Sklep
30-06-2016, Od: Alicja
Odpowiedz
Tak. Gram na skrzypcach i gra bez żeberka jest niewykonalna.
29-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
To trzeba obejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=y43vrneCPNs
29-06-2016, Od: Marcin
Odpowiedz
Witam. Będę przejazdem w Warszawie, w któryś weekend. Czy istnieje możliwość obejrzenia gitary w niedziele godzinach 9-10. Pozdrawiam
29-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Niestety raczej nie, ale można zapytać mailem w piątek wieczorem.
28-06-2016, Od: Ada
Odpowiedz
Witam, czy mikrostroiki w skrzypcach bardzo wpływają na dźwięk? Czy dla osoby grającej dwa lata (tylko dla przyjemności) mają one duże znaczenie? Oraz czy jest możliwość, przy zakupie skrzypiec tylko z dwoma mikrostroikami na strunie A i E, dodanie ich także na G i D?
28-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Mikrostroiki w bardzo niewielkim stopniu wpływają na dźwięk i ciężar. Dla amatora to jest niezauważalne, a użycie czterech ułatwia strojenie. Można zastosować strunociąg z 4 mikrostroikami (bez dopłat). Wystarczy wpisać w uwagach.
25-06-2016, Od: Marzena
Odpowiedz
Jeżeli ktoś chce skrzypce niższej półki cenowej - kupowałam tu Verona Violin Custom. Moja nauczycielka z 60 letnim doświadczeniem nie mogła uwierzyć, że to zwykłe skrzypce ze sklepu ponieważ uznała ich brzmienie za fantastyczne.
26-06-2016, Od: Benek
Odpowiedz
Brzmienie tak, ale nowe dostawy nie nadają się mechanicznie. Zwykle mają ujemny hol i są podatne na wypaczenia. Prawdopodobnie marka zmieni z tego powodu właściciela i będą to w przyszłości kompletnie inne skrzypce. Lepszym wyborem w tym sezonie w tej klasie są Sandnery, Salvatini lub Pengano.
26-06-2016, Od: Marzena
Odpowiedz
Oh, ja kupowałam moje 4 albo 5 lat temu i póki co popsuł się tylko smyczek, ale to akurat z mojej winy. Same skrzypce są idealne, szkoda, że ten model popsuli.
26-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
To wynika z polskiej polityki i ze słabości złotówki. Dolary skoczyły z 3 zł na 4 zł. Za wszystkie towary z importu czyli wszystkie instrumenty płacimy teraz więcej. Nie każdy to zauważa, ale takie są fakty. Nasze pensje i oszczędności dyskretnie straciły 20% wartości. Czyli jeśli skrzypce kosztowały 600 zł, to powinny kosztować 800 zł. Niestety wzrosły także koszty wytworzenia. Verona w dawnej postaci przekroczyłaby 1000 zł. Żeby ratować cenę zdecydowano się na cięcie kosztów i co za tym idzie jakości. Z większością innych instrumentów dzieje się dokładnie to samo. Przykładowo popularny Hohner w gitarach klasycznych tak samo podupadł jakościowo. Do wyboru są dwie złe drogi - podniesienie cen złotówkowych o połowę lub cięcia jakościowe. Wiele firm wybiera drogę pośrednią. Trochę podnoszą cenę i trochę obniżają jakość.
26-06-2016, Od: Martyna
Odpowiedz
Jakie skrzypce dla ucznia ? Myślałam o ever Play ale nie wiem czy to dobry wybór .
Odpowiedz
Zależnie od sklepu. W sklepach specjalistycznych, gdzie od razu robi się wszystkie poprawki, będzie to bardzo dobry wybór w klasie ekonomicznej. Natomiast w sklepach ogólnych, gdzie nie ma specjalistów od skrzypiec lub nie ma czasu na tuningowanie, to może być kiepski wybór. Nie chodzi tu o zwykły przegląd lutniczy, tylko o autentyczne usprawnienia, które wykonują bardzo nieliczne sklepy.
