Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 8101-8150 z 13655  Wstecz  Dalej     Sklep

21-11-2011, Od: krystian Odpowiedz
mam 12 lat ile czasu wytrzymaja skrzypce za okolo 300zl

21-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Everplay są dobre. Spokojnie na 10 lat starczą.

17-11-2011, Od: B.B Odpowiedz
Hej mam 15 lat i w tym roku (od września) zaczęłam prywatną grę na skrzypcach, podobno umiem już dość dużo, czy to za wcześnie aby uczyć się gry na skrzypcach elektrycznych ?

18-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Jeszcze inne porównanie: Weźmy młodego malarza który uczy się malować portrety i pyta czy to za wcześnie aby malować abstrakcje? Można w galerii podziwiać obraz na którym ktoś namalował czarny kwadrat, albo jedną kreskę. Tylko, że wówczas zastanawiamy się, czy ten artysta umie namalować konia, abo człowieka, albo drzewo. Jak umie to OK, nich sobie maluje kreski i kwadraty skoro lubi. Jak nie umie, bo pominął naukę porządnego malowania twarzy, to czy to jest artysta? Kwadrat każdy potrafi namalować.

18-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
To podobnie jak z gitarą klasyczną i elektryczną. Gra się w zasadzie tak samo, ale gitara klasyczna uczy pewnej staranności. Podobnie skrzypce. W wersji elektrycznej zwłaszcza z efektami czy pogłosami, nie słychać wielu szczegółów. Zaczyna się grać nie starannie, byle jak. Warto więc najpierw doszlifować technikę. Wersje akustyczne instrumentów są bardziej naturalne, pomagają w ćwiczeniu ekspresji i dają prawdziwą przyjemność z gry. Elektryki są nieco sztuczne, dla wielu muzyków trochę zabawkowe i efekciarskie, a nie efektowne.

16-11-2011, Od: Magda Odpowiedz
Witam, dostałam skrzypce od wujka i chcę się zacząć uczyć na nich grać. Kompletnie się nie znam w tej dziedzinie, ale na naklejce w pudle rezonansowym jest napisane Model Antonius Stradivarius Anno 1700 Made in USSR Moskow. Moje pytanie brzmi, czy są to dobre skrzypce do nauki, czy w ogóle są dobre?

17-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Wygląda że to kopia Stradivariusa wykonana w Związku Radzieckim. Pytanie czy wykonał ją znakomity lutnik światowej klasy z doskonałych selekcjonowanych akustycznie materiałów, czy jakiś stolarz pijak sklecił sobie z dykty. Najczęściej takie skrzypce są lepsze niż fabryczne nowe za 200 zł. Trzeba udać się do lutnika żeby ocenił jakiej są jakości i w jakim są stanie, bo być może trzeba coś przy nich porobić.

14-11-2011, Od: natalia Odpowiedz
CZY ZNACIE JAKIŚ DOBRE SKRZYPCE YAMAHA???

15-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
V20 są całkiem niezłe.

13-11-2011, Od: natalia Odpowiedz
witam
czy państwa zdaniem skrzypce firmy yamaha są dobre?

15-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Ogólnie tak, choć trochę płaci się tu za markę. Najprostszy model dla uczniów to wydatek ok. 1500 zł. Można taniej dostać skrzypce o tej samej jakości jeżeli będą wykonane przez mniej znaną firmę.

08-11-2011, Od: Marek Odpowiedz
Witam mam takie pytanie? Mam 21 lat i 10 lat gram na gitarze czy nie jest za późno żebym się uczył gry na skrzypcach? Pozdrawiam

15-11-2011, Od: weronika Odpowiedz
Marku mam 59 lat i zaczęłam grę na skrzypkach na naukę nigdy nie jest za późno powodzenia Pozdrawiam

08-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Nie za późno. Mam kolegę który gra na gitarze i zabrał się za skrzypce w wieku 42 lat. Po dwóch latach gra doskonale. Fakt że ćwiczył godzinę dziennie ale nie z przymusu tylko z wielkiej przyjemności. Raczej nie zostaniesz laureatem Konkursu Skrzypcowego im. Henryka Wieniawskiego, ale zacząć grać dla przyjemności możesz całkiem spokojnie.

