Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 8201-8250 z 13655  Wstecz  Dalej     Sklep

10-07-2011, Od: Kamila Odpowiedz
A co zaproponowaliscieby dla początkujacego skrzypka, który ma dwa latka i który jest bardzo zafascynowany skrzypcami (ulubiona bajka o skrzypcach, mamo narysuj skrzypce, mamo kupimy skrzypce, mamo grajmy na skrzypach itp. i tak bez końca od co najmniej 2 tygodni).

12-07-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Dla 2 latka to rozmiar 1/32 będzie dobry. Są tu dostępne skrzypce Gewler w tym rozmiarze po 269 zł komplet. Do tego warto dokupić tuner za 30 zł, żeby dziecku stroić skrzypce i nie psuć słuchu. Polecam też żeby mama kupiła sobie skrzypce 4/4 np. Everplay. Dziecko w tym wieku uwielbia papugować wszystko po rodzicach. Na tym opiera się metoda Suzuki. A przy okazji - czy wiecie że udowodniono, że gra na instrumentach rozwija intelekt? Warto więc dzieci uczyć grania. Im wcześniej tym lepiej.

01-08-2011, Od: Kamila Odpowiedz
Dzięki za rady.
Za jakiś czas planuję zapisac małego do szkoły metodą Suzuki.
Na razie mamy plastikowe skrzypce (nie grajace ;). Za to mały jest zachwycony - gra na nich nucąc. Skrzypce praktycznie zabierane są wszedzie.
Mama musiałaby jeszcze umiec grać na skrzypcach... a swoją drogą nie wiem czy mąz wytrzymałby z dwoma początkujacymi skrzypkami w domu.

13-07-2011, Od: Michał Odpowiedz
A co Drodzy Skrzypkowie sądzicie o tym instrumencie? ;-)
http://www.artmusic.pl/offer/257/12410/angelo_xv400_44.html

14-07-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Produkcja francuska wyrób lutniczy? To ściema żeby nie powiedzieć dosadniej. Wiecie ile dni robi się skrzypce? Europejski lutnik jeżeli jest początkujący i wyjdzie mu niezbyt ciekawy instrument to zażąda minimum 4 tys zł za swoją pracę. Z całą pewnością produkcja chińska, co nie znaczy że są złe.

15-07-2011, Od: Michał Odpowiedz
Jarku, mógłbym prosić Cię o Twoją pocztę, albo GG? Albo jeszcze coś innego, aby móc się z Tobą skontaktować, bo mam parę pytań.
Jeśli chciałbyś mi pomóc, to bardzo proszę... :)

15-07-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Na stronie Info jest podany mail.

13-07-2011, Od: Michał Odpowiedz
Albo ten?
:)
http://www.artmusic.pl/offer/257/12605/leonardo_lv644_44.html

10-07-2011, Od: Jakub Odpowiedz
Kto ma skrzypce jak sie na nich gra? Ja nie rozumię tych skrzypiec proszę o odpowiedż

12-07-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Czy dobrze rozumiem? Masz jakieś skrzypce i one nie grają? Pewnie sprzedawca nie posmarował smyczka. Weź kalafonię, napręż lekko smyczek i pocieraj włosie kalafonią aż zauważysz na nim jasny pył od kalafonii. Przy nowej gładkiej kalafonii może być z tym problem, więc przetrzyj kalafonię papierem ściernym lub o jakiś kamień żeby nie była całkiem gładka. Wówczas pójdzie łatwiej.