Wiele szkół muzycznych opiera się na tych instrumentach, bo po poprawkach są dobre, trwałe, łatwe do opanowania. Można popytać np. w szkole muzycznej w Mońkach, która od kilku lat eksploatuje wiele takich instrumentów. Sygnały docierają bardzo pozytywne.
Oczywiście jeśli rodzice mają większy budżet to mogą pomóc dziecku w nauce dobierając instrument w przeciętnej klasie w okolicach 1300-1500 zł. Częściej spotykaną strategią jest jednak zakup Everplaya 6xx na początek (nie Prima ani Soloist), a przy zmianie rozmiaru co trzy lata przechodzenie na instrumenty o połowę droższe od poprzednich, co wiąże się z lepszym brzmieniem i łatwiejszą nauką. Na etapie początkowym mechanika bywa ważniejsza niż własności akustyczne, bo krzywe skrzypce zniechęcają do ćwiczeń.
Przy podejściu bardzo oszczędnym można zaryzykować nawet Hesslera lub Richarda Sandnera. Te ostatnie ładnie grają, ale nie znoszą przesuszenia zimą. Trzeba w sezonie grzewczym włożyć nawilżacz do futerału lub domowym sposobem karotkę lub limonkę.
25-06-2016, Od: Marzena
Odpowiedz
Witam, czy do sierpnia pojawią się nowe smyczki w ofercie? Mam ogromne zaufanie do Pana sklepu, a że nie jestem profesjonalistą to chcialabym kupić coś "pomiędzy". Szkoda, ze nie ma pan już tych karbonów, ale niestety w Polsce będę z powrotem w sierpniu.
Odpowiedz
Mam od ręki smyczek Sandnera B7. Promocja 290 zł -10% = 260 zł. Są także smyczki 5270 za 170 zł oraz model 4596 za 130 zł.
24-06-2016, Od: Daria
Odpowiedz
Co sądzicie o batalii skrzypce vs altówka? Które są względnie "lepsze"?
25-06-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Altówka ma niższy dźwięk, więc konieczna jest nieco większa menzura i rozmiar. Dlatego łatwiej jest dobrać altówkę dla osób wysokich, które poradzą sobie z zasięgiem ramion. Lepsze są duże altówki, ale niskie osoby nie mogą na nich grać. Altówka jest o połowę droższa niż skrzypce tej samej klasy.
21-06-2016, Od: Franciszek
Odpowiedz
Dołączam się do pytania: Pengano czy Salvatini?
21-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Bywa różnie. Na ten moment raczej Salvatini.
22-06-2016, Od: Franciszek
Odpowiedz
Dziękuję
21-06-2016, Od: Maria
Odpowiedz
Witam.
Przychodzę do Państwa z kwestią, która męczy mnie od dłuższego czasu - wyborem najodpowiedniejszych skrzypiec.
Moje typy to: Salvatini (seria 7),Pengano S Light, Verona Violin Custom Antique oraz Franz Sandner SV 2.
Bardzo proszę o "ułożenie" powyższych modeli w kolejności rosnącej, a uzasadnienie decyzji byłoby niezwykle miło widziane. Będę niezmiernie wdzięczna, gdy w opinii uwzględni się głębokość i piękno brzmienia.
Z góry dziękuję za trud i pozdrawiam serdecznie.
22-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Zapomniałem dodać: jak coś słabo wypada, to od razu ostrzegam w opisie, więc wszystkie inne modele są selekcjonowane i na pewno godne polecenia w swojej klasie. Przykładowo Verona 4/4 była nie udana z ostatnich partii, więc wypadła z oferty. Trzymamy na stronie tylko takie instrumenty z których jesteśmy zadowoleni. Jeśli są jakieś kiepskie, to zawsze z adnotacją, że nie polecamy.
