Sklep
31-05-2005, Od: zuza
Odpowiedz
Na instrument nie trzeba z początku mieć pieniędzy bo w szkole muzycznej wypożyczają instrumenty a nauczyciel uczy za darmo w szkole muzycznej.Tylko wtedy trzeba jeszcze raz przemyśleć całą sprawę ponieważ w szkole muzycznej nie jest tak jakna lekcjach prywatnych,są bardzo wysokie wymogi i trzeba naprawdę dużo ćwiczyć.Pozdro skrzypaczka(zaufaj mi ja się już uczę w szkole muzycznej siódmy rok)
29-05-2005, Od: Dominik
Odpowiedz
Cześć :)
Czy już kiedyś uczyłaś się grać na skrzypcach? Jeśli nie to muszę Cię niestety zmartwić, bo to nie jest takie proste jak się może wydawać. Jak napisałaś w opisie grałaś kiedyś w Ist na fortepianie. Czyli masz predyspozycje do muzyki (masz dobry słuch, i poczucie rytmu i wiele innych cech do bycia muzykiem). Granie na skrzypcach wymaga bardzo dużej ilości pracy ale to nie byłoby dla Ciebie przeszkodą, ale pierwszy okres nauki jest bardzo trudny aby coś zacząć grać i jakoś to brzmiało to potrzeba jakieś 2,5 roku. I jeszcze jedna ważna rzecz wieku dziecięcym kiedy zaczyna się grać na instrumencie to kształtują się ręce ich układ, a teraz to troszkę za późno na granie zawodowe. Do akademii muzycznej przyjmują ludzi, którzy już są po IIst szkoły muzycznej, a konkurencja jest bardzo duża wiem, bo sam jest studentem III roku AM w Łodzi na skrzypcach. Przepraszam Cię za moją szczerość ale taka jest rzeczywistość. Ale jeżeli chcesz grać tak dla siebie dla własnej przyjemności to gorąco Cię polecam bo to jest piękna sprawa.
09-06-2005, Od: Julia
Odpowiedz
Hej! Mam 13 lat i bardzo chciałabym grać na skrzypcach. Chyba mam słuch bo gram od czasu do czasu na pianinie i mi to wychodzi. Tylko nie wiem czy w moim wieku warto zaczymać gre? mam jeszcze jedno pytanie. Czy skrzypce 4/4 np. z tej strony byłyby dla mnie dobre??
05-07-2005, Od: Kamila
Odpowiedz
Cześc! Myśle, że jeżeli nie chcesz zostać wirtuozem to zawsze warto zacząć gre na skrzypcach, a co do rozmiaru skrzypiec- jeżeli masz długą ręke to 4/4- odpowiedni rozmiar ale zawsze lepiej przymierzyć!
24-06-2005, Od: Martyna
Odpowiedz
Ja mam 14 lat i od roku ucze sie grac. Mysle ze warto zaczac gre w wieku 13 lat!! To wspanialy instrument! Aha... ja mam 160 i skrzypce 4/4. WIec mysle ze ty tez powinnas miec 4/4
19-06-2005, Od: Jakub
Odpowiedz
tak skrzypce 4/4 były by na pewno dobre z pewnoscia pozdrawiam student kuba
Odpowiedz
tak skrzypce 4/4 były by na pewno dobre z pewnoscia pozdrawiam student kuba
15-06-2005, Od: Michał
Odpowiedz
Zależy ile masz wzrostu jak masz powyzej 164cm to 4/4 będeom otpowiednie
13-06-2005, Od: Agnieszka
Odpowiedz
Corka koNczy I klasę I stopnia PSM. Ma 7 lat chciałaby nauczyć się nie tylko grać muzykę poważną ale też jakieś dziecience piosenki. Czy są jakieś wydawnictwa które wydają na skrzypce piosenki dla dzieci?
05-07-2005, Od: Kamila
Odpowiedz
Znam jedną książke naprawde świetna dla początkujących ,,ABC na skrzypce" Autorzy to: Antoni Cofalik i Janina Garścia
19-06-2005, Od: Jakub z Oświęcimia
Odpowiedz
dzien dobry jestem studentem akademii muzycznej
tak owszem ą wydawnictwa najlepiej PWM
czyi poleskie wydawnictwo muzycznej z siedzibą w krakowie koło jubilatu
starsze wydawnictwa sa juz nieznanae ale mozna takie nuty zdobyc w antykwariatach muzcznych z nutmi sa tam niedrogie i ladne piosenki ludowe i ie tylko zyczemilych poszukwan pozdrawiam Kuba z Oświecimia
02-07-2005, Od: Majka
Odpowiedz
czy ktos daje lekcje skrzypiec w Krakowie??
