Sklep
12-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Można poprzez zmianę tonacji wszystkich akordów w danym utworze. Np. jeżeli piosenka ma akordy F, C i G to podnosząc o dwa półtony otrzymamy G, D i A. Trzeba śpiewać ciut wyżej ale gra się łatwiej. Inna metoda uniknięcia poprzeczki to uproszczenia akordu do trzech lub czterech dźwięków, ale wówczas trzeba pilnować żeby nie trącać strun nie złapanych. Jeszcze inaczej: czasem pasuje F7 zamiast F. Można spróbować. Kolejna metoda to zastosowanie kapodastera na pierwszym progu. F będzie łapane jak E. Oczywiście trzeba przełożyć o pół tonu pozostałe akordy, co może spowodować konieczność użycia chwytu barowego
11-03-2013, Od: WIOLETTA
Odpowiedz
WITAM SPRZEDAM SKRZYPCE 1/2 PRAWIE NOWE .ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT daro73.08@wp.pl
11-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
WITAM SPRZEDAM SKRZYPCE 1/2 PRAWIE NOWE
07-03-2013, Od: rafał
Odpowiedz
Czesc mam pytanie wiem że to nie o skrzypcach mam flet prosty jakis drewniak za 25 zł , i nauczyłem sie gamy c-dur 'c ,d e f g a h , no i sobie patrze a tutaj pisze cos takiego jak 2 ''oktawa'' http://teoriamuzyki.files.wordpress.com/2012/02/gama_c-jpg.png?w=500&h=121 mam grac d na 2 oktawie tak samo jak na 1 ? czy o co z tym chodzi mam mocniej dmuchnąc , nie rozumiem tego . prosze o pomoc :)
11-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Flet prosty ma znacznie więcej dźwięków niż jedna oktawa. Zobacz czy masz renesansowy czy barokowy. Różnią się ostatnią dziurką. Następnie znajdź tabelę, gdzie są rozrysowane chwyty do danych nutek na pięciolinii i wszystko będzie jasne. https://www.google.pl/search?q=flet+prosty tylko przełącz Google na grafikę.
07-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
znalazłem nuty do piosenki cicha noc http://www.8notes.com/scores/1458.asp 1 nuta wskazuje że trzeba zagrac pierwszą nute ''A'' czyli ''la'' http://www.violinonline.com/interactivefingerboard.htm jednak o które ''A'' chodzi ? bo kompletnie nie czaje nic nie umiem z nut : <
11-03-2013, Od: Marek
Odpowiedz
Widać wyraźnie o które A chodzi. Nie trzeba się znać. Patrzysz gdzie jest nuta na pięciolinii i na violinonline jeździsz myszą po chwytni aż znajdziesz tą nutę. W tym przypadku możesz ją zagrać na pustej drugiej strunie (bez naciskania palcami) albo daleko na chwytni na strunie trzeciej. Jak myślisz gdzie będzie ci wygodniej?
W tych nutach jest jeszcze jeden myk który możesz dla ułatwienia na razie zignorować. Mianowicie przy kluczu wiolinowym są dwa krzyżyki, co oznacza że należy grać wyżej o dwa półtony. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. I teraz ja mam pytanie do kogoś mądrzejszego i wyedukowanego muzycznie. Czemu nie namalować tych nutek tak żeby były gotowe do grania? Czemu biedny człowiek musi cały czas pamiętać o tych krzyżykach i każdą nutkę w głowie zmieniać na wyższą?
10-03-2013, Od: Wioletta
Odpowiedz
chociaz wiem że to nie o skrzypcach czy ktos moze mi cos powiedziec o gitarze elektrycznej jack and danny z allegro?
10-03-2013, Od: Agata
Odpowiedz
Jest w porządku. Dobra dla początkujących i do gry amatorskiej.
06-03-2013, Od: Piotr Bachór
Odpowiedz
Ja mam 10 lat i chodzę do szkoły muzycznej w Bolesławcu dlatego chcę własne skrzypce jeżeli znacie inne strony piszcie.