22-06-2016, Od: Spin
Odpowiedz
Robiliśmy kiedyś testy w ciemno wśród nauczycieli. Sortowali oni skrzypce według własnej oceny. Okazywało się, że ich wybór pokrywał się z rosnącymi cenami. To naturalne, bo przy wyższej cenie fabryka daje stabilniejsze, selekcjonowane akustycznie drewno, lepszych fachowców i przeznacza więcej czasu na dopracowanie. Niskie modele robią z opadów praktykanci i uczniowie w ekstremalnym pośpiechu. Nie może wyjść dobrze.
Jako eksperyment proponuję zrobić ładną kanapkę z wieloma elementami - świeżą papryczką, jędrną sałatą, dobrym sosem itp... Ładną i smaczną. Następnie proszę kupić wszystkie składniki 10 razy tańsze (jakieś zgniłe odpady z bazarku) i wykonać kanapkę 10 razy szybciej niż poprzednio. Jak wygląda i smakuje? Tak robi się tanie skrzypce.
Natomiast jeśli porównujemy modele w ramach zbliżonej ceny to będzie zbliżona jakość. Jeśli ktoś wyróżnia przy tej samej cenie dany model, to bardziej jest to kwestia gustu. Przyjdzie inna osoba i wskaże odwrotnie. Nie ma tu jednej recepty. Natomiast, jak wspomniałem, jest silna zależność jakości do ceny, szczególnie poniżej tysiąca złotych. W ramach zbliżonej ceny można kierować się przy wyborze własną estetyką. Wybrać jakie się woli - jaśniejsze, ciemniejsze, matowe, z połyskiem itp. Natomiast na pytanie które są lepsze, niestety zwykle jest prosta odpowiedź - te droższe. Wykonane staranniej z lepszego drewna.
Na szczęście efekt brzmieniowy zależy w głównej mierze od ucznia. Jeśli nie możemy wydać dwa razy więcej na lepiej brzmiące skrzypce, to możemy ćwiczy dwa razy więcej i gwarantuję że efekt głębokości i piękna brzmienia wyjdzie jeszcze lepszy. Było to już omawiane: więcej zależy od techniki niż od instrumentu.
22-06-2016, Od: Aga
Odpowiedz
Salvatini: https://www.youtube.com/watch?v=GwgDLwFTs3A
Sandner: https://www.youtube.com/watch?v=V7DvOvnxTTo
22-06-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Dobrze że brzmienia naturalne z małego pomieszczenia, bez nakładania kościelnych pogłosów i cyfrowych efektów upiększających. To tak jak z wokalistami. Elektronika i oprogramowanie potrafi w nagraniach niezwykle zmienić, upiększyć barwę głosu i nawet naprawić fałsze.
Odpowiedz
Piękno brzmienia zależy głównie od osoby która na nich zagra. Na każdym z tych instrumentów można zagrać bardzo pięknie, ale można też ohydnie fałszować i zgrzytać. Nie na brzmieniu należy się więc skupiać, bo różnice są niemal nieuchwytne dla amatora, lecz na stabilności drewna i dokładności wykonania. SV2 i Salvatini 7 będą w czołówce w swojej klasie cenowej. Każdy początkujący zauważy i doceni, że gra się na nich dość łatwo i przyjemnie, o ile są dobrze przygotowane przez sklep.
20-06-2016, Od: Magda K.
Odpowiedz
Witam. Chciałabym się zapytać o jakich skrzypcach profesjonalnych. Gram już prawie pół roku u zastanawiam się nad nowymi. Co prawda mam 5 miesięczne na próbę skrzypce za 400 zł. Czy mogłabym wiedzieć czy dostać jakieś informacje do zaufane strony z lutniczymi bądź godnymi polecenia skrzypcach profesjonalnymi? U mnie w mieście nie spotkałam się z lutnikiem. Proszę o szybką odpowiedz.
Dziękuję.
22-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Skrzypce profesjonalne to koszt nawet stu tysięcy złotych. Czy o takie chodzi? Jeśli tak to najlepiej popytać w stowarzyszeniu lutników. A jeżeli to mają być średnie amatorskie z zakresu 1500-2000 zł, to można znaleźć fajną manufakturę nawet u nas, np Modena. Polecam, bo kupujący są z nich zadowoleni jak na ten poziom cenowy.
