Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 4451-4500 z 13709  Wstecz  Dalej     Sklep

19-09-2016, Od: Anna Odpowiedz
Dziękuję, zatem pewnie się zdecydujemy.

19-09-2016, Od: Mikołaj Odpowiedz
Witam. W ubiegłym tygodniu pytałem o Hofnera AS-160E.
Planowałem zakup używanych ale po przeczytaniu Pańskich uwag chyba zrezygnuję. Zbyt wielkie ryzyko. Wolę kupić nowy instr. może troszkę niższej klasy ale sprawdzony i ulepszony w Pana pracowni. Dysponuję kwotą ok. 800 zł. To będzie prezent dla dorosłej osoby po szkole średniej w klasie skrzypiec do cichego ćwiczenia w domu na słuchawkach.

19-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
W szkole średniej zapewne grał na skrzypcach o wartości powyżej 3 tys zł, więc odczuje różnicę przy skrzypcach poniżej tysiąca. Zwłaszcza że elektryka podraża. To znaczy że skrzypce elektryczne za 800 zł są jakościowo na poziomie skrzypiec akustycznych za 600 zł. Weźmy nawet same struny, które w nowych skrzypcach są warte 20 zł, a ta osoba pewnie grała na strunach za 200 zł. To oczywiście może sobie zmienić. Tylko zwracam uwagę na różnice. Poprawki faktycznie wiele dają dobrego. Mieszcząc się w cenie można poprawić rozmieszczenie strun, kształt podstawka, ale już trudno byłoby nie podnosząc ceny powalczyć o idealny kształt podstrunnicy.
Ogólnie w tej cenie najlepsze będą Pengano. Jeśli to nie będzie służyć do dalszego rozwoju, tylko jako zabawa amatorska to powinny wystarczyć.

19-09-2016, Od: Marcin Odpowiedz
Witam.
Chciałbym przesiąść sie po kilkunastu latach samodzielnej nauki amatorskiego pogrywania na gitarze klasycznej kupionej za niewielkie pieniądze na elektroakustyka z przedziału 1000-2000. Brzmienie mojego pudla juz mnie nie cieszy :)Poczytałem, pooglądałem na Youtube Pana fachowych wypowiedzi bez owijki w bawełnę :)i poproszę o doradzenie w co celować. Czy u Pana można kupic także inne gitary oprócz tych ze strony czy allegro ? Tam znalazłem Ibaneza AW65 z przetwornikiem który wydaje sie być fajną gitarką. Czy posiada Pan doświadczenie z gitarami Takamine GD20CE-NS (ok1600) czy GD71CE-NAT (ok1900)czy taniutkiego GD11MCE-NS(do1200) całego z mahoniu. O takamine naczytalem sie dużo pochlebnych opini. Można je jakos porównać z Ibanezem. Osobiście najbardziej podobaja mi sie naturalne kolory w pełni matowe. Czy gitara cala z mahoniu to dobry wybór np Ibanez AW54CE ? Kilkakrotnie słyszałem też żeby dozbierac do 3000 i kupić Furcha D40 z przetwornikiem który brzmieniowo bije inne o głowę. Poproszę o poradę.

19-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Nie mam dużego doświadczenia z drogimi modelami, ale na pewno jest zależność jakości od ceny. Można się spodziewać że droższe będą lepsze. Natomiast mahoń ładnie wygląda, ale to nie jest topowy materiał na przody pod względem muzycznym. Króluje świerk, a do cieplejszych brzmień także cedr. Tego bym się trzymał. Z drugiej strony Martin potrafi zrobić świetnie grającą gitarę także ze sklejki za 3-4 tys zł, więc pewnie i mahoń da się dobrać taki żeby grał. Ale to lepiej samemu posłuchać na żywo. Każdy ma inne upodobania i inaczej odbiera dźwięk. Technicznie każda z tych gitar powinna być dobra, a co się spodoba, to już kwestia gustu.