A Gdzie polecacie sie uczyc?
30-06-2005, Od: anna
Odpowiedz
Sprzedam gitere + pokrowiec + stroik
Gitara jednoroczna, nie uszkodzona, dobrze się ją stroi i ma ładne brzmienie, jest jak nowa (firma Lever Play) POLECAM!!
cena zestawu 400zł.
28-06-2005, Od: Agnieszka
Odpowiedz
Już dawno chciałam zacząć uczyć się gry na skrzypcach, ale ciągle słyszałam, że jestem za stara (teraz mam już 20 lat). Na tej stronie dowiedziałam się, że niekoniecznie:) Nie chcę być wirtuozem. Zadowolę się prostą kolędą:)Zastanawiam się, czy nie ma tu może kogoś z Poznania, kto mógłby udzielać mi lekcji?
16-05-2005, Od: Michał 12 lat
Odpowiedz
Ja tam zaczynam dopiero grać an skrzypcach i wogule jeszcze nie ma wyników z egzminu ale napewno zadam bo mi komisja gdała ze dobrze wszystko zrobiłem .No i piszczie bo chce pogadać z jakimś fajnym skrzypkiem.Nareczka:):)
28-06-2005, Od: Kaśka
Odpowiedz
7502851-to numer mojego gg napisz proszę bo chcę się czegoś więcej dowiedzieć o egzaminie do szkoły muzycznej ....Z góry dziękuje!!!!:)
23-06-2005, Od: Oluśka
Odpowiedz
Szukam skrzypiec 4/4 , koloru takiego prawie czarne z brązem w środku czarne i na bokach ale naprawde wyjątkowe i niespotykane , do dalszej gry...córka gra w zespole ludowym i szuka super brzmiących prawie : Płaczących skrzypiec...czekam na oferty
22-06-2005, Od: Dawid
Odpowiedz
HeJ! Mam 17 lat, juz postanowilem ze bede gral a przynajmniej sprobuje, tylko nie wiem ile to wszystko kosztuje, bardzo prosze o informacje ile kosztuje taki komplet tzn futeral smyczek i co tam jeszcze jest potrzebne, jestem zafascynowany tym instrumentem, bardzo prosze o odpowiedz.
20-06-2005, Od: Anna
Odpowiedz
czy wiara w matematyczną harmonię muzyki może pomóc człowiekowi nauczyć sie grać an skrzypcach?
20-06-2005, Od: Jarek
Odpowiedz
W pewnym sensie tak, jeżeli tylko ta wiara jest związana z pewnym zrozumieniem owej harmonii. Machanicznie przekłada się to na matematyczną harmonię ułożenia palców na chwytni i zjawiska falowe powstające w strunach, co w połączeniu z akustyką pudła rezonansowego daje odczucia przyjemne dla ucha. Wiara i zrozumienie matematyki i fizyki tych zjawisk z pewnością może być pomocne. Jest to dość ciekawie opisane w książce Jerzego Kusiaka "Skrzypce od A do Z".
14-06-2005, Od: marek
Odpowiedz
poszukuje pilnie taniego futerału na skrzypce
503578818
20-06-2005, Od: Jarek
Odpowiedz
Mam do sprzedania sztywny futerał 4/4 za 130 zł. Kontakt w W-wie 831-56-47. Mogę też wysłać pocztą.
23-05-2005, Od: magda
Odpowiedz
Witam, mam pytanko - jakie skrzypeczki są odpowiednie dla 7-latka? moje gg to 7101789
Odpowiedz
dzien dobry na pewo połówki lub cwiartki pozdrawiam zalezy jaka ma rączke lewa pozdrawiam
24-05-2005, Od: Wiesiek
Odpowiedz
Najlepiej spytać nauczyciela skrzypce dopasowuje się do dziecka tego nie da się tak określić wiem bo to przechodziłem z curą
30-05-2005, Od: Kasia
Odpowiedz
Czesc!!