21-06-2016, Od: JAN
Odpowiedz
Zakupiłem rok temu gitarę firmy VGS ROSE R50 . Bardzo mi się podobała w sklepie chociaż od razu zauważyłem, że jest trochę twarda.Myślałem, że zmiana na inne( cieńsze) struny pomoże ale niestety nie do końca, a gitara straciła znacznie na brzmieniu.
Czy możliwe byłoby zrobienie jej trochę bardziej miękkiej.
Odpowiedz
Tak, wystarczy robić korekty i regulacje. Największy wpływ na wygodę gry ma wysokość prożka. Twardsze struny lepiej brzmią, lepiej stroją i dają się niżej ustawić. Ale uwaga, bo zbyt tania gitara nie wytrzyma naprężenia. Ta gitara akurat jest ze średniej półki, więc da radę.
19-06-2016, Od: Ala
Odpowiedz
Dzień dobry. Co by Państwo bardziej polecali dla początkującego - Stentor 1018/A, czy Hofner AS060v?
20-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie polecam najniższych modeli, bo jest to zawsze selekcja negatywna zarówno drewna jak i siły roboczej. Maksymalnie skrócony czas budowy nie pozwala na prawidłowe wykończenie. Jeżeli jednak nie ma budżetu na nic lepszego i wybieramy dolną półkę, to kluczowy jest wybór sklepu. Tylko sklepach specjalistycznych skrzypcowych, nawet najtańsze modele są poprawiane. W sklepach ogólnych zwykle nikt się na tym nie zna, albo nie ma czasu na poprawki. A najtańsze modele zawsze są niedokończone. Dopiero po wprowadzeniu poprawek można w pełni je wykorzystać, tak jakby się kupiło sporo droższy instrument. Ma to szczególne znaczenie dla początkujących. Zawodowiec zagra nawet na krzywym i niewygodnym instrumencie, natomiast początkującego amatora łatwo zniechęcą przeróżne niedoskonałości. Nauka gry jest wystarczająco trudna i nie warto rzucać sobie dodatkowe kłody pod nogi.
Jeszcze mała uwaga: Stentor 1018/A to jest ten sam instrument co Everplay EV-611, tylko inaczej opakowany, puszczony przez pośrednika w Anglii i przez to droższy. Lepiej korzystać z polskiego bezpośredniego importera i płacić mniej. Zaś Hofner AS060v to nie jest stricte Hofner, tylko podmarka Alfred Stingl, czyli też zwykłe chińskie skrzypce, z tych samych fabryk co inne, tylko zamawiane przez Niemcy. Po co płacić pośrednikom skoro mamy to samo importowane wprost przez polskie firmy. Mamy polskie przygotowanie i krajowy serwis. Dajemy pracę naszym. To też ma znaczenie.
20-06-2016, Od: Ala
Odpowiedz
No ale jeśli mogę wydać maksymalnie 500 zł, to lepszy będzie Stentor czy Hofner?
21-06-2016, Od: Ela
Odpowiedz
Jeżeli budżet jest ograniczony, to czy warto marnować 100 zł na sam napis angielski lub niemiecki? Dokładnie te same skrzypce, z tej samej fabryki kupimy pod polską marką sporo taniej. A zwykle importy wprost do Polski są lepiej przygotowane, bo mimo niższej marży, więcej czasu pracy można im poświęcić. Roboczogodzina jest u nas kilka razy tańsza.