17-09-2016, Od: Mikołaj Odpowiedz
Witam. Co sądzi Pan o skrzypcach elektrycznych Hofner AS-160E-v. Czy ma Pan jakieś informacje o tym modelu np. często powtarzający się defekt? Mam zamiar kupić używane a podejrzanie dużo ogłoszeń jest z tym modelem :)

17-09-2016, Od: Ela Odpowiedz
Jeśli sprowadzają z Chin, a tak jest w modelach AS, to ponad miesiąc płynie statek w ciężkich warunkach równikowych. Często w kontenerach stoi woda i jest gorąco. Nawet jeśli fabrycznie dopracują, co jest rzadkością, to jednak po takiej dostawie drewno zmienia kształty i wymiary. Trzeba robić korekty, a Niemców na to nie stać. Jeżeli niemiecka marka, to tylko taka która ma w Polsce oddział z lutnikiem na pokładzie. Albo instrumenty autentycznie niemieckie, czyli powyżej 2000 EUR.

17-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Wczoraj wysyłałem AS-160V akustyczne. Były dobre, ale ustawione koszmarnie. Godzinę je poprawiałem i doprowadzałem do porządku. Spore korekty prożka, podstawek do wymiany i dorobienia od nowa. Trzy egzemplarze miały te same problemy. Jeśli tamte też takie są, to po zakupie należy od razu odwiedzić lutnika i zapłacić za korekty. Niestety praca w Niemczech jest bardzo droga. Poprawki i regulacje podrożyłyby produkt pewnie o jakieś 100 EUR. Dlatego nie poprawiają i tak to wygląda.

19-09-2016, Od: Mikołaj Odpowiedz
Tego się obawiałem. Ale czy w takim razie można powiedzieć, że ten pseudo Hofner to ta sama półka brzmieniowa i jakościowa co np. Harley Benton HBV 840 ?

17-09-2016, Od: Ben Odpowiedz
Nie miałem w ręku, ale faktycznie dużo osób pozbywa się tego po zakupie, a w sklepach widuje się napis "Produkt wycofany z oferty." lub "B-Stock" czyli z wadami lub ze zwrotów. Modele AS to w zasadzie nie Hofner, tylko podmarka Alfred Stingl. Nie są niemieckie, tylko zwykłe chińskie. 30% taniej kupimy to samo jakościowo, lecz pod inną marką, importowane bezpośrednio, bez płacenia tantiem na niemieckie biura i znaczek firmowy.

17-09-2016, Od: Mikołaj Odpowiedz
Tego się obawiałem. Ale czy w takim razie można powiedzieć, że ten pseudo Hofner to ta sama półka brzmieniowa i jakościowa co np. Harley Benton HBV 840 ?

18-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Raczej porównywalne do skrzypiec za 900 zł. Te tańsze są w zasadzie nie dokończone, bo przy tak niskim budżecie brakuje środków na dopracowanie. W Harleyach trzeba dopracować prożek, podstawek, poprawić rozmieszczenie i wysokość strun, czasem popracować przy kołkach. Szczególnie współpraca i spasowanie podstawka z przetwornikiem piezo ma duży wpływ na brzmienie. Także akcesoria w tańszych modelach są mocno okrojone. Gorsze smyczki, futerał nawet nie ma kieszeni i jest płaski i cienki, co zagraża skrzypcom. Słuchawki można od razu wyrzucić do kosza. Jest masa różnych takich drobnych innych mankamentów wynikających z niedofinansowania. Więc to jednak nie to samo. Pracy przy tańszych skrzypcach jest więcej niż przy droższych.
Zakup w sklepie zagranicznym to też pewne utrudnienia, spore koszty ewentualnych przesyłek. W polskich sklepach można korzystać ze zwrotów. Jeśli mamy coś odsyłać do Niemiec to nagle kurier żąda 300 zł za paczkę. To już się nie opłaca.

18-09-2016, Od: MG Odpowiedz
Witam czy ktos podpowie mi odnosnie saxofonu jaka jest roznica miedzy ustnikami drozszymi 500 zl-100zl ? Dzieki MG

18-09-2016, Od: Ala Odpowiedz
Różnica jest w jakości, trwałości i precyzji wykonania. Na droższych gra się zwykle łatwiej i przyjemniej.

18-09-2016, Od: mg Odpowiedz
Jak poznac utalentowane dziecko? GRA 6 miesiecy I wszystko umie co jej sie zada skrzypce u was zaczynala porady itp?

Pokazać doświadczonemu nauczycielowi z akademii.

17-09-2016, Od: Hubert Odpowiedz
Witam. Czy posiadają państwo skrzypce 4/4 elektryczne dla leworęcznych? A jeśli nie , to gdzie można takie zdobyć?