01-07-2011, Od: artur Odpowiedz
witam mam skrzypce. nie znam się na tym sa to state skrzypce. na 100% zrobione jeszcze przed wolna bo wtedy dostał je moj dziadek. na wlepce w srodku jest napis josef guarnerius ponizej data produkcji 1735 jest jeszcze kilka oznaczn i przed data dwa slowa. chcialbym sie zapytac znawcow czy one sa cos warte. chce je sprzedac sam nie gram bo nie umiem etc. moj nr tel 880586532. ewentualnie sklepoutlett@gmail.com - wolalbym tel bo mam taka prace,ze ja aurat zadka sprawdzam ten email. pozdrawiam i liocze na wsparcie

10-07-2011, Od: Jakub Odpowiedz
alea

28-06-2011, Od: Bogdan Odpowiedz
zapraszam wszystkich Skrzypków do odwiedzenia mojej strony internetowej
http://lutnik-kielce.pl/kontakt.html

20-06-2011, Od: Kinga Odpowiedz
Proszę o kontakt mailowy z Małgonią! :) Zapodziałam Pani maila. Mój mail: kinga9319@wp.pl
Czekam :)

14-06-2011, Od: lila Odpowiedz
Hej! Wie ktoś może ile kosztuje nauka na skrzypcach we Wrocławskiej Szkole Jazzu i muzyki rozrywkowej? Bo na stronie piszą, że od 290 do 500 zł za miesiąc na wydziale instrumentalnym, a 200 zł to duża różnica.

14-06-2011, Od: Małgonia Odpowiedz
Michał jesli szukasz skrzypiec ja moge Ci cos zaproponowac. w kwocie o ktorej mówisz sprzedam Ci maufaktury . Kilka modeli do wyboru.Od lutnika , po renowacji itd. mysle ze to duzo lepsze niz kupowanie nowych , nie rozegranych fabryko manufaktur....Jest mozliwosc ze przyjade z skrzypcami do Ciebie . wszystko jest kwestia dogadania gdzie mieszkasz i czy szukasz dobego instrumentu. moj tel 607 849 411

27-05-2011, Od: Michał Odpowiedz
Witam skrzypków! ;)
Obecnie mam skrzypce Carlo Giordano 4/4 za 400 zł (tak wiem, nie są za dobre). Brzmieniowo już mi nie "wystarczają". Stąd moje pytanie do Was: chciałbym kupić skrzypce w cenie ok. 1500- 1800 zł. Co moglibyście mi polecić? Domyślam się, że w tej cenie raczej "Stradivariusa" nie kupie, ale chciałbym coś, żeby mi wystarczyło na jakiś czas. Myślałem o tych skrzypcach: http://muzyczny.pl/123583_Hoefner-H6G-skrzypce-44-komplet.html Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi :)

31-05-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Ten budżet jest akurat na granicy dobrych skrzypiec uczniowskich fabrycznych i podstawowego modelu manufakturowego. Przykładowo Skrzypce SYMFONICA (sam instrument bez dodatków) to koszt 1700 zł. Są to instrumenty dla odbiorców dość wymagających, którzy chcą mieć coś dobrego za nieduże pieniądze. Instrumenty wykonane są z wyselekcjonowanego drewna o pięknym, niepowtarzalnym rysunku, ładnej kolorystyce lakieru. Mają przyjemne ciepłe brzmienie. Struny Thomastik, strunociąg Wittner, garnitur hebanowy, podbródek Guarnerii.
Warto jednak pamiętać że brzmienie bardziej zależy od umiejętności niż od instrumentu, więc nie należy spodziewać się że takie skrzypce będą same grały i że będzie jakaś gigantyczna różnica. Czasem inwestycja w naukę daje więcej niż inwestycja w instrument.

01-06-2011, Od: Michał Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź.
http://muzyczny.pl/130039-Symfonica-44-skrzypce.html
Jarku, czy masz na myśli ten instrument?
Czy mogłbyś podać jeszcze jakieś inne przykłady?
Z góry dzięki

03-06-2011, Od: Jarek Odpowiedz
To raczej zbieżność nazw, bo instrument ten jest przygotowany do gry w pracowni lutniczej a nie po prostu sklepowy. Wątpliwa jest produkcja niemiecka. Rozmawiałem ostatnio z niemieckimi lutnikami i oni nie zabierają się do pracy (kilkadziesiąt godzin) jeżeli instrument miałby kosztować poniżej 5000 zł. Produkcja tego co sklepy nazywają wyrobem niemieckim polega na tym że w Niemczech maszyna wycina górę i spód, a potem to jedzie do Chin i tam jest wykonywane jest 90% najbardziej pracochłonnych prac. Potem niemiecki lutnik zerknie czy jest w miarę OK i tak to wygląda.
Z innych modeli do proponuję model Stodio za 2300 zł. Skrzypce wykonane z pięknego materiału, jawor o wyrazistej fali, instrument manufakturowy, solidna praca, lakier spirytusowy utrzymany w ładnej kolorystyce ciepłego brązu. Przyjemny dźwięk. Dobry instrument w przystępnej cenie.