Odpowiedz
Niestety nie mając w ręku konkretnych egzemplarzy nie mogę powiedzieć które są lepsze. Przy podobnej cenie raz jedne, a raz drugie będą lepsze. Mogę je zamówić, przetestować, porównać i wtedy będzie wiadomo. Może się na przykład okazać, że po przybyciu ze sklepu jedne będą ciut lepsze, a po zrobieniu korekt te drugie je wyprzedzą. To się często zdarza, że instrument ma spory potencjał, ale trzeba go dopiero wydobyć korektami, bo może być fatalnie przygotowany. Ostatnio kupiłem w dużym sklepie muzycznym wyższy model Hofnera i był fatalny, ale jak go podpiłowałem zrobił się fantastyczny jak na swoją cenę. Model 060 wprost ze sklepu może być jeszcze gorszy na dzień dobry, bo to najniższy model tej marki. Natomiast Stentor wiadomo czego się spodziewać, bo to jest Everplay, tylko z inną nazwą i inaczej zapakowany. Na pewno trzeba zrobić korekty rozmieszenia strun, podstawka i będzie OK.
21-06-2016, Od: Ala
Odpowiedz
Dziękuję.
Odpowiedz
Jak będzie decyzja, to proszę się umówić. Zakupimy te skrzypce, poprawimy, sprawdzimy które lepsze i sprzedamy po tej samej cenie.
21-06-2016, Od: Ala
Odpowiedz
A te skrzypce oferowane przez Państwa na allegro to jaki konkretnie model Sandnera? 301/RV1? http://allegro.pl/skrzypce-sandner-futeral-promocja-i6067626251.html#thumb/7
Mają Państwo może jakąś próbkę dźwięku tych skrzypiec? I czy naprawdę za 450 zł są te wszystkie gratisy (higrometr, komplet strun, żeberko itd.)?
Odpowiedz
Dawniej były one oznaczane R301 i tylko Richard. Ostatnio nazywają się Richard Sandner RV1. To te same skrzypce mimo różnych nazw modeli. O ile wiem bazy do nich nie robi ta sama fabryka, która produkuje dla Franza Sandnera, ale podobno robią wykończeniówkę i lakierowanie. Są w cenie 450 zł wszystkie wymienione dodatki. Dodatkowo robimy jeszcze własne poprawki rozmieszczenia strun, wysokości i podstawka. Tak więc przechodzą przez trzy korekty - fabryczną (zgrubną), dystrybucyjną (dokładniejszą) i naszą sklepową. Brzmienie jest bardzo dobre, skrzypce są lekkie, gra się dość łatwo. Cieńsze drewno lepiej przenosi drgania, ale jest bardziej wrażliwe na warunki. Skrzypce te nie lubią zbyt suchego powietrza zimą i porzucenia bez gry na okres sezonu grzewczego. Szczególnie pierwsze dwa-trzy lata. Trzeba je zimą używać, a gdy jest bardzo sucho włożyć w futerał karotkę, limonkę lub nawilżacz skrzypcowy.
Próbek proszę nie słuchać, bo żadne nie oddają brzmienia skrzypiec słyszanego na żywo nawet w małym stopniu. Głośnik czy słuchawki to kawałek drgającej gumy i papieru o zupełnie innym kształcie niż drewniana płyta skrzypiec. Nie może wydać identycznego dźwięku. Mikrofon nie przypomina budową głowy z uszami. Bywają takie konstrukcje ale rzadko stosowane. Na brzmienie nagrania wpływa także muzyk, pomieszczenie i realizator dźwięku. W domu usłyszy się coś kompletnie innego niż w nagraniu. Proszę posłuchać na przykładzie Hofnera AS-160V z naszego sklepu jaki efekt daje nagranie z kościelnym pogłosem. Te skrzypce w domu brzmią kompletnie inaczej. Nagraniami się nie sugerujemy. Można po nich stwierdzić tylko tyle że skrzypce grają. Nie wiemy też jakim trudem jest okupiona gra. Zawodowiec poradzi siebie nawet z krzywym i fałszującym instrumentem. Dla amatora początkującego znacznie ważniejsza jest geometria niż brzmienie. Brzmienia przez pierwszy rok i tak nie wydobędzie, nawet ze Stradivariusa. A jak skrzypce będą koślawe, fałszujące i niewygodne, to się zniechęci i porzuci.
