Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 8301-8350 z 13655  Wstecz  Dalej     Sklep

14-02-2011, Od: Michał Odpowiedz
Zapraszam na warsztaty gry na skrzypcach z wiejskim skrzypkiem z Radomszczyzny Janem Gacą (rocznik 1933). To jeden z wirtuzów skrzypiec starego pokolenia muzykantów. Ostatnie miejsca! Kraków, 18-20 lutego 2011, wszystkie informacje na stronie http://to-pole.org

13-02-2011, Od: basia m Odpowiedz
czy to prawda,że skrzypce evar play są do niczego /chciałabym grać na nich muzykę folklorystyczną

30-01-2011, Od: julia Odpowiedz
Witam.Moja córka gra na skrzypcach EvarPlay1/4.Wyrosła już z nich i muszę kupić 1/2.Chcę kupić jakieś lepsze.Jakią firmę polecacie???Może ktoś ma jakieś dobre skrzypce 1/2.

12-02-2011, Od: X Odpowiedz
Polecam lutnicze :) Fabryczne się nie umywają :)

31-01-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Skrzypce fabryczne są od 100 zł do 3 tys. zł, manufakturowe od 3 tys. do 6 tys. i powyżej 6 tys. skrzypce lutnicze. Myślę że na dobre skrzypce to jeszcze za wcześnie, ale można wybrać coś z przeciętnej półki uczniowskiej np. mamy komplety Strunal 1/2 w cenie 900 zł, albo najtańsze zestawy fabryczne firmowane przez Państwa Henglewskich za 1250 zł.

28-01-2011, Od: Alicja Odpowiedz
hej mam pytanko jakie skrzypce są odpowiednie dla 9latki na początek

30-01-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Prawdopodobnie 1/2: http://skrzypce.pl/rozmiary.html

03-02-2011, Od: ktośś Odpowiedz
to też zalezy jak duza jest ta 9-latka;) Bo ja w tym wieku grałam juz na 3/4;D Jeśli ma długie palce i ręke to myśle że nie ma co się bawić w 1/2;)

14-01-2011, Od: Marcin Odpowiedz
Witam, mam do zaoferowania skrzypce Verona Violin Custom FT-V11, kupione w grugniu (na gwiazdkę) ze sklepu skrzypce.pl
Zapłaciłem za nie 599 zł, w sklepie kosztują obecnie 579 zł. W komplecie solidny futerał, smyczek, kalafonia, najcieńsza struna, higrometr oraz podpórka HOX (również ze sklepu skrzypce.pl za 28 zł)
Na skrzypcach grałem kilka razy i uznałem że instrument ten jest dla mnie zbyt trudny.
Wszystko oczywiście jest jak nowe.
Za cały komplet proponuje cenę 500 zł plus koszt wysyłki.
Kontakt: Marcin tel. 500 092 455, e-mail: specjalista1@wp.pl

25-01-2011, Od: Andrzej Odpowiedz
Marcin zapomniałeś podać rozmiar

28-01-2011, Od: Marcin Odpowiedz
Witam, rozmiar skrzypiec to 4/4
Dziękuję za podpowiedź Andrzeju

23-01-2011, Od: gdr45y84y48e943008954 Odpowiedz
swhhey4e83u49378548ue8u3832iiwo1ik

19-01-2011, Od: MAREK Odpowiedz
witam , posiadam skrzypce opatrzone wewnątrz karteczka ST ŁOBUZ Własna budowa SOLO 1929 R może ktoś jest zainteresowany e-mail: marekdziubala@onet.eu

06-01-2011, Od: K A S I A Odpowiedz
Witam, ile moga kosztowac lekcje praywatne? Moje dziecko(12lat)chce zaczac gre na skrzypcach. Nie wiem jakich cen moge sie spodziewac? ktos mi poda jakis przedzial cenowy?

13-01-2011, Od: Jarek Odpowiedz
Podobnie jak korepetycje, czyli od 20 zł do 60 zł za godzinę. Ewentualnie plus dojazd. Najniższe ceny będą w małych miejscowościach i u studentów. Drożej wyjdzie to w dużych miastach i u doświadczonych nauczycieli.

27-12-2010, Od: Gab Odpowiedz
Smyczek nagle przestał grać (od żabki do mniej-więcej połowy). Co się mogło stać i co mam z tym zrobić?

