28-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Większość osób zaczyna właśnie od takich skrzypiec. Jak ktoś ma większy budżet to można kupić droższy instrument aby grało się łatwiej i przyjemniej, ale nie jest to obowiązkowe. Sporo szkół bazuje na tanich skrzypcach Everplay, więc każdy może się na takich skrzypcach uczyć.
Natomiast zupełnie nie opłaca się kupować tańszych skrzypiec poniżej 250 zł, bo nauka na krzywych i fałszujących skrzypcach jest ekstremalnie trudna, znacznie dłuższa i bardzo uciążliwa. Przy bardzo tanich skrzypcach wskazane są także zdolności i umiejętności czysto mechaniczne, bo co chwila trzeba coś naprawiać, usprawniać, piłować i kleić.
26-12-2011, Od: Żaneta
Odpowiedz
Mam zamiar zacząć naukę gry na skrzypcach. Długo nie mogłam się zdecydować czy wybrać skrzypce czy saksofon gdyż ten instrument też mnie fascynuje. Zdecydowałam się na skrzypce bo bardzo kocham zespół Zakopower i uwielbiam słuchać jak gra na nich Sebastian Karpiel- Bułecka. :) Na czym powinnam się najbardziej skupić zaczynając naukę, gdyż w nowym roku zaczynam pierwsze lekcje. :)
20-12-2011, Od: Jurek
Odpowiedz
Jak by ktoś miał nuty skrzypka na dachu lub czardasza to nadal poszukuję :))
07-12-2011, Od: Damian
Odpowiedz
Witam. Mam takie pytanie. Mam 18 lat i ostatnio strasznie zafascynowaly mnie skrzypce. Moze nie sam instrument,a to co na nich mozna robic. Przybylo mi troche gotowki i zastanawiam sie czy by sobie nie kupic.
Tylko,ze interesuja mnie bardziej skrzypce elektryczne,poniewaz nie chce wkurzac sasiadow i sam bym takie wolal ^^ Wolalbym rowniez pogrywac muzyke "nowoczesna".
I moje obawy sa takie czy to nie jest troszke za pozno (dodam jeszcze,ze szybko sie zniechecam,lecz kocham muzyke i mysle,ze tym razem bedzie inaczej) i jak to jest z tymi elektrycznymi skrzypcami.
Na allegro znalazlem 2 tansze modele: http://allegro.pl/prof-skrzypce-elektryczne-stagg-wisnia-metal-kpl-i1968528515.html
http://allegro.pl/skrzypce-elektryczne-stagg-4-4-bk-sklep-debica-i1958812381.html
Z tego co widze elektryczne sa drogie,chyba,ze macie inne pomysle. Prosze o jakies porady,gdyz w tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem. Z gory dziekuje i pozdrawiam :)
19-12-2011, Od: Łukasz
Odpowiedz
Witam
Na początek polecam klasyczne. Trzeba najpierw opanować podstawy a elektryczne nie za bardzo się nadają na naukę.Na klasycznych wyrobisz sobie słuch i całą resztę i nie wydasz tak dużo jak za elektryki średniej jakości. Też na początku się napaliłem na elektryczne ale kiedy przejechałem po strunach klasycznych doszło do mnie że jeszcze daleka droga zanim będe mógł się przesiąść na elektryczne.
http://skrzypcowy.blogspot.com/
08-12-2011, Od: Aga
Odpowiedz
Siema! Jeśli chcesz się uczyć grać na tym instrumencie to musisz zapisać się do szkoły muzycznej, gdyż sam nie wiele zdziałasz. Nauka na skrzypcach jest trudna i w związku z tym potrzeba sporo cierpliwości :-) (Ja kończę już szkołę muzyczną I stopnia ale czasami nie mam zbytnio cierpliwości np. gdy zaczynałam grać utwory: Pieśń Polska H. Wieniawskiego lub Koncert szkolny G. Hollander ale mimo tego się udaje to zagrać chociaż na początku wydaje się to niemożliwe), A co do skrzypiec elektrycznych na zwykłych też da się tworzyć muzykę.
Pozdrawiam!