DZIĘKI
07-03-2013, Od: ewa
Odpowiedz
wedlug mnie najlepiej jest kupić z tej strony spin a le chociaż na początku bałam sie zakupu bo prawie sie złapałam na skrzypcach z allegro za 150 i według mnie tam skrzypiec lepiej nie kupywać nie masz tam zdjeć dokładnych a wiec jedno słowo:NIE RADZE !na tej stronie jest co innego masz dokładny opis i zdjecie i to nie jest zabawka to sie nazywa instrument DO GRANiA a nie bawienia .co do tej przesyłki jestem zachwycona cały czas bałam sie że coś pójdzie nie tak ale zadzwonili i powiedzieli ze przyjado za godzine i przyjechali instrument piękny dzwięczny teraz już chyba 5 raz zamawiam na tej stronie i nie mam żadne ale naprawde dobra ochrona. polecam
07-03-2013, Od: ewa
Odpowiedz
A i wtedy kupilam everplaya 6xx polecam .naprawde spoko skrzypce
16-02-2013, Od: Goska
Odpowiedz
Poszukuje skrzypiec 1/32 o dobrych parametrach tak aby dzieciak sie nie zniechecil. Co moze pan polecic?
18-02-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Są jeszcze Pengano po 480 zł
07-03-2013, Od: Goska
Odpowiedz
A w ktore sa lepsze: Pengano czy Everplay? Nauczycielka mowi zeby zainwestowac w lepsze 1/16 bo maly bedzie mogl je uzywac najprawdopobniej od lipca?
17-02-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Ciężko dostać ten rozmiar w sensownej jakości. Everplay jest w porządku, ale nie pomieścili w tym rozmiarze miktostroików, więc najlepiej zamówić z wymianą strunociągu od rozmiaru 1/16 z mikrostroikami (+60 zł).
07-03-2013, Od: Potam
Odpowiedz
dzień dobry! poszukuję skrzypiec 3/4 dla córki, IV klasa. jakiego instrumentu szukać przyzwoitej jakości i o sensownej cenie?
07-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
To zależy od postępów i od posiadanego budżetu. Zwykle na tym etapie przechodzi się na skrzypce w okolicach tysiąca złotych. W wersji ekonomicznej można spróbować Pengano, Sandner, Stentor, a w bardzo ekonomicznej Everplay. Mamy Stentora 1542 w sensownej cenie 700 zł. Polecam.
07-03-2013, Od: karil
Odpowiedz
a co oznaczają znaki np G# JESTEM SŁABY Z NUT ALBO CO TO JEST ''G#/ A(b)
07-03-2013, Od: Jacek
Odpowiedz
G# to Gis, czyli pół tonu wyżej niż G. Na gitarze to jeden próg dalej a na skrzypcach mniej więcej na grubość palca. Można sobie odpalić tuner, nastroić strunę G na pusto i próbować odszukać właściwe miejsce obserwując tuner. A(b) to pół tonu niżej niż A, czyli to samo co G# w przypadku gitary. Na skrzypcach nie jest to dokładnie to samo, ale w fazie początkowej można pominąć subtelności.
06-03-2013, Od: karol
Odpowiedz
MAM PEWNO PYTANIE , OGARNIAM NIECO NUTY ale tylko na flecie co jest dosc głupie bo wiem jak zagrac np game na flecie ,A JAK SIE GRA GAME NA SKRZYPCACH ? I DRUGIE PYTANIE CZY NA SKRZYPCACH GRA SIE TYLKO Z NUT ? CZY ISTNIEJE COS JAK TABULATURY NA GITARE CZY COS W TYM STYLU :) BO NIE WIEM CZY SIE NADAM BO OSTATNIO ZACZĄŁEM SIE UCZYC NUT ALE OGARNIAM TYLKO PROSTE PIOSENKI NA FLECIE TYPU : wlazł kotek na płotek , oda do radości .
07-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Na tej stronie zobaczysz jak ułożyć palce pod konkretną nutę: http://www.violinonline.com/interactivefingerboard.htm
Odpowiedz
do "Ela" chyba nie
05-03-2013, Od: Anna
Odpowiedz
Czy w szkole muzycznej lepiej uczyć sie na gitarz czy na skrzypcach. Jakie są plusy i minusy?
Odpowiedz
To zależy od nauczyciela ale natym i natym się fajowo gra
06-03-2013, Od: Piotr
Odpowiedz
Ale fajne
05-03-2013, Od: Anna
Odpowiedz
Czy jakieś środki politury itd. z tej strony można też użyć do gitary klasycznej?:)
05-03-2013, Od: I.
Odpowiedz
Sprzedam włoskie,ręcznie robione,sygnowane skrzypce.Skrzypce wycenione są przez pracownię lutniczą w Poznaniu na 12 000.