Tanich modeli nie robi się w wersji leworęcznej. Trzeba na zamówienie, albo przerabiać, ale nie jest to proste.

15-09-2016, Od: Paweł Odpowiedz
Witam,
Szukam skrzypiec 4/4 dla córki (4 klasa SM 1st.). Myślę o Sandner CV-4 lub CV-6. Do tej pory gra na skrzypcach 3/4 Yamaha. Proszę o poradę, które wybrać, ewentualnie polecić coś dobrego w podobnej cenie.
Pozdrawiam

16-09-2016, Od: SPIN Odpowiedz
CV-4 to będzie poziom zbliżony do Yamahy. Jeśli ma być krok do przodu to raczej CV-6. Na obydwa modele mamy 10% promocji w stosunku do oficjalnego cennika. Natomiast jeżeli coś zbliżonego ceną do CV-4, to może Modena? Ciekawy instrument z charakterem.

16-09-2016, Od: Paweł Odpowiedz
Rozumiem, że można u Państwa zamówić CV-6.
Jaki będzie czas oczekiwania i jaka ostateczna cena.

16-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Zwykle kilka dni się czeka. Zestaw rozszerzony i dodatkowo korygowany 2290-10%=2061 zł.

15-09-2016, Od: marek Odpowiedz
Zastanawiam się nad zakupem skrzypiec Padva lub Pengano V200 Elite. Jakie są zalety i wady obu? Które wybrać?

15-09-2016, Od: marek Odpowiedz
I prosiłbym jeszcze o porównanie skrzypiec Yamaha i Strunal w podobnej cenie, około 1500 zł.

15-09-2016, Od: Benek Odpowiedz
Strunal i Pengano to podobna filozofia. Solidna budowa europejska, dość surowe, co może wielu osobom odpowiadać. Opcje wyposażenia kupuje się oddzielnie. Coś jak Volkswagen czy Mercedes standard.
Yamaha wiadomo - jak Toyota Corolla. Delikatniejsza, subtelniejsza konstrukcja, jak to u Japończyków. Dopracowana, przewidywalna, poprawna, ale ciut nudna.
Padva budzi największe emocje jak AlfaRomeo. Starano się wycisnąć maksimum możliwości i indywidualnego charakteru. Podobny styl jak Antyk, Sonata czy Modena. Skrzypce z duszą. Czy się spodobają sporo zależy od gustu.

06-09-2016, Od: monika Odpowiedz
moja corka rozpoczyna nauke w szkole muzycznej i instrument bedzie miec wypożyczony. natomiast ja chcialabym rozpoczac prywatnie rownolegle nauke i potrzebne mi sa jakiesskrzypce. prosze o jakies sugestie. konkretne modele na tej stronie. dziekuje

06-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Zależnie od budżetu Everplay za 399 zł albo Sandner za 599 zł lub 699 zł. W wersji bardzo oszczędnościowej może być Sandner za 350 zł.

06-09-2016, Od: monika Odpowiedz
skrzypce chcę,by były na tyle dobre, żeby córka osiagając rozmiar 4/4 i mając juz wyższe umiejętności mogła z nich też korzystać.moga być za 600-700 zł.

06-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Na okres gimnazjum polecane są instrumenty powyżej 1700 zł. Ale jeśli osiągnie rozmiar 4/4 wcześniej, to może takie za 700 zł będą wystarczające. Sporo zależy też od wymagań nauczyciela i od budżetu domowego. Z ciut lepszych można rozważyć Antyk plus za 1300 zł.

15-09-2016, Od: ? Odpowiedz
Mam do sprzedania skrzypce 1/2 Padva Set zakupione w sklepie Henglewscy. Bardzo ciepłe brzmienie. Cały zestaw skrzypce, smyczek, szyna, futerał. 850zł
tel. 504 336 906

15-09-2016, Od: Marcin Odpowiedz
Mam do sprzedania skrzypce 1/2 Padva Set zakupione w sklepie Henglewscy. Bardzo ciepłe brzmienie. Cały zestaw skrzypce, smyczek, szyna, futerał. 850zł

tel 50403360906

tel. 504 336 906

04-09-2016, Od: Anna Odpowiedz
Córka 6 letnia od pół roku gra na pożyczonych skrzypcach 1/8. Chcemy kupić jej teraz 1/4. Za rok myślimy o szkole muzycznej. Czy skrzypce EverPlay seria 6xx wystarczą, czy myśleć o czymś lepszym?

