Sklep
03-04-2013, Od: basia
Odpowiedz
Czyli jak gram w kosciele to lepiej ciemną???
03-04-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Jak jest chłodno to może okazać się lepsza, ale to trzeba wypróbować, bo efekt zależy od współpracy wszystkich elementów - włosia, kalafonii, strun i skrzypiec. Może się okazać że na pewnych gatunkach włosia i rodzajach strun lepiej spisze się jasna kalafonia, a na innych ciemna. Do tego dochodzi zależność od temperatury i wilgotności. Trzeba więc eksperymentować.
29-03-2013, Od: Basia :))
Odpowiedz
Jak się mierzy rozmiar gitary? nie wiem jaki mam a chcę kupić nową!
ps.która gitara z tej strony ma sztywny futerała i czy będzie futerał kiedyś oddzielnie na tej stronie
02-04-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Futerały są dostępne po 179 zł. Pojawią się na stronie za kilka tygodni. Teraz można zamawiać mailem lub dopisać w uwagach do normalnego zamówienia ze strony.
02-04-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Rozmiary gitar są podobnie oznaczane jak w skrzypcach. Dla dorosłych i młodzieży powyżej 11 lat (powyżej 156 cm wzrostu) rozmiar 4/4. Dla dzieci 8-12 lat 3/4 czyli gitara o 8% mniejsza. Dla dzieci 5-8 lat 1/2, czyli 8% mniejsza niż 3/4 itd.
30-03-2013, Od: rolas
Odpowiedz
http://gizycko.olx.pl/skrzypce-sygnowane-zbudowane-w-1893-roku-iid-497181740
24-03-2013, Od: Timek
Odpowiedz
Myślicie, że skrzypce EP 6xx dostępne tutaj nadają się jako pierwsze skrzypce? Które wg. Was będą najlepsze z oferty tego sklepy do 500zl?
25-03-2013, Od: Agata
Odpowiedz
Do 500 zł to Sandner i Pengano są niezłe a z tańszych to właśnie Everplay.
25-03-2013, Od: Timek
Odpowiedz
Dziękuję! :D
21-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
Witam.Mam skrzypce 4/4 ale nie wiem jaki mam rozmiar gitary klasycznej , teraz chcę sobie kupić nową .Gdy mam skrzypce o tym rozmiarze to gitara klasyczna i wszystkit inne gitary będą pasowały?
22-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Dla osób o wzroście powyżej 154 cm zwykle pasują wszystkie instrumenty 4/4. Przy małych dłoniach i krótkich palcach można rozważyć gitarę klasyczną 4/4 z węższym gryfem - przykładowo Fender.
15-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
co myślicie o sklpie thomann
17-03-2013, Od: Agata
Odpowiedz
Przykładowa odpowiedź na reklamację usterek taniej gitary: "Proszę mieć na uwadze, że są to konstrukcje budżetowe, tak jak Pan zauważył każda gitara ma jakieś mankamenty. Gitary przechodzą przez kontrolę jakości i nie możemy ich u nich reklamować, ponieważ mają oni szeroką skalę tolerancji w tym przedziale cenowym takie niedociągnięcia są normą. Dlatego też odradzamy Państwu dalszy zakup tego typu produktów, ponieważ reklamacje nie będą uwzględniane, jeśli chodzi o drobne usterki."
17-03-2013, Od: Adam
Odpowiedz
Wadą jest brak lokalizacji w Polsce. Zdecydowanie lepiej jest korzystać z polskich sklepów. Ceny podobne, ale mniejsze koszty przesyłek, a w razie czego pomoc i serwis jest na miejscu, a nie za granicą.
Odpowiedz
przesyłka jest bezpieczna i te instrumenty nie za tanie
??????
20-03-2013, Od: Monika
Odpowiedz
Przesyłka zagraniczna, więc mniej bezpieczna niż krajowa i dość droga, bo prawie 100 zł. Instrumenty z górnej półki w porządku, a te tanie nie bardzo.