Kontakt : 605 283 612
12-01-2013, Od: karolina1234
Odpowiedz
dobrze jaszcze spytam się czy ma pan w swoim sklepie muzycznym flety poprzeczne bez klapek i za ile???nie za drogie.do 300 zł..
..
14-01-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Niestety nie mam. W takich cenach występują jedynie flety dekoracyjne i zabawkowe nie zdatne do normalnego grania.
04-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
a widziałam na allegro za chuba 200 zł
28-02-2013, Od: Andrzej
Odpowiedz
Witam,
Szukam dla 9-latki grajacej od 3 lat i robiacej szybkie postepy skrzypiec 3/4.
Zalezy mi na jak najlepszej jakosci w cenie do mniej wiecej 1500-1700.
Dziekuje za wszelkie informacje.
04-03-2013, Od: dorota
Odpowiedz
Witam serdecznie polecam lutnika, ma skrzypce w cenie jaka pana interesuje-podaję nr tel do mego przyjaciela lutnika-jest niesamowitym fachowcem 501437944
02-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
słyszałam od koleżanki, że jeśli przez efy dostanie ci się kalafonia to można włożyć parę ziarenek ugotowanego ryżu i wtedy te ziarenko zbierze ci przyczepioną kalafonię , a ja się teraz zastanawiam czy to prawda...............................?
03-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Raczej nie. Ziarenka ryżu dobrze zbierają kurz osadzony w środku. Jeżeli coś jest przyklejone to ryż tego nie odklei. Trzeba oderwać patyczkiem lub pensetą i wysypać.
28-02-2013, Od: Aleksandra
Odpowiedz
jaką polecacie stronę z nutami i piosenkę do nauczenia na skrzypce(niezbyt trudną jestem początkująca) ;)
02-03-2013, Od: wojtek
Odpowiedz
Najlepiej coś co się zna: Panie Janie, sto lat, wlazł kotek, hej bystra woda, było morze, hejnał itp. Trzeba próbować wszystkiego co przyjdzie do głowy.
01-03-2013, Od: ?
Odpowiedz
czy tem środekiem do czyszczenia strun Pirastro trzeba czyścić cześciej czy rzadziej?
02-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Średnio. Jeżeli nagromadzi się kalafonia na strunach to trudniej jest grać. Wówczas można tą kalafonię usunąć ze strun.
28-02-2013, Od: ?
Odpowiedz
Czy ze smyczka też czasami trzeba usuwać kalafonie ?Czy nic się nie stanie z włosiem jeśli na nim będzie stara kalafonia?:/
Byłabym wdzięczna za szybką odp.
02-03-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Kalafonia w zasadzie sama się usuwa z włosia podczas grania. Jeżeli kalafonii na włosiu jest za mało to smyczek przestaje grać. Wtedy smarujemy przeciągając kalafonią po włosiu kilka razy. Jeżeli smyczek gra normalnie to nic nie trzeba robić.
28-02-2013, Od: Beata
Odpowiedz
Czy jak otwiera się futerał na skrzypce i przez czas gry jest otwarty,to czy może to jakoś wpłynąć na higometr?Czy to przez to ?
02-03-2013, Od: Agata
Odpowiedz
Można trzymać zamknięty i zobaczyć czy jest różnica. Skrzypce wymagają przechowywania przy wilgotności 45%-65%
28-02-2013, Od: Julita
Odpowiedz
Czy jeśli mam skrzypce 3/4 to gitara elektryczna również będzie dobra ?
02-03-2013, Od: Adam
Odpowiedz
Tak
28-02-2013, Od: :)
Odpowiedz
Koleżanka mówi , że powinnam usunąć wilki z moich skrzypiec ????Co tow ogóle jest?????
26-02-2013, Od: basia...
Odpowiedz
czy da się jakoś naprawić strunę jeśli to takie np żółte pękło to co się na kołek nakręca przy zakładaniu struny? to tak przerwalo czy da się to może jakoś związac?
26-02-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Można próbować związać ale zwykle się nie udaje. Raczej trzeba kupić nową strunę i uważać żeby nie naciągnąć za mocno.
26-02-2013, Od: basia...
Odpowiedz
to ta owijka tak pękła
25-02-2013, Od: Robert
Odpowiedz
Interesują mnie gitary Pengano. Nie mogę znaleźć w necie żadnych informacji na temat firmy Pengano. Byłbym wdzięczny za krótką informację na jej temat, gdzie ta firma się znajduje, jak się nazywa (jeżeli ma inną nazwę niż nazwa gitary), opinię na temat produktów tej firmy.