Mam 14 lat i 2 lata gram na flecie porzecznym(yamaha 211)ale jednak wolalabym grac na skrzypcach.Mozecie mi doradzic jakie skrzypce sa dla mnie najlepsze (i nie najdrosze)????
Pozdrawia Kasia
19-06-2005, Od: kuba
Odpowiedz
czesc słuchaj musiałabys kupic skrzypce u dobrego lutnika u np. pana Loski w Gliwicach on ma super skrzypce i rózne ceny
pozdrawiam
19-06-2005, Od: kuba
Odpowiedz
czesc słuchaj musiałabys kupic skrzypce u dobrego lutnika u np. pana Loski w Gliwicach on ma super skrzypce i rózne ceny
pozdrawiam
09-06-2005, Od: Rafał
Odpowiedz
Czy ktoś wie gdzie w Warszawie można WYPOŻYCZYĆ (!) skrzypce powiedzmy na miesiąc? Potrzebuję zagrać jeden utwór, własnych skrzypiec nie posiadam a nie sądzę żebym miał na tyle czasu by wrócić do gry na stałe. Potrzebowałbym coś w okolicach 4/4 lub 7/8.
14-06-2005, Od: Jarek
Odpowiedz
Sprzedam skrzypce 4/4 Ever Play gotowe do gry, stan idealny ze smyczkiem za 200 zł.
Odpowiedz
czesc chcuiałbym sie cos wiecej dowiedziec o tych skrzypcahc z którego roku i kto je zrobił i czy sa lutnicze czy fabryczne odpowiedz prosze na ten e-mail skrzypek20@interia.pl
czesc
15-06-2005, Od: Ayumi
Odpowiedz
Czy moglibyście umieścić na stroni lub przesłać mi e-mailem tajniki gry na skrzupcach z nut??Bardzo będe wdzięczna:)Dziekuję.
14-06-2005, Od: Ania
Odpowiedz
napisz jakiej wielkości futerału:)
14-06-2005, Od: Ania
Odpowiedz
życzę miłego grania:)
06-06-2005, Od: Marysia
Odpowiedz
Kupię stare skrzypce 4/4, proszę o kontakt.
Ja gram od 2 lat ale tylko po góralsku, bomba!!!
02-06-2005, Od: Ola
Odpowiedz
Witam!Chcialabym kupic skrzypce,lutnicze 4/4(lub 7/8),najlepiej stare.Moze ktos ma niepotrzebne na strychu?:)Prosze o kontakt mailowy.Pozdrawiam serdecznie!
01-06-2005, Od: Karolina
Odpowiedz
Witam wszystkich. Ja mam 20 lat, chodzę do szkoły muzycznej na śpiew, a wcześniej skończyłam 1 stopień z gitary, ale to nie było to. Zawsze marzyłam o grze na skrzypcach i teraz postanowiłam to marzenie urealnić. Mam nadzieję, że mój talent muzyczny pomoże mi w nauce. Przede mną całe wakacje gry.... jeżeli kto ma jakieś fajne podręczniki lub własne uwagi na temat gry to proszę o kontakt. Serdecznie dziekuję.
31-05-2005, Od: yagienka
Odpowiedz
Pilnie poszukuję ludzi z Wrocławia i okolic grajacych lub uczacych sie grac na skrzypcach, altówkach, kontrabasach, zainteresowanych wspólnym muzykowaniem. Prosze o kontakt mejlem lub gg - 1199104. Dzięki!
24-05-2005, Od: Wiesiek
Odpowiedz
Mam pytanie czy jestem tatą dziewczynki która gra na skrzypcach mam chyba dobry słuch ale nie mogę wyczuć strojenia skrzypiec jak dzwięki pianina bardzo są podobne do dżwięków skrzypiec i czy kwinta czysta na pianinie to to samo co na skrzypcach co powinienem wiedzieć na ten temat. dziękuję za odpowiedż ;-)
30-05-2005, Od: Jarek
Odpowiedz
Miałem kiedyś ten sam problem. Stroiłem skrzypce do gitary i nie zawsze to wychodziło. Proponuję zakup elektronicznego tunera chromatycznego (cena 100 zł. z przesyłką). Wyświetlacz pokazuje jaki dźwięk jest aktualnie grany i czy należy daną strunę naciągnąć czy poluzować, aby precyzyjnie ją dostroić. Dodatkowa korzyść jest taka, że już po nastrojeniu pustych strun, na przyrządzie dokładnie widać czy gra się czysto na dalszych pozycjach. Można przećwiczyć sobie całą gamę i korygować ustawienie palców do wskazań tunera.