12-01-2011, Od: Kamil Odpowiedz
haha to jesteś naprawdę zdolna! Żeby tak zdewastować smyczek to trzeba się niewiem jak starać.... radzę kupić nowy, bo jeszcze zniszczysz struny xD

06-01-2011, Od: Nokti Odpowiedz
Może ci się potłuścił? Mojej koleżance smyczek przerywał po tym, jak próbowała grać na własnych włosach (to było dawno temu :).

28-12-2010, Od: sylwek Odpowiedz
moze nasmarować smyczek kalafonią :)

28-12-2010, Od: Gab Odpowiedz
Niestety to nic nie dało, bo kalafonia w ogóle nie chce trzymać się tego miejsca... :(

28-12-2010, Od: Gab Odpowiedz
Niestety to nic nie dało bo kalafonia w ogóle nie trzyma się tego miejsca... :(

30-12-2010, Od: Jarek Odpowiedz
Pewnie jest gładka nowa kalafonia. Trzeba ją zmatowić o papier ścierny lub jakiś szorstki kamień lub potrzeć o nasmarowaną część włosia to się zmatowi. Potem można śmiało smarować smyczek. Na pewno się uda.

30-12-2010, Od: :) Odpowiedz
musisz uprać włosie albo zainwestować w nowy smyczek:P

12-01-2011, Od: Gab Odpowiedz
Dzięki wszystkim za pomoc :D Kupiłam inną kalafonię i smyczek już "działa" jak należy ;)

10-01-2011, Od: mimi Odpowiedz
fajnie, ze ktos czyta i odpisuje na posty;/

10-01-2011, Od: Piotr Odpowiedz
Mam pytanie co powiecie o skrzypcach czeskich strunal czy ktoś grał na tych skrzypcach ale koncertowych

05-01-2011, Od: Hana Odpowiedz
kupiłam wczoraj skrzypce EverPlay 4/4.Słuch mam b.dobry,w życiu nie miałam do czynienia ze skrzypcami(flet,pianino owszem) i bez jakiegokolwiek samouczka dziś już potrafię zagrac kolędę "lulajze Jezuniu" oczywiście co najwyżej na ocenę dostateczną, ale za parę dni mam nadzieje ze będzie już całkiem czysto.Także jeśli macie poczucie słuchu,to nie rezygnujcie!!cała lewa ręka boli,trochę przesadziłam z tą fascynacją, ale niech się ręka prZyzwyczaja:-))

03-01-2011, Od: Andy Odpowiedz
Gram amatorsko na akordeonie, fortepianie-syntezatorze, gitarze. Czesto zdarza się, że przy graniu "ogniskowym" np. szant gitara brzmi monotonnie i super byłoby ją wzbogacić skrzypcami. Czy nie sądzicie, że do tego celu nadałyby się świetnie skrzypce z progami?

02-01-2011, Od: :)) Odpowiedz
heheh, ktos tan ponizej napisł, ze ma 19 lat i zastanawia sie, czy nie jest abyt stary aby zaczac grac na skrzypchach ;)

Ja mam 30-tke na karku i własnie zastanawiam sie powaznie nad powrotem do gry :) Jako małolata chodziam do szkoły muzycznej 1-go stopnia, która ukonczyłam. Oczywiscie wiele mi uciekło przez te lata :) ale....ale postanowiłam po latach powrócic:) sprawdzic jak bedzie mi szło :))

Zatem nie ma sie co zastanawiac :) jesli jest ochota to do dzieła !

23-12-2010, Od: Jurek Odpowiedz
Widzę tu dużo pytań odnośnie nauki gry na skrzypcach ale mało kto odpowiada :( i nadal nic nie wiadomo

1. Trzeba dużo ćwiczyć, bo samo się nie nauczy.
2. Nauczyciel jest przydatny, ale jak się nie ma na niego pieniędzy to spokojnie można nadrobić zaciekłością i wytrwałością.
3. Jest trochę materiałów w necie, głównie na zagranicznych stronach: http://www.google.pl/search?q=violin+lesson

27-12-2010, Od: G Odpowiedz
Smyczek (od żabki do mniej-więcej połowy) przestał grać, jest jakby na nim tłuszcz czy jakiś brud.Co się z nim mogło stać i czym to mam wyczyścić?

