Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 8151-8200 z 13655  Wstecz  Dalej     Sklep

02-11-2011, Od: natalia Odpowiedz
to mój e-mail w sprawie skrzypiec za 230zł.

02-11-2011, Od: natalia Odpowiedz
mam do sprzedania skrzypce dla uczących się w zestawie:
-skrzypce 4/4
-smyczek
-żeberko
-kalafonia
-futerał
łączny koszt 240złoty.

02-11-2011, Od: nieznajomy Odpowiedz
Witajcie, mieszkam w Gnieźnie.

02-11-2011, Od: ???????????????? Odpowiedz
A ja mieszkanm na ulicy

23-10-2011, Od: Łukasz Odpowiedz
Witam.
Chciał bym się uczyć na elektrycznych ponieważ nie mogę zakłócać spokoju współlokatorom.
Czy skrzypce do 1tys wystarczą do nauki ?
Widziałem na Allegro kilka pozycji czy one będą dobre ?

24-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Równie dobrze można się uczyć na normalnych skrzypcach z tłumikiem hotelowym. Będą równie chiche. W przypadku elektrycznych proszę absolutnie nie wybierać modelu otwartego w kształcie dolara. To jest ewidentny błąd konstrukcyjny. Proszę zauważyć że naprężenie strun powoduje ściskanie "dolara". Po pewnym czasie dolar się zacieśnia, czego efektem jest skręcenie gryfu w stosunku do osi symetrii. Wygląda fajnie ale grać się nie da.

01-11-2011, Od: Łukasz Odpowiedz
Dziękuje za informacje. Po głębszym przeanalizowaniu sprawy i zapoznaniem się trochę z tematem. Zdecydowałem sie na zakup klasycznych skrzypiec Srtunal + tłumik hotelowy.
Mam 28 lat wiec trochę stary jestem ale będę relacjonował jak mi idzie nauka i jakie mam postępy na blogu.
http://mzebrane.blogspot.com/

01-11-2011, Od: Aneta Odpowiedz
Kupiłam wczoraj...Staggi w waszym sklepie, z niecierpliwością czekam na dostawę, mam nadzieję że będę zadowolona. Pierwszą lekcje z nauczycielem mam w piątek, może to trochę zbyt optymistyczne, ale mam nadzieję że dojadą, będą w dobrym stanie i gotowe do grania, już się cieszę, bardzo chcę się nauczyć grać, gram już dobrze na gitarze, pianinie i organach, teraz przyszedł czas na skrzypce... :)

31-10-2011, Od: Aneta Odpowiedz
Czyli można nauczyć się grać na tych skrzypcach?

31-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, można się nauczyć na każdych. Z tym, że jak instrument jest zbyt tani, to jest niedokładnie zrobiony i stopień trudności podczas nauki rośnie dramatycznie. Dlatego całkiem odradzam instrumenty poniżej 200 zł.

A może skrzypce Pengano Custom byłyby lepsze? W czym jest zasadnicza różnica pomijając cenę?

31-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Im droższy model tym lepsze materiały i dokładniejsze wykonanie. To zaś oznacza w praktyce lepsze strojenie i brzmienie oraz większą łatwość wydobywanie pożądanych dźwięków. Nauka idzie łatwiej i szybciej. Oczywiście między skrzypcami za 400 i 500 zł nie ma wielkiej różnicy w jakości. To praktycznie ta sama klasa. Można wybrać co się bardziej podoba.

Dopiero zaczynam przygodę ze skrzypcami mimo iż jestem już po trzydziestce, przymieżam się do kupna skrzypiec w waszym sklepie STAG (399zł), czy to dobry wybór?

28-10-2011, Od: Kasia Odpowiedz
Mam pytanie, posiadam skrzypce Start I. Czy to to samo co Pengano Dark?

30-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Tak

27-10-2011, Od: Magda Odpowiedz
Moja córka ma 4 lata i jest zafascynowana skrzypcami - jaki rozmiar powinnam jej kupić?