08-12-2011, Od: Damian
Odpowiedz
Czesc. Skrzypce elektryczne wybieram glownie ze wzgledu na wygode dla mnie i pozostalych mieszkancow. Ja wiem,ze bez nauczyciela to ciezko,ale innej drogi raczej nie mam. Na szkole jestem za stary,przynajmniej u mnie w miescie do szkoly muzycznej przyjmuja same dzieci. Pozdrawiam. :)
07-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Ogólnie lepiej zacząć od normalnych skrzypiec. Można dokupić tłumik i przetwornik. Dobry przetwornik kosztuje ok. 400 zł. Tanie skrzypce elektryczne z litego drewna zwykle są ciężkie i niewygodne. Modele w kształcie otwartego dolara całkowicie się nie nadają. Wyobraź sobie siły naprężające od strun. Dolar cały czas jest ściskany, a więc naturalne że z czasem się będzie zacieśniać. Co wtedy stanie się z chwytnią przymocowaną tylko do górnej części? Oczywiście skręci się w prawo i cienka struna wypadnie poza nią uniemożliwiając granie. To fajnie wygląda, ale błąd konstrukcyjny ewidentny. Ludzie wstawiają różne pręty żeby potem rozewrzeć tą eskę ale to rzeźba.
07-12-2011, Od: Damian
Odpowiedz
Rozumiem Twoje obawy. Tylko kurcze nie wiem czemu,ale mam pociag do tych skrzypiec elektrycznych ;/ I bylyby dla mnie wygodniejsze,poniewaz bym mogl sam pracowac w "ciszy" tzn. na sluchawkach. Ale ja sie kompletnie nie znam na tym,wiec mowie tylko teoretycznie :) A taki kzstalt np http://allegro.pl/skrzypce-elektryczne-dimavery-4-4-plus-gratisy-i1971838381.html by juz sie nadawaly?
Wracajac jeszcze do tych w ksztalcie dolara,to widzialem jak osoby na nich graly i wygladaly dobrze,a ze po czasie sie cos psuje to raczej normalne,chyba,ze to faktycznie szybkie dzialanie. Moglbys mi jeszcze odpowiedziec na moje glowne pytanie,czy w ogole powinienem sie za to zabierac ? Dziekuje za rady,pozdrawiam :)
08-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Jak jest zapał i chęci to jak najbardziej polecam. Z dwojga złego wybrałbym konstrukcję zamkniętą. Trzeba wiedzieć coś jeszcze: jakość skrzypiec elektrycznych za 600 zł odpowiada jakości skrzypiec tradycyjnych za 200 zł. Dobra zasada przy kupnie instrumentu w wersji bardzo oszczędnościowej to wybór modelu dwa razy droższego niż najtańszy jaki istnieje na rynku. Wybór po prostu najtańszego grozi katastrofą i wyrzuceniem pieniędzy w błoto. A skrzypce elektryczne za 500-600 zł to absolutnie najniższa z dolnych półek. Ja bym celował w przedział cenowy 1200-1400 zł
08-12-2011, Od: Damian
Odpowiedz
Moglbym prosic Ciebie Jarku o jakis kontakt np gg ? Zalezy mi na "glebszej" rozmowie,a tutaj zbytnio nie wygodnie.
13-12-2011, Od: ?
Odpowiedz
heheheh ktoś pisze że jest już za stary na skrzypce? :) ja mam 39 i pół - oczywiście lat i właśnie zacząłem uczyć się grać na skrzypcach. A przy okazji szukam nut do skrzypka na dachu, ktoś ma? Jeśli tak to prosiłbym na maila; jureklaba@wp.pl będę wdzięczny. Czardasza również bym spróbował - pozdrawiam
19-12-2011, Od: Łukasz
Odpowiedz
Na naukę nigdy nie jest za późno. Ja zacząłem mając 28. Jestem po kilku lekcjach i 2 kolędy mam opanowane :)
Instrument wymagający ale jaka satysfakcja kiedy się już coś opanuje.
http://skrzypcowy.blogspot.com/
17-12-2011, Od: marta
Odpowiedz
Jak pękła struna w skrzypcach można je naprawić czy trzeba kupywać nowe?
17-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Jak w samochodzie pęknie opona to nie wyrzuca się samochodu tylko wymienia oponę. Podobnie w skrzypcach. Struny to materiał eksploatacyjny. Same raczej nie pękają tylko jak się za mocno naciągnie. Można wymienić jedną strunę, która kosztuje kilkanaście złotych, lub cały komplet jeżeli inne są już zużyte.
12-12-2011, Od: Henryk
Odpowiedz
Mam do sprzedania skrzypce Carlo Giordano VS-1. Rozmiar 3/4. W komplecie struny Obligato , smyczek karbonowy, futerał.
Województwo podkarpackie. Cena ok 500 PLN
13-12-2011, Od: Henryk
Odpowiedz
Pomyłka rozmiar ro 1/2.
