Sklep
26-09-2006, Od: Ola
Odpowiedz
Gra na skrzypcach to coś naprawdę pięknego, ale potrzeba też dużego poświęcenia. Trzeba to po prostu kochać. W każdym wieku można nauczyć się grać, ale oczywiście jak już mówiłam, trzeba sie do tego bardzo przyłożyć. Kolenda czy łatwa piosenka (jak dla mnie) na początku jest to góra miesiąc nauki, a potem tzreba stopniowo coraz trudniej i trudniej. Chociaż mam 14 lat od zeszłego roku gram na skrzypcach (a znam takich co zaczęli nawet po 30) już potrafię zagrać Ave Maria, co jest nie lada wyczynem, ale ja po prostu kocham grać na skrzypcach. To jest część mojego życia. Także wszystko przed tobą, jeśli tylko chcesz wszystko jest możliwe:) Pozdrawiam:)
16-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
eee... jak to o co? gama E dur przez jedną oktawę od e 1kreślnego do e 2kreślnego. potem tródźwięk E dur na prymie, czyli bez przewrotu i trójdźwiek A dur na kwincie czyli w drugim przewrocie...
17-10-2006, Od: gdae
Odpowiedz
"A dur na kwincie czyli w drugim przewrocie"
a nie łatwiej napisać, że jest po prostu kwartsekstowy? ;)
16-10-2006, Od: Lucyferus
Odpowiedz
Pianistka - jak to skąd... z google ;D polecam!!!! :D co wy byście zrobili bez mojej pomocy co nie? hehe ;D
16-10-2006, Od: Gabi
Odpowiedz
hehehe widze Pianistka ze sie znasz :) dla mnie to tak jakby po chinsku bylo napisane
Odpowiedz
Wie ktos o co w tym chodzi??http://www.violin-online.com/scale18veemajor.htm
Odpowiedz
:( angielskiego nie znam!! boze co ze mnie za osiol!!
16-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
nie wiem z kąd ta stronka została znaleziona Lucyferusie, ale jest genialna!! jest tam absolutnie wszystko. gorąco polecam poczatkującym i bardziej zaawansowanym:-)
16-10-2006, Od: Lucyferus
Odpowiedz
Witam ponownie :) jesli ktos szuka gdzie sie znajduja poszczegolne dzwieki i jak to wszystko wyglada gdzie nacisnac zeby wydobyc odpowiedni dzwiek (fotografie) i wiele innych ciekawostek oraz jak trzymac skrzypce to zapraszam na: http://www.violin-online.com po angielsku ale mysle ze wiele z was sie doczyta :)
15-10-2006, Od: Gabi
Odpowiedz
He he ale i tak tego nie kumam!!!
Odpowiedz
Fajnie Laura ze to napisalas bo tez nie wiedzilam....Adam jeszcze przed nami duzo nauki :)
15-10-2006, Od: Laura
Odpowiedz
Aadaam :) Mam nadzieję że przynajmniej znasz nazwy dżwięków strun: G małe, D razkreślne, A razkreślne i E dwukreślne. Odległość między dwoma sąsiednimi palcami to sekunda, czyli grając palcami po kolei idziemy po gamie. Więc na strunie G 1 palec to a, 2 to h, 3 to c, 4 to d. Jeśli któryś palec przesuniesz w górę lub w dół, dżwięk będzie niższy lub wyższy o pół tonu (lub więcej, jeśli masz rozciągliwe palce :D ). Pamiętaj, że to dopiero jest pierwsza pozycja. Pozucji na skrzypcach jest szesnaście bądź więcej. W każdej pozycjy te same dźwięki grane są innymi palcami i na innych strunach. Wydaje się to skomplikowane, ale nie jest:) i jedna rada: jeśli chcesz zacząć naukę gry na skrzypcach, najpierw dowiedz się, co to interwał i jak rozpoznawać poszczegółne interwały. No chyba że już to umiesz:) pozdrowionka [ahaa i będę tu wpadać częściej, bo mam z Wami wiele wspólnych tematów:]
Odpowiedz
Dziekujeee za odp :)Bede pisac jak mi idzie :D POzdrawiam!!