Brzmienia zaczynają być istotne po kilku latach nauki gdy technika pozwala na ich wydobycie. Wtedy najczęściej uczniowie przesiadają się z najtańszych skrzypiec na przeciętne za 1500-2000 zł. na etapie nauki 90% efektu brzmieniowego zależy od ucznia a tylko 10% od skrzypiec. Osoba która sporo ćwiczy zagra piękniej na skrzypcach za 300 zł niż leniwy uczeń na skrzypcach za milion. I to jest dobra wiadomość. W gitarze bardziej instrument wpływa na efekt. W skrzypcach bardziej uczeń.
14-06-2016, Od: Beata
Odpowiedz
co to jest tuning?
20-06-2016, Od: Beata
Odpowiedz
dziękuję
Odpowiedz
Inaczej poprawki lub ulepszenia. Często jest tak że instrument posiada większy potencjał niż fabryczny, ale trzeba trochę popracować, podpiłować, udoskonalić. Im tańszy instrument tym jest słabiej wykończony, bo w budżecie produkcyjnym brakuje środków na zatrudnienie odpowiednich ludzi, na wygospodarowanie odpowiedniego czasu pracy, na zastosowanie stabilnych materiałów. W tej kategorii tuning jest wręcz niezbędny aby grało się łatwo i przyjemnie.
Wiele sklepów chwali się kontrolą lutniczą, ale tylko nieliczne robią faktyczne usprawnienia i korekty. Normy kontroli przy tanich instrumentach dają ogromny margines błędu. Np. błąd rozmieszczenia strun czy kształtu podstawka rzędu 1-2 mm jest uznawany przez 99% sklepów jako prawidłowy w tej klasie. A dla ucznia jest to potem męka podczas nauki. Dlatego tak ważne są korekty.
17-06-2016, Od: Krzysztof
Odpowiedz
Witam,
Czy skrzypce wystawiane przez Pana na allegro różnią się czymś od tych samych w Pana sklepie, bo cena jest nieco inna?
Odpowiedz
Witam, Nie różnią się. Zwykle na Allegro dochodzą do ceny różne koszty, ale czasem można trafić partię promocyjną lub z innej dostawy i wówczas może wychodzić to korzystniej.
03-03-2016, Od: Marcin
Odpowiedz
Cześć ,
Potrzebuje dobre skrzypce na początek, wole dołożyć niż zaraz zmieniać na inny model kasa do wydania 1200zł (jeśli trzeba dołożyć to dołożę)
Muzyka folklor góralski
17-06-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Proszę posłuchać na słuchawkach jak na muzyce ludowej sprawują się Antyki Plus: https://www.youtube.com/watch?v=08ZprOHquWY
04-03-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Antyk by nieźle pasował, a z lepszych to Modena. Do 2 tys zł to jest średnia półka amatorska. Będą wystarczające. Żeby wykorzystać zalety jeszcze lepszych instrumentów, to trzeba już bardzo dobrze opanować technikę. Na początku nawet brzmienie Stradivariusa nie będzie miłe dla ucha. Trzeba przez to przejść, a potem to już z górki. Życzę powodzenia.
12-04-2016, Od: Beata
Odpowiedz
Szukamy skrzypiec dla bdb uczennicy kl 6 Szkoły Muzycznej. Planuje kontynuację nauki w II stopniu. Możemy wydać do 4 tyś. Jaki wybrać dobry kompromis między ceną a jakością.
17-06-2016, Od: tom
Odpowiedz
Jeśli nadal Pani poszukuje proszą sie skontaktować tel 792 892 721
13-04-2016, Od: Ela
Odpowiedz
Najlepiej byłoby wybrać z nauczycielem. Z jakiego Pani jest miasta? Może coś doradzę. Ewentualnie proszę o kontakt ze skrzypce.pl (dział Info).
12-04-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Jeszcze Franz Sandner Concert MV-4 1718 wchodzi w grę.