18-03-2013, Od: keraj
Odpowiedz
witam mam pytanie mam 22 lata i od roku uczę się grac na skrzypcach tak dla siebie i rodziny. mam stare skrzypce 3/4 pożyczone od wuja ale muszę je oddać i takie pytanko czy kupując skrzypce 4/4 łatwo przyzwyczaić się do wiekszego rozmiaru czy kupić skrzypce 3/4? mam 176 wzrostu:D
18-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Myślę że łatwo się przestawić bo to tylko 9% różnicy. Rozmiar 4/4 jest w tym przypadku bardziej prawidłowy i zwykle lepiej brzmi z uwagi na większe pudło. Różnica 9% w wymiarach to ok. 29% w objętości akustycznej.
19-03-2013, Od: keraj
Odpowiedz
a czy skrzypce Verona Violin Custom FT-V11C to dobry wybór czy może polecacie inny model?? kupując skrzypce trzeba odrazu wymienić struny na nowe?? bo słyszałem że mają bardzo słabą jakość!!
19-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Skrzypce Verona Custom są w porządku. Nauczyciele często je wybierają. Oczywiście żaden producent nie daje na starcie super drogich strun, bo byłaby to niegospodarność. Przecież takie struny wiszą na instrumencie wiele miesięcy od wyprodukowania do sprzedaży i ich wartość muzyczna z czasem maleje. Akurat struny w Veronach są w pełni grywalne. Wiele nowych skrzypiec ma znacznie gorsze struny. Opinie w necie trafiają się mniej pochlebne z dwóch powodów: albo ktoś kupił Veronę w sklepie który nie sprawdza instrumentu i trafił na wadliwą strunę, albo porównywał struny fabryczne z bardzo drogimi modelami przeznaczonymi do skrzypiec lutniczych. Ja bym radził pograć na tych co są, a za pół roku sprawić sobie np. Pirastro Piranito lub Tonica.
Sporo też zależy od smyczka. W przeciwieństwie do innych sklepów nie sprzedajemy jak leci. W Veronach połowę smyczków odrzucam na wstępie. Wysyłam tylko najlepsze, najbardziej udane i wybrane egzemplarze albo wymieniam smyczek na lepszy model jeżeli nie ma już z czego wybierać. W przypadku darmowego smyczka dodawanego w zestawie sytuacja jest podobna jak ze strunami. Nie są one najgorsze, ale warto po dwóch latach sprawić sobie smyczek za 300-400 zł. Jak się już umie coś zagrać, to można docenić zalety lepszych strun i lepszego smyczka. To daje instrumentowi nowe życie, a grającemu ułatwia i uprzyjemnia dalszą naukę.
19-03-2013, Od: Antoni
Odpowiedz
Sprzedam skrzypce 4/4 Jacobus Stainer in Absam - prope Oenipontum 1765 Made in Czechoslovakia. Skrzypce wymagają małej renowacji - brak jednej struny. Cena: 1200 zł tel. 797 894 476
19-03-2013, Od: Dorota
Odpowiedz
Sprzedam stare skrzypce (4/4) HOPF. Pochodzą ze znanej manufaktury lutniczej. Są oryginalne i w dobrym stanie. tel. 797894476
17-03-2013, Od: Marta
Odpowiedz
Niestety nie. Dobra jest Yamaha.
17-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
dlaczego co jestz nim nie tak jakie są minusy?
18-03-2013, Od: M
Odpowiedz
Jakość materiałów, dokładność wykonania i trwałość jest wielokrotnie gorsza w instrumentach ekstremalnie tanich niż w instrumentach za przeciętną, rozsądną cenę. Szczególnie należy unikać instrumentów z najniższej półki czyli takich które są najtańsze na świecie, bo gra na nich będzie bardzo trudna, a koszty eksploatacji, ciągłych regulacji i napraw wysokie. Początkowa niby "oszczędność" prowadzi do sporych strat w trakcie eksploatacji. Dla oszczędnych polecam dwie sprawdzone strategie. Należy najpierw przejrzeć rynek i sprawdzić ceny. Następnie wybrać instrument dwa razy droższy niż najtańszy lub dwa razy tańszy niż przeciętny. Oczywiście będzie on gorszy od przeciętnego instrumentu ale znacznie lepszy niż najtańszy chłam. Nie będzie z nim tylu kłopotów, a gra i nauka będzie o wile łatwiejsza. Dotyczy to w zasadzie każdego zakupu jaki robimy. Nie ważne czy to jest instrument czy rower czy kiełbasa czy dom mieszkalny. Najtańszy na świecie produkt to jest to co często nazywany chińszczyzną w najgorszym tego słowa znaczeniu. To jest pakowanie się w tarapaty na własną prośbę.