14-10-2006, Od: Adam
Odpowiedz
Dostałem wczoraj skrzypce :) są świetne, wszystko ok, tak jak pisze na stronce, tylko yyyyy jak ja mam na nich grać?! Nie wiem gdzie jaką nutę chwycić ani nic, może jakieś wskazówki podacie?
14-10-2006, Od: Laura
Odpowiedz
Kochana Gabi! :) Gram na skrzypcach 6 rok i trochę Ci mogę pomóc ;) Gryf (to czarne, tam gdzie przyciskasz palcami :D ) możesz czyścić czymkolwiek, co zawiera spirytus. Ja czyszczę perfumem. Ale uważaj, żeby ten spirytus nie dotknął pudła rezonansowego, bo wtedy zejdzie Ci lakier! Skrzypce po każdej i struny przecieraj po każdej grze suchą, najlepiej irchową szmatką. Ale to nie wystarczy. Co jakiś czas musisz wcierać w to drewno specjalny płyn do czyszczenia skrzypiec. A pręt smyczka też czyść szmatką. I nie martw się o ten smyczek! Mnie już chyba 10000 włosów poleciało :D żartuję ;) ale jeśli jeszcze jakieś włosie tam Ci zostało, to wszystko jest ok i można mimo to świetnie grać :) pozdrawiam serdecznie! :)
14-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
pewnie Ci wychodzi włosie bo nie naciągasz smyczka. na końcu koło żabki jest taka śruba jakby.czarno biała. trzeba ją przekręcać( nie pamiętam w tej chwili w którą stronę ale poczujesz bo zacznie stawiać opór) i jak już nie będzie się dało przekrecać dalej( oczywiście nie chodzi o przekrecanie z całej siły!!!) to znaczy, że naciągnęłaś. podobno to sie sprawdza delikatnie pukając włosiem o wierzch dłoni. jak będzie sie odbijać od dłoni i będziesz czuć że włosie to nie taki eee flak to będzie dobrze. po grze zawsze trzeba rozkręcać smyczek tak żeby włosie było w miare luźne, sflaczałe:-). to podobno bardzo ważne, ale nie wiem czemu więc nie pytaj:-)też nie wiedziałam na początku ale już mam wprawę i szybko mi to wszystko idzie. a kalafonie usuwa się( chodzi Ci o pręt smyczka oczywiście? bo włosie jest bardzo delikatne i w miare możliwości nie powinno sie go dotykać) wystarczy mięciutką suchą szmateczką wycierać smyczek i pudło skrzypiec. jak sie nie wyciera po każdym graniu to sie robi gruba i lepka warstwa kalafonii i chyba trzeba iść do lutnika ale nie jestem pewna. struny można czyścić zwykłym spirytusem ( odrobinka na miękką szmateczkę) bardzo ładnie czyści tylko trzeba uważać żeby nie skapnęło na skrzypce i części lakierowane bo moze lakier wyżreć. ja dostałam dokładną instrukcję z tymi wszystkimi sposobami od dostawcy, Ty nie? bo sama to bym na to nie wpadła:-) jakby co to pytakj, jak nie będę wiedzieć to koleżanek fachowych spytam.
14-10-2006, Od: Gabi
Odpowiedz
Jakos inaczej sobie wyobrazalam ta kalafonie :) Juz mialam chwile zwatpienia jak pierwszy raz pociagnelam smyczkiem heh heh bozeee co to byl za dzwiek!!Mam nadzieje ze z ta ksiazka bedzie mi jakos szlo :) Mam jeszcze pytanko.Chyba z moim smyczkiem jest cos nie tak juz drugi wlos mi wyszedl :( Jak sie usuwa kalafonie ze smyczka i ze strun? POzdrawiam!