kontakt: 504 336 906

04-09-2016, Od: Ela Odpowiedz
Mówiąc o cenach skrzypiec zwykle mamy na myśli zestaw, w którym znajduje się przecież nie tylko instrument, ale także smyczek, futerał, kalafonia, o wartości około 150 zł. Czyli skrzypce za 400 zł zestaw, w zasadzie kosztują 250 zł. Nie jest to dużo jak na instrument.

04-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Powinny wystarczyć. Sporo szkół bazuje na tym modelu w początkowym okresie nauki. Za 2-3 lata będzie przejście na 1/2 i wtedy można pomyśleć o lepszych. Oczywiście przy wyborze należy brać pod uwagę także budżet domowy. Jeśli ktoś nie liczy się zbytnio z finansami, to lepszym wyborem są skrzypce za 1500 zł, bo jest to pewnym ułatwieniem i dla dziecka i dla nauczyciela. Drugi biegun to skrzypce po 200 zł, które ekstremalnie utrudnią naukę. To dobre dla rodziców którzy chcą udowodnić tezę "a nie mówiłem, że nic z tego grania nie będzie". Natomiast skrzypce za 400-600 zł to taki złoty środek, rozsądny wybór i kompromis między jakością a ceną.

14-09-2016, Od: Artur Odpowiedz
Witam ponownie, odpuściłem sobie tego LAG'a, natomiast mam zapytanie do zaproponowanych przez Pana gitar Cort, a mianowicie, która z oferowanych gitar akustycznych byłby najlepszym wyborem albowiem cenowo wygląda to od 685 do 930 zł. Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam

14-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
LAG jest od ręki w razie czego. Corty są bardzo dobre te litym przodem po 685 zł. Też dostępne od ręki.

06-09-2016, Od: Kasia Odpowiedz
Witam, proszę o informację, które skrzypce lepsze w rozmiarze 1/4 Pengano S Light czy Franz Sandner SV 300, albo jakieś inne w podobnej cenie? Czy dostępne są od ręki? Z góry dziękuję!

06-09-2016, Od: SPIN Odpowiedz
Jakość jest podobna. Sandner jest stabilny i przewidywalny. W zasadzie każdemu odpowiada jak na ten poziom cenowy. Jest stosunkowo mało wyżyłowany materiałowo i przez to trwały. Pengano też mają wielu zwolenników. Posiadają swój charakter, więc ocena bardziej zależy od gustu i egzemplarza. SV-300 1/4 są na tą chwilę dostępne od ręki, a Pengano w ciągu kilku dni.

14-09-2016, Od: Kasia Odpowiedz
Serdecznie dziękuję za porady. Zdecydowaliśmy się na Sandner SV-300. Dzisiaj dotarły i wszyscy zadowoleni (córka, nauczyciel i rodzice). Przy wyborze kolejnych skrzypiec, na pewno skorzystamy ze strony skrzypce.pl

14-09-2016, Od: Grzegorz Odpowiedz
Szukam klasycznej gitary 3/4 dla syna, który rozpoczął dopiero naukę. Z racji tego, że nie wiadomo co z tego wyjdzie, chciałbym kupić coś najtańszego ale nie zniechęcającego do gry. Co sądzicie Państwo o Hohner HC03, Yamaha C40 a może jest jeszcze coś ciekawszego w tej półce cenowej?

14-09-2016, Od: Ben Odpowiedz
Jeszcze Admira bywa niezła za 400 zł. Wszystkie można zamówić przez tą stronę już z korektami. To bardzo poprawia wygodę gry.

14-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Są dwie strategie zależne od budżetu. 3/4 to rozmiar z którego szybko się wyrasta. Można kupić Everplaya EV-122 za 250 zł, tylko koniecznie z korektami, bo ostatnie partie mają bardzo wysokie prożki. Jednak sama gitara dobra, z tych samych fabryk co dawniejsze Hohnery. Zaoszczędzone 200 zł można dołożyć za rok czy dwa do pełnowymiarowej docelowej gitary. Natomiast jeżeli budżet jest większy, to Yamaha, tylko chyba nie C40, lecz CS40 za 460 zł lub CGS103A za 520 zł. Nowe Hohnery nie są już takie same jak dawniej, więc raczej Yamaha.