Mam jeszcze pytanie. Chcę kupić skrzypce 3/4 i zastanawiam się czy Yamaha V5 to dobry wybór, czy lepiej w podobnych pieniądzach coś z oferty Henglewskich ??
12-12-2011, Od: Wika
Odpowiedz
Ja mam 14 lat i w tamtym roku skończyłam 6 lat nauki w PSM.
Ponoć skrzypce są trudnym instrumentem.... osobiście tak nie uważam i zacytuję "Dla chcącego nic trudnego". Piękny instrument... gorąco polecam:D nie powiem że nie znam się więc jakby ktoś miał jakieś pytania pisać:)) to mój gg 39454311
11-12-2011, Od: Kasia
Odpowiedz
Mam 15 lat i właśnie mam zamiar zacząć uczyć się grać na skrzypcach. Wiem że to trochę późno, ale żeby grać we własnym zakresie to chyba mi się jeszcze opłaca uczyć. Gram od paru lat na gitarze, więc teoretycznie powinno mi być trochę łatwiej. Początki zawsze są najtrudniejsze, ale myślę, że podołam wyzwaniu. Świat do odważnych należy :P
12-12-2011, Od: Basia
Odpowiedz
Nie powiem że nie wygląda to śmiesznie ... z resztą możliwe jak dla was XD Ale teraz wam powiem oficjalnie 2 stycznia idę na spotkanie z panią która ma mnie uczyć :)) oczywiście myślę że reszta z grą na tym niezwykłym instrumencie też coś zrobi ! ;)
11-12-2011, Od: Basia
Odpowiedz
Każdy mówi że tu nie o wiek chodzi ale o chęci spróbuj ja też mam zamiara ale widze że pod moim wpisem mówią nie ... to jest troszeczke dołujące chociaż jestem od Cb młodsza... ale ja się nie poddam ! :) Oczywiście uważam że ty też ; ))
12-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Ludzie się wygłupiają z tym "NIE!" Bo to w sumie śmiesznie wygląda jak ktoś pisze, że ma naście lat i jest za stary. Może na wielką światową karierę ciut za późno, ale dla własnej przyjemności to można zacząć grać w wieku 80 lat.
08-12-2011, Od: Basia
Odpowiedz
Mam 11 lat. Oczywiście kocham skrzypce i chcę zacząć grać ... mówie sobie że to ja jestem stara i dla mnie troszeczke za późno ale patrząc na was jestem młoda ... chociaż jest tyle ludzi którzy grają wątpie w swoje możliwości ;( . Ale kocham skrzypce ponad wszystko uwielbiam Emilie Autumn ! :) i (może to być dziwne) rozmawiam z moimi skrzypcami jakby były one moją przyjaciółką ! :)) kocham je jak wy ale ja ponad wszystko ! tak bardzo chce się uczyć :3 wszyscy w rodzinie mnie popierają mówią że wreszcie coś odnalazłam co kocham ! ^-^ A ja gdy ich słucham częse się i wychodzi mi gęsia skórka ! pożegnam was i powiem 2 słowa I LOVE VIOLIN ! PS . uważacie że nadaje się w tym wieku ?? O.O
11-12-2011, Od: Ania
Odpowiedz
Nie ! jesteś za stara -.-
09-12-2011, Od: ?
Odpowiedz
nie.
08-12-2011, Od: ali
Odpowiedz
Witam, mam na sprzedaż skrzypce lutnicze 4/4 ze smyczkiem, futerałem oraz tłumikiem hotelowym. Sprzedaję, ponieważ już nie uczę się w szkole muzycznej. Cena 4 500 do negocjacji - województwo wielkopolskie. Więcej pytań na maila (alina_tomczak@go2.pl)
06-12-2011, Od: Veron.
Odpowiedz
Witam. Mam pytanie - które skrzypce stąd są najlepsze w zakresie budżetu 500-1000 zł?
06-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Mamy Pengano Custom - skrzypce selekcjonowane i tuningowane. Wybraliśmy możliwe najlepszy model skrzypiec fabrycznych. Dokonaliśmy selekcji najlepszych egzemplarzy spośród całej partii. Wybrane egzemplarze zostały starannie sprawdzone, ustawione i przygotowane. Wymieliliśmy smyczek seryjny na lepszy model - lepsze drewno, wyważenie, sprężystość. Wymieniliśmy struny na lepsze - nylonowe Pirastro Tonica.