13-10-2006, Od: pianistka :-{
Odpowiedz
a tak wogóle to zapraszam wszystkich kochających skrzypce na strone www. henglewscy.com.pl
jest tam super forum na którym można sie spytać o WSZYSTKO bardzo życzliwych mniej lub bardziej zaawansowanych muzyków( w sumie nie tylko skrzypków, ale wszystkich smyczkowców i gitarzystów nawet). wiem bo jestem od dawna tam i pytam o nawet najgłupsze rzeczy i mi odpowiadają bardzo mądrze. ze 100 razy mi pomogli tamtejsi forumowicze:-) no i mozna podyskutowac na ciekawe tematy jak równy z równym:)
13-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
też bna początku nie wiedziałam:-) wiesz, cały czas nie wszystko udaje mi się grać czysto i wogóle jeszcze gram jakieś proste utworki ze " szkoły gry na skrzypcach dla szkół I stopnia" ( :-) ) ale idzie mi coraz lepiej i ta czarna magia mi coraz bardziej jaśnieje w głowie. tylko Ci mówie żebyś sie nie załamywała jak ja bo ja też przeżyłam atak zwątpienia _ wydawało mi się że nie robię postępów, a robie tylko małe.:-) czasem mi się nie chce grać bo nic mi nie wychodzi to wtedy właczam sobie( najlepiej w telewizorze) jakiegoś skrzypka i to na mnie działa nie wiem czemu pobudzająco. może na Ciebie też bedzie:-) jak masz możliwosc to kup sobie taką szkołe gry na skrzypcach bo tam jest wszystko dokładnie opisane ale faktycznie przydałby sie jakiś nauczyciel. mnie na razie uczy koleżanka i to mi na początek wystarcza:-) pozdro i pisz koniecznie jak Ci idzie!!!
13-10-2006, Od: Gabi
Odpowiedz
Mam skrzypceeeeeeee!!!!!!!!!!!!!! Blagam niech ktos mi udzieli wskazowek!!Jestem zielona! Pianistka czy ta czarna kostka to kalafonia??? jak jej sie uzywa??
13-10-2006, Od: Laura
Odpowiedz
Tak, ta kostka to kalafonia :) smarujesz nią smyczek przed każdą grą na skrzypcach, lub nawet częściej; dokładnie, całe włosie. Wskazówek się nie da udzielić, bo jest ich za dużo, musisz mieć nauczyciela. Pozdrawiam :]
11-10-2006, Od: Lucyferus
Odpowiedz
skrzypce mam od niedawna dokladnie od 13wrzesnia, kupione na allegro firmy STAGG za 289zl na gwarancji 2lata i wszystko w komplecie :) smieje sie teraz z ludzi ktorzy sie smieja z tych co w wieku starszym i bez sluchu chca grac na skrzypach, przeciez ja Virtuoznem nie bede, to moje zainteresowanie - hobby wiec gram dla siebie, dla wlasnej satysfakcji, ludzi ktorzy sie wysmiewaja to po prostu sa zadumani w sobie i nie potrafioa docenic marzen i staran innych ludzi i mam nadzieje ze jakis 'WIELKI" virtuoz skrzypiec ze szkoly muzycznej to przeczyta ktory napewno sie smial z nie jednego. P.S. mam 21lat a gra idzie mi swietnie, na poczatku mialem nauczycielke ale nie za dlugo, teraz juz sam cwicze z nutami i naprawde polecam bo da sie grac :)
12-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
no w koncu ktos madry na tym forum!! gratuluje podejscia, tylko z jednym sie nie zgadzam... w kazdym wieku mozna zostac wirtuozem!!!
11-10-2006, Od: od marta
Odpowiedz
moim marzeniem od dziecka była gra na skrzypcach ale kompletnie nie mam słuchu co robiś???nauczyciele nie dają mi szans
10-10-2006, Od: Adam
Odpowiedz
Yupi! Właśnie wysłałem zamówienie, żeby przysłali mi skrzypce z tej stronki :) Czekam z niecierpliwością!
09-10-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
Cześć wszystkim! Widzę, że coraz więcej osób kupuje skrzypce. Chyba nie muszę pisać, że cudownie jest to czytać. Klaudia, idzie mi coraz lepiej, łatwe utwory na orkiestrę albo kwartet gram (próbuję)z płytą :) im dłużej posiadam ten cudowny sprzęt tym łatwiej mi się na nim gra. Nie zapomnę, kiedy pierwszy raz go dotknęłam...nic innego w oczach. Pozdrawiam wszystkich i życzę sukcesów!!
07-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
ja też jestem " za stara" ( 15 lat) a i tak prosze rodziców o nauczyciela:-) jak na razie uczy mnie koleżanka, ale powoli zaczynają się trudne rzeczy i ona nie jest w stanie mi wytłumaczyć...
p.s NIgel Kennedy w Wawie!!! a i tak nie moge iść bo bilety są za drogie...:-( może będzie jakaś transmisja???
p.p.s. I love the violin too!!