14-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
Nie rozumiem tych rozmiarów w skrzypcach jeśli mam skrzypce 4/4 to gitara elektryczna też bedzie dobra prawda????????
15-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Tu są opisane rozmiary: http://www.skrzypce.pl/rozmiary.html
Odpowiedz
ale to ja masie skrzypce te to Gitara elektrycza też będzie dobra?
17-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Dobra
Odpowiedz
np;
C.Giant ST-Style Electric Guitar SetBK
17-03-2013, Od: Ela
Odpowiedz
Od razu zamów wizytę u lutnika, żeby wymienić klucze na takie co trzymają strój, przystawki na takie co brzmią i mają dobry sygnał, na szlifowanie gryfu i regulacje. Koszt doprowadzania do stanu używalności raczej przekroczy cenę. Generalnie należy unikać sprzętu najtańszego na świecie bo są to buble. Przeciętna gitara amatorska z piecem to koszt ok. 2 tys zł. Można zaryzykować sprzęt o połowę tańszy niż przeciętny. Dalsze oszczędzanie oznacza wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo kupuję się zabawkę a nie instrument.
Odpowiedz
gdzie można kupić stroik skrzypcowy łatwy w obsudze
15-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Można tutaj kupić. W dziale sklep jest opisana obsługa tego tunera.
Odpowiedz
super bardzo dziekuje
15-03-2013, Od: A
Odpowiedz
sprzedam skrzypce lutnicze http://smyczkowo.pl/sprzedam-skrzypce-lutnicze-z-pracowni-henglewscy-t18314.html
Odpowiedz
?jaki istrument jest najbardziej ,,przyszłościowy" ??
15-03-2013, Od: Adam
Odpowiedz
Lutniczy Stadivarius za milion, bo wówczas nawet jak zostanie się wybitnym wirtuozem to nie będzie trzeba zmieniać instrumentu. Uczniowie raczej nie korzystają z instrumentów przyszłościowych tylko dostosowują instrument do swojego poziomu gry i posiadanego budżetu. Zwykle w szkole podstawowej stosuje się instrumenty fabryczne 300-1500 zł, w szkole średniej manufaktury 2-4 tys zł, w szkole wyższej lutnicze pow. 5 tys zł. Potem jest już tylko drożej. Kolega który gra zawodowo w orkiestrze uważa że jego smyczek wart 10 tys zł jest zbyt tandetny na ważny koncert i wypożycza pięć razy droższy. O skrzypcach nie wspomnę. Na szczęście gra zawodowa nie każdemu grozi. Jeżeli ktoś mało ćwiczy to dla niego "przyszłościowy" oznacza instrument za 700 zł.
12-03-2013, Od: Anna
Odpowiedz
1Czy jakieś środki do czyszczenia politury itd. można stosować do gitary klasycznej nie aż tak okropnie drogiej ?
2Czy gitarę elektryczną można podłączyć do wzmaczniacza mikrofonowego?
:)
Odpowiedz
ale chyba politura np z tej strony jest do usuwania rysków na skrzypcach nie do usówania kalafoni?
12-03-2013, Od: Master
Odpowiedz
Można użyć od biedy środków do czyszczenia skrzypiec, jednak takie środki typowo skrzypcowe mają za zadanie także usuniecie resztek kalafonii. W gitarze nie potrzeba tak silnych środków, które nie są całkowicie obojętne dla lakieru. Dlatego lepiej kupić do gitary inny preparat. Przy tanich gitarach można stosować środki do czyszczenia mebli lakierowanych. Najlepiej zrobić najpierw próbę w mało widocznym miejscu.
