Sklep
24-10-2008, Od: Maks
Odpowiedz
Ja to już gdzieś słyszałem, że to 99% osiągnięć to praca, a 1% to talent. Ja się z tym zgadzam! xD
24-10-2008, Od: Kasia
Odpowiedz
No to gratuluję!Życzę Ci powodzenia Olimpio i dalszych sukcesów:)Pozdrawiam
23-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
Kasiu, gram juz 2 rok, ucze sie prywatnie u barzo milej i sympatycznej pani :)
22-10-2008, Od: Kasia
Odpowiedz
Dzięki za radę Olimpio!A Ty jak długo już grasz?Chodzisz do szkoły czy na prywatne lekcje?A co do Twojej nauczycielki to nie mogę sie z tym zgodzić:)Pozdrawiam!
22-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
ja mysle ze dlas ktorzy zaczelismy tak pozno uczyc sie na skrzypcach lepsze sa lekcje prywatne ale zrob jak ty uwazasz kasiu, i jak ci bedzie wygodniej :)
Zgadzacie sie z tym tak jak to moja polonistka uwaza, ze jak cos doskonale umiecie, to 99% tej zaslugi to jest praaca i nauka, a tylko 1% talent???? ona ma cos z glowa chyba :)
21-10-2008, Od: Kasia
Odpowiedz
Dziękuję Chii!Trochę wsparcia zawsze się przyda:)Masz rację,że wiek nie powinien mieć znaczenia ale...no właśnie "ale" czasami komplikuje wszystko bo człowiek za długo się zastanawia.A jak długo Ty gasz na skrzypcach?Uczęszczasz do jakiejś szkoły?Zastanawiam się czy lepsze są prywatne lekcje czy szkoła muzyczna?Proszę o poradę!Pozdrawiam!
21-10-2008, Od: chii
Odpowiedz
Kasiu, moim zdaniem. Pewnie że tak! Czy to wiek ma oceniać to czy grać czy nie? Wiele osób tak twierdzi, a ja myślę, że trzeba mieć dobre nastawienie, motywacją, chęci i tyle! PoZdRaWiAm. Bierz te skrzypce do ręki i graj!!:)
21-10-2008, Od: Kasia
Odpowiedz
Witam wszystkich forumowiczów!Piszę do Was z zapytaniem czy mając 23 lata mam jeszcze szansę na to by nauczyć się grać na skrzypcach?Kiedyś już mialam tę przyjemność by się uczyć ale ta nauka trwała tylko rok.Kocham skrzypce i dlatego mam niezmierną ochotę nauczyć się grać.Myślicie że to jest możliwe?
21-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
Z galaarety xD
20-10-2008, Od: Maks
Odpowiedz
Chyba całą ręką, zresztą to jakoś się łączy, inaczej mi nie wychodzi ;] Reka się sama rusza... Chyba, że mam jakąś dziwną rękę xD
20-10-2008, Od: mary
Odpowiedz
do Olimpii: hej :)
moja przygoda ze skrzypcami była trochę łatwiejsza niż twoja.Chyba już w 1 klasie chciałam grać,ale sama nie wiedziałam czy to mój wymysł,czy co...potem jednak zaczełam ciągle mówić mamie o tym,że bym chciała grać.Po wielu proźbach zrozumiałam,że naprawde chciałabym zacząć grać.Najpierw znalazłam nauczycielke do skrzypiec,chodziłam do niej do domu,była przemiłą osobą.Lekcje u niej były czystą przyjemnością...miała pięknego kota(a ja kocham koty)a raz nawet dała mi zjeść zupe xd!Ale po pewnym czasie musiała wujechać za granice,na jakieś dłuższe warsztaty i musiał uczyć mnie ktoś inny.Zaczeła mnie uczyć inna nauczycielka,której trochę się bałam.Ale potem,chyba była jeszcze lepsza od tamtej!Skłoniła mnie żebym zaczeła chodzić do szkoły muzycznej,więc zaczełam.Bardzo mi się spodobały te wszystkie koncerty,kształcenie słuchu...nadal mi się podobają.I tak właśnie zaczeła się moja przygoda ze skrzypcami...nadal gram i nie zamierzam przestac!