Co się zmieniło dzięki zmianie strun i tuningowi: Zdecydowanie lepsze brzmienie i duża łatwość wydobywania dźwięków, odpowiedź strun na atak smyczkiem stała się łatwiejsza i szybsza. Nawet przy grze pianissimo dźwięk jest czysty i lepiej słyszalny. Wszystkie struny charakteryzują się podobnym brzmieniem, co daje gładkie przejścia z nuty na nutę. Łatwiejszy atak dźwięku, co za sobą niesie mniej problemów z artykulacją prawej ręki. Żywsze i dźwięczniejsze brzmienie, które jest otwarte i pozbawione przydźwięków i zakłóceń. Dźwięk jest brylantowy, a jednocześnie zachowuje ciepłą barwę. Harmonia współbrzmienia wszystkich strun jest optymalna.
Cena całego zestawu to 900 zł.
04-12-2011, Od: Roma
Odpowiedz
Jestem mamą trzyletniej córki – drugi rok uczymy się grać metodą Suzuki. Chciałabym kupić sobie lepsze skrzypce niż mam. Proszę o opinie, które warto kupić:
http://muzyczny.pl/123583_Hoefner-H6G-skrzypce-44-komplet.html
http://www.henglewscy.com.pl/mod_catalog3/show/4878.html
05-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Modena bardzo fajna i raczej lepiej ustawiona, ale chyba nie ma rozmiaru 4/4. Jak się pojawią to będzie można u nas zamówić.
02-12-2011, Od: plum
Odpowiedz
mam pytanie bo zaczynam się uczuć na grać na skrzypcach i szukam takich od 250 do 300zł.bo będę sie uczyć grać na sekund i na razie nie potrzebuje chyba żadnych wykwintnych. znalazłam jakieś z firmy CRAFTMAN i proszę o konkretną odpowiedź. czy warto inwestować w skrzypce tej firmy?
05-12-2011, Od: Ania
Odpowiedz
To są takie same jak te poniżej 200 zł, tylko mają trochę inne kołki i żabkę. Szkoda pieniędzy. Jak masz 300 zł to możesz kupić Stagga lub Everplaya. Na Everplayach zajęcia prowadzi wiele szkół muzycznych. Różnica w jakości gigantyczna.
05-12-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie ma lepszych tanich skrzypiec niż Ever Play. Są na prawdę doskonałe pod każdym względem i świetnie ustawione.
Generalna rada jest taka: jakiekolwiek skrzypce chcemy kupić to proponuję najpierw sprawdzić czy mają prawdziwe ożyłkowanie (purfling), bo to jest sygnał czy były robione w fabryce zabawek, czy w fabryce instrumentów. Oto jak się robi profesjonalnie purfling:
http://www.youtube.com/results?search_query=purfling
Jeżeli purfling jest tylko namalowany kreską czyli oszukany to omijamy szerokim łukiem, bo inne ważne elementy konstrukcji też będą tylko atrapą. Jak to sprawdzić? Oglądamy uważnie zdjęcia. Wokoło widać cienką podwójną linię. Jeżeli odległość między czarnymi linii zmienia się, grubość linii nie jest stała, występuje gdzieś przerwa, to znaczy że inkrustacja nie jest prawdziwa tylko namalowana. Takie skrzypce to tylko atrapa. Są warte ok. 100 zł i nie nadają się do grania. Fajne jako eksponat na ścianę lub rekwizyt do zdjęć ślubnych.
04-12-2011, Od: nat.
Odpowiedz
nieeeee!!!!! miałam takie skrzypce za 250zl. są beznadziejne. nie do grania a do patrzenia. kołki okropne. smyczek, struny terz. nie kupuj jeśli nie chcesz stracić kasy
30-11-2011, Od: sylwia
Odpowiedz
Chciałabym kupic skrzypce dla chłopca 11 lat 3/4 uczen 5 klasy szkoły muzycznej jak marke polecacie?
dziekuje bardzo
02-12-2011, Od: Małgonia
Odpowiedz
witam ja mam skrzypce 3/4 po córce ktora tez gra w szkole muzycznej . Kopia Stradivaldiego made in Germany manufaktury , aktualnie sa u lutnika na wymianie podstawka strun - przegladzie . Odstapie je za jedyne 1200zł w zastawie smyczek futerał i zaswiadczenie od lutnika o ich stanie cenie pochodzeniu .
30-11-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Wszystko zależy od posiadanego budżetu na ten zakup. Uważam że minimalny rozsądny poziom to ok. 1200 zł np. Sonata lub zestaw Henglewskich. Lepiej jednak sprawdzi się Modena za 1650 zł lub Symfonica za 1750 zł.