06-10-2006, Od: Gabi
Odpowiedz
Kupilam takie jak ty :) czyli Ever Play! Boze juz sie nie moge doczekac jak ich dotkneeee :D
Z ta ksiegarnia to kiepsko... Niedawno patrzylam czy cos maja ciekawego i doslownie nic nie bylo!! zobacze na allegro.Jezeli chodzi o nauczyciela to tez mam z tym problem.Mowilam moim rodzicom ze chcialabym miec prywatne lekcje ale oni sie z tego smieja....bo jestem za stara....wiec o nauczycielu moge sobie pomarzyc :( POzdrawiam!KOCHAM skrzypceeeeeee :P
06-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
a tak z ciekawości Gabi, jakie skrzypce kupiłaś??
06-10-2006, Od: Gabi
Odpowiedz
Huraaaa kupilam skrzypce! TEraz tylko musze cierpliwie na nie czekac:)Nie mam zielonego pojecia jak sie czyta z nut znacie jakies stronki? i wszelkie rady dla poczatkujacych!!!gg7419687
06-10-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
hej Gabi! tak szczerze to radzę wybrac się do jakieś kśięgarni muzycznej i kupić coś w stylu" zasady muzyki " albo " teoria muzyki". tam jest wszystko, łącznie z nutami na początek, a potem już trudniejsze rzeczy, które też się przydają w grze na instrumentach. myśle, że w necie można takie pozycje zamówić jak nie masz gdzieś obok siebie ksiegarni muzycznej. no i w tzw" szkole gry na skrzypcach" też zazwyczaj są PODSTAWY PODSTAW jeśli chodzi o nuty i interwały, a wogóle najlepszym wyjściem jest nauczyciel.:-) sama poluje na kogoś takigo ale... ech rodzice nie chcą mi zasponsorowac nauczyciela, bo chcą , żebym była pianistką:-(
03-10-2006, Od: kala
Odpowiedz
Cześć! to ja Klaudia. witam ponownie w wielkim świecie... Aśka jak ci idzie gra? bo mi dobrze... w dalszym ciągu chodzę na lekcje,jest fajnie i w ogóle skrzypce są super, i niech moc bedzie z wami skrzypkami!!! papatki...;-)
23-09-2006, Od: GABI
Odpowiedz
Hej Magda tez sie zastanawiam jaka firme wybrac i chyba kupuje Ever Play.POzdrawiam!
27-09-2006, Od: Magda
Odpowiedz
Dzisiaj w sklepie muzycznym, gdzie mają te i te w tej samej cenie, kobieta powiedziała mi, że o Ever Play nikt nie pyta, a Stagg'i kupuje regularnie nauczyciel do szkoły. Mówiła mi też o dziewczynie po dwudziestce, która jak przyniosła stagg'a na lekcję, to nauczycielka nie chciała uwieżyć, że dziewczyna dała za nie 300 zł. Aha! Dziewczynie dobrze idzie i jest bardzo zadowolona!
02-10-2006, Od: Jarek
Odpowiedz
Wszystko zależy jaki rejon i kto poleca. U nas akurat nikt nie pyta o Stagga, a wszyscy chcą kupować EverPlaya, także nauczyciele do szkół. Też nie mogą uwierzyć, że za cenę praktycznie samego futerału dostaje się tak dobrze wykonany instrument. Zobaczcie ile kosztuje sam futerał: http://www.henglewscy.com.pl/sklep/ProduktKodOpis.php?ProduktKod=2922
I jeszcze jedno: EverPlay w przeciwieństwie do innych firm, wszystkie elementy ma drewniane a nie z plastiku, a strunociąg z lekkich stopów, a nie pękający z tworzywa. To nie są już zabawki tylko prawdziwe instrumenty.
25-09-2006, Od: Magda
Odpowiedz
Również Cię pozdrawiam i życzę sukcesów w nauce.