08-11-2011, Od: Władek Odpowiedz
Troche za puźno

10-11-2011, Od: Michał Odpowiedz
Przestań go zrażać. Kto powiedział, że jest za późno? Ja jak zaczynałem grę, też się sugerowałem opiniami przeczytanymi na różnych forach typu: "za stary jesteś" "bez nauczyciela nie ma szans" "to już za późno na to". A to wcale jest nieprawda!!! Ja jestem samoukiem, od lutego sobie pogrywam i już we wrześniu zacząłem grać Koncert h-moll O. Rieding'a. Teraz już gram inne rzeczy...
Marku, pamiętaj, jeśli chcesz grać na skrzypcach, to będziesz na nich grał i koniec.
Życzę powodzenia i wytrwałości ;)

12-11-2011, Od: Verona Odpowiedz
Witam. Mam pytanie odnośnie przecenionych skrzypiec Corelli. Zamierzam rozpocząć naukę gry i zastanawiam się nad zakupem instrumentu. Otóż chciałabym zakupić jakieś lepsze skrzypce, a nie takie, które będę chciała wymienić po pół roku nauki, z powodu niezadowolenia. Wolę instrument, który starczy "na dłużej" i będzie z "tych lepszych".
Czy te oto skrzypce będą dobre?

12-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Skrzypce amatorskie fabryczne są od 200 zł do 3000 zł, czyli przeciętne ok. 1200 zł, dobre 2-3 tys zł. Im droższy instrument tym większa dokładność wykonania, lepsze materiały, lepsze brzmienie i strojenie oraz po prostu łatwiejsze granie. W zakresie budżetu ok. 600 zł bardziej polecam Pengano SI Dark za 649 zł. Są lżejsze, precyzyjniej wykonane, łatwiejsze do ogrania, bardziej ergonomiczne.

11-11-2011, Od: Kacha Odpowiedz
Witam,
chcę zakupić jakiś przetwornik do skrzypic, w przystępnej cenie. Gram w zespole gdzie jest dużo instrumentów oraz chór, i potrzebuję przetwornika, żebym mogła być w odsłuchach dla chóru, nastawionego gł. na nagłaśnianie, nie będę raczej nic nagrywać studyjnie.
Jakie będą najlepsze w mojej sytuacji i na jakiej zasadzie działają poszczególne???

12-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Jeżeli jest potrzebna rozsądna jakość dźwięku i naturalne brzmienie to może być SHADOW SH 945 NFX za 450 zł. Najtańsze to SHADOW SH SV1 za 104 zł. Są też inne typy. Mamy jeszcze takie krokodylki piezo po 15 zł, ale proszę nie brać tego pod uwagę, bo dźwięk jest fatalny. Ludzie to sprzedają jako pickupy, ale nadaje się to jedynie do zasilenia tunera żeby stroić w hałasie. Jako przetwornik zbiera to więcej szumu i zakłóceń niż muzyki.

09-11-2011, Od: Juliusz Odpowiedz
Witam. Czy zechcecie mi udzielić informacji w jaki sposób "zabezpieczacie" przesyłkę? Niskie temperatury są potencjalnym mordercą dla tak delikatnego instrumentu. Wiem że przesyłka kurierska wiąże się z długim przebywaniem paczki w bagażniku jakiejś półciężarówki a wszystkie paczki jakie odbieram z UPS czy DHL są przeraźliwie zimne (nawet oszronione). Coś w tym temacie jest robione?

10-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Nic złego się nie dzieje jeżeli temperatura zmienia się powoli a nie gwałtownie. Znam kilka firm muzycznych które zimą prawie nie ogrzewają magazynów, a ich lutnicy twierdzą, że tak jest znacznie lepiej. Jak się ogrzewa powietrze to bardzo spada wilgotność. To jest zabójcze dla instrumentu bo drewno się kurczy. W niskich temperaturach drewno jakby hibernuje. Jest mniej podatne na oddawanie i przyjmowanie wilgoci. To jest właśnie dobre - stała wilgotność drewna. Oczywiście jak się wyjmie nagle instrument o temperaturze bliskiej zera do ciepłego pomieszczenia, to bywa że słychać jak trzaskają połączenia i klejenia. To nie jest zdrowe dla instrumentu. Trzeba tego unikać. Po odbierze paczki nie wyjmować od razu instrumentu w cieple. Jak trzeba sprawdzić paczkę to najlepiej na zewnątrz.

