Sklep
15-01-2017, Od: A.
Odpowiedz
Witam,
jakie skrzypce dla dziesieciolatki o wzroście 140 cm? 1/2 czy już 3/4?
15-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Pewnie 3/4, ale najlepiej przymierzyć u nauczyciela lub zmierzyć rękę od szyi do środka dłoni.
16-01-2017, Od: A.
Odpowiedz
A można od razu kupić 4/4 ? czy to już przesada?
17-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeżeli kupować niewłaściwy rozmiar, to znacznie lepiej jest kupić za małe niż za duże. Odwrotnie niż z ubraniami. Na za małych można spokojnie grać, a na za dużych ręka nie sięgnie.
16-01-2017, Od: Ryszard
Odpowiedz
Zakupilem u Pana skrzypce, ktorych rozmiar w stosunku do dlugosci reki dziecka (50cm) w/g zamieszczonych w inernecie tabel ppowinien wyniesc 1/4.
Pan nauczyciel dziecka stwierdzil, ze skrzypce sa zbyt duze i polecil matce wypozyczenie swoich 1/8, czy mial racje ?
16-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Zależy jak zmierzono rękę i jakie kryteria przyjąć. Niektórzy nauczyciele preferują pomiar od szyi do środka dłoni, a inni do nadgarstka. Każdy człowiek jest inaczej zbudowany, więc może się zdarzyć, że mimo dobrego pomiaru dziecko lepiej czuje się na mniejszych skrzypcach ze względu na ruchomość ramienia, nadgarstka, budowę ręki, sposób trzymania skrzypiec, punkt oparcia brody itp. Także stopień zaawansowania może mieć znaczenie przy doborze. Ostatecznie więc decyduje nauczyciel co będzie dobre.
15-01-2017, Od: Paweł
Odpowiedz
Które skrzypce według Pana wybrać dla córki Sandner CV-4 czy Pengano Antyk I Plus? Proszę o radę
Odpowiedz
Raczej Antyk I Plus bym proponował, bo lżejsze, bardziej kobiece w budowie, dopracowane lutniczo.
15-01-2017, Od: Bogusława
Odpowiedz
Witam! Czy możliwy jest zakup skrzypiec Sandner CV-4 w futerale Paris. Czy koszty zakupu wzrosną?
Odpowiedz
Tak, można zamienić. Futerał od CV-4 odkupię za 100 zł. Czyli dopłata 190 zł.
14-01-2017, Od: Klaudia
Odpowiedz
Gdy stroje skrzypce, a mianowicie strune E kołki same się luzują. Jaka może być tego przyczyna?
14-01-2017, Od: Karol
Odpowiedz
Trzeba kupić pastę do kołków :)
13-01-2017, Od: Ryszard
Odpowiedz
Uzupelnie jeszcze wczorajsze pytanie o skrzypce elektryczne - chodzi mi o skrzypce Dimavery (no jednak drewno ale nie znam przetwornika tam zastosowanego)i Equester VY4 - nie drewno bo akrylowe, ale wydaje mi sie, ze maja niezly poglos - czyzby zasluga tego autorskiego przetwornika i robione rzekomo przez lutnika w Polsce. Tylko te kolorowe swiatelka - traci mi to gadzeciarstwem. Czy nadaja sie glownie do powieszenia na choince ? Jaka jest panska opinia na ten temat ?
13-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Poruszamy się w obszarze zabawek, więc nie ma co rozbierać na czynniki pierwsze. Na pewno musi być elektronika aktywna i dobrze jak jest drewno. A co do jakości to trzeba obejrzeć konkretny egzemplarz i zobaczyć ile rzeczy jest do poprawienia i czy da się doprowadzić do rozsądnego stanu. A jeśli rozważa Pan na poważnie to Yamaha.
12-01-2017, Od: Darek
Odpowiedz
Czy przy zakupie skrzypiec, w zestawie jest podpórka?
Odpowiedz
Nie ma sensu żeby była, bo to podraża zestaw, a nie jest niezbędne. Wiele osób gra bez żeberek, są tacy co wolą gąbki lub pompowane poduszki. A jeśli żeberko, to jedni wolą wąskie w kształcie fali, inni szersze i ukształtowane jak bumerang. Są też bardzo różne klasy jakościowe. Lepiej więc żeby każdy dokupił sobie według własnego uznania jeśli chce używać, lub zrobił sobie z gąbki: https://www.google.pl/search?q=violin+sponge&source=lnms&tbm=isch&sa=X
12-01-2017, Od: Matylda
Odpowiedz
Panie Jarku, dla amatora lepsze byłyby skrzypce Antonio Salvatini seria 7 ciemne czy Sandner sa 6? Oraz czy przesyłka do Wielkopolski byłaby bezpieczna?