29-09-2006, Od: Edyta mama Kariny
Odpowiedz
Witam wszystkich! Moja 6-letnia córka zapragnęła ostatnio, by uczyć się gry na skrzypcach. Pragnienie utrzymuje się już jakiś czas, postanowiłam więc choćby "na próbę" zorganizować jej lekcje gry, takie dla zupełnie początkujących. Bardzo proszę o wszelkie możliwe rady, od czego zacząć, gdzie szukać, co powinna umieć, zanim pójdzie na pierwszą lekcję? No i potrzebuję nauczyciela dla takiego szkraba. Jestem z Warszawy. Kontakt: edyta-soska@wp.pl lub tel. 0504 559 195
20-08-2006, Od: fred
Odpowiedz
Kupilem nowe skrzypce ,to bardzo ciekawy instrument o czarujacym brzmieniu.Nigdy nie jest zapozno na nuke mam 59 lat.Skrzypce nie maja dzwieku jestem w kropc tu informacji
26-09-2006, Od: Ja
Odpowiedz
chyba musisz udać sie do kogoś kto ci je nastroi, ja tez tak miałam i dopiero gdy nauczyciel je nastroił grały, a inaczej raczej nie zagrają:)
26-09-2006, Od: Olka
Odpowiedz
...Hejka mam małe pytanko ma ktoś może gdzieś nuty do piosenek Vanessy Mae? Wiem, że to raczej nierealne, ale prosze o kontakt, albo odpowiedź. Mój numer gg1931526
16-09-2006, Od: Czerniu
Odpowiedz
ma ktpos moze nuty ave maria j.s.bacha oczywiscie na skrzypce
jak tak to czerniu@o2.pl
26-09-2006, Od: Ola
Odpowiedz
chyba gdzieś leżą u mnie w domu te nuty, postaram się znaleźć, jak chcesz to zagadaj do mnie na gg 1931526:)
23-09-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
Tak, polecam Ever Play. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
07-09-2006, Od: agatka
Odpowiedz
mam skrzypce od miesiąca i już coś mi wychodzi , ucze się całkiem sama i mam 14 lat. jednak moja gra nie jest zbyt dokładna, i zdeczka przypomina buczenie(chociaż inni rozpoznają co gram)chciałabym jakiejś porady żeby to się zmienio iżebym grała lepiej .bardzo proszę o radę PS. POZDRAWIAM WSZYSTKICH SKRZYPKÓW:):):):):)
20-09-2006, Od: :)
Odpowiedz
radze ci jednak skorzystac z pomocy nauczyciela. zreszta jesli masz 14 lat to na pewno cie jeszcze przyjma do szkoly. ja tez gram od niedawna, ale przerwy w lekcjach zle mi robia. na skrzypcach robi sie takie bledy, ze samemu trudno na nie wpasc, a nauczyciel od razu wylapuje i poprawia. mi tez sie czesto wydaje, ze gram juz cos dobrze, a moja nauczycielka znajduje jeszcze mnostwo niedorobek...
zycze powodzenia !!! nie zrazaj sie !!!
17-09-2006, Od: GAbi
Odpowiedz
Huraaa niedlugo dostane skrzypce!!Prosze was o rade lepsze Ever Play czy Stagg moze jeszcze jekies inne bo na lutnicze mnie nie stać :(
20-09-2006, Od: Mary
Odpowiedz
Jak skrzypce to tylko stare... wbrew pozorom nie są takie drogie. Raz miałam doczynienia ze skrzypcami "z allegro" tzn skrzypce, futerał, smyczek, kalafonia i inne bajery za 300 zł. Lutnik powiedział, żeby je jak najszybciej oddać, bo nie wiadomo, czy się nie rozeschną za pół roku.
17-09-2006, Od: pianistka ( i skrzypaczka!!!!!!!!!!!)
Odpowiedz
ja niedawno kupiłam ever i nie są takie złe. mają kilka drobnych wad, ale nauczyciel lub koleżanka to może naprawić. są ładne, wszystko działa jak należy i wogóle. kalafonia dobra futerał extra zapasowa struna e jest, ale na razie się nie przydaje bo jeszcze nie zerwałam(!!!):-)
14-09-2006, Od: justyna
Odpowiedz
juchu!!! mama znalazła mi prywatnego nauczyciela. pierwsz lekcja za dwie godziny
ps.to całkiem miły pan, wyporzyczył mi skrzypce na rok
07-09-2006, Od: ****
Odpowiedz
Jaka ja jestem szczęśliwa. Będę się uczyć gry na skrzypcach w prywatnej szkole. A z państwowej się wypisałam oczywiście, ale nawet się cieszę.