13-09-2016, Od: Anna Odpowiedz
Zamierzam kupić skrzypce Ever Play dla uczniów. Czy przygotowanie do gry oznacza u Państwa także ewentualną korektę prożka i profilowanie podstawka, czy tylko założenie strun?

13-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
Najwięcej korekt robimy na prożkach i podstawkach, ale także inne elementy są poprawiane, zależnie od potrzeb. Polepsza to wygodę grania, brzmienie i strojenie, ale oczywiście nie zmieni skrzypiec fabrycznych w lutnicze. Są one po prostu trochę lepsze od przeciętnych sklepowych za tą cenę.

Ok, ale rozumiem, że korekta robiona przez lutnika :)

13-09-2016, Od: Jarek Odpowiedz
To wymaga szerszego wyjaśnienia: Chodzi o to, że trzeba tu zachować rozsądek. Podejście w pełni lutnicze było by w tym przypadku bardzo złe. Nie adekwatne do tego produktu. Koszty korekt w pełni lutniczych przekroczyłyby wartość instrumentu i podwoiły jego cenę. Efekt byłby krótkotrwały z uwagi na ograniczenia materiałowe i niewielką stabilność taniego drewna. Z resztą lutnicy ortodoksyjni nie są w stanie pójść na skróty, a tu trzeba wyrobić się w pół godziny, żeby nie podnosić ceny. Dlatego na przestrzeni 30 lat i przy wykonaniu około 10 tysięcy korekt opracowaliśmy metody uproszczone dedykowane specjalnie do takich instrumentów, aby nie podnosząc ceny uzyskać 90% pożądanego efektu. Z takiego ustawienia uczniowie i nauczyciele są zadowoleni. Walczenie o pozostałe 10% precyzji zajęło by wielokrotnie więcej czasu i nie miało by uzasadnienia ekonomicznego dla produktów tańszych niż przeciętne.

W praktyce wygląda to tak, że skrzypce fabryczne ze sklepów często mają np. na prożku jedną strunę odsuniętą o milimetr od innych, albo struny na wysokości ponad milimetr na prożku. Wtedy gra się niewygodnie. Z naszego sklepu takie skrzypce nie mają prawa wyjść do klienta. Ale też nie walczymy o mikrony, bo to nie ma sensu. Ma być przyzwoicie i wygodnie. Jeśli podstawek jest płaski i ma struny w jednej linii, to uczniowi trudno jest znaleźć właściwą strunę. Też to poprawiamy, żeby kąty były rozsądne. Jeśli jakaś struna bardzo fałszuje, albo ma korozję na przegięciu, to wymieniamy, bo wiadomo że pęknie. I tak wiele innych czynności których normalne sklepy nie wykonują przed sprzedażą. Do tego testy naprężeniowe sprawdzające wytrzymałość. Czasem warto coś też zrobić przy kołkach, czasem przy mikrostroikach. Były modele gdzie trzeba było robić szlif podstrunnicy, żeby poprawić hol (relief), czasem dopasowanie podstawka do płyty lub całkowita wymiana, ale wszystko w ramach rozsądku, tak żeby nie podnosić ceny.

Oczywiście jeśli ktoś potrzebuje, to można zamówić dowolną ilość dodatkowych godzin pracy odpłatnie na zwiększenie precyzji. Każda godzina to dokładniejsze dopracowanie skrzypiec. Jednak lepszą strategią jest w takim przypadku po prostu zamówienie droższego instrumentu, który takie dodatkowe godziny ma już wliczone, a jest przy okazji lepszy materiałowo. Przypomnę, że dobre drewno kosztuje tysiąc złotych jeszcze zanim zacznie się budować z niego skrzypce.

Kolejne pytanie: jak jest ze smyczkami w tych egzemplarzach? Czy jest możliwość wymiany, jeśli trafi się krzywy(nie mówię o super właściwościach, ale o samym kształcie)? Sprawdzacie to Państwo przed wysyłką?

Wyświetlono wiadomości 4451-4500 z 13709  Wstecz  Dalej