Odpowiedz
Sv 6
Odpowiedz
Oraz ile by kosztowały Sandner SV6 z kwadratowym pokrowcem Blackstone z higrometrem?
Odpowiedz
O 100 zł drożej.
Odpowiedz
Prostąkątnym*, przepraszam za błąd,
12-01-2017, Od: Ryszard
Odpowiedz
Panie Jarku, prosze mi powiedziec czym konkretnie roznia sie oferowane przez Was za 850zl skrzypce elektryczne Pengano od oryginalnych HBV 840 a z kolei te od wyzszych modeli np, HBV 990.
Jaka jest panska opinia jako fachowca na temat skrzypiec Carlo Giordano np. EV205, GEWA np. 401647 (401) i Fenderem
FV-1.
Czy te wymienione Skrzypce sa rowniez robione w Chinach ?
Moja wiedza na temat skrzypiec (ogolnie) jest uboga wiec prosze o odpowiedz.
12-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Pengano to są selekcjonowane, tuningowane i doposażane korpusy 840. Po wstępnej selekcji są przeprowadzane korekty prożka, podstawka, estetyki, smarowanie elementów. Wywalane są nic nie warte słuchawki i zastępowane porządnymi HiFi o lepszej czułości, brzmieniu, wygodzie i przede wszystkim nie rozpadające się jak tamte. Dochodzi lepszy futerał ocieplany z pierzynką, gąbka na ramię, komplet strun zapasowych, lepsza kalafonia itp.
Model 990 jest plastikowy, nie drewniany, więc się nim nie interesuję. Carlo nie podobają mi się, bo sposób selektywnej dystrybucji ogranicza konkurencję, a to pogarsza stosunek jakość/cena. Gewa też najczęściej jest przewartościowana. Podobnej klasy skrzypce da się kupić taniej. Fender to zupełnie coś innego, bo chyba posiada pudło drewniane. Tyle że to model wielokrotnie droższy i niedostępny w Polsce. Bardziej dostępna jest Yamaha i są to już prawdziwe skrzypce, nie takie zabawkowe. Oczywiście wszystko robi się w Azji, bo tam człowiek pracuje 7 razy dłużej za tą samą kasę więc wykona lepiej i dokładniej. Także drzewo lepsze się dostanie, bo ekolodzy nie pilnują.
11-01-2017, Od: Marcin
Odpowiedz
Witam,
planuję kupić dziewczynie na urodziny skrzypce. Mam na to budżet 400zł. Profil: 28 lat, nigdy wcześniej nie grała na tym instrumencie. Od dawna marzy aby spróbować gry na skrzypcach. Ma kobieta zmysł i słuch muzyczny. Jest to typ domowego samouka, ale kto wie, może na kilka lekcji na początku się wybierze. Co Pan poleca? Jest mnóstwo modeli na internecie w tej klasie cenowej, ale zapewne w 80% będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
11-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Większość osób sądzi, że głównym problemem tanich instrumentów jest słabe brzmienie. Tymczasem znacznie większy problem sprawia niestabilność taniego drewna i niedokładności wykonania. To przeszkadza w nauce. O ile niedokładności wykonania w dużym stopniu poprawiam, to trudno coś poradzić na samoistne wypaczenia, zmiany kształtów i wymiarów. Dlatego polecam te modele o których wiem z doświadczenia że drewno jest dobrze sezonowane i nie sprawia problemów mechanicznych. Z tanich modeli są to Everplay serii 6xx, Stentor lub Franc Sandner (nie mylić z Richardem). Richard też jest akurat dobry, najlepszy w swojej klasie cenowej pod względem brzmienia, ale bardziej wrażliwy i trzeba pilnować w sezonie grzewczym żeby nie przesuszyć.
10-01-2017, Od: Mariusz
Odpowiedz
Planuje u Pana zakup gitary pengano pf30 +nie drogi pokrowiec ile będzie mnie wszystko kosztowało oczywiście za pobraniem a i informacje o pokrowcu dopisać przy formularzu zakupu(pokrowiec tak do 50zł)
10-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Można w uwagach dopisać żeby dodać pokrowiec za 50 zł. To będzie taki porządny ocieplany trójwarstwowy z gąbką.
10-01-2017, Od: Mariusz
Odpowiedz
Jeszcze małe pytanie czy ma pan gitarę pf39 z czerwono czarną łezką ? W tym tygodniu już zamówienia! Już nie mogę się doczekać ! Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź
Odpowiedz
PF30 z czarną łezką. Te z czerwoną były chińskie. Łezki są wymienne. Jak się zużyje to można nakleić inną.
10-01-2017, Od: ?