Proponuję wytrwale smarować kalafonią, tylko nie taką gładką nową, ale już zmatowioną. Najlepiej smarować na granicy części już nasmarowanej i gładkiej i w ten sposób powiększać obszar nasmarowany. Struny można przetrzeć szmatką zamoczoną w spirytusie.

21-12-2010, Od: Ewelina Odpowiedz
Witam! Gram na gitarze, jestem samoukiem. Od trzech lat gram doskonale. Ostatnio zastanawiam się nad zakupem skrzypiec. To też instrument strunowy. Czy tj. z gitarą mam szansę sama nauczyć się gry na skrzypcach? Od czego powinnam zacząć? Mogę np. uczyć się, oglądając filmy z nauki gry?

27-12-2010, Od: mateo Odpowiedz
doskonale... krótko mowiac "w dupie bylas gówno widzialas" a za skrzypce sie nie bierz...

22-12-2010, Od: Kamil Odpowiedz
Witaj, Ewelino.
Niestety niemożliwym jes, aby nauczyć się gry samemu. Ja uczę się od 7 roku życia i przez te 8 lat nie mogę jeszcze powiedzieć że gram na skrzypcach, ponieważ perfekcję osiąga się po ok. 12 latach codziennych, kilkugodzinnych ćwiczeń.
Radzę ci poszukać prywatnego nauczyciela, lub zapisać się do prywatnej szkoły muzycznej. Pamiętaj też że na początku będzie ciężko, a twoje palce będą wiecznie porozcinane przez struny i trzymam kciuki że to nie przeszkodzi ci w twoich planach. Osobiście bardzo zachęcam do spróbowania, a jeśli chcesz odpowiedzieć, lub zapytać o coś jeszcze pisz na: e-mail kku96@o2.pl , lub na gg 31923752

Niemożliwym jest, aby nauczyć się gry samemu? Bzdura! Mój kolega w wieku 42 lat kupił sobie tanie skrzypce i po roku gra doskonale. Potrafi każdą melodię zagrać. Ćwiczył przez rok godzinę dziennie. Oczywiście nie zostanie wirtuozem, ale gra sprawia mu wielką przyjemność i przecież o to chodzi.

21-12-2010, Od: Natalia Odpowiedz
Witam! Już od długiego czasu interesował mnie ten instrument, jednakże z braku wolnych miejsc na niego, zapisałam się na naukę gry na gitarze klasycznej. Nie zadowoliło mnie to, więc ze szkoły się wypisałam. Niestety, jestem już za stara, żeby zapisać się do szkoły muzycznej powtórny raz (mam 15 lat), a skrzypce mnie niesamowicie pociągają. Jednakże rodzice uważają, że ta szkoła muzyczna to był słomiany zapał z mojej strony i wątpię by chcieli mi opłacić lekcje gry... Instrument kupię, nie ma problemu, ale jednak boję się, że sama nie dam rady, a instrument będzie leżał... Czy nauka naprawdę jest taka trudna? To znaczy, czy da się samemu nauczyć czy raczej nie?
I ile kosztuje jedna lekcja gry (tak średnio)? Wiem, że to zależy, ale ile wy płacicie?

Wiele osób uczy się samodzielnie, bo lekcje kosztują od 30 do 50 zł za godzinę, czyli w sumie drożej niż instrument. Polecam stronę http://violinonline.com/ oraz http://www.youtube.com/results?search_query=violin+lesson&aq=f

21-12-2010, Od: Małgos Odpowiedz
Witam co do skrzypiec to jesli zaczynasz sie uczyc , to powiem tak moja córka gra juz jakis czas na skrzypcach , na poczatek kupiłam jej skrzypce firmy ECHO i to był naj wiekszy bład jaki mozna zrobic !!!! ludziska nie kupujcie tanich fabrycznych chinskich skrzypiec. Kolejne srzypce to manufaktury i teraz słychac dopiero ze to skrzypce . wiem jedno i kazdemu to powtarzam nigdy fabrycznych skrzypiec i chinskich , one pieknie wygladaja ale to wszystko. Nie wazne ze sprzedajacy e opisuje jako drewniane pieknie brzmiace itd to jest tylko zabawka lub instrument do wystroju . Moje wisza jako przestroga na scianie , momo iz mialam na nie kupca nie sprzedalam mówiac jesli je kupisz zrobisz krzywde swoemu dziecku . Skrzywisz słuch i póznij bedzie duzo trudniej dziecku sie uczyc. A gdyby ktos był zainteresowany mam do sprzedania 100 letnie manufaktury 3/4 z pieknym brzmieniem itd .http://allegro.pl/skrzypce-100-letnie-gio-paolo-maggini-in-brefia-i1373305870.html