27-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Prawdopodobnie 1/16, a być może już 1/8. http://skrzypce.pl/rozmiary.html Najlepiej Everplay

26-10-2011, Od: Karolina Odpowiedz
Mam 15 lat i zastanawiam się czy nie za późno na rozpoczęcie nauki gry na skrzypcach. Nie wiem też ile kosztują takie w miare dobre skrzypce i gdzie mogę się nauczyć gry na nich. Prosze o pomoc.

26-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Skrzypce dobre do nauki kosztują 279 zł. Tańszych nie można brać pod uwagę, bo będą krzywe i nie strojące. Nauczyciel kosztuje ok. 40 zł za godzinę, ale można też samodzielnie bo jest wiele materiałów w internecie: http://www.youtube.com/results?search_query=violin+lesson Skrzypce nie mają progów, więc podstawowa trudność to odszukanie dźwięków na chwytni. Może w tym pomóc tuner elektroniczny za 30 zł i strona http://violinonline.com/interactivefingerboard.htm

23-10-2011, Od: ania bytniewska Odpowiedz
czy moge grać jak mam 9 lat

23-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Każdy może grać. Aby zostać mistrzem trzeba zaczynać bardzo wcześnie, ale żeby grać sobie amatorsko dla własnej przyjemności, to można zacząć uczyć się gry nawet w wieku 50 lat.

20-10-2011, Od: Marta Odpowiedz
Witam, szukam skrzypiec dla córki, rozmiar 1/16 do pożyczenia ewentualnie kupienia w rozsądnej cenie - córcia chce grać ale nie wiem czy za szybko sie nie zniechęci, dlatego najbardziej chciałabym je pożyczyć, proszę o kontakt na maila martu_ha@poczta.onet.pl. Dzięuję i pozdrawiam

21-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Wypożyczenie kilka miesięcy kosztuje tyle samo co zakup, więc lepiej kupić, bo potem można sprzedać.

13-10-2011, Od: Weronika Odpowiedz
Hej mam do sprzedania skrzypce Carlo GiordanoVS-2 4/4 podobno rewelacyjne dla początkujących i średnio zaawansowanych. Używane kilka razy od pół roku nie ruszane.
Dorzucam podbrudek Wolfa i komplet strun. Jest paragon z dnia zakupu.

17-10-2011, Od: Anna Odpowiedz
Jestem zainteresowana ile kosztują te skrzypce czy w komplecie jest futerał i smyczek?

13-10-2011, Od: Weronika Odpowiedz
Jeśli kogoś interesuje pisać na adres wera7@gmail.com Pozdrawiam

12-10-2011, Od: Rafał Odpowiedz
strasznie chce sobie kupić skrzypce, ale zniechęca mnie to, że sąsiedzi będą piszczeć,
czy zwracali Wam uwagę sąsiedzi jak graliście ?

13-10-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Wystarczy dokupić tłumik hotelowy i ćwiczyć po cichu.

12-10-2011, Od: Michał Odpowiedz
Stowarzyszenie To.pole zaprasza na warsztaty skrzypcowe z wiejskim skrzypkiem Zygmuntem Jakubowskim (Ruda Zajączkowska, Kieleckie).
Autentyczna muzyka polskiej wsi - mazurki, oberki, polki.
22-23.10.2011, KRAKÓW

Wszelkie informacje: www.to-pole.org
Zapisy: stowarzyszenie.to.pole@gmail.com

11-06-2011, Od: leszek Odpowiedz
czy wie ktos gdzie można znaleść dobre,ciekawe strony internetowe z akordami na skrzypce

27-09-2011, Od: Daria Odpowiedz
Nie ma stron z akordami na skrzypce, bo nie ma takich akordów. Gra się każdy dźwięk po kolei, co najwyżej w dwudźwiękach, bo smyczek może grać równocześnie na max. dwóch strunach.