Odpowiedz
Dziękuję
09-01-2017, Od: Dawid
Odpowiedz
Witam. Czy jest możliwość zamówienia u was gitary Yamaha F310 NT od razu z wyregulowaniem?
Odpowiedz
Oczywiście, nie ma problemu. 578 zł kosztuje.
09-01-2017, Od: Łukasz
Odpowiedz
Witam - muszę w najbliższym czasie zakupić skrzypce 4/4 dla córki - szkoła muzyczna I stopnia.
Czy u Państwa jest możliwość zakupu ratalnego?
Kupiliśmy u Was już 2 pary mniejszych skrzypiec, jesteśmy bardzo zadowoleni...
09-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Możliwa jest sprzedaż ratalna za pośrednictwem Allegro. Niestety dojdzie wówczas do ceny prowizja pośrednika, aktualnie to 34 zł przy kwocie 1000 zł, oraz koszty kredytu około 10%. Czasem Allegro wprowadza czasowo raty 0%, ale nie wiadomo kiedy. Można czasami taką okazję upolować.
09-01-2017, Od: ?
Odpowiedz
Rozumiem, że musielibyśmy się umówić na aukcję, tak?
Co Pan poleca dla szóstoklasistki, nie planuje II stopnia i raczej skończy granie po 8 latach szkoły?
Myślałem o Modenie, Antyku I Plus, ale tak jak przy poprzednich zakupach liczę na poradę... :)
09-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Antyku I Plus całkiem fajne, lekkie, łatwo się gra i ładnie brzmią. Mogę wystawić na Allegro.
09-01-2017, Od: Łukasz
Odpowiedz
Odezwę się - konieczne konsulatacje "wewnętrzne" :)
Zniżka dla rodzin wielodzietnych? ;)
08-01-2017, Od: Klaudia
Odpowiedz
Witam. Czy do skrzypiec franz sandner sv 300 dodawana jest w zestawie kalafonia? (Oczywiscie na tej stronie internetowej- skrzypce.pl) ponieważ we większości skrzypiec jest napisane że kalafolia jest w zestawie a akurat w tymże modelu nic o niej nie wspomniano
08-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Nawet jak nie wspomniano, to na skrzypce.pl nie ma mowy żeby wysłać zestaw z futerałem i smyczkiem bez kalafonii. Nawet jak fabryka nie daje, to kupujemy oddzielnie i dokładamy.
07-01-2017, Od: Ada
Odpowiedz
Witam, dzisiaj zauważyłam jakby ,,uszkodzenie" na struie A. No właśnie, gram na skrzypcach zaledwie 1,5 roku i nie wiem czy to normalne czy należy wymienić strunę. Proszę o opinie :) Daję link do zdjęć: https://goo.gl/photos/xvKWhycVE4XRWLKn8
Odpowiedz
Owijka pękła, więc struna do wymiany. Nawet sprawne struny wymienia się raz do roku.
08-01-2017, Od: Ada
Odpowiedz
Szkoda, ponieważ struny te mam ok. 5 miesięcy a zmiana strun nie jest moim ulubionym zajęciem ;D
Odpowiedz
To może jedną tylko kupić i wymienić. Ogólnie to dobra zasada żeby wymienić po jednej i pilnować przy tym ustawienia podstawka. Trzeba też skracać paznokcie, bo zbyt długie z czasem psują owijkę.
08-01-2017, Od: Paweł
Odpowiedz
Witam,
chciałbym rozpocząc naukę gry na gitarze jednak jestem leworęczny. Próbowalem uczyć się na gitarze praworęcznej ale jest to dla mnie bardzo nienaturalne wręcz niemożliwe. Stąd tylko gitara dla leworęcznych. Podoba mi się brzmienie akustyków.
Proszę o możliwe oferty gitar, podaje mail: pawel_zurek@poczta.fm
Jestem zainteresowany.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedz
Proponuję Harleya z korektami za 370 zł. Całkiem fajna gitara.
07-01-2017, Od: Beata
Odpowiedz
Witam,jaki rozmiar gitary klasycznej dla chłopca 10 lat?
07-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jak wysoki to 4/4, a jak niski to przejściowo 3/4 lub 7/8.
07-01-2017, Od: Beata
Odpowiedz
Dziekuje za odpowiedz
06-01-2017, Od: Weronika
Odpowiedz
Dzień dobry. Czy do skrzypiec Franz Sandner sv300 jest w zestawie kalafonia ?
07-01-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Zależy w którym sklepie. Producent nie daje, więc normalnie nie ma, ale akurat na skrzypce.pl zestaw jest doposażony w kalafonię gratis. Ogólnie zestawy są nieco bogatsze niż u większości sprzedawców.