pozdro
19-10-2008, Od: chii
Odpowiedz
a mi się marzy kapela j-rock stąd te skrzypce;)
19-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
nom, ty masz początek numeru 81 a tamten 83... dziwne :)
A co do szkoly muzycznej, to ja grając poltora roku i chodzac do 2 klasy gimnazjum moglabym przepisac sie tak bez problemu, nie zwazajac na moj poziom a innych uczniow w tej klasie?? mi sie wydaje ze chyba raczej nie bardzo by mnie tam chcieli :)a co do tej wibracji, to cala reka czy tylko dlonia potrzasasz?? ja na poczatku nie swiadomie dlonia, teraz musze sie przestawic :P
19-10-2008, Od: Maks
Odpowiedz
Widzę, że albo jakiś inny Maks pojawił się tu na forum, albo ktoś za mnie się podszywa...? Bo jakby co, to nie ja podałem ten link z rozmiarami skrzypiec w centymetrach.
Ja gram dopiero miesiąc, jeśli można nazwać to grą, ale jestem baaaardzo sobą zaskoczony. Nieskromnie powiem, że całkiem dobrze mi idzie, zmieniam sprawnie większość dźwięków, męczę się jedynie z szybkim odczytywaniem nut no i wibracjami... Niektórzy zaczynają je dopiero w 2, 3 klasie muzycznej, ale mi czegoś tam zawsze brakuje, aż się chce trochę 'urozmaicić' dany dźwięk xD Przede mną jeszcze oczywiście dużo ćwiczeń. Na początku bałem się, że mi nie będzie wychodzić, po 3, 4 dniach zapał trochę opadł, ale teraz jest naprawdę dobrze, jak na jeden miesiąc ;] Ale to tylko miesiąc, przede mną jeszcze dłuuuga droga...
Skrzypce od zawsze mi się podobały, ale niestety nie mogłem wcześniej znaleźć się w szkole muzycznej... :( Będę jednak w przyszłym roku kandydował tam na skrzypce ;]
Zobaczymy... :)
18-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
Dlaczego gracie na skrzypcach i jaka byla tego przyczyna :) tak z ciekawosci :P
Ja mialam od malego kontakt z muzyka klasyczna(paganini, mozzart itd) tylko przy tym usypiałam xD a mnie ciężko bylo zagonic do snu :) to z początku, potem przerwalam te wspaniala wiez miedzy tajemniczymi koncertami dawnych skrzypkow, az w koncu w 4 klasie podstawowki na zadanie z muzyki pani kazala przez miesiac sluchac mozarta, beethovena lub chopina. Wtedy to rozbudzila sie na nowo moja milosc do klasyku, przedewszystkim do skrzypiec. Bardzo mi się podobal ich dzwięk(nawet do tej pory) i zaprzyjaznilam sie z kolezanka ktora gra na skrzypcach(juz 7 rok). Najlepiej, bo gdy po raz pierwszy wzięłam skrzypce do ręki, smyczek chwyciłam jak trzeba, skrzypce troche za nisko, ale bylo, i zagralam kawalek barki ze sluchu ( siedzialam przy skrzypcach pol godziny :) ) Niestety po przedstawieniu prosby, mama nie zgodzila się na to, abym uczęszczala na zajecia skrzypiec, mowila ze to bedzie tak samo jak z tancami towarzyskimi, po pewnym czasie znudza mi sie albo po prostu bede miec slomiany zapal. Nudziłam rodzicow przez 3 lata az wreszcie pamietnego dnia 16 marca 2007 roku ( 6 klasa ) poszlam na pierwsze zajecia skrzypiec. Do dzis moj stosunek do skrzypiec prawie wogole nie zmienil się oprocz tego ze na widok skrzypiec nie zamieniam się w jakas mumie stojaca i rozmyslajaca jakby to bylo, gdybym miala skrzypce w rece :) Wiem ze strasznie zanudzam, ale musialam wam to powiedziec :) Acha, na ilu skrzypcach graliscie w zyciu?? ja na 5 :P 1 u kolezanki, 2 wypozyczone 3i4 moje a 5 manufaktura u lutnika :) napiszcie cos podobnego jak ja o sobie, bedzie ciekawie :)))
18-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
mary, masz szczęście :) ja gdybym zaczęła grac w tedy kiedy o to prosiłam to grałabym już więcej niz 4 ;( gram 1,5 :) dobrze ze w ogóle zaczelam :P a mam 14 lat :)
18-10-2008, Od: Nowa
Odpowiedz
Ja zaczęłam grać jak miałam 15 lat...