24-09-2011, Od: natalia Odpowiedz
szukam podbródka dla osób leworęcznych!?

26-07-2011, Od: Skrzypianistka Odpowiedz
Zakupiłam tu około 2 miesiące temu skrzypce Pengano Custom 4/4 i jestem bardzo zadowolona. Co prawda smyczek bardzo kiepski i trzeba będzie w przyszłości wymienić, ale nie spodziewałam się rarytasów :) Polecam dla kompletnych amatorów takich jak ja. :)

31-07-2011, Od: Jarek Odpowiedz
To nie są złe smyczki mimo 5 razy niższej ceny. Przeciętny smyczek uczniowski to jednak koszt blisko tysiąca złotych. Jeżeli porównamy te smyczki do tego co dostajemy w zestawach innych producentów za podobną cenę, to okazuje się że te są wręcz doskonałe. Dwa dni temu nauczycielka brała dla ucznia taki zestaw i była zachwycona smyczkiem. Oczywiście po osiągnięciu pewnego poziomu trzeba smyczek wymienić na znacznie lepszy i droższy, podobnie jak struny. Jednak do nauki podstaw i gry czysto amatorskiej są one całkowicie wystarczające. Nie krzywią się przesadnie, nie łysieją, są z naturalnego włosia, mechanika chodzi płynnie, a więc spełniają swoje zadanie. Nie można powiedzieć że są bardzo kiepskie. Ostatnio klientka przyniosła zestaw z Ursynowa, gdzie po jednym dniu grania smyczek stracił połowę włosia, wypadł klin, gwint przeskakiwał, owijka odpadła, a wygięcie boczne uniemożliwiało grę. Nie wspomnę o stronie wizualnej. To dopiero jest bardzo kiepski smyczek!

05-08-2011, Od: Violinist-a Odpowiedz
Ja kupiłem tu w 2009 roku skrzypce Verona, i według mnie smyczek w zestawie był dobry. Co prawda po jakimś czasie się wykrzywił, ale to było z mojej winy bo często za bardzo go napinałem, zdarzało mi się go zostawiać w ten sposób na pół dnia. W końcu przez takie traktowanie pękł ;p, gdyby nie to jeszcze by mi długo posłużył: dzielnie znosił ostrą jazde po strunach a i dźwięk był donośny i przyjemny.

19-09-2011, Od: qwerty Odpowiedz
Posiadam skrzypce Pengano z tej strony i smyczek jest zdecydowanie najsłabszą stroną zestawu. Po naprężeniu duża część włosia pozostaje luźna. Poza tym smyczek ma zbyt małe wygięcie i jest bardzo miękki. Da się nim oczywiście w miarę ładnie zagrać, ale wymaga to dużych umiejętności.
Szkoda, że jest taki kiepski, bo skrzypce po wymianie mostka naprawdę bardzo ładnie brzmią, nawet na fabrycznych strunach.

09-09-2011, Od: Agnieszka Odpowiedz
Chciałabym się poradzić. Co sądzicie o skrzypcach struna model 2050 lub 205wA. Może ktoś na nich gra? Czy warte są ceny?

07-09-2011, Od: Monika Odpowiedz
Witam serdecznie, szukam skrzypiec 1/2 w fajnej cenie tak do 270 zł, może ktoś ma czeskie strunal lub inne pewne? md.001@interia.pl

08-09-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Everplay są doskonałe jak na tą cenę. Dużo bardziej precyzyjnie wykonane niż podstawowy Strunal. W nowych modelach Everplay wiele rzeczy poprawiono zgodnie z życzeniami użytkowników, a więc są lepsze mikrostroiki, z większym gwintem, bezawaryjne, lekko działające, lepsze kołki z dużymi uchwytami, ładnie trzymają strój. Dzięki zmianom w konstrukcji i nowym podstawkom uzyskano prawie dwa razy dłuższe wybrzmiewanie. Bardzo poprawił się setup. Prożek i podstawek są idealnie ustawione i wymodelowane dzięki czemu struny są na odpowiedniej wysokości. Gra się bardzo lekko i przyjemnie, a strojenie jest bez zarzutu. Futerału nieco powiększono aby mieściły się akcesoria. Gwarantuję pełne zadowolenie!