12-10-2010, Od: Franek Odpowiedz
Skrzypce to piękny ale niewątpliwie trudny i chyba najtrudniejszy instrument.
Do strojenia skrzypiec polecam kamerton widełkowy a1=440Hz i strojenie poprzez kwintowanie intrumentu. Absolutnie nie polecam zadnych wynalazków elektronicznych do strojenia typu tunery czy jakies programiki do laptopa do strojenia skrzypiec.

20-10-2010, Od: Jarek Odpowiedz
Są dwie szkoły uczenia dziecka jazdy na rowerze: szybka i brutalna poprzez rozpędzenie malucha i puszczenie oraz łagodna z kijem i bocznymi kółkami. Podobnie z pływaniem - można wrzucić na głęboką wodę, a można przyzwyczajać powoli z rękawkami. Metody bez wspomagaczy dają piorunująco szybkie efekty nauki i brak złych nawyków, jednakże w przypadku niepowodzenia prowadzą do zniechęcenia ucznia czasem na długie lata. Metody łagodne ze wspomaganiem są wolniejsze, ale nie zniechęcają. Jeżeli ktoś daje sobie radę z kamertonem i kwintowaniem to OK, ale jeżeli mu wybitnie nie idzie i ma przez to rzucić instrument w kont, to lepiej niech sobie na początek skorzysta z tego tunera. Wiem że to profanacja, ale znacznie przecież mniejsza niż gra na rozstrojonym instrumencie.

17-12-2010, Od: . Odpowiedz
"kąt".

05-12-2010, Od: Kasia Odpowiedz
Czy ktoś jest posiadaczem skrzypiec EverPlay 4/4 ?

Z poniższych postów widzę, że rozm. inne niż 1/8 nie cieszą się dobrą sławą... a ja właśnie dostałam EP 4/4 i pytam: czemu nie rekomendujecie?
Co jest w nich wadliwego?
Z góry dzięuję za odp. :)

13-12-2010, Od: Jarek Odpowiedz
Skrzypce Everplay 4/4 są wykonane dokładnie z takich samych materiałów i w ten sam sposób co 1/8. Nie ma żadnej różnicy oprócz rozmiaru. Ktoś napisał że nie rekomenduje jak rozumiem w tym sensie że się nie wypowiada o większych a nie że odradza. Można też nie zalecać w tym sensie że droższe skrzypce są lepsze niż tańsze, ale to żadne odkrycie. Jak ktoś ma mały budżet to spokojnie może się uczyć na skrzypcach Everplay. Nawet szkoły je kupują na początkowy okres nauki.

09-12-2010, Od: damion Odpowiedz
Ja mam te EverPlayki z tej strony w rozmiarze 4/4 jednak nie mogę tobie powiedzieć czy są ok bo zaraz po kupnie pękła mi struna przy strojeniu. Z wyglądu są bardzo ładne. Moja znajoma gra też na tanich skrzypcach i naprawde na początek jej to dobrze wychodzi ale ćwiczy. Rzecz jasna że gdy już osiągnie się lepsze wyniki (będzie się dużo ćwiczyć zacznie się zauważać: że coś nie stroi... że znajoma ma ładniejszy dzwięk w skrzypcach które co prawda pewnie były lepsze) ale wtedy kupisz sobie coś z wyższej półki.

29-07-2010, Od: Michał Odpowiedz
ja mam 25 lat , gram od niecałego roku i już gram na tyle ładnie by dostać propozycję gry w zespole , warto w każdym wieku

12-12-2010, Od: SYLWIA_COBRA Odpowiedz
JA TEŻ GRAM OD 26 ROKU A MÓJ SYN MA 4 TEŻ GRA

29-07-2010, Od: Justyna Odpowiedz
No to może kiedyś razem zagramy ;)

14-11-2010, Od: Natan Odpowiedz
szukam skrzypiec dla leworęcznej

Wyświetlono wiadomości 8301-8350 z 13655  Wstecz  Dalej