17-10-2008, Od: mary
Odpowiedz
do Olimpii: miałam chyba 9 lat jak zaczełam grać,a teraz mam 13 lat.Gram 5 lat xd
17-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
Ile macie lat i kiedy zaczęliście grac??? jesli mowiliscie to mam krotka pamiec :)
17-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
4/4 na ogol zaczynaja sie od 56-7 cm - 60cm reszte zajmuje altowka :)
11-10-2008, Od: Piotrek
Odpowiedz
Witam jestesmy z Warszawy, poszukujemy klawiszy i skrzypiec dla urozmaicenia naszej muzyki. Gramy melodyjny death/black metal.
Kontakt:
gg 1676037
tel. 606275101
mail barman_85@wp.pl
16-10-2008, Od: w
Odpowiedz
w
12-10-2008, Od: chii
Odpowiedz
Piotrek gdybym miała talent już bym do Ciebie biegła, kocham taką muzykę!!! Już jestem Waszą fanką!
16-10-2008, Od: Piotrek
Odpowiedz
Nie potrzeba wielkich umiejętności. Jak chcesz możemy coś spróbować mamy własną sale prób więc nic nie zaszkodzi.
15-10-2008, Od: Maks
Odpowiedz
http://www.skrzypaczka.pl/skrzypce.html tu macie wielkości skrzypiec w centymetrach
15-10-2008, Od: tomek
Odpowiedz
mam skrzypce ale nie wiem czy są to 3/4 4/4 jak to zmieżyć?
14-10-2008, Od: basia g:)
Odpowiedz
co tam u was??
14-10-2008, Od: Maks
Odpowiedz
Do Kuby - poczytaj wcześniejsze wypowiedzi, bo to już któraś z rzędu osoba pyta się, czy jest sens, a odpowiedź wciąż jest ta sama :P
13-10-2008, Od: mary
Odpowiedz
hej,dawno mnie nie było,w ogóle dawno nie było mnie na necie :( jestem bardzo zajęta!
13-10-2008, Od: Kuba
Odpowiedz
Cieszę się,żę tu trafiłem. Prosto z mostu- szukam jakiegoś zajęcia poza studiowaniem i wlaśnie przyszła chwila dowiadywania się czegoś więcej na temat skrzypiec:) Czyli standard- czy jest sens? Dodam że nie grałem na niczym do tej pory i prawdopodobnie w grę wchodzi tylko nauka z ekursów i innych tego typu wynalazkow, ewentualnie metoda prób i błędów:)Wiadomo, myślę o tym jako o hobby tym abrdziej ze duzo czasu to to nie ma... Podsumowując- czy w wieku 20lat zabierać się za to? Czy nie będzie to wyrzucenie kasy w błoto?
Proszę o rady i opinie, z góry za nie dziękuję:) pozdrawiam!