03-09-2011, Od: link Odpowiedz
www.skrzypce.com.pl

30-08-2011, Od: Stefan Odpowiedz
Witam
Czy miał koś do czynienia ze skrzypcami stentor lub Andreas Zeller. Ciekaw jestem opini bo na ebayu angielskim jest tego masa i można kupić w dobrych pieniądzach

30-08-2011, Od: Jarek Odpowiedz
To raczej nie ma sensu, bo traci się na kosztach przesyłki. A skrzypce są te same co w Polsce. Jak zamawiasz kontener skrzypiec z Chin to można je nazwać Sentor, Andreas Zeller czy Janko Muzykant. Akurat w Anglii tak sobie ponazywali. W Polsce są te same skrzypce, z tych samych fabryk, tylko pod innymi nazwami. To pytanie po co płacić za przesyłki z zagranicy i robić sobie poważny problem w przypadku awarii, skoro tutaj można kupić dokładnie to samo? Amerykanie nazywają chińskie skrzypce Tonareli, Anglicy Stentor, Belgowie Stagg, Hiszpanie Cordoba, Niemcy Alfred Stingl, Polacy Everplay. Nie ma znaczenia bo wykonuje je Chińska fabryka, tylko nakleja różne loga. Ja bym wybrał na początek Ever Play, albo Start I. Jak jest trochę większy budżet to można pomyśleć o zestawie Gewa-Henglewscy za 1200 zł.

31-08-2011, Od: Stefan Odpowiedz
Myślę , że w przypadku stentor jest trochę inaczej bo posiadają swoją fabrykę w Chinach i w Anglii. Andreas Zeller są produkowane w Rumunii dla firmy Stentor. Może to jednak trochę inaczej niż różne naklejki na tych samych Chińskich skrzypcach. Poza tym nie wszystkie chińskie instrumenty pochodzą z tej samej fabryki

31-08-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Nie ma takiej maszyny do której wrzuca się drewno i wyskakują skrzypce. To jest kilkadziesiąt godzin pracy. Licząc minimalnie sama praca w Europie kosztuje tysiąc złotych, do tego materiały i marże. Skrzypce europejskie nie wyjdą taniej jak 4 tys zł. Rozmawiałem ostatnio z niemieckim producentem jak to jest że udaje im się zrobić skrzypce Made in Germany za 2 tys zł. Otóż proste - są one wykonywane w 95% Chinach. Materiał przyjeżdża z Chin, niemiecki laser tnie górę i dół, jedzie to do Chin do wykonania wszystkich pracochłonnych czynności, wraca do Niemiec na ostateczną kontrolę i mamy Made in Germany. Podobnie jest w Anglii, Rumunii czy Australii. W kraju rozwiniętym nawet podrzędny stolarz pijak nie wystruga skrzypiec za 400 zł. A teraz najciekawszy wniosek: Jeżeli zrobimy jedne skrzypce w Europie a drugie za tą samą cenę w Chinach to skrzypce Chińskie będą miały o wiele wyższą jakość niż te europejskie. To jest główny powód przeniesienia produkcji do Chin. Dlaczego? W Chinach za 100 USD wynajmiemy specjalistę lutnika światowej klasy. W Europie tylko marnego stolarza. Za drugie 100 USD kupimy w Chinach selekcjonowane drewno wyżynne najwyższej klasy, w Europie marny ochłap. Dlatego szukanie na siłę wyrobu niby europejskiego za niską cenę nie ma sensu.