29-11-2011, Od: Marlen
Odpowiedz
Skrzypce zostały dostarczone. Jestem bardzo z nich zadowolona ładnie brzmią i ich wygląd jest bardzo przyjemny dla oczu ^.^ =3
24-11-2011, Od: Marlen
Odpowiedz
Chciała bym zacząć nauke gry na skrzypcach uwielbiam brzmienie tego instrumentu, chciała bym wiedzieć czy zakup tych skrzypiec: http://skrzypce.pl/products/pengano_summer.html
Czy to jest rozsądny zakup jak na pierwsze kroki z tym instrumentem?
Z góry dziękuje za odpowiedz. =]
25-11-2011, Od: Marlen
Odpowiedz
Już zamówiłam skrzypce o których
wspomniałam. Nie mogę się doczekać aż dostane je w swoje łapki xD
24-11-2011, Od: Magda
Odpowiedz
Witam, bardzo dziękuję za pomoc i szybką realizacje zamówienia - skrzypce 1/8 dla mojej 4-latki są idealne.pozdrawiamy :)
23-11-2011, Od: Justyna
Odpowiedz
Czy wiecie że skrzypce Tonarelli USA są robione w Chinach? Ja sądziłam że są amerykańskie, a to zwykła chińszczyzna. Dałam się nabrać na to USA.
20-11-2011, Od: krevetka
Odpowiedz
Witam,
chciałabym nauczyć się grać na skrzypcach (a przynajmniej spróbować:P, czy mogę prosić o jakieś namiary na poznańskie szkoły muzyczne lub miejsca, gdzie mogłabym uczęszczać na takie lekcje?
23-11-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Namiary bardzo prosto - wpisać w google:
1. Poznańska Szkoła Muzyczna
2. Nauka gry na skrzypach Poznań
3. Popróbować samodzielnie z google i youtube wpisując "Violin lesson" oraz www.violinonline.com
19-11-2011, Od: nat.
Odpowiedz
mam 1000zł. w kieszeni. jakie DOBRE skrzypce mi polecacie??
23-11-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
Jest pewna dziura w tym zakresie cenowym. Wszystko wykupione na Święta w rozmiarze 4/4. Polecam Pengano SI Dark za 649 zł, potem długo długi nic i dopiero Roma za 2700 zł. Sytuacja zmieni się pod koniec stycznia. Będzie sporo nowych dostaw.
22-11-2011, Od: natalia
Odpowiedz
witam
mam do państwa pytanie. czy skrzypce Skrzypce Sandner Student SV6 rozmiar 4/4 są dobre?? chcę je kupić ale najpierw muszę się poradzić.
23-11-2011, Od: Aga
Odpowiedz
SV6 to takie standardowe uczniowskie. Chyba znacznie ciekawsze są Pengano SI Dark. Są dobrze ustawione, ładnie brzmią i przepięknie wyglądają. W zestawie jest bardzo dobry futerał z ocieplaną pierzynką. Można ewentualnie po rozegraniu struny wymienić na bardziej zawodowe.
Natomiast z marki Sandner to można śmiało polecić model CV4 (ok. 1500 zł). Są całkiem niezłe.
21-11-2011, Od: nat.
Odpowiedz
ja terz mam 12 lat. moje WYTRZYMAŁY 1miesiąt. struny były przetarte i doprowadzały mnie do szału. kołki co 2min. wracały na swoje miejsce i dżwięk był nie do zniesienie. no nie wiem ile ty wytrzymasz ale życzę powodzenia. na krótką metę są nawet nawet!
21-11-2011, Od: Jarek
Odpowiedz
To nie skrzypce nie wytrzymały tylko kwestia eksploatacji. Czy można powiedzieć że mój samochód wytrzymał tylko miesiąc, bo strzeliła dętka? Struny się czasem wymienia, zwłaszcza fabryczne warto wymienić. Dobre struny kosztują 200 zł, średnie 100 zł, ale już takie za 35 zł będą całkiem w porządku. Co do kołków to wystarczy posmarować specjalną pastą np. Hidersine. Znowu będą trzymały jeżeli tylko są z drewna, a nie z plastiku jak w skrzypcach po 190 zł.
Dźwięk nie do zniesienia to zależy głównie od grającego. Żadne skrzypce same nie zagrają. Trzeba ćwiczyć. Jak przychodzą nauczyciele po instrumenty dla uczniów to potrafią cudownie zagrać nawet na bardzo tanich skrzypcach.