Odpowiadając na pytanie: futerał jest bardzo dobrym izolatorem termicznym. Gruba warstwa prasowanego styropianu działa jak termos. Dodatkowo zwykle stosujemy trójwarstwową folię bąbelkową. Dzięki temu temperatura wewnątrz nie zmienia się gwałtownie. Muzycy też jakoś podróżują zimą z instrumentami i nic złego się nie dzieje. Przy wysyłkach korzystamy z najszybszego kuriera DHL, gdzie 99% paczek dochodzi w jeden dzień. Kurier odbiera paczki wieczorem, po trzech godzinach są na sortowni, po kolejnych trzech jadą miedzy regionami. Nie doznają ujemnych temperatur. W praktyce nigdy nie było awarii związanej ze zmianami temperatury, a wysłaliśmy w świat kilka tysięcy instrumentów, z czego prawie połowa pojechała zimą.

11-11-2011, Od: Juliusz Odpowiedz
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Od razu się czuję o wiele pewniej :)

10-11-2011, Od: koleś Odpowiedz
może będe miał skrzypce a może gitarę

18-09-2011, Od: natalia Odpowiedz
szukam skrzypiec dla osoby leworęcznej. pomocy

07-11-2011, Od: Bogdan Odpowiedz
Bez problemu mogę przerobić-dostosować dla lewo-ręcznych.W takim przypadku instrument należy otworzyć.belkę basową wymodelować i przykleić na drugą stronę,zamknąć następnie;szlif podstrunnicy ,łuk oraz hol przemodelować na drugą str.oraz kołki i podstawek w odwrotną str..Tak już przerabiałem-grają tak samo jak dla praworęcznych-pozdrawiam.Bogdan Łakomiec tel.507-31-80-78 www.lutnik-kielce.pl

22-09-2011, Od: ewa Odpowiedz
:-) nie wiem czy mam rację,ale rozwiązanie może być proste...po prostu należałoby przełożyć struny dokładnie na odwrót oraz podstawek pod strunami,tak by ze skrzypiec mogła korzystać osoba leworęczna.

22-09-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Niestety nie. Wewnętrzna budowa skrzypiec nie jest symetryczna. Pod grubą struną znajduje się belka a pod cienką dusza. Zamiana tych elementów miejscami wymaga rozebrania skrzypiec, ponownego sklejenia, lakierowania itd. To może kosztować kilkaset złotych, a może nawet tysiąc. Oczywiście w ramach zabawy można sobie zrobić przekładkę tanich skrzypiec niewiele ryzykując. Trzeba by użyć strun o małym naprężeniu żeby nie zniszczyć instrumentu (będzie brakować wzmacniającej belki basowej pod struną G). Nacięcia w prożku pewnie będzie trzeba zmodyfikować, a podstawek zrobić od nowa. Nie wystarczy odwrócić, bo płaszczyzna przednia lekko skośna wypadnie z tyłu i rozkład sił będzie powodował przewracanie podstawka przy naciąganiu strun. Oczywiście potrzebny jest też inny podbródek. Nie takie to proste jak się wydaje.

18-09-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Są niezłe zestawy po 1200 zł.

14-04-2011, Od: Grzesiek Odpowiedz
Mam pytanie czy jest ktoś z okolic Żywca. Potrzebny lutnik!!!!! Pilne

07-11-2011, Od: Jola Odpowiedz
ja dopiero dzisiaj zobaczyłam prośbę.ale tak na przyszłość to warto wybrać się do Kielc-tam jest niesamowity lutnik-Bogdan Łakomiec pasjonata-lekarz skrzypiec.Oto jego str.http;www.lutnik-kielce.pl.Buduje świetne instrumenty ,nie ma rzeczy,której by nie przywrócił do życia-pozdrowionka

07-11-2011, Od: Ja...Anita Odpowiedz
Jakia firma skrzypiec i pochodzenie jest najlepsze???

07-11-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Antonio Stradivari, pochodzenie: Cremona, Włochy

07-11-2011, Od: Anita Odpowiedz
Siemka..! Mam pytanie około ilu kosztują dobre skrzypce??? I co znaczy ten rozmiar np:4/4,3/4?I które są najlepsze ????Proszę o odpowiedzi.dzięki z góry:)

Dobre skrzypce jako rekwizyt do zdjęć ślubnych kosztują 150 zł, dobre skrzypce do nauki 279 zł, dobre skrzypce do gry amatorskiej i półzawodowej 2000 zł, dobre skrzypce do koncertowania 20000 zł i więcej. Najlepsze to Stradivarius - jeszcze dodaj ze dwa zera do ceny.
Rozmiar 4/4 stosuje się zwykle powyżej 156 cm wzrostu. Dla dzieci kupuje się mniejsze rozmiary: http://skrzypce.pl/rozmiary.html

07-11-2011, Od: Anita Odpowiedz
Hej do czego słurzy żeberko od skrzypiec?