Gitarę można podłączyć do wzmacniacza mikrofonowego jeżeli jest on do mikrofonów dynamicznych a nie pojemnościowych. Chodzi o to żeby nie było napięcia na wejściu. Jeżeli jest zasilanie na gnieździe to można spróbować przez kondensator separujący. Oczywiście wystąpi niezgodność impedancji, co może objawiać się szumami lub słabym sygnałem, ale jakoś tam powinno działać. Myślę że będzie coś słychać. http://www.gitara.org.pl/#Do-czego-mozna-podlaczyc-gitare-elektryczna
28-02-2013, Od: :)
Odpowiedz
Koleżanka mówi , że powinnam usunąć wilki z moich skrzypiec ????Co tow ogóle jest?????
14-03-2013, Od: Pocket
Odpowiedz
To są takie dzikie psy
02-03-2013, Od: Magda
Odpowiedz
Teoria i podstawy fizyczne występowania wilków są dość dobrze tu opisane: http://mafija.fmf.uni-lj.si/seminar/files/2010_2011/ViolinWolf.pdf Generalnie chodzi o częstotliwości rezonansowe nakładające się na ton naturalny słyszalne jako wibracje lub zawodzenie przypominające wycie wilka. U początkujących często występuje podobny efekt podczas nieumiejętnego prowadzenia smyczka. Łatwo wówczas wywołać wilka z lasu. Jeżeli smyczek podskakuje nam na strunach i nie jest gładko i pewnie prowadzony to trzeba popracować nad techniką. Jeżeli zaś słyszymy wilka na jednej strunie w konkretnym jednym miejscu na chwytni, to istotnie może tam czyhać wilk. Przeganiamy go wieszając ciężarek na tej strunie pomiędzy podstawkiem a strunociągiem.
13-03-2013, Od: Adam
Odpowiedz
Stagi nie są już tak dobre jak przed laty. Nawet wyższe modele EF wymagają wielu poprawek. Aby zaoszczędzić na lutniku lepiej kupić Everplaya, Pengano, Stentora lub Sandnera, bo są one dużo lepiej dopracowane i ustawione.
13-03-2013, Od: Marcin
Odpowiedz
Nauka gry na skrzypcach w Warszawie. Wykwalifikowana karda nauczycielska, autorski program nauczania. Muzyka zarówno klasyczna jak i rozrywkowa. Więcej info: www.marcinskaba.com
08-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
witam.chciałabym się zapytać mam na stroiku od gitary dwa ustawienia ten pan od którego kupywałam mówił że te drugie jest dla zawodowców a moja koleżanka mi powiedziała(gdy miałam ustawione na tym co ten pan mi powiedział)że jest nie nastrojona zaś moja nauczycielka mówi mi że na tym co mi koleżanka mówi będzie lepiej grać dlaczego?o co z tymi przyciskami nie mam pojecia kogo się słychać.
10-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Najlepiej sprawdzić w instrukcji. Zwykle jest tryb gitarowy lub skrzypcowy do strojenia na pustych strunach i tryb chromatyczny który pokazuje wszystkie dźwięki.
12-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
no wlasnie niestety instrukcja ta nie ma polskiego tłumaczenia : )
a ten stroik nakłada sie na głuwke niewiem nie mam stroika do skrzypiec(ale skrzypce mam) i nie wiem gdzie zaklada sie ten stroik skrzypcowy cherub wst-550g nie jest to jakis drogi tuner kupilam go za 40zl .
są po prostu takie lampeczki jak jest nie nastrojona gitara to ci leci ci nadul na przyklad -10 .na tych lampeczkach na poszczególnej strunie
nie wydaje mi sie ze to tuner skrzypcowy ale zawsze moge sie mylić. :)
13-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
wst-550G to tuner do gitary. G-gitara. Skrzypcowy nazywa się wst-550V, a chromatyczny wst-550C. Nie wymaga on instrukcji. Po prostu stroi się aż zaświeci się lampka na zero. Lampki powyżej oznaczają za wysoki dźwięk a poniżej za niski. Lampki po lewej stronie wyświetlają nazwę struny którą stroimy.
12-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
Czy chwyty z ,,poprzeczkami" można zastąpić zwyktymi np: f-dur c-durem???