03-06-2011, Od: Michał Odpowiedz
Czyli te skrzypce:
http://www.henglewscy.com.pl/mod_catalog3/show/4199.html
i te:
http://muzyczny.pl/130039-Symfonica-44-skrzypce.html

nie są jednakowe? ;)

06-06-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Trudno powiedzieć. Nawet jeżeli jest to ten sam instrument, to warto wybrać ten droższy przygotowany przez Henglewskich. Sporo modeli na naszej stronie mamy od Henglewskich, i muszę przyznać że choć droższe, to są znacznie lepsze.

03-06-2011, Od: Michał. Odpowiedz
A co myślisz o tym instrumencie? Jest to manufaktura.
http://muzyczny.pl/123583_Hoefner-H6G-skrzypce-44-komplet.html

06-06-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Mogą być całkiem niezłe, mimo że "made in Germany" jest za pewne lekkim nadużyciem. Nie wiem jak w modelu H6, ale w H5 najbardziej pracochłonny montaż jest robiony w Pekinie, a nie w Hagenau. Oczywiście manufaktura chińska jest bardzo dobra i jeżeli porównujemy instrumenty chińskie i niemieckie w identycznej cenie to chińskie będą znacznie lepsze. To jest oczywiste, bo za stawkę godzinową 3 EUR zatrudnimy w Chinach najwyższej światowej klasy lutnika, a w Niemczech nawet podrzędny stolarz pijak nie zechce za tyle strugać skrzypiec. To samo materiały - tam kupimy super drewno w cenie marnej europejskiej sklejki.

26-05-2011, Od: Magda Odpowiedz
Ja bym chyba nie mogła grać na skzypcach bo ja jestemleworęczna

31-05-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Musisz tylko się przymierzyć do instrumentu czy bardziej będzie Ci pasować wersja leworęczna czy normalna, bo to różnie bywa. Przy grze pracują obie ręce. Jeżeli potrzebny jest instrument leworęczny to niestety trzeba przyszykować ok. 700-800 zł, bo tańszych nie robi się na lewą rękę. Budowa wewnętrzna skrzypiec nie jest symetryczna. Pod grubą struną jest belka a pod cienką dusza, więc nie wystarczy przełożenie strun i zmiana podbródka.

27-05-2011, Od: mat Odpowiedz
znam pewną Magdę która też jest leworęczna i gra prześwietnie na skrzypcach ;)
dasz radę!

25-05-2011, Od: Dorota Odpowiedz
Poszukuję skrzypiec 1/32 w dobrej cenie. Proszę o maile dddosia@poczta.fm Najchętniej z miejscowości Wrocław i okolice, Opole i Łódź i okolice

26-05-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Są skrzypce Gewler 1/32 i 1/16 po 279 zł. Całkiem niezłe, z dobrych materiałów. Tańsze to raczej dla dzieci odpadają. Jak drewno nie jest dostatecznie długo sezonowane to pojawiają się różne grzyby i pleśnie, drewno zmienia kształt, zaś mazidła pokrywające takie zbyt wytanione skrzypce mogą uczulać.

25-05-2011, Od: Dorota Odpowiedz
Ewentualnie jeszcze skrzypce 1/16 oczywiście ze smyczkiem i futerałem

21-05-2011, Od: Mateusz S Odpowiedz
Dziś przyszły do mnie skrzypce ;) W środku sygnowane karteczką z napisem podobnym jak post niżej.
Antonius Stradivarius Cremonenfis
Faciebat Anno 17 ((A+S))

obok 17 nie ma dokładnej daty, tylko jest ręcznie rysowany czarnym atramentem 'rysunek': 2 okręgi, w środku po lewej litera A, po prawej S a po środku krzyż.
Jaka to produkcja? Mniej więcej które lata?