13-10-2008, Od: Karola
Odpowiedz
Do ekspertów w dziedzinie gry na skrzypcach mam parę pytań, a mianowicie: gdy miałam 7 lat zaczęłam grać na tymże instrumencie, i swoja naukę kontynuowałam przez 3 lata. Pamiętam, ze byłam w tym bardzo dobra, aczkolwiek atmosfera szkoły muzycznej do której uczęszczałam była bardzo przytłaczająca a moja nauczycielka byłą istnym tyranem, bijącym mnie linijka po palcach, wiec każde spotkanie z tą kobieta było dla mnie straszne. Bardzo lubiłam grać na skrzypcach i sprawiało mi to ogromna przyjemność jednak nauka w szkole muzycznej odbierała mi całą satysfakcję w efekcie czego znienawidziłam również instrument. Teraz gdy mam lat 17 bardzo tęsknię za graniem, chciałam do tego wrócić juz ok 3 lata temu ale byłam bardzo uparta ( w myśl, że jak juz cos powiedziałam to muszę przy tym trwać). Teraz chciałabym zapytać osóby w podobnej sytuacji, czy z grą na skrzypcach jest tak jak z pływaniem (że tego sie nigdy nie zapomina?), nie dotknęłam instrumentu przez 7 lat (pozbyłam się skrzypiec w wieku 10 lat), nie wiem czy możliwe jest wrócenie do umiejętności z przed przerwy, a jesli czy długo by to trwało? czy potrzebne będą lekcje z profesjonalistą?
13-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
tez pawlikowski :)) ma ktos takie może??? bo chetnie bym pogadala o nich :))
Odpowiedz
Mam prawie takie same skrzypce jak te drugie z tej strony(sa trochę ciemniejsze) http://www.pawlikowscy.com.pl/index1_a.htm
:)
Odpowiedz
warszawa a moje miasto - pol polski :)
Odpowiedz
Jak mozna szybko odroznic game d-dur od h-mol??? nie patrząc na ostatni dzwięk utworu, jest jakis sposób?? :)
11-10-2008, Od: Inkaa
Odpowiedz
Dzięki,Maks. ;)
11-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
Jak mozna szybko odroznic game d-dur od h-mol??? nie patrząc na ostatni dzwięk utworu, jest jakis sposób?? :)
11-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
hmm... mail jest dobry, ale nut nie ma :P nic się nie dzieje ale dzięki za dobre chęci :) :)
10-10-2008, Od: Angela
Odpowiedz
dzieki Olimpia :):) teraz o wiele lepiej sie czuje... gra na skrzypcach zawsze mnie pasjonowała
wielkie dzięki raz jeszcze :D
10-10-2008, Od: Justyna
Odpowiedz
mam do sprzedania skrzypce fabryczne, dla początkujących rozm. 4/4. kontakt: justyna-hendler@o2.pl
10-10-2008, Od: Maks
Odpowiedz
Ok, tylko nie wiem co z tymi nutami zrobiłem. Wydrukowałem je i albo je usunaąłem, albo wsadziłem do jakiegoś folderu i nie moge znaleźć... Znalazłem co innego i wysłalem, nie wiem, czemu nie doszło. Może podałaś złego maila? Jeszcze poszukam tych nut co wydrukowałem i wtedy wyślę.
10-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
Maks, spóbuj jeszcze raz bo mi nie przesłało :)
Odpowiedz
Angela, dasz radę, nie słuchaj tych, którzy mówią że nie masz szans, to nie prawda.Małe dzieci uczą się wolniej bo nie są jeszcze w pełni wykształcone, nie myślą tak jak my i nie mają tyle cierpliwości :)
Odpowiedz
Dzięki Maks :)
09-10-2008, Od: Maks
Odpowiedz
Chociaż są na gitarę i flet, ale na skrzypcach też się da :P
Odpowiedz
A mam nuty ;] Już wysyłam.
Chociaż to dziwne, bo tylko dwie strony wydruku :D Nie wiem, to chyba jest takie krótkie ;)
09-10-2008, Od: Angela
Odpowiedz
Mozecie mi powiedziec czy majac 16 lat moge nauczyc sie grac na skrzypcach??? to bylo zawsze moje marzenie ale zastanawiam sie czy dam rade...
09-10-2008, Od: Olimpia
Odpowiedz
Maks, masz nuty do tej Ave Marii Ch. G.??? mógłbyś mi je przesłać na maila?? olimpiak94@tlen.pl
pozdro :)
Odpowiedz
No, jeśli masz 17 lat to chyba najlepiej 4/4, to skrzypce pełnowymiarowe...
08-10-2008, Od: ?
Odpowiedz
4/4