV-2 oraz Pengano S Light.Które z nich (lub innych w tej klasie cenowej) najlepiej wybrać?

08-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Jakościowo są bardzo podobne, a wizualnie bardzo różne. SV-2 ma teraz żywy intensywny kolor w wykończeniu matowym, a Pengano jest w połysku w wybarwieniu stonowanym, nie tak jaskrawym. Dla każdego coś miłego :-)

05-04-2017, Od: Daniel Odpowiedz
Proszę o pomoc w dobraniu skrzypiec dla początkującego chłopca, rozmiar 1/2. Budżet w okolicach 2000zł.

W zasadzie można zacząć od tańszych, ale faktem jest że przekroczenie tysiąca złotych jest sporym ułatwieniem dla ucznia i przyspiesza naukę. Nauczycielowi też będzie się lepiej pracować z uczniem na dobrym instrumencie. Są do wyboru Antyk+, Antyk I+, Padva, Sonata. Na ten moment w rozmiarze 1/2 najlepiej wypada Antyk I+.

04-04-2017, Od: Daniel Odpowiedz
Witam,
Chcę kupić dla syna skrzypce 1/2 dopiero zaczyna grać. Mogę wydać do 2000zł. czy za te pieniądze macie coś godnego polecenia?

W zasadzie można zacząć od tańszych, ale faktem jest że przekroczenie tysiąca złotych jest sporym ułatwieniem dla ucznia i przyspiesza naukę. Nauczycielowi też będzie się lepiej pracować z uczniem na dobrym instrumencie. Są do wyboru Antyk+, Antyk I+, Padva, Sonata. Na ten moment w rozmiarze 1/2 najlepiej wypada Antyk I+.

01-04-2017, Od: Ania Odpowiedz
Witam. Postanowiłam zakupić używane skrzypce, jednak zastanawiam się, czy warto kupić około 100 letnie modele. Czy jakość ze względu na wiek będzie gorsza, czy może wręcz przeciwnie?

01-04-2017, Od: Ben Odpowiedz
Oprócz wyceny technicznej można też niezależnie poprosić profesora z Akademii o ocenę walorów brzmieniowych. Pewną wskazówką jest też cena instrumentu. Jeśli 100 letnie skrzypce ktoś oferuje poniżej tysiąca złotych, to należy się liczyć z tym, że nie są one zbyt dobre. Mogą mieć wartość muzealną, a nie koniecznie muzyczną. Często koszt doprowadzenia do przyzwoitego stanu przekracza wartość takich skrzypiec i to bez gwarancji że ładnie się odezwą. To trochę jak los na loterii.

01-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Jakość wykonania nie zależy od wieku, tylko od wiedzy i umiejętności danego lutnika, oraz jakości drewna. Jeśli wykonał je mistrz pokroju Stradivariego, to będą dobre, a jeśli przypadkowy stolarz czy twórca ludowy bez wiedzy i doświadczenia, to mogą być kiepskie.
Stare drewno jest zwykle dobre, długo sezonowane, ale jeśli przez te 100 lat instrument był źle przechowywany nawet przez krótki okres, to może być popękany, powypaczany, wielokrotnie naprawiany, sztukowany, sklejany. Były wojny, nie wiadomo co się działo z instrumentem. Przechodził z rąk do rąk. Może być zużyty lub wymagać napraw. Najlepiej więc dać do oceny specjalistom, bo można trafić stare gorsze od współczesnych i to bez gwarancji. Wycenę może zrobić lutnik ze stowarzyszenia lub bezpośrednio: http://www.zpal.pl/ekspertyzy-i-wycena-instrumentow-lutniczych-2/

04-04-2017, Od: Ania Odpowiedz
Rozumiem, a jest Pan coś w stanie powiedzieć o tych skrzypcach na podstawie ogłoszenia? https://www.olx.pl/oferta/promocja-skrzypce-4-4-dvorak-3320-CID751-IDeb5yW.html#5e646fb345 Spotkał się już Pan z tą firmą?

04-04-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Ale to raczej nie są 100 letnie. Dvorak to etykieta współczesnych skrzypiec z fabryki Strunala. Nowe kosztują pewnie około 3 tys zł. Używane zwykle chodzą za pół ceny, o ile nie są uszkodzone ani zużyte. Dlatego trzeba fizycznie dać do wyceny. To jak ze starym samochodem. Nie można wysłać mechanikom zdjęcia żeby wycenili. Trzeba opukać, obejrzeć dokładnie, zajrzeć do środka. Może są warte 1800, a może tylko 800 zł.

Wyświetlono wiadomości 3851-3900 z 13729  Wstecz  Dalej