23-08-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Otrzymujemy wiele sygnałów, że mamy w Polsce zdolne dzieci chętne do nauki gry. Niestety często budżet domowy nie pozwala na zakup instrumentu. Dlatego nasza powakacyjna promocja umożliwia odzyskanie znacznej części kosztu zakupu instrumentu. Do instrumentów dodajemy gratis żarówki energooszczędne dające w czasie eksploatacji ponad 200 zł oszczędności na rachunkach za prąd! Zakup skrzypiec może się w znacznym stopniu zwrócić, a więc nie nadwyręży domowego budżetu. Zapraszam do zakupów!

23-08-2011, Od: Projekt "Rozmowa z Piramidami" poszukuje maganera Odpowiedz
http://www.youtube.com/watch?v=MpafZIcXByo

http://www.youtube.com/watch?v=5prtnqF8gbU&feature=related

Zapraszamy do współpracy

Kontakt:
mskabaviolin@gmail.com

23-08-2011, Od: Wiesław Odpowiedz
stare skrzypce sprzedam. zainteresowanym wyśle zdjęcia 530503497

17-08-2011, Od: Ol Odpowiedz
Chciałabym rozpocząć naukę gry na skrzypcach, ale nie wiem na jakie powinnam się zdecydować. Mogłabym liczyć na polecenie odpowiednich skrzypiec dla osoby początkującej? Myślę, że z tych w Waszym sklepie (a preferowałabym zakup właśnie tutaj) wybrałabym któreś z przedziału cenowego 400-700. Dla przykładu bardzo spodobały mi się "Verona Violin Custom FT-V11C", ale nie znam się i nie wiem czy pomiędzy nimi są jakieś wielkie różnice, a zależy mi na udanym zakupie. Oczywiście nie spodziewam się nie wiadomo czego w takiej cenie tym bardziej, że ja dopiero chcę zacząć swoją przygodę z owym instrumentem. Chciałabym aby skrzypce były od razu z futerałem i wszystkimi potrzebnymi mi rzeczami (o których podanie również bym prosiła). Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

22-08-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Verona jest OK, zwłaszcza że są to te lepsze wersje - starannie wykonane i dobrze brzmiące. Warto od razu domówić żeberko czyli podpórkę, zwłaszcza dla osób z dłuższą szyją, bo gra się wygodniej. Do strojenia przydaje się kamerton (20 zł), a dla bardzo początkujących, którzy nie radzą sobie ze strojeniem na słuch można polecić tuner elektroniczny (30 zł). Tak, wiem że to profanacja skrzypiec i nauczyciele tego nie tolerują, bo trzeba przecież doskonalić słuch. Jadnak jeżeli ktoś jest bliski zniechęcenia i rezygnacji, to chyba jednak lepiej posłużyć się tunerem elektronicznym niż całkowicie rzucić instrument w kąt. Tuner pomoże w nastrojeniu a także można nim kontrolować prawidłową wysokość wydobywanych dźwięków.

18-08-2011, Od: PT Odpowiedz
Ehh te verony, wielu je rozchwytuje ;). Polecam, mam takie. Są naprawde dobre. Ale jeśli chcesz mieć od razu akcesoria to możesz wybrać firmy Pengano albo Corelli w tym przedziale cenowym. Na Veronach ja gram dlatego moge je polecić, z resztą nie wiem jak jest. Do gry potrzebne jest żeberko, ale nie w każdym zestawie jest (w veronach nie ma) najlepiej z regulacją wysokości i szerokości. Żeberko bez tego jest nie wiele tańsze a znacznie mniej wygodne. Reszta rzeczy potrzebnych jest w każdym zestawie czyli: kalafonia, zapasowa struna (najcieńsza, bądź wszystkie) no i smyczek rzecz jasna ;) . A z akcesoriów mniej potrzebnych początkującemu to np.: kamerton. To już jest dla tych, którzy grają jakiś dłuższy czas.

Wyświetlono wiadomości 8151-8200 z 13655  Wstecz  Dalej