18-05-2011, Od: Bogdan Odpowiedz
Co to są za skrzypce z napiem ;
Antonius Straduarius
Cremonensis Faciebeb..
Anno 17
made in czechoslowakia?

18-05-2011, Od: Maciej Odpowiedz
Fabryczne, co najmniej 20-letnie:)

16-05-2011, Od: slepy_JOE Odpowiedz
Chciałbym się dowiedzieć czy stare skrzypce które są pęknięte (płyta górna i płyta dolna), ubytek ("pokrętła" do strojenia), brak (mostku), odklejenie(podstrunnicy) są jakoś do odzyskania. czy raczej już nie?

17-05-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Musi lutnik obejrzeć. Niektóre pęknięcia wzdłuż słojów nie są groźne. Kołki, podstawek, podstrunnica to nie problem. Największym kosztem będzie naprawa pęknięć bo pewnie wymaga rozebrania instrumentu. Taki duży remont kosztuje ok. 1200 zł. Nie ma gwarancji, że instrument odzyska pełnię brzmienia. To że skrzypce są stare to nie znaczy że są wartościowe. Mógł je wystrugać jakiś marny stolarz po pijaku, a mógł je zrobić mistrz Stradivari. Tylko w tym drugim przypadku opłaci się ratować.

17-05-2011, Od: slepy_JOE Odpowiedz
Dziękuje za odpowiedź

28-03-2011, Od: darek Odpowiedz
Chciałbym zwrócić uwagę, jak ważne są struny w skrzypcach. Ostatnio zmieniłem fabryczne na dominanty (thomastik) i muszę powiedzieć, że różnica jest olbrzymia. To są miękkie, dość grube struny, na których gra się po prostu o niebo łatwiej, wystarczy postawić na nich palec, żeby był ładny dźwięk :) no i wreszcie opuszki nie są poharatane; różnica jest jak pomiędzy niebem a ziemią. Poza tym wszystkie struny brzmią tak samo, legata unison między strunami są niesłyszalne! Polecam dobre struny!

15-05-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Różnica w cenie 20 krotna, to i w graniu musi być spora. Jakie masz te Dominanty? Średnie czy miękkie? Bo są chyba trzy rodzaje. Najcieńsza jest z owijką czy bez? Jestem ciekawy jak sprawdza cię najcieńsza struna z owijką.
Podpowiem, że warto grafitować rowki w podstawku i prożku, to struny dłużej pożyją. Zwłaszcza te cieńsze owijane. Można zwykłym miękkim ołówkiem pociągnąć.

05-04-2011, Od: Dominika Odpowiedz
Oczywiście że struny w nowych (tanich skrzypcach!!!) są według mnie do wrzucenia. Miałam do czynienia z właśnie takimi i struna prawie nie pozbawiła mnie oka pękając >.<
Najlepiej kupić nowe (dobre ok. od 60 zł)

28-04-2011, Od: Fundacja PRO ARTE Odpowiedz
Serdecznie zapraszamy młodzież Szkół Muzycznych II stopnia oraz Akademii Muzycznych do udziału w warsztatach orkiestrowych i kameralnych Polsko-Niemieckiej Młodej Filharmonii Dolny Śląsk. Próby i koncerty odbywać się będą w terminie od 12- 25. 07. 2011 roku na terenie Polski i Niemiec. Orkiestra pod batutą dyrygenta Stanisława Rybarczyka będzie koncertować we Wrocławiu, w Oleśnicy, Świdnicy, Görlitz, Dreźnie i Oelsnitz.
Zainteresowanych prosimy o wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego (do pobrania na stronie www.pnmf.eu) oraz życiorysu. Zgłoszenia proszę przesyłać do 15 maja b.r.
Fundacja &#8220;PRO ARTE&#8221;
Wybrzeże Pasteura 16/3
50-367 Wrocław
Do 10 czerwca przesyłane będą szczegółowe informacje oraz materiały orkiestrowe.
Koszt udziału w warsztatach wynosi 800 PLN.