27-05-2005, Od: marysia
Odpowiedz
jesli twoja corka chce grac to niech gra... poslij ja do szkoly muzycznej, najwazniejsze jest by kochac to co sie robi:) a kwinty na fortepianie to te same kwinty co na skrzypcach:)
29-05-2005, Od: Wiesiek
Odpowiedz
Dziękuje za odpowiedż moja cora już gra na skrzypcach niestety czasem zdarza że sie rostroją przed kolejną lekcją a wtedy ja je dostrajam lepsze to niż rostrojone skrzypce tylko nie byłem do końca pewny tego co robię :-)
30-05-2005, Od: kalka
Odpowiedz
ja na skrzypcach gram juz 7 lat. zaczelam w zerówce i b. mi sie to podoba!!! POLECA GRE NA SKRZYPCACH!!!
29-05-2005, Od: Goska
Odpowiedz
Czesc!!Mam 16 lat i bardzo chcialabym sie nauczyc grac na skrzypcach choc wiem ze jest juz na to dosyc za pozno.Jetesm jednak przed egzaminami do szkoly muzycznej i chcialabym sie dowiedziec jak one wygladaja. Slyszalam ze ponoc trzeba rowniez zaspiewac jaka piosenke, czy to prawda, gdyz ja niestety nie przepadam za spiewaniem. Aha i mam jeszcze pytanie jakie powinnam miec skrzypce majas tyle lat. Dzieki za wszystkie odpowiedzi!! Chetnie poznam inne osoby rozpoczynajace dopiero nauke jak i rowniez tych szczesliwcow ktorzy sa juz skrzypkami:)) Zapraszam na moj email! Pozdrawiam!!
26-05-2005, Od: Dominika
Odpowiedz
dla wszystkich nie wierzacych w siebie a juz tymbardziej tych zniechecajacych!!przypadkiem wpadlam na ta stronke!!ludzie.ja gram na altowce.mam 26 lat.zaczelam majac 7.na studiach(krakow)nie mialam lekko.placilam za nie zarabiajac jako nianka(pracowalam po 10 godz.dziennie)potem bylam na kontrakcie w libanskiej orkiestrze narodowe:)a teraz jestem na podyplomowych studiach Trinity College w Londynie.jezeli czegos sie pragnie i ciezko pracuje to musi sie udac.muzyka dala mi najwieksze szczescie w zyciu i wszystkich namawiam aby sie nie zniechecali.duzo sil zycze:)pozdrawiam
20-05-2005, Od: Smutna
Odpowiedz
Zazdroszcze wam =( Mnie nie stać na skrzypce i nauczyciela...
23-05-2005, Od: ??
Odpowiedz
nie bądz smutna oszczędzaj to sobie kupisz w przyszłosci
życze powodzenia!!!
20-05-2005, Od: Michał
Odpowiedz
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE tam nie przejmuj sie kupisz sobie w przyszłośći skrzypce
20-05-2005, Od: Marysia
Odpowiedz
Ja natomiast gram na skrzypcach juz dziesiec lat a mam 17. Stac mnie na lekcje gdyz za nie nie place bo chodze do szkoly muzycznej. Nie chce nikogo zniechecac i
byc wredna ale zeby nauczyc sie ladnie grac na skrzypcach potrzeba wielu lat sil staran i wyrzeczen. Skrzypce to nie wiertarka, ze nacisniesz i juz dziala. Ja gram dziesiec lat a wiem jak duzo musze jeszcze zrobic. Jesli chcesz sie pobawic - prosze bardzo.. Jesli jednak chcesz to robic.. musisz sie temu oddac calkowicie. Pozdrawiam
19-05-2005, Od: Blue Angel
Odpowiedz
Hej wszystkim! Niedawno kupiłam sobie skrzypce, ale nie za bardzo potrafię grać. Wprawdzie to jestem zielona...;) ale coś tam mi wychodzi! Chciałabym się dowiedzieć jak łatwo i bezboleśnie można nauczyć się grać "ładnie" na skrzypcach, oprucz tego, że to wymaga czasu i wielu ćwiczeń. Będę wdzięczna jak pomożecie!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich "skrzypaczy"!!!