To podpórka na ramię. Sporo osób tego używa, bo łatwiej trzyma się skrzypce. Praktycznie można zwolnić lewą rękę a skrzypce nie spadają. Daje to większą swobodę operowania lewą ręką i poprawia postawę.

07-11-2011, Od: Kasia Odpowiedz
Mam skrzypce Pengano SI dark, teraz zobaczyłam przecęnę skrzypiec Corelli, które były droższe. Które są lepsze i z czego wynika ta przecena?

Pengano są nieco dokładniej wykonane, a Corelli mają bardzo dużo wyposażenia. Corelli są z grubszego drewna, nieco cięższe, twardsze, "męskie", bardziej w stylu góralskim. Przecenia ze względu na małe niedoskonałości estetyczne.

05-11-2011, Od: NATALIA Odpowiedz
ja mam skrzypce made in china. są bardzo kiepskie. struny brzmią jak w Chińskiej restauracji. po 2mies. struna A jest przetarta. włosie ze smyczka szybko wypada. nie polecam ale dla początkujących są nawet dobre. wszystkich zwodzi podejrzanie niska cena!

Kochani! Zachowujcie po prostu rozsądek i nie kupujcie skrzypiec tańszych niż 250 zł. Tak jak ze wszystkim. Jeżeli mamy na rynku produkt najtańszy za 100 zł przeciętny za 1000 zł i dobry za 3000 zł, to trzeba wybierać produkty przeciętne lub w wersji oszczędnościowej coś pomiędzy najtańszymi a przeciętnymi. Kupowanie z samego dołu najniższej półki kończy się wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Problem nie leży w tym że produkt jest Chiński tylko w tym że ludzie najchętniej wybierają produkt najtańszy, a to jest wielki błąd. Przetestowaliśmy 50 typów skrzypiec i żadne poniżej 250 zł nie nadawały się do grania. Chcecie oszczędzić a nie zmarnować pieniędzy wybierajcie Everplay. Są względnie tanie i dobre.

05-11-2011, Od: Beata Odpowiedz
Witam mam do Państwa pytanie co powiecie mi na temat skrzypiec made in China? nie jakies markowe. Tylko zwykłe skrzypki. Dostałam takowe, ale obawiam się, że to moze byc tak zwany chiński shit :(

Wszystkie skrzypki są made in China bo tam można uzyskać dużo wyższą jakość (niż w USA czy w Europie) za tą samą cenę. Nie można powiedzieć ogólnie co sądzimy. Instrument za 180 zł to będzie chiński shit, a instrument za 1800 zł to będzie chińskie cudo. Co kto woli. Już skrzypce Everplay po 279 zł są świetne jako instrument uczniowski i wiele szkół stosuje je jako podstawowy instrument do nauki. Ale już 100 zł mniej w budżecie i jakość spada dramatycznie. Jeżeli dostałaś skrzypce poniżej 200 zł to na 100% będzie "shit".

04-11-2011, Od: Sebastian Odpowiedz
Witam macie Państwo może w swoim asortymencie jakieś przetworniki do skrzypiec? Pytam dlatego że zakupił bym u Państwa tłumik hotelowy a nie chce 2 razy płacić za przesyłkę:)

Witam!

Są przystawki. Jeżeli jest potrzebna rozsądna jakość dźwięku i naturalne brzmienie to może być SHADOW SH 945 NFX za 450 zł. Najtańsze to SHADOW SH SV1 za 104 zł. Są też inne typy. Mamy jeszcze takie krokodylki piezo po 15 zł, ale proszę nie brać tego pod uwagę, bo dźwięk jest fatalny. Ludzie to sprzedają jako pickupy, ale nadaje się to jedynie do zasilenia tunera żeby stroić w hałasie. Jako przetwornik zbiera to więcej szumu i zakłóceń niż muzyki.

04-11-2011, Od: natalia Odpowiedz
craftman

07-11-2011, Od: Piotr Odpowiedz
Oj, to nie bardzo. W nich nawet ożyłkowanie nie jest prawdziwe tylko namalowane. Jak ktoś chce na plan filmowy czy do zdjęć ślubnych to tak, ale nie do grania. Wartość ok. 100 zł

05-11-2011, Od: natalia Odpowiedz
czy ktoś zna dobrą wypożyczalnie skrzypiec??

02-11-2011, Od: ? Odpowiedz
proszę o kontakt:
natalia_stewart@wp.pl

03-11-2011, Od: Piotr Odpowiedz
Jaka marka?

Wyświetlono wiadomości 8101-8150 z 13655  Wstecz  Dalej