19-04-2011, Od: PIOTR Odpowiedz
POSZUKUJE FUTERAŁU NA SKRZYPCE 4/4 PILNIE 502-819-655

20-04-2011, Od: allegro Odpowiedz
allegro.pl

26-04-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Na Allegro są wliczone w ceny spore opłaty i prowizje. Lepiej pytać właśnie bezpośrednio w sklepach.

25-04-2011, Od: sandra_j2@wp.pl Odpowiedz
Witam, mam na sprzedaż skrzypce lutnicze 4/4 z nowym smyczkiem, futerałem. Sprzedaję, ponieważ już nie uczę się w muzycznej, przestałam grać. Cena 4 000 do negocjacji, województwo kujawsko - pomorskie. Więcej pytań na maila.

18-04-2011, Od: Małgonia Odpowiedz
Dla wszystkich których nie stac na zakup lutniczych skrzypiec mam dobra wiadomosc. WYPOŻYCZAM lutnicze i manufakturowe skrzypce . kwota od 30zł/mc do max 50zł/mc. Wszystkie rozmiary . W zestawie skrzypce, futerał, zeberko, smyczek dopasowany podbródek. www.sobecka.com

12-04-2011, Od: Dominika Odpowiedz
Boże co ja zrobiłam !!!!! Kupiłam, tak kupiłam skrzypce za 100 zł na allegro-pomyślałam, że są idealne dla takiego laika jak ja. Kurcze taka stara a taka głupia. Rozwialiście wszelkie moje wątpliwości-będę miała fajną ozdobę na ścianę :( ale co z moimi marzeniami-kurcze nie stać mnie na większy wydatek... Szkoda...

17-04-2011, Od: Dominika2 Odpowiedz
Myślę że wypożyczanie skrzypiec zazwyczaj jest płatne, chyba że trafisz na jakąś fajną szkołę. Na początku mojej nauki szkoła pożyczyła mi skrzypce i cena to ok. 50 zł za miesiąc, więc nie opłaca się. Korzystaj teraz z tych za 100 zł, nie chodzi o granie a trzymanie i podobne ćwiczenia do czasu aż uzbierasz pieniądze. Pozdrawiam.

W mojej szkole wypozyczenie skrzypiec to koszt 30zł/mc . i jak juz pisałam dla osob borykajacych sie z problemami finansowymi mozliwosc wypozyczenia dowolnych skrzypiec za darmo.Wpewnie wszystko zal od szkoły.

W mojej szkole wypozyczenie skrzypiec to koszt 30zł/mc . i jak juz pisałam dla osob borykajacych sie z problemami finansowymi mozliwosc wypozyczenia dowolnych skrzypiec za darmo.Wpewnie wszystko zal od szkoły.

15-04-2011, Od: Małgonia Odpowiedz
Dominiko . Nie wiem ile masz lat?? , jednak jesli jestes jescze dzieckiem to podpowiem Ci że mozesz spróbowac swoich sił w Państwowej Szkole Muzycznej. Wystarczy sie zapisac zdac egzamin ( nie jest wcale trudny jesli masz słuch) i zostaniesz przyjeta. Pózniej mozesz wypozyczyc skrzypce w swojej szkole . Nie wiem jak w innych szkołach ale w mojej istnieje mozliwosc by wypozyczac za darmo.( pod warunkiem napisania podania w którym uwzglednisz słaba sytuacje finansową)Bardzo wilele osób które znam obawiaja sie isc do szkoły ze wzgledu na brak instrumentu , ale szkoły je maja i bez problemu wypożyczaja nawet za darmo. Pozdrawiam zycze POWODZENIA .! :)

Wyświetlono wiadomości 8201-8250 z 13